Αποστολικά Μηνύματα, Κυριακή Α´ Νηστειών 8/3/2020

«Έλα κι εσύ να δεις τα θαύματα της πίστεώς μας»

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αδελφοί μου

Σήμερα ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου μας ο Ιωάννης, μας περιγράφει στην ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε την συνάντηση του Φίλιππου με τον Ναθαναήλ.

Ο Φίλιππος προσπαθεί να πείσει τον Ναθαναήλ ότι ο Ιησούς από την Ναζαρέτ είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας, ο Χριστός. Επειδή όμως ο φίλος του είναι επιφυλακτικός, γι’ αυτό ο Φίλιππος αναγκάζεται να του πει, έλα μόνος σου να δεις. Πράγματι ο δυσκολόπιστος Ναθαναήλ ακολουθεί τον Φίλιππο που τον οδηγεί εκεί που βρίσκεται ο Ιησούς. Μόλις βλέπει ο Ιησούς τον Ναθαναήλ να έρχεται, τον χαιρετίζει λέγοντας: Καλώς ήλθες. Να ένας Ισραηλίτης που δεν έχει δόλο στην καρδιά του. Ο Ναθαναήλ ξαφνιάζεται και ρωτά τον Ιησού: Πώς με ξέρεις; Ο δε Ιησούς του απαντά: Εγώ σε είδα πριν ακόμη ο Φίλιππος σε φωνάξει. Ήσουν κάτω από την συκιά προσευχόμενος. Ο Ναθαναήλ τότε αναγνωρίζει συγκλονισμένος ότι πράγματι ο Κύριος είναι ο Υιός του Θεού, ο αναμενόμενος Χριστός. Ο δε Ιησούς του απαντά: Επειδή σου είπα ότι σε ξέρω και σε είδα κάτω από την συκιά προσευχόμενο, πιστεύεις. Άκουσε Ναθαναήλ, όποιος πιστεύει σε μένα  θα δει πολύ μεγαλύτερα γεγονότα και σημεία.

Εδώ αδελφοί μου, ο Κύριός μας εξυμνεί την πίστη του Ναθαναήλ και τον βεβαιώνει ότι όποιος έχει αυτή την πίστη στο πρόσωπό Του, θα δει μεγαλύτερα και περισσότερα θαυμαστά σημεία. Πράγματι, το ίδιο μας βεβαιώνει σήμερα και ο Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών, ο Μέγας Διδάσκαλος την χριστιανοσύνης, ο οποίος προς χάρη της πίστεώς του στον Ιησού Χριστό συκοφαντήθηκε, πολεμήθηκε, διώχτηκε και πέθανε διά μαρτυρικού θανάτου. Ναι, ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς τους ομοεθνείς του Εβραίους, υπενθυμίζει σ’ εκείνους και σ’ εμάς στο σημερινό αποστολικό του ανάγνωσμα, την δύναμη αυτής της πίστεως προς τον αληθινό Θεό, ο οποίος δεν είναι άλλος παρά ο Ιησούς Χριστός από την Ναζαρέτ, εκείνος που οι ίδιοι οδήγησαν στον θάνατο και μάλιστα διά του Σταυρού.

Μέσα από την επιστολή του τους υπενθυμίζει επίσης πόσα θαυμαστά γεγονότα έζησαν οι πρόγονοί τους, διά της πίστεώς τους στον αληθινό Θεό. Ξεχάσατε, τους ρωτά, πόσα θαύματα και σημεία έκανε με την φλογερή πίστη του ο Μωυσής στους προπάτορές μας;  Ξεχάσατε πόσα σημεία θαυμαστά έγιναν διά της πίστεως από τον Γεδεών, τον Βαράκ, τον Σαμψών, τον Ιεφθάε, τον Δαβίδ, τον Σαμουήλ και γενικά από όλους τους προφήτες;

Όλοι αυτοί που σας προανέφερα, γράφει ο Παύλος, με την πίστη τους στον αληθινό Θεό γκρέμισαν βασιλείς από θρόνους, έφεραν δικαιοσύνη στον λαό, έφραξαν τα στόματα λιονταριών, έσβησαν φωτιές, νίκησαν τους εχθρούς τους σε περιόδους πολέμων. Μπορεί να δεινοπάθησαν, αλλά διά της πίστεώς τους στον Θεό τελικά νίκησαν τους πάντες. Αυτή τη θαυματουργό πίστη θέλω να έχετε και εσείς, λέγει προς τους Εβραίους αδελφούς του ο Απόστολος Παύλος.

