Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη εόρτασε η πόλις του Αγίου Νικολάου τον Έφορο και Πολίουχο της Άγιο Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας και Προστάτη των θαλασσινών, κατά το τριήμερο 5-7 Δεκεμβρίου. Την Ιερά Πανήγυρη λάμπρυνε με την ευγενή παρουσία του ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ενώ τεμάχιο του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Νικολάου ετίθετο προς προσκύνηση κατά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών.

Το εσπέρας της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου ο μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, πόλεως Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και παρεστώτος εκ του Παραθρονίου, του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος τόνισε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία για έναν τόπο, για μία πόλη από το να φέρει το όνομα ενός Αγίου. Ιδιαίτερα η πόλη μας φέρει το όνομα ενός μεγάλου και αγαπητού Αγίου που «νίκησε με την αγάπη το λαό», κατά την επεξήγηση της ονομασίας του. Αυτός είναι ο Άγιος Νικόλαος, ένας Άγιος πάντοτε πρόθυμος να ακούσει τα αιτήματά μας.

Σήμερα λοιπόν πανηγυρίζουμε πνευματικά, λατρεύουμε τον εν Τριάδι Θεό και επικαλούμαστε τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου. Και έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να έχουμε προεξάρχοντα της Πανηγύρεώς μας τον Σεβασμιώτατο και λίαν αγαπητό αδελφό, Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, που ήλθε από το άλλο άκρο της Κρήτης για συνεορτάσει και να συνευφρανθεί πνευματικά μαζί μας.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα πρότυπο Πίστεως, όπως ακούμε και στο Απολυτίκιό του. Είναι ένας Άγιος που έζησε δύο διαφορετικές εποχές του χριστιανισμού. Έζησε την περίοδο των διωγμών κατά την οποία υπέστη πολλά μαρτύρια, ενώ από το 313 μ.Χ., όταν με το Διάταγμα των Μεδιολάνων κηρύχθηκε η ανεξιθρησκία στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία από τον Μέγα Κωνσταντίνο, έζησε την περίοδο των αιρέσεων, και ιδιαιτέρως την αίρεση του αρειανισμού.

Είναι ένας εκ των 318 Θεοφόρων Πατέρων της Εκκλησίας μας που έλαβαν μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί κήρυξε την αλήθεια του Χριστού, ότι δηλαδή ο Χριστός δεν είναι κτίσμα όπως δίδασκε ο Άρειος, αλλά είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο οποίος καταδέχθηκε να λάβει την ανθρώπινη σάρκα για να μπορέσει να αποκαταστήσει τον άνθρωπο στην πρότερη δόξα του, για να μπορέσει να δώσει την δυνατότητα της σωτηρίας σε όλους εμάς.

Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας καθόλου τυχαία δεν τοποθετεί την Εορτή του Αγίου Νικολάου στις αρχές του μηνός Δεκεμβρίου. Διότι μεταξύ των Προφητών και των Αγίων που προβάλλει προαναγγέλλοντας την Γέννηση του Χριστού και δίδοντας μια πρόγευση της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί μέγιστο παράδειγμα Πίστεως και υπερασπίσεως της αλήθειας του Ερχομένου Κυρίου. Και η Εκκλησία μάς δίδει τη δυνατότητα διά της Εορτής αυτής να προετοιμάσουμε την ψυχή και την καρδιά μας, να κάνουμε κατάλληλο χώρο για να γεννηθεί μέσα μας ο Χριστός.

Η Πίστη του Αγίου Νικολάου είναι η απάντηση στην αθεΐα των καιρών μας. Η ασκητική διαγωγή και η εγκράτειά του είναι η απάντηση στη σημερινή δική μας απληστία. Γι’ αυτό αν θέλουμε πραγματικά να τον τιμήσουμε, αν θέλουμε να λάβουμε την χάρη του θα πρέπει να τού ομοιάσουμε. Θα πρέπει να μαρτυρούμε με κάθε τρόπο και σε κάθε στιγμή της ζωής μας την αληθινή Πίστη και με βεβαιότητα να ομολογούμε ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι ο Ένας και αληθινός Θεός».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και συλλειτουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Ακολουθεί μικρό απόσπασμα από την ομιλία του: «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ευρισκόμεθα σήμερα ανάμεσά σας, ανταποκρινόμενοι εις την φιλάδελφο και τιμητική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου σας και λίαν αγαπητού αδελφού κ. Γερασίμου, διά να εορτάσουμε μαζί, να συμπανηγυρίσουμε άπαντες με χαρά και αγαλλίαση πνευματική, την μνήμη του λαοφιλούς Αγίου μας, του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού.

