• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 18 Ιουνίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Και ο Απόστολος Παύλος θα αξιοποιούσε την τεχνολογία σήμερα!»

in Εκκλησία της Ελλάδος
6 Μαρτίου 2026
byPoimin.gr Team
Το τριπλό δίδαγμα μιας επετείου
Share on FacebookShare on Twitter

Η «Ο.Α.» κοντά στις Μητροπόλεις – Μητρόπολη Δημητριάδος

«Και ο Απόστολος Παύλος θα αξιοποιούσε την τεχνολογία σήμερα!»

Από τους πρώτους Iεράρχες που χρησιμοποίησαν τις νέες τεχνολογίες στην επικοινωνία τους με τους πιστούς, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος μας μιλά για τα social media και τους νέους, και το πλούσιο έργο που έχει επιτελέσει η Μητρόπολη.

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να αξιοποιούμε τα μέσα, να μη μας αξιοποιούν.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να προσευχηθεί.

Η Εκκλησία είναι αυτή που θα σώσει τον άνθρωπο ως άνθρωπο»

«Πρέπει να ασκήσουμε τον νου μας για να μην πάψουμε να σκεφτόμαστε»

Από την ΤΖΕΝΗ ΣΟΥΛΤΑΝΙΑ

Επειτα από 28 χρόνια στο… τιμόνι της Μητρόπολης Δημητριάδος, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος δεν επαναπαύεται. Αναζητά πάντα τρόπους να φέρει τους ανθρώπους κοντά στην Eκκλησία αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο μέσο. Είναι από τους πρώτους Iεράρχες που χρησιμοποίησαν τις νέες τεχνολογίες στην επικοινωνία τους με τους πιστούς και μιλά στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τα social media.

Μιλά όμως και για το πλούσιο έργο που έχει επιτελέσει στη Μητρόπολή του, τις προσδοκίες και το όραμά του για το μέλλον.

Σεβασμιότατε, 28 χρόνια στη Μητρόπολη Δημητριάδος, πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Είναι όντως ένας ικανός χρόνος για έναν ποιμένα να είναι σε μια Μητρόπολη. Είμαι ο μακροβιότερος των νεότερων χρόνων. Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που, όπως καταλαβαίνετε, σφράγισε τον τόπο, έμεινε 24 έτη, εγώ είμαι 28 ήδη. Για να σας δώσω να καταλάβετε τι σημαίνει αυτός ο χρόνος για έναν Επίσκοπο, χειροτονώ τα παιδιά που βάφτισα. Βρίσκονται κοντά μου κληρικοί τους οποίους ανέδειξα μέσα στην Εκκλησία ως αναγνώστες, τους στέλνω από τον γάμο, χειροτονίες, και τώρα βαπτίζω τα παιδιά τους. Αυτό για έναν Επίσκοπο είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Από τη μία δείχνει την ηλικία που προχωράει και βεβαίως κανείς στην τρίτη δεκαετία πλέον βλέπει καρπούς της προσπάθειάς του. Οταν οι νέοι κληρικοί που μεγάλωσαν μαζί μου έχουν αναλάβει πλέον τις ευθύνες και στους ναούς, στις ενορίες και στη Μητρόπολη, καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει ενότητα πνεύματος. Φυσικά οι προκάτοχοί μου, με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, έχουν σφραγίσει καθένας με τον δικό του τρόπο και χαρακτήρα τη Μητρόπολή μας. Αρα είναι μια Μητρόπολη που έχει μια παράδοση. Εχει προϋποθέσεις γιατί έχει αστικό κέντρο, την πόλη του Βόλου. Εχει πόλεις όπως είναι ο Αλμυρός, το Βελεστίνο, η Αγιά, αυτό το κομμάτι που είναι στην περιοχή της Λάρισας αλλά ανήκει στη Μητρόπολή μας. Εχουμε υπέρ τα 20 μοναστήρια, πολύ σημαντικό γεγονός για μια τοπική εκκλησία, ανδρικά και γυναικεία, τα οποία συνεχώς αναπτύσσονται και μεγαλώνουν. Εχουμε 160 ενορίες και με τη χάρη του Θεού έχουμε αυτή τη στιγμή ιερείς να λειτουργούν σε όλα τα χωριά μας, χωρίς να υπάρχει κανένα κενό. Ολα αυτά συγκροτούν μια τοπική εκκλησία που πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Είστε κοντά στον λαό και ειδικά στους νέους. Είστε και από τους πρώτους Ιεράρχες που χρησιμοποίησαν τις νέες τεχνολογίες, προφανώς γι’ αυτόν τον λόγο. Πιστεύετε ότι η τεχνολογία μπορεί να εξυπηρετεί τελικά τους σκοπούς της Εκκλησίας;