Αλλά αδελφοί μου, ο μέγας των εθνών Απόστολος καλεί και όλους εμάς να έχουμε μέσα στις καρδιές μας την ίδια θαυματουργό πίστη. «Κύριε, βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ» φωνάζει όπως θυμόμαστε και ο πατέρας του δαιμονισμένου νέου, που οι δαίμονες τον έριχναν άλλοτε στη φωτιά και άλλοτε στο νερό. Ο Κύριος ακούγοντας αυτή τη φωνή, δεν μένει άπραγος, αλλά ενεργεί. Αισθάνεται τον ανθρώπινο πόνο και συμπονεί. Βλέπει τα δάκρυα και δακρύζει. Βλέπει τον πάσχοντα άνθρωπο να υποφέρει και συμπάσχει μαζί του. Αναζητά όμως να βρει μέσα στις καρδιές μας την πίστη του Ναθαναήλ, την πίστη του Μωυσή και όλων των προφητών. Αν την βρει, τότε θαυματουργεί. Τότε μας κάνει ισχυρούς και δυνατούς, τότε με το Άγιο Πνεύμα νεκροί ανασταίνονται, τυφλοί βλέπουν και παράλυτοι περπατούν. Αυτήν την πίστη αναζητά και σήμερα, στα πρόσωπα τα δικά μας, ο Ιησούς Χριστός.

Αδελφοί μου. Πού είναι αυτή η πίστη μας, όταν στην παραμικρή δυσκολία της ζωής μας, στην εμφάνιση μιας ασθένειας ή ενός θανάτου κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπό Του; Γίναμε δυστυχώς μία γενεά άπιστη και διεστραμμένη. Μια γενιά βουτηγμένη στη διαφθορά, στην αμαρτία και την ασωτία. Μια γενιά που πλανάται σκοτισμένη, που αμφισβητεί την δύναμη του Ιησού Χριστού ως του μόνου αληθινού Θεού.

Πολλά είναι τα παραδείγματα της απιστίας των σύγχρονων ανθρώπων: Η απόγνωση μπροστά στα προβλήματα, η κατάθλιψη, οι πολλές αυτοκτονίες, η μανία για υλικό πλουτισμό, για απόκτηση αυτοπεποίθησης, η αναζήτηση πνευματικότητας σε μεταφυσικές ή παραθρησκευτικές πλάνες, στη μαγεία, στην αστρολογία, στη μαντεία, η θεοποίηση της τεχνολογίας και τόσα άλλα φρικτά και τρομερά φαινόμενα.

Τρανταχτό όμως και θλιβερό φαινόμενο απιστίας της εποχής μας είναι ο φόβος της μεταδόσεως ασθενειών και ιώσεων μέσα από το άγιο Δισκοπότηρο, όπου προσφέρεται ο ίδιος ο Χριστός. Φοβούνται κάποιοι να προσέλθουν και να κοινωνήσουν το άχραντο Σώμα και το τίμιο Αίμα του Κυρίου μας, για να μην τους μεταδοθεί κάποια ασθένεια από το κοινό Ποτήριο. Ω, της απιστίας, ω της ανοησίας των ανθρώπων!

Αν συνέβαινε να μεταδίδονται ασθένειες μέσω της Θείας Κοινωνίας στους χριστιανούς, τότε οι πρώτοι που θα πέθαιναν, σε πολλές περιπτώσεις επί τόσους αιώνες, θα ήταν οι κληρικοί μας, οι οποίοι πάντοτε στο τέλος καταλύουν μόνοι τους όλη την Θεία Κοινωνία! Κάθε χρόνο αμέτρητοι ασθενείς κοινωνούν, και οι ιερείς μας καταλύουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού από το ίδιο Ποτήριο που το μετέδοσαν σε τόσους φορείς μεγάλων ασθενειών, όχι μόνο στους ναούς, αλλά και στα νοσοκομεία και στις κλίνες των ετοιμοθάνατων. Οι πρώτοι που θα κολλούσαν ασθένειες και θα απεβίωναν θα ήταν οι ιερείς μας. Με τόσες ασθένειες και μάλιστα θανατηφόρες επιδημίες που υπήρξαν και υπάρχουν, κάθε χρόνο θα αναζητούσαμε νέους κληρικούς λόγω της θνησιμότητας των προηγούμενων.

Αυτή η στάση πολλών σημερινών χριστιανών μας, είναι απιστία. Δεν ομιλούμε αδελφοί μου, για εκείνους που δεν πιστεύουν, που είναι άθεοι και πολέμιοι της Εκκλησίας. Αυτοί δεν γνωρίζουν, γι’ αυτό και δεν μας απασχολεί η θέση τους, η άποψή τους και η απιστία τους. Απευθυνόμαστε προς τα συνειδητά μέλη της Εκκλησίας, σε πολλούς από τους χριστιανούς μας που κλονίζεται η πίστη τους κάθε φορά που εμφανίζεται κάποια ασθένεια και τα Μέσα Μαζικής Επιρροής προκαλούν ένα πανικό.

Αδελφοί μου

Μέσα στο Δισκοπότηρο είναι η Ζωή που νικά τον θάνατο και κάθε ασθένεια που οδηγεί σε θάνατο. Οι πρώτοι που θα πέθαιναν θα ήμασταν εμείς οι κληρικοί και μετά οι χριστιανοί. Αλλά δύο χιλιάδες χρόνια ουδέποτε συνέβη τέτοιο γεγονός. Αντιθέτως, πολλές φορές είδαμε και ακούσαμε βαριά ασθενείς να θεραπεύονται μεταλαμβάνοντας. Ιδού το θαύμα της πίστεως μας. Ας θυμηθούμε τι είπε ο Ιησούς Χριστός στον Ναθαναήλ σήμερα: « Πιστεύεις σε μένα επειδή σου είπα ότι σε είδα κάτω από την συκιά; Μείζονα τούτων θα δεις».

