Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 28 Ιουνίου το πρωί οι εργασίες του 23ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των ΚΓ΄ Παυλείων, που φέτος είχε ως θέμα: «Πόλεμος και ειρήνη κατα τον Απόστολο Παύλο» και διεξήχθη από 26 έως 28 Ιουνίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας.
 
Οι εισηγητές και τα θέματα.
 
Κατά την 1η Συνεδρία (26/6 πρωί) προήδρευσε ο
Καθ.Μιλτιάδης Κωνσταντίνου,Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ, και εισήγηση έκανε η κ.Αικατερίνη Τσαλαμπούνη,Επ. Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: «Πόλεμος καί ειρήνη στον Απ. Παύλο και στην χριστιανική παράδοση».
 
Κατά την 2η Συνεδρία (26/6 απόγευμα) προήδρευσε ο
Καθ.Παναγιώτης Σκαλτσής, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. και εισηγήσεις έκαναν α) η κ.Κυριακούλα Παπαδημητρίου Αν. Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: « Μορφές της ειρήνης στον κόσμο και στη διδαχή της Καινής Διαθήκης », β) ο κ.Χρήστος Μπαλόγλου,Διδάκτωρ Οἰκονομικών Ἐπιστημών Παν/μίου Φρανκφούρτης, με θέμα: « Πόλεμος πάντων πατήρ». Ο πόλεμος κατά τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους» και γ) ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Βατοπαιδινός, Καθηγούμενος Ι. Μ. Μονής Βατοπαιδίου Ἁγίου Ὄρους με θέμα << Πόλεμος και ειρήνη στην πατερική παράδοση>>.
 
Κατά την 3η Συνεδρία (27/6 πρωί) προήδρευσε ο Καθ. Ιωάννης Γαλάνης και εισηγήσεις έγιναν από α) τον κ.Ιωάννη Μούρτζιο Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: «Οικουμενικότητα και ειρήνη στό προφητικό μήνυμα» και β) ο κ. Ιωάννης Φωτόπουλος ΙΩΑΝΝΗΣ,Αν. Καθηγητής St. Mary’s College, Notre Dame (USA), με θέμα: « Ο Ρωμαϊκός Θρίαμβος, ο Ηττημένος Νικητής, και ἡ Παύλεια Οσμή Θανάτου ἤ Ζωής (Β Κορ. 2,14-17)».
 
Κατά την 4η Συνεδρία (27/6 πρωί) προήδρευσε ο Καθηγητής κ.Ιωάννης Καραβιδόπουλος και εισηγήσεις έγιναν από α) τον κ. Συμεών Πασχαλίδη Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Διευθυντής Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, με θέμα: « Πόλεμος και ειρήνη, βία και μή βία στούς μάρτυρες και τούς Πατέρες της Αρχαίας Εκκλησίας » και β) τον κ.Νικόλαο Ιντζεσιλογλου,Καθηγητή Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα: « Οι ιεροί πόλεμοι και ο θρησκευτικός φανατισμός».
 
Κατά την 5η Συνεδρία (27/6 απόγευμα) προήδρευσε ο ομ. Καθηγητής Δημήτριος Καϊμάκης και εισηγήσεις έκαναν α) η κ Μαρία Ράπτη,Αν. Καθηγήτρια Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλά Ιωαννίνων, με θέμα: « Η δυναμική της Παύλειας αγάπης καί η συμβολή της στήν οικογενειακή ευτυχία. Μία ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση » και β) η κ. Βασιλική Κώστα,Καθηγήτρια Νευρολογίας Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: « Η ειρήνη της ψυχής του ανθρώπου. Ψυχαναλυτική προσέγγιση»,
 
Κατά την 6η Συνεδρία (28/6 πρωί) προήδρευσε ο Αν. Καθηγητής Ιωάννης Φωτόπουλος ενώ εισηγήσεις έκαναν οι α) ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Νάσσης Επ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: << Το αίτημα της ειρήνης στην λειτουργική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας>> και β) η κ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου,Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης,
με θέμα: << Στρατιωτικοί άγιοι στην Αποστολική Εκκλησία της Βέροιας. Απεικονίσεις τους στη βυζαντινή καί μεταβυζαντινή ζωγραφική των μνημείων της πόλης>>.
 
Κατά την 7η Συνεδρία (28/6 πρωί) προήδρευσε ο Σεβ.Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος και πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με θέμα <<Οι ανθρωπολογικές καί εκκλησιολογικές συνέπειες του πολέμου στις σύγχρονες εκκλησίες>>. Στην στρογγυλή τράπεζα συμμετείχα, ο επίσκοπος Σαφίτα κ. Δημήτριος απο την Συρία,ο Σεβ.Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Ἀθανάσιος απο την Κύπρο και ο Αρχιεπίσκοπος Ροβενκύ και Σβερδλόβσκ κ. Παντελεήμων απο την Οὐκρανία.
Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.