Αναμφίβολα, η Εκκλησία πάντοτε αξιοποιεί κάθε μέσο. Είμαι βέβαιος ότι θα το έκανε και ο Απόστολος Παύλος σήμερα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε και ξέρω, γιατί έχω προσωπική εμπειρία, είναι τα μέσα να τα χρησιμοποιούμε, να μη μας αξιοποιούν. Εμείς να τα αξιοποιούμε. Πάντοτε με μέτρο και τρόπο, διότι δεν πρέπει να γίνεται σκοπός, αλλά να παραμένει μέσο. Και όντως ζούμε σε μια εποχή της ταχύτητας. Αν θέλετε, περισσότερο για μένα είναι μια διέξοδος να ασχολούμαι, επειδή από παιδί ασχολήθηκα. Και ξέρω ότι πολλοί μιλούν για τα «60 δευτερόλεπτα», το οποίο μου προέκυψε έτσι. Απλά δεν το προγραμμάτισα, ήταν τόσος χρόνος όσος μου επέτρεπε να κάνω βίντεο, όμως διαπίστωσα ότι σήμερα οι άνθρωποι δεν αντέχουν πολλή ώρα να δουν κάτι ή να ακούσουν κάτι. Οταν λοιπόν τον πείθεις ότι ό,τι θες να του πεις θα το πεις σε 60 δευτερόλεπτα, σε ένα λεπτό, τότε το ξέρει και το ακούει. Αρα, αν συμπυκνώσει κανείς τις σκέψεις του σε ένα λεπτό, και μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, αν θέλουμε, δίνει μια διέξοδο στον άνθρωπο να ακούσει κάτι. Και δείχνει ότι μπορούμε κάθε φορά να προσαρμοζόμαστε, χωρίς όμως να αφήσουμε την ουσία του πράγματος, που είναι η θεία λειτουργία, το θείο κήρυγμα, η λατρεία μας, η εμπειρία της ζωντανής Εκκλησίας.

Μπορεί αυτή η σχέση, η επαφή με το ποίμνιο να είναι μόνο σε ψηφιακό περιβάλλον;

Φυσικά όχι. Και η μεγάλη πρόκληση είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία ανατρέπει τα πάντα, είναι καινούργιος τρόπος ζωής, όλοι την αξιοποιούμε αυτή τη στιγμή, όμως, επισημαίνω πάρα πολύ και επιμένω και το λέγω συνεχώς, δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι είναι μηχανή και όχι άνθρωπος, διότι κινδυνεύει κανείς συνομιλώντας μαζί της να παρασυρθεί. Το λέγω με ένα απλό παράδειγμα που καθένας μπορεί να το δοκιμάσει, μπορεί να γράψει μια θαυμάσια προσευχή για οποιοδήποτε θέμα, για ό,τι τον απασχολεί, για ό,τι μας απασχολεί ή για το αν θέλω σε έναν αγιασμό να προσθέσω μια προσευχή ειδική. Θα μου δώσει μια πολύ καλή προσευχή, έως τέλεια. Και μάλιστα ρωτάει και σε ποια γλώσσα θέλει να είναι. Τι δεν μπορεί να κάνει όμως; Δεν μπορεί να προσευχηθεί. Τότε καταλαβαίνουν όλοι ότι όντως είναι μια μηχανή. Δεν έχει ψυχή, δεν έχει πρόσωπο, δεν έχει πνοή Θεού. Μόνο ο άνθρωπος το έχει αυτό, και ο άνθρωπος πρέπει να παραμείνει άνθρωπος. Η Εκκλησία λοιπόν αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι είναι ακριβώς αυτή που θα σώσει τον άνθρωπο ως άνθρωπο. Διότι είναι η μόνη που θα τον κάνει να είναι σε κοινωνία με τον Ζωντανό Θεό και σε κοινωνία αγάπης μεταξύ μας.

Αρα ποια είναι η λεπτή γραμμή που πρέπει πάνω σε αυτή να κινούμαστε και να μην την ξεπεράσουμε;

Να κρατήσουμε την προσωπική επαφή μέσα στην Εκκλησία, να παραμείνουμε ζωντανοί κοινωνώντας σώμα και αίμα Χριστού και να είναι απλώς μια χρήση και όχι κατάχρηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτό πρέπει να το μάθουμε να το κάνουμε. Οπως ασκούμεθα στη νηστεία για να τιθασεύουμε το σώμα μας, θα πρέπει να ασκηθούμε και στον νου μας για να μην πάψουμε να σκεπτόμαστε, διότι από αυτό κινδυνεύουμε. Να έχουμε μόνο πληροφορίες, χωρίς δημιουργική σκέψη. Αρα, τα παιδιά μας πρέπει να το μάθουν και να διαπαιδαγωγηθούν, εμείς να μην παρασυρθούμε, και η ευθύνη μεγάλη στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς βέβαια, που έχουν το μεγάλο βάρος να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά.

«Η επίδραση της σειράς για τον Αγιο Παΐσιο και η εντυπωσιακή απήχηση της ταινίας “Καποδίστριας” δείχνουν ότι ο λαός μας αναζητά πρότυπα, αξίες»

«Το Δημογραφικό οδηγεί στο να συνυπάρχουμε και με άλλους ανθρώπους.

Φοβάμαι ότι δεν επιστρέφουμε σε άλλη εποχή, που ήμασταν επαναπαυμένοι ότι είμαστε όλοι Ελληνες, ορθόδοξοι, χριστιανοί. Το έργοτης Εκκλησίας θα είναι ακόμα πιο ιεραποστολικό»

Συμφωνείτε να περιοριστεί η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από μια ηλικία και κάτω;

Νομίζω ότι πλέον θα είναι μια απόλυτη αναγκαιότητα. Ηδη το κάνουν κράτη ολόκληρα και μάλιστα με πρόοδο. Το κάνουν σχολεία πολύ δυνατά, για παράδειγμα στην Αγγλία το πιο σπουδαίο σχολείο το έκανε ήδη. Περιορίστηκε ήδη η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία και ήταν αποδοτικό και έπρεπε. Νομίζω ότι θα προχωρήσουν και θα παρθούν αποφάσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν σίγουρα τα παιδιά, διότι υπάρχει κίνδυνος κατάχρησης και εξάρτησης.

Παρατηρούμε έξαρση της βίας στην οικογένεια, στο σχολείο, στη γειτονιά. Πώς μπορεί η πνευματική καθοδήγηση κυρίως στους νέους να τους απομακρύνει από αυτές τις συμπεριφορές;

Αυτό είναι ένα φαινόμενο ανησυχητικό. Διότι ενώ εξελισσόμαστε στην τεχνολογία και την επιστήμη και θα περίμενε κανείς όλα αυτά να είναι ευεργετικά για τη ζωή των ανθρώπων, η βία αυξάνει, οι πόλεμοι παραμένουν, άρα σημαίνει ότι ο άνθρωπος παραμένει ένας άνθρωπος που εάν δεν αποκτήσει πνευματικότητα, δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει, παρ’ όλη την πρόοδο, την ανθρώπινη κατάντια. Δυστυχώς, υπήρξε μια περίοδος που πίστεψαν οι άνθρωποι ότι θα ζήσουν μόνο με την επιστήμη και την τεχνολογία και ότι ο Θεός πέθανε. Ο Θεός δεν πέθανε, γιατί ο άνθρωπος έχει μέσα του τον Θεό, που όμως όταν τον ξεχνά, χάνει τη δυνατότητα να παραμένει άνθρωπος. Σήμερα λοιπόν, δυστυχώς, ο τρόπος ζωής, η ταχύτητα, η προσπάθεια να αποκτήσει κανείς με ευκολία πλούτο ή δόξα ή τιμές και να επιβληθεί με τη δύναμη τη σωματική και όχι την πνευματική, οδηγούν στη βία. Αυτό αντιμετωπίζεται μόνο με πνευματικότητα. Γι’ αυτό και καλούμε τους γονείς, και υπάρχει ανταπόκριση. Μια μεγάλη μερίδα πλέον ανταποκρίνεται, αρχίζουν και αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και θέλουν βοήθεια. Εδώ συντρέχουμε κι εμείς με τις σχολές γονέων και βεβαίως οι πνευματικοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο όταν σωστά διαπαιδαγωγούν μέσα από το μυστήριο της εξομολόγησής τους και της πνευματικής καθοδήγησης. Δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι, όμως νομίζω ότι η κοινωνία μας έχει αντανακλαστικά. Παραδείγματος χάρη, ποιος περίμενε να έχει τόση επίδραση η σειρά για τον Αγιο Παΐσιο; Αυτό δείχνει ότι ο λαός μας ξέρει να ανταποκρίνεται όταν του δοθεί σωστή διαπαιδαγώγηση. Σήμερα λοιπόν αποδεικνύεται ότι ο λαός μας θέλει να έρχεται η οικογένεια μέσα στο σπίτι και από την τηλεόραση, να υπάρξουν αξίες στη ζωή μας. Ακόμα και η εντυπωσιακή απήχηση που έχει η ταινία «Καποδίστριας» δείχνει ακριβώς ότι ο λαός αναζητά πρότυπα. Ε, λοιπόν, θα πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν ότι εάν θέλουν να είναι του λαού, θα πρέπει να δημιουργήσουν σωστές προϋποθέσεις για πρότυπα ζωής και για πρότυπα προσώπων.

Και η Εκκλησία να βγει προς τα έξω και να μην περιμένει τον κόσμο να έρθει μέσα;

Αυτό είναι το έργο της ουσιαστικά. Η Εκκλησία λειτουργεί ιεραποστολικά. Δυστυχώς, μερικές φορές επαναπαυόμαστε στα δεδομένα. Τα θεωρούμε όλα δεδομένα. Θα βάλω όμως και μια άλλη διάσταση, γιατί θα χρειαστεί ακόμα περισσότερο να εργαστούμε. Το Δημογραφικό οδηγεί στο να συνυπάρχουμε και με άλλους ανθρώπους. Αυτό πλέον είναι νομοτελειακό, δεν θα αλλάξει. Φοβάμαι ότι δεν επιστρέφουμε σε άλλη εποχή, που ήμασταν επαναπαυμένοι ότι είμαστε όλοι Ελληνες, ορθόδοξοι, χριστιανοί. Αυτοί οι άλλοι θα πρέπει μαζί μας να ζήσουν και εμείς μαζί τους. Θεωρώ λοιπόν πολύ σημαντικό ότι το έργο της Εκκλησίας θα είναι ακόμα πιο ιεραποστολικό. Γιατί θα πρέπει και ο λαός να ετοιμαστεί να νιώθει ασφαλής με την ορθόδοξη πίστη του και αυτό θα το κάνει η Εκκλησία όπως το κάνει στη Διασπορά, και ταυτόχρονα να πείσουμε και άλλους ότι μπορούν να είναι κοντά μας και -γιατί όχι;- να έρθουν και μαζί μας στην πίστη. Αυτό είναι το μέλλον. Θα πρέπει σωστά να το διαχειριστούμε και σωστά να εργαστούμε γι’ αυτό.

«ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΘΕΟΣ»

Σεβασμιώτατε, σε κάποιον που δηλώνει άθεος τι θα λέγατε;

Για μένα προσωπικά δεν υπάρχει άθεος. Νομίζει ότι είναι άθεος ή θέλει να λέει ότι είναι άθεος. Κανένας άνθρωπος στην πραγματικότητα δεν είναι άθεος όταν το αεροπλάνο πέφτει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται κανείς να αντιπαρατεθεί, ούτε να τον θεωρήσει εχθρό. Λέω πάντοτε και στους Πατέρες και ιερείς μου «θα κάνετε ό,τι θα έκανε ο Χριστός». Παράδειγμα. Και ο άνθρωπος θα δει. Δεν χρειάζεται ούτε να στοχοποιήσουμε ούτε να αντιπαρατεθούμε. Εμείς κηρύττουμε την αλήθεια, εμείς ξέρουμε ποια είναι η πίστη μας. Πιστεύω ακλόνητα ότι ο Θεός θα τους δώσει ευκαιρίες να βρουν και αυτοί τον δρόμο της σωτηρίας τους. Νομίζω ότι στην ουσία άθεος δεν υπάρχει. Απλώς οι ιδεολογίες πολλές φορές, αλλά και αυτές έχουν αποδυναμωθεί.

Πρόσφατα Άρθρα

Η Σ.Μ.Υ. στο Διδυμότειχο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Σ.Μ.Υ. στο Διδυμότειχο

17 Ιουνίου 2026

Στα πλαίσια της ετήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής τους οι τριτοετείς σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Μ.Υ.), που εδρεύει στα Τρίκαλα, επισκέφθηκαν...

Read more
Εις τιμήν και μνήμην Μητροπολίτου Μεσσηνίας  Μελετίου Σακελλαροπούλου (+17 Ιουνίου 1933)
Αφιερώματα

Εις τιμήν και μνήμην Μητροπολίτου Μεσσηνίας Μελετίου Σακελλαροπούλου (+17 Ιουνίου 1933)

17 Ιουνίου 2026

Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά Πρωτοσυγκέλλου Ιεράς  Μητροπόλεως Μεσσηνίας Διαβάζοντας κάποιος παλαιά βιβλία, αρχεία και έγγραφα, βρίσκει σχεδόν πάντα κάτι που του...

Read more
«Πάροικοι και παρεπίδημοι –  Από την επίγεια στην μέλλουσα πατρίδα»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Πάροικοι και παρεπίδημοι – Από την επίγεια στην μέλλουσα πατρίδα»

17 Ιουνίου 2026

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου 2026 η έκτη Επετειακή...

Read more
Με επιτυχία η συναυλία βυζαντινής μουσικής «ἐν ὕμνοις καί ὠδαῖς» στη Χαλάστρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Με επιτυχία η συναυλία βυζαντινής μουσικής «ἐν ὕμνοις καί ὠδαῖς» στη Χαλάστρα

17 Ιουνίου 2026

Τo βράδυ της Δευτέρας, 15ης Ιουνίου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Νεομαρτύρων στη Χαλάστρα πραγματοποιήθηκε η συναυλία βυζαντινής μουσικής με τίτλο:...

Read more
Με την Ακολουθία του Αγιασμού ξεκίνησε το Summer Camp των Εκπαιδευτηρίων της Ι.Μ. Πειραιώς.
Εκκλησία της Ελλάδος

Με την Ακολουθία του Αγιασμού ξεκίνησε το Summer Camp των Εκπαιδευτηρίων της Ι.Μ. Πειραιώς.

17 Ιουνίου 2026

Με την Ακολουθία του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 16 Ιουνίου 2026 η πρώτη...

Read more
«Η Εκκλησία δεν είναι ελίτ των εκλεκτών»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η Εκκλησία δεν είναι ελίτ των εκλεκτών»

16 Ιουνίου 2026

Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» που κυκλοφορεί την Τετάρτη 17 Ιουνίου φιλοξενεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου, ο...

Read more
Ονομαστήρια  Μητροπολίτου  Καλαβρύτων και Αιγιαλείας  Ιερωνύμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ονομαστήρια Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερωνύμου

16 Ιουνίου 2026

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και σε κλίμα πνευματικής αγαλλιάσεως εορτάσθηκαν κατά το διήμερο 14 και 15 Ιουνίου 2026 τα σεπτά...

Read more
Πλήθος πιστών στο Επισκοπείο για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου  Ιερωνύμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πλήθος πιστών στο Επισκοπείο για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου

16 Ιουνίου 2026

Σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς, υϊικής αγάπης και βαθύτατου σεβασμού, πλήθος πιστών από την πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή...

Read more
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου

15 Ιουνίου 2026

Ρεπορτάζ: Αθανάσιος Τζάνης  Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε στη Λάρισα η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός...