Πράγματι αδελφοί μου, εμείς είμαστε μάρτυρες του Ζωντανού Λόγου του Θεού, βλέπουμε καθημερινά το θαύμα της Ζωής που πηγάζει μέσα από το άγιο Δισκοπότηρο. Αλλά και όπως ο Απόστολος Παύλος, έχουμε πλήθος θαυμάτων στην καθημερινή μας ζωή που μαρτυρούν την αλήθεια της πίστης μας.

Αδελφοί μου, «αὕτη ἐστὶν ἡ  νίκη ἡ  νικήσασα τὸν κόσμον, ἡ  πίστις ἡμῶν». Αυτή την πίστη στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού ας κρατήσουμε σταθερά έως το τέλος της ζωής μας και ας την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας και στις ερχόμενες νέες γενεές. Αυτή η πίστη στο πρόσωπο του Χριστού μας διατήρησε ζωντανό το έθνος μας, το ανόρθωσε και το ελευθέρωσε.

Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, ας έχουμε την πίστη του Μωυσή και όλων των αγίων μας. Αν κάποιοι δεν την έχουν, ας φωνάζουν καθημερινά σαν τον πατέρα του δαιμονισμένου νέου «Κύριε, βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ», ώστε ο Κύριος να δυναμώσει και την δική τους πίστη, αμήν.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Επίσκοπος Νιέρι και Όρους Κένυας στον Δ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στο Τσέρι

Το εσπέρας της Κυριακής Γ’ Νηστειών, 19 Μαρτίου 2023, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Πανάρετος Κυκκώτης χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του...

Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών στο Βόλο με επαγγελματική πιστοποίηση για τους αποφοίτους

Την προγραμματική σύμβαση που οδηγεί στη δημιουργία Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών στο κτίριο του παλιού Οικοτροφείου, στο κέντρο του Βόλου, υπέγραψαν  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας...

40η επέτειο Ιερωσύνης και Αρχιερωσύνης του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου

Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, προεξάρχοντος στην Θ. Λειτουργία...

«Ο Σταυρός του Χριστού είναι αγάπη και ελευθερία»

Με τον Δ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό και τους Χαιρετισμούς στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως 19 Μαρτίου 2023...

Εκδημία Καθηγουμένης Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά Αιτωλού Θέρμου

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας μετά θλίψεως αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία της Οσιολογιωτάτης Γερόντισσας Ευθυμίας Γκελτή, Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά...

Ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λαρίσης

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λαρίσης χοροστάτησε στον Δ’ Κατανυκτικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Προσκεκλημένος ομιλητής...

Ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό Νάξου

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέσθηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 19-3-2023 το απόγευμα, ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου και...

«Χαίρε Ξύλον Μακάριον», έψαλαν ομοθυμαδόν οι Μήλιοι!

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αδάμαντος, του επινείου της ιεράς νήσου Μήλου, τελέσθηκε απόψε, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', ο Κατανυκτικός Εσπερινός,...

Ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ελευθερούπολη

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του...

Η Εξόδιος Ακολουθία του π. Νικολάου Μετζιτάκου

Με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, τελέσθηκε σήμερα Κυριακή 19-3-2023 το μεσημέρι, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, η Εξόδιος Ακολουθία του...

Τό ζωηφόρον φυτόν, ὁ Σταυρός ὁ Πανάγιος

Οι οδοιπόροι που βαδίζουν στην έρημο αναμφίβολα εναγώνια αναζητούν μία όαση, για να ξεκουρασθούν, να ξεδιψάσουν, να ανακουφισθούν από τον κόπο τους και να...

Ακολουθία επί τη αναδείξει και ονομασία των νέων Δεκανέων Στρατονόμων στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Στρατονομίας (ΚΕΣΝ)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, το πρωί της Παρασκευής 17 Μαρτίου 2023, μετέβη στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Στρατονομίας (ΚΕΣΝ) στρατόπεδο Συνταγματάρχη ΠΖ...

Μνημόσυνο για τους Αγωνιστές και Επαναστάτες του Ολύμπου στην Ιερά Μονή Παναγία Πέτρας Ολύμπου

Το Σάββατο 18 Μαρτίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου, προεξάρχοντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου. Πλήθος...

Εκδημία Αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού Γαβαλά

Μετ' αφάτου θλίψεως και οδύνης η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πληροφορήθηκε το γεγονός της αιφνίδιας προς Κύριον εκδημίας του μακαριστού Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π....

Το 40νθήμερο Μνημόσυνο του Αρχιμ. Αντωνίου Παραρά

Το 40νθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμ. Αντωνίου Παραρά τελέσθηκε το Σάββατο 18-3-2023 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Καλοξύλου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας...