Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου το πρωί τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστορίας, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και το Τριετές Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Σισανίου κ. Αθανασίου, Φλωρίνης κ. Ειρηναίου και του προσκαλεσαμένου αυτούς οικείου Ποιμενάρχου Καστορίας κ. Καλλινίκου, συμπροσευχομένων δ’ εις το ιερό Βήμα των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βεροίας . Παντελεήμονος, Κονίτσης κ. Ανδρέου, Κοζάνης κ. Παύλου και Γρεβενών κ. Δαβίδ.
Τον θείο λόγο, κατά προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου διηκόνησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ , ο οποίος ομίλησε για την προλαβούσα εορτή των Χριστουγέννων και την σημερινή μνἠμη των υπό του Ηρώδου αναιρεθέντων νηπίων, υπογραμμίσας ότι και πάλι ο Ηρώδης του πολέμου μαίνεται και στερεί τη ζωή δεκάδων αθώων παιδιών, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Ανεφέρθη, επίσης, στο έργο και την διακονία του αειμνήστου Ιεράρχη Καστορίας Σεραφείμ, εμνήσθη της κοινής τους παρουσίας και συνεργασίας στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου, ομού μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, με Αρχιγραμματέα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά εἰπε, ήταν σαν μία οικογένεια, και επεσήμανε την μεγάλη πνευματική κληρονομιά που κατέλιπε ο αοίδιμος Σεραφείμ στην Εκκλησία, ως πνευματικός πατήρ πολλών Κληρικών, προέχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου κ. Αθανασίου, και στον κατά πάντα άξιο διάδοχό του κ. Καλλίνικο, στον οποίο ευχήθηκε ανέφελη, πολυετή και καρποβριθή Αρχιερατεία και τον οποίο ευχαρίστησε για την ευγενική πρόσκληση και την αρχοντική φιλοξενία, ως και για τους αγώνες του για τα θέματα της Μακεδονίας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην οποία παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστορίας, η Βουλευτής Καστορίας, Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και εξ άλλων Μητροπόλεων και πλήθος πιστών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του προκατόχου του, ο δε Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπλίτου Καστορίας Γρηγορίου (Παπουτσόπουλου) του Ερμουπολίτου.
Τις Λειτουργικές Εκδηλώσεις επέλεξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τους Αρχιερείς και τους παραστάντες Κληρικούς, εν αρχή όντας και πιστούς, κατακλείων με επιτάφιους λόγους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου προς αείμνηστο Σεραφείμ.
Τέλος, μετά την παράθεση μικράς δοχής, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου “ΕΣΠΕΡΟΣ” πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Αφιερωματικού Τόμου προς τιμή του Μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, υπό τον τίτλο “Ποιμαντικών Εγκυκλίων Απάνθισμα”, από το πνευματικό τέκνο του κ. Κυριάκο Μωυσίδη.
“Αξέχαστος” είπαν οι πιστοί στο 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητρ. Κονίτσης Ανδρέου
Του π. Ηλία Μάκου Με το συναίσθημα σε όλους ότι θα μείνει αξέχαστος τελέστηκε στην Κόνιτσα, το Σάββατο10 Μαΐου, το...
Read more