Εν ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς εορτάζουμε σήμερα τον Προστάτη και Πάτρωνα της πόλεως Αγίου Νικολάου, στην ξακουστή αυτή πόλη της Κρήτης ο πολιτισμός και η ιστορία της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων, μια πόλη που ξεχωρίζει όχι μόνο για το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, αλλά έχει το προνόμιο να φέρει και το όνομα του Αγίου των καρδιών μας. Σε αυτή την ευλογημένη πόλη εορτάζουμε και λιτανεύουμε σήμερα την παναγία μορφή του Αγίου Νικολάου.

Ζούμε σήμερα, αδελφοί μου, σε εποχές δύσκολες και στενάχωρες. Πιστέψαμε στην παντοδυναμία του εαυτού μας, στη θεοποίηση της τεχνολογίας και την απολυτοποίηση της επιστήμης, με αποτέλεσμα να χάσουμε το στόχο και τον προορισμό μας. Δημιουργήσαμε μια ζωή χωρίς νόημα, έναν κόσμο που «εψύγη η αγάπη», που ξεριζώθηκε η Πίστη.

Απέναντι όμως στην αλαζονεία και την οικονομία των ανθρώπων, ο Θεός αντιπροτείνει τη δική Του οικονομία, την αγάπη Του. Μια αγάπη που δεν καταρρέει ποτέ, που δεν γνωρίζει ύφεση, που δεν γνωρίζει χρέος προς αναδιάρθρωση αφού αυτό το αποπλήρωσε για όλους εμάς με το Πανακήρατο Αίμα Του. Μια οικονομία που βρίσκεται σε συνεχή αναπτυξιακή τροχιά αγιότητας χωρίς επιλεκτική χρεοκοπία, αλλά με καθολική σωτηρία. Μια οικονομία που χρηματοδοτείται όχι από ανθρώπους που δανείζουν, αλλά από τον Θεό που χαρίζει.

Αυτή την οικονομία της αγάπης του Θεού βίωσαν οι Άγιοί μας και ο τιμώμενος Άγιος Νικόλαος, που σήμερα εξέρχεται από το μεγαλοπρεπές ενδιαίτημά του για να αγιάσει τον τόπο και τους ανθρώπους του, να φωτίσει τον νου και τη διάνοιά μας, να πλουτίσει τις ζωές μας και την Οικουμένη ολόκληρη. Εξέρχεται για να περπατήσει μαζί μας, να αγιάσει την ζωή και την καθημερινότητά μας, για να φανερώσει σε όλους μας την ζωντανή παρουσία του και να μας προτρέψει να ζήσουμε τον πολυτάραχο βίο μας –όπως έπραξε κι εκείνος– με χρηστότητα και αγαθοσύνη και με αγάπη θυσιαστική προς τον Θεό και τον πλησίον».

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο που απεδέχθη την ευγενική του πρόσκληση να προΐσταται της Πανηγύρεως και να μετέχει στην χαρά της τοπικής Εκκλησίας.

Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου κ. Χαρίλαος Αλεξάκης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και τοπικοί φορείς.

Μεθέορτος Όρθρος και Θεία Λειτουργία επί τη Εορτή του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στην περιοχή «Όρμος», ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης τέλεσε τον καθιερωμένο καθαγιασμό των υδάτων στο λιμανάκι της περιοχής.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Ευθυμίου στο Συκούριο

Στο Πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Ευθυμίου της Ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Συκουρίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Εις μνημόσυνον αιώνιον Τιμοθέου Ιερομονάχου

Άγγελου Ασημινάκη, Θεολογου «Εὐάρεστος Θεῷ γενόμενος ἠγαπήθης καί ζῶν μεταξύ ἁμαρτωλῶν μετετέθης. Ἡρπάγης, μή κακία ἀλλάξῃ σύνεσίν σου ἤ δόλος ἀπατήσῃ τήν ψυχήν σου» (Σοφ....

Η Ι.Μ. Κερκύρας τίμησε τον προστάτη και πολιούχο της Άγιο Αρσένιο Μητροπολίτη Κερκύρας

Ο Άγιος Αρσένιος ανάγεται εις τον 10ο αιώνα, προερχόμενος εξ Ανατολής, καθώς κατάγεται από την Βηθανία της Παλαιστίνης, από την ίδια πόλη καταγωγής του...

Στην Όσσα για την Πανήγυρις του Μέγα ασκητή της ερήμου ο Μητροπολίτης Λαρίσης

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Όσσας χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Στο...

Κοπή Βασιλόπιτας των Κληρικών της Ι.Μ. Μαρωνείας

Τό πρωί τῆς Δευτέρας, 17ης Ἰανουαρίου 2022, διοργανώθηκε ἡ τακτική μηνιαία σύναξη τῶν Κληρικῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί στή συνέχεια ὁ Σεβασμιώτατος εὐλόγησε τήν...

Ὁ διάβολος εἶναι ἡ αἰ­τία ὅλων τῶν σχισμάτων καί ὅλων τῶν αἱρέσεων στήν Ἐκκλησία

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο, όπως κάθε Τρίτη απόγευμα,...

Με άρωμα εθνικής υπερηφάνειας ο Αγιασμός για τα Αεροσκάφη Rafale

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης  (Αεροπορική Βάση Τανάγρας) βρέθηκε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος συμμετέχοντας στην υποδοχή των 6 Αεροσκαφών...

Ὁ Ἥλιος τῆς Ἐρήμου. Ὁ Μέγας Εὐθύμιος

Φώτης Κόντογλου - Ὁ Ἥλιος τῆς Ἐρήμου. Ὁ Μέγας Εὐθύμιος (ἀπὸ τὸ Ἀσάλευτο Θεμέλιο, Ἀκρίτας 1996) Ἀληθινὰ κράζει ὁ προφήτης: «Ἀγαλλιάσθω ἡ ἔρημος καὶ ἀνθήτω...

Ὁ ἅγιος Εὐθύμιος καί οἱ σιτοκλέφτες

Ένα βράδυ, ενώ το φεγγάρι ήταν ολό­γιομο και έφεγγε μέσα στο σκοτάδι, ο άγιος Ευθύμιος, ο Μέγας, μόλις είχε τελειώσει τους μεσονυκτικούς ύμνους στο...

Χωρίς την παρουσία προσκυνητών η φετινή γιορτή του Αγίου Ισιδώρου στον Κάβο Σίδερο

Ανακοινώνεται ότι, επειδή εξακολουθούν να ισχύουν και φέτος τα περιοριστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, κατά την...

Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Σε ορισμένους μεγάλους ασκητές η Εκκλησία μας έδωσε τον τίτλο του μεγάλου, διότι, με την ξεχωριστή βιωτή τους,...

Εὐθυμίου τοῦ Μεγάλου – το κήρυγμα του Αποστόλου

Κυριακή ΙΕ΄ Ἐπιστολῶν - Εὐθυμίου τοῦ Μεγάλου 20 Ἰανουαρίου 2013 Β΄Κορ. δ΄ 6 – 15) «...Ὁ Θεός ὁ εἰπών ἐκ σκότους φῶς λάμψαι, ὅς ἔλαμψεν ἐν...

Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός: Ο Ομολογητής της Ορθοδοξίας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Στις 19 Ιανουαρίου εορτάζει η Εκκλησίας μας την ιερή μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους ομολογητές της πίστεώς μας, του...

Εις τον άγιον Ευθύμιον τον μέγαν

"Ευφραίνου έρημος η ου τίκτουσα, ευθύμησον η ουκ ωδίνουσα", μας λέει χαρακτηριστικά το απολυτίκιο του αγίου Ευθυμίου, του οποίου την μνήμη έχουμε ευλογία να...

Διπλή εορτή και πνευματική χαρά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Ημέρα διπλής πνευματικής χαράς για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ήταν η 19η Ιανουαρίου, εορτή της μνήμης του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου. Με επίκεντρο τον...