Read more
Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αυγουστίνου στο Τρίκορφο Φωκίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αυγουστίνου στο Τρίκορφο Φωκίδος

15 Ιουνίου 2026

Με τη δέουσα μοναστηριακή τάξη και πνευματική κατάνυξη, πανηγύρισε και φέτος η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του...

Read more
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εόρτασε τα ονομαστήριά του στο Ησυχαστήριο του Οσίου Πορφυρίου στο Μήλεσι
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εόρτασε τα ονομαστήριά του στο Ησυχαστήριο του Οσίου Πορφυρίου στο Μήλεσι

15 Ιουνίου 2026

Στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Οσίου Πορφυρίου, στο Μήλεσι Αττικής, παρέστη συμπροσευχόμενος σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών...

Read more
Η Μνήμη του Αγίου Στεφανά στο Στεφάνι Κορινθίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Μνήμη του Αγίου Στεφανά στο Στεφάνι Κορινθίας

15 Ιουνίου 2026

Τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Στεφανά, συνεργού του Αποστόλου Παύλου, τίμησε πανηγυρικά σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026, η Ιερά Μητρόπολη...

Read more
Νέος Κληρικός στην Ι. Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Νέος Κληρικός στην Ι. Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας

16 Ιουνίου 2026

Το Σάββατο 13 Ιουνίου 2026, στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και η Αρχιερατική Θεία...

Read more
Ἰερεμίας, ὁ μαρτυρικός Προφήτης
Απόψεις - Γνώμες

Ο Προφήτης Ιερεμίας και ο Μακεδόνας Βασιλιάς Μέγας Αλέξανδρος

15 Ιουνίου 2026

του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα Η ιστορία της ανθρωπότητας γνωρίζει πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην πορεία...

Read more
Πειραιώς Σεραφείμ: Οι δαίμονες μόνο σκέπτονται και καθυβρίζουν έτσι όπως ο Μόσιαλος
Χωρίς κατηγορία

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΠΩΝ ΣΤΙΣ «ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ» ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΑΠΙΣΜΟΥ

15 Ιουνίου 2026

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Εν Πειραιεί τη 16η Ιουνίου 2026 Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Aλιείς ανθρώπων»
Κηρύγματα

Το Ευαγγέλιον της Βασιλείας

13 Ιουνίου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Καί περιῆγεν ὅλην τήν Γαλιλαίαν ὁ Ἰησοῦς διδάσκων ἐν ταῖς συναγωγαῖς αὐτῶν καί κηρύσσων τό Εὐαγγέλιον τῆς...

«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Οι πειρασμοί του Κυρίου, η Κλήση των Μαθητών και η Αποστολή της Εκκλησίας

13 Ιουνίου 2026
«Aλιείς ανθρώπων»

«Θα έλθει καιρός που θα βαδίζετε μέρες για να βρείτε καλό ιερέα»

13 Ιουνίου 2026
«Aλιείς ανθρώπων»

Κυριακή Β’ Ματθαίου: Η κλήση των αποστόλων (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

21 Ιουνίου 2025
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

21 Ιουνίου 2025
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Ο Χριστός δεν σταματά ποτέ να απευθύνει τις προσκλήσεις του

17 Ιουνίου 2023
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Ιεραποστολικός Ζήλος – Κυριακή Β’ Ματθαίου – Πέτρου και Παύλου

3 Απριλίου 2020
Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός

Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός

17 Ιουνίου 2018
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Άς μαθητεύσωμεν εις τον Κύριον και Θεόν μας

10 Ιουνίου 2018
«Aλιείς ανθρώπων»

«Aλιείς ανθρώπων»

9 Ιουνίου 2018
Next Post
«Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή της στρατιωτικής εκπαιδεύσεως»

«Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή της στρατιωτικής εκπαιδεύσεως»

ΚΟΥΡΑ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ ΓΕΡΟΝΤΟΣ

ΚΟΥΡΑ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ ΓΕΡΟΝΤΟΣ

Η Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων ως πρόσκληση ελευθερίας και ενώσεως με τον Χριστό

Η Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων ως πρόσκληση ελευθερίας και ενώσεως με τον Χριστό

Η Β’ ΕΣΠΕΡΙΝΗ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ

Η Β’ ΕΣΠΕΡΙΝΗ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Βυζαντινό Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Βυζαντινό Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist