• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Τελετή των Εγκαινίων

12 Φεβρουαρίου 2019
in Απόψεις - Γνώμες
Share on FacebookShare on Twitter

Του Παναγιώτη Ι. Σκαλτσή*

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ

Εγκαίνια είναι η τελετή με την οποία καθιερώνεται και καθαγιάζεται ένας ναός και από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε ιερό θυσιαστήριο και αγία τράπεζα. Άλλωστε η ίδια η λέξη ΕΓΚΑΙΝΙΑ φανερώνει πως ένα πράγμα από παλαιό γίνεται καινούργιο και από μη ιερό, άγιο. Η καινούργια αυτή διάσταση όσον αφορά το ναό είναι ολοκάθαρη σ’ όλες τις ευχές και τα τροπάρια της ακολουθίας. Χωρίς εγκαίνια δεν είναι δυνατή η τέλεση κανενός μυστηρίου παρά μόνο με τη χρήση του Αντιμηνσίου, λινού δηλ. υφάσματος, που μπορεί να αντικαταστήσει την αγία Τράπεζα μέχρι να γίνουν κανονικά τα εγκαίνια, αφού σ’ αυτό υπάρχουν τμήματα λειψάνων αγίων.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Όσον αφορά την ιστορία των εγκαινίων είναι σημαντικό πως από την Παλαιά ακόμη Διαθήκη γίνεται λόγος γι’ αυτά. Η σκηνή του μαρτυρίου που ήταν αφιερωμένη στη λατρεία του Θεού, είχε «δικαιώματα λατρείας» όπως μας λέει ο Απ. Παύλος, (εβρ. δ 1), αγιάσθηκε από τον Μωϋσή κατά προτροπή του Θεού με μυσταγωγικές πράξεις· «και λήψη το έλαιον της χρίσεως, και χρίσεις την σκηνή και πάντα τα εν αυτή, και έσται αγία…» (Έξοδ. 40, 9-11). Το ίδιο έγινε και με το ναό του Σολομώντος. Οι Εβραίοι μάλιστα είχαν και έχουν ακόμη ειδική γιορτή των Εγκαινίων, όπως λέγεται, στην οποία γιορτάζουν και θυμούνται τα εγκαίνια και την κάθαρση του ναού του Σολομώντος, την οποία έκαμε ο Ιούδας ο Μακκαβαίος το 165 π. Χ. μετά τη βεβήλωσή του από τον Αντίοχο Δ’ τον Επιφανή. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι πως η εκκλησία από τη στιγμή που έπαψε να καταφεύγει στις κατακόμβες και να προσφέρει την αναίμακτη θυσία επάνω στους τάφους των μαρτύρων, άρχισε να καθιερώνει ναούς και μάλιστα με μεγαλοπρεπείς τελετές, όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός Ευσέβιος. Ήταν πανηγύρι τα εγκαίνια τότε, όπως ακριβώς και σήμερα. Πνευματικό πανηγύρι που στηρίζεται στην πίστη του λαού, αλλά και τη ζωντανή παράδοση της Εκκλησίας.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΣ1Α ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Τα εγκαίνια είναι οπωσδήποτε συνδεδεμένα με τη σημασία που δίνει η Εκκλησία στο Ναό ως λειτουργικό χώρο και οίκο προσευχής του λαού αφ’ ενός και αφ’ ετέρου με τη σημασία που δίνει στον άνθρωπο ως λειτουργικό ον και προσωπικότητα με σκοπό τον αγιασμό και τη θέωση. Γι’ αυτό και στο πανηγύρι των Εγκαινίων καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε πνευματικά και με πίστη. «Εν πίστει τα εγκαίνια, επιτελούμε φαιδρώς». Η ιερότητα του πανηγυριού αυτού στηρίζεται στην πίστη μας πως ο Ναός είναι έργο του Χριστού και του Παναγίου Πνεύματος· έργο όλης της Παναγίας Τριάδος πιστεύουμε, όπως λέει το τροπάριο, πως «τούτον τον οίκον ο Πατήρ ωκοδόμησε· τούτον τον οίκον ο Υιός εστερέωσε· τούτον τον οίκον το Πνεύμα το Άγιον ανεκαίνισε, το φωτίζον, και στηρίζον, και αγιάζον τας ψυχάς ημών» (απόστιχο του Εσπερινού). Ο Ναός είναι ασφαλώς ο οίκος του Θεού, αλλά και το δικό μας σπίτι. Είναι και πρέπει να είναι το κέντρο της ζωής μας κι όχι κάτι το δευτερεύον. Είναι η σκηνή η αληθινή, λιμάνι των χειμαζόμενων, ιατρείο παθών, καταφυγή ασθενών, δαιμόνων φυγαδευτήριο τόπος που ο λαός δοξάζει τον Θεό «ψαλμοίς και ύμνοις και μυστικαίς λειτουργίαις» οι οποίες αναφέρονται και φθάνουν στο νοερό θυσιαστήριο και σε μας κομίζουν την αγαθότητα και τη χάρη του θεού.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ.

Η καθιέρωση του Ναού γίνεται από τον Αρχιερέα, που είναι τύπος του Χριστού, με την εξής σειρά και τάξη,. ενώ για την όλη τελετή χρησιμοποιούνται αρκετά υλικά στοιχεία, όπως κερί καθαρό, μαστίχη, σμύρνα, θυμίαμα, λείψανα μαρτύρων, άγιο μύρο, μαρμαροσάπουνα, ροδόσταμο, κρασί, κατασάρκιο της αγίας Τραπέζης, Αντιμήνσια κ.α.
α) Η λιτανεία των Ιερών λειψάνων

Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, ο Αρχιερεύς μεταφέρει στον Ι. Ναό που πρόκειται να εγκαινιασθεί τα ιερά λείψανα, τα οποία εναποθέτει σ’ ένα άγιο Δισκάριο, πάνω στην Αγία Τράπεζα. Το πρωί αφού τελειώσει ο όρθρος, με την ψαλμωδία σχετικών τροπαρίων γίνεται τριπλή περιφορά γύρω από το Ναό. Ο Αρχιερεύς ντυμένος με λευκή στολή, σύμβολο της καθαρότητας και της αγνότητας, με ιερό δέος φέρει στο κεφάλι του τον ειδικό δίσκο με τα άγια λείψανα σκεπασμένα με το ίδιο κάλυμμα που σκεπάζονται τα θεία δώρα, Οι ιερείς κρατούν το Ευαγγέλιο, το σταυρό και εικόνες, οι δε λαϊκοί προπορεύονται με τις λαμπάδες. Σε κάθε στάση διαβάζονται ορισμένα αναγνώσματα από την Καινή Διαθήκη και στη συνέχεια μπροστά στο Ναό, όπου ήδη έχει τοποθετηθεί ειδικό αναλόγιο γίνεται μία από τις κατανυκτικότερες τελετές της εκκλησίας μας. Η είσοδος δηλαδή πάλι στο Ναό γίνεται με ιδιόμορφο τρόπο. Οι θύρες είναι κλειστές. Ο Αρχιερεύς προστάζει αυτούς που είναι πίσω από τις πόρτες να τις ανοίξουν στο Βασιλέα της δόξης λέγοντας τα λόγια του Δαυίδ. «Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών…» (Ψαλ. 24ος), και ακούγονται από μέσα τα λόγια που οι άγγελοι έλεγαν αναμεταξύ τους κατά την Ανάληψη του Κυρίου. «Τις εστιν ούτος ο Βασιλεύς της δόξης». Έχουμε εδώ μίμηση ακριβώς των αγγέλων τη στιγμή της Ανάληψης. Και «οι πύλες ανοίγονται στην πρόκληση των φωνών -τονίζει ο Καβάσιλας- ωσάν να επρόκειτο οι φωνές να εισαγάγουν τον Χριστόν εις τον Ναόν». Με λαμπρό και πανηγυρικό λοιπόν τρόπο εισοδεύονται τα άγια λείψανα μέχρι το θυσιαστήριο, όπου ο Αρχιερεύς, πάλι, αφού τα βάλει σε ειδική θήκη με εύοσμο κηρομαστίχη, τα θυμιάζει, τα μυρώνει και τα τοποθετεί στο στυλίσκο που βρίσκεται στο μέσον της Τραπέζης ως το πιο κατάλληλο θεμέλιο. Κανένα άλλο θεμέλιο δεν είναι καλύτερο από τα ιερά λείψανα. Κι αυτό, όπως λέει ο Καβάσιλας γιατί «κανένα από τα μυστήρια δεν είναι πιο συγγενές προς το Χριστό απ’ ότι οι μάρτυρες. Έχουν τα πάντα κοινά με τον Κύριο δηλ. το σώμα και το πνεύμα και το σχήμα του θανάτου… Άλλωστε τα οστά αυτά είναι ο αληθινός Ναός και το θυσιαστήριο του Θεού, και ο αχειροποίητος αυτός Ναός είναι η απομίμηση του αληθινού».

β) Ο καθαρισμός της Αγίας Τραπέζης

Μετά την τοποθέτηση των ιερών λειψάνων στη θέση που προαναφέραμε, ο Αρχιερεύς παίρνει το δοχείο με την κηρομαστίχη και τα αρώματα, που συμβολίζουν τα μύρα με τα οποία ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας άλειψε το σώμα του Κυρίου, και τα εκχύνει στην οπή της αγίας Τραπέζης για τη στερέωση του ανεγειρομένου Τάφου. Κατόπιν τοποθετείται η πλάκα στην οπή της αγίας Τραπέζης, ενώ ψάλλονται δύο ωραίοι ψαλμοί ο 142ος «Υψώσω σε ο Θεός μου, ο Βασιλεύς μου, και ευλογήσω το όνομά σου εις τον αιώνα» σαν ευχαριστία και ανάμνηση των θαυμασίων του Θεού, και ο 22ος «Κύριος ποιμαίνει» με…», που υμνεί τη φιλανθρωπία του Θεού. Εν, τω μεταξύ ο Αρχιερεύς αφού πάνω από τα αρχιερατικά του άμφια βάλει στο λαιμό του, το λεγόμενο σάβανο, λευκού χρώματος, σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε το άγιο σώμα του Κυρίου, διαβάζει γονατιστός την ευχή «ο Θεός ο άναρχος και αΐδιος…» με την οποία παρακαλεί τον Θεό να αποστείλει το Πανάγιό του Πνεύμα και να αγιάσει το νέο Ναό. Ακολουθεί η πλύση και ο καθαρισμός της αγίας Τραπέζης με σαπούνι και νερό ζεστό, σύμβολο κι αυτό του Αγίου Πνεύματος του οποίου από δω και πέρα πλέον θα είναι όργανο η αγία Τράπεζα. Η όλη τελετή θυμίζει βάπτισμα. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η αγία Τράπεζα εικονίζει το Σωτήρα και δέχεται τα του βαπτίσματος όπως Εκείνος. «Είναι δε ανάγκη – τονίζει πάλι ο Καβάσιλας – να γίνει κάποια κάθαρση ενάντια στη δύναμη του πονηρού, κι όπως ο Αρχιερεύς με προσευχές αποκαθαίρει από κάθε επήρεια των δαιμόνων το ύδωρ με το οποίο βαπτίζει τον άνθρωπο, έτσι και σ’ αυτή την τελετή διαλέγει τις κατάλληλες προσευχές και με τον ίδιο τρόπο, όπως και πριν, με το νερό αποκλείει το πονηρόν».

γ) Η χρήση του Ιερού Θυσιαστηρίου

Μετά την κάθαρση της αγίας Τραπέζης για τους λόγους που αναφέραμε, ραντίζει ο Αρχιερεύς το ιερό θυσιαστήριο με ροδόσταμο, με το οποίο κάνουμε την Τράπεζα να ευωδιάζει και όπως λέει ο Καβάσιλας, μ’ αυτό δείχνουμε πως «φέραμε όλα όσα είναι απαραίτητα για να συμπληρώσουν την ανθρώπινη ζωή, δηλαδή φέραμε κι από τα αναγκαία κι από τα ευχάριστα κι απ’ αυτά κάναμε τη θυσία μας». Κατόπιν όπως και μετά το Βάπτισμα ακολουθεί η Χρίση με το άγιο μύρο, το οποίο φέρνει τη χάρη του Θεού στη γη. Το μύρον είναι η δύναμη του θυσιαστηρίου. Δύναμη που ενεργοποιείται, όπως τονίζει ο Καβάσιλας, με την παρουσία και τη χάρη των ιερών λειψάνων για τα οποία αναφέραμε πριν.

δ) Η ένδυση της Αγίας Τραπέζης

Αφού επλύθη (εβαπτίσθη), εμυρώθη η αγία Τράπεζα, τώρα ήλθε η ώρα να βάλει τα καλά της. Αρχικά στην κάθε μια από τις τέσσερεις της γωνίες τοποθετείται ένα κομμάτι λινό ύφασμα στο οποίο είναι αγιογραφημένος κι ένας Ευαγγελιστής, επειδή η αγία Τράπεζα εικονίζει όλη την Εκκλησία στη στερέωση της οποίας συνέβαλαν οι Ευαγγελιστές, με τα Ευαγγέλιά τους. Κατόπιν τυλίγεται σταυροειδώς στην αγία Τράπεζα το πρώτο ένδυμα το λεγόμενο κατασάρκιο, σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού. Στη συνέχεια τοποθετείται ο επενδύτης, η αγία ενδυτή η τραπεζόφορον κατά τον Συμεών Θεσσαλονίκης. Είναι το βασικό άμφιο της αγίας Τραπέζης, πολυτελές σύμβολο δόξης κατά τον Συμεών, αφού κατά τον ίδιο η αγία Τράπεζα «τάφος εστι και θρόνος του Ιησού». Τέλος τοποθετείται το λεγόμενο ειλητό, το οποίο εισήχθη στους βυζαντινούς χρόνους και αργότερα αντικατεστάθη από το γνωστό Αντιμήνσιο. Λέγεται πως το ειλητό δηλώνει το σουδάριο το οποίο έφερε ο Χριστός στο κεφάλι Του το χρόνο που βρισκόταν στο μνημείο και συμβολίζει την υπέρ ημών νέκρωση και Ανάσταση του Κυρίου. Επάνω σ’ αυτό τοποθετείται το ιερό Ευαγγέλιο και η τελετή τελειώνει με τη μύρωση και θυμίαση όλου πια του Ναού. Οι ευχές δε που διαβάζονται στο τέλος είναι γεμάτες ευχαριστία στο Θεό και παράκληση να γεμίζει με δόξα, αγιασμό και χάρη το νέο θυσιαστήριο έτσι ώστε πάνω σ’ αυτό να μεταβάλλεται η αναίμακτη θυσία σε σώμα και αίμα Χριστού και να αγιάζεται ο λαός του Θεού με τη συμμετοχή του σ’ αυτό το μυστήριο.

Τελικά δηλαδή ο σκοπός των εγκαινίων δεν είναι μόνο ο αγιασμός του Ναού αλλά και δικός μας με τον πνευματικό αγώνα και την αληθινή ζωή. «Ούτως εγκαινίζεται ο άνθρωπος· ούτω τιμάται η των Εγκαινίων ημέρα». Σ’ αυτόν τον αγώνα έχουμε οπωσδήποτε οδηγό το Χριστό. Άλλωστε το λυχνάρι που στο τέλος της ακολουθίας ανάβει ο Αρχιερεύς πάνω στην αγία Τράπεζα συμβολίζει, κατά τον Καβάσιλα, το δικό Του Φως. «Αυτό το φως μπορεί να ανακαλύψει και να φέρει στο φως τα πάντα, όπως ακριβώς γέμισε τον Άδην το φως, όταν έφθασε εκεί ο Χριστός.

*O κ. Παναγιώτης Σκαλτσής είναι Καθηγητής της Λειτουργικής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Πρόσφατα Άρθρα

Πανηγυρική κοπή Βασιλόπιτας από τους Γορτύνιους της Σπάρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρική κοπή Βασιλόπιτας από τους Γορτύνιους της Σπάρτης

21 Ιανουαρίου 2026

Σε κλίμα πατριωτικής έξαρσης κι ενθουσιασμού έκοψαν, στη φιλόξενη αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης, την παραδοσιακή Βασιλόπιτα για...

Read more
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΦΙΛΩΤΕΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΦΙΛΩΤΕΙΑΣ

21 Ιανουαρίου 2026

Την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026, εορτή του Αγίου Ευθυμίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλμωπίας κ. Στέφανος χοροστάτησε και τέλεσε την Θεία...

Read more
Συνέρχεται η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Έκτακτη Συνεδρία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας – Καταδίκη της επίθεσης κατά του Πατριάρχη

21 Ιανουαρίου 2026

Άρχισαν σήμερα, Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026, οι εργασίες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η οποία συνέρχεται σε έκτακτη...

Read more
Άρτα: Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός Οσίου Μαξίμου του Γραικού
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτα: Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός Οσίου Μαξίμου του Γραικού

21 Ιανουαρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πνευματική κατάνυξη, ετελέσθη την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026, ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, προς τιμήν του Οσίου...

Read more
Στο σινεμά η ζωή του Αγίου Παϊσίου   – Αύριο  Τετάρτη στην “Ορθόδοξη Αλήθεια”… Μην τη χάσετε!
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο σινεμά η ζωή του Αγίου Παϊσίου  – Αύριο  Τετάρτη στην “Ορθόδοξη Αλήθεια”… Μην τη χάσετε!

20 Ιανουαρίου 2026

Με κεντρικό θέμα τη βαθιά πνευματική παρακαταθήκη του Αγίου Παϊσίου, κυκλοφορεί αυτή την Τετάρτη η νέα έκδοση της εφημερίδας «Ορθόδοξη...

Read more
Ομιλία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Έσσεξ στους Κληρικούς της Ι.Μ. Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ομιλία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Έσσεξ στους Κληρικούς της Ι.Μ. Δημητριάδος

20 Ιανουαρίου 2026

Η Δ΄ Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, υπό την προεδρεία του Σεβ. Μητροπολίτου...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Η στιγμή που ο Διάβολος έχασε χωρίς να το καταλάβει

20 Ιανουαρίου 2026

Υπήρξε μια στιγμή στην ιστορία που ο Διάβολος έχασε... χωρίς καν να το καταλάβει. Πώς έγινε αυτό; Ήταν τυχαίο ή...

Read more
Ευλόγηση Βασιλόπιτας Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ευλόγηση Βασιλόπιτας Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης

20 Ιανουαρίου 2026

Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιανουαρίου 2026, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της λακωνικής πρωτεύουσας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας...

Read more
Εσπερινός Αγίου Ευθυμίου με τρεις Αρχιερείς στην Αγ. Παρασκευή Λοκρίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Εσπερινός Αγίου Ευθυμίου με τρεις Αρχιερείς στην Αγ. Παρασκευή Λοκρίδος

20 Ιανουαρίου 2026

Ιστορικές στιγμές έζησε απόψε η μικρή και ολιγάριθμη εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Παρασκευής Λοκρίδος, μιας από τις πιο μικρές ενορίες...

Read more
Tα ονομαστήρια της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας Μακαρίας Μοναχής
Εκκλησία της Ελλάδος

Tα ονομαστήρια της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας Μακαρίας Μοναχής

20 Ιανουαρίου 2026

Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών...

Read more
Κοπή Βασιλόπιτας στο Ιωακείμειο Γηροκομείο της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Κοπή Βασιλόπιτας στο Ιωακείμειο Γηροκομείο της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως

20 Ιανουαρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πνεύμα αγάπης πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας στο Ιωακείμειο Γηροκομείο. Την ευλογημένη αυτή στιγμή τίμησε με...

Read more
Διαδοχικές Πανηγύρεις στην Ι.Μ. Αγ. Αθανασίου Ομβριακής
Εκκλησία της Ελλάδος

Διαδοχικές Πανηγύρεις στην Ι.Μ. Αγ. Αθανασίου Ομβριακής

20 Ιανουαρίου 2026

Στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στην Ομβριακή του Δήμου Δομοκού, ιερούργησε σήμερα το πρωί της Δευτέρας 19 Ιανουαρίου 2026 ο...

Read more
Κοπή Βασιλόπιτας Σ.Μ.Υ.Κ. της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής
Εκκλησία της Ελλάδος

Κοπή Βασιλόπιτας Σ.Μ.Υ.Κ. της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής

19 Ιανουαρίου 2026

Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026 η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (Σ.Μ.Υ.Κ. της Ρ.Ε.Σ.) με την ευλογία...

Read more
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 στις 4:00 το απόγευμα: Ενθρονίζουμε την Παναγία μας – Η βοήθειά σας έγινε πραγματικότητα.
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 στις 4:00 το απόγευμα: Ενθρονίζουμε την Παναγία μας – Η βοήθειά σας έγινε πραγματικότητα.

19 Ιανουαρίου 2026

Πριν από λίγο καιρό, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για να προσφέρουμε στην εφέστιο εικόνα της Παναγίας της Τρικορφιώτισσας το ασημένιο της...

Read more
Κοπή βασιλόπιτας από τον Μητροπολίτη  Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο στα Καλάβρυτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Κοπή βασιλόπιτας από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο στα Καλάβρυτα

19 Ιανουαρίου 2026

Σε κλίμα πνευματικής χαράς και αγαλλιάσεως, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 και τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις κοπής...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)
Κηρύγματα

«Η πνευματική λέπρα»

17 Ιανουαρίου 2026

Αποστολικό Μήνυμα Κυριακή 19/1/2020 «Η πνευματική λέπρα» Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί. Σήμερα η...

Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Κυριακή ΙΒ Λουκά: Οἱ ἀσθένειες τῶν ἀνθρώπων (Λουκ ιζ, 12-19)

17 Ιανουαρίου 2026
Μέγας Αθανάσιος: Ο Στύλος της Ορθοδοξίας

Μέγας Αθανάσιος: Ο Στύλος της Ορθοδοξίας

17 Ιανουαρίου 2026
Εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου (18 Ιανουαρίου)

Εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου (18 Ιανουαρίου)

17 Ιανουαρίου 2026
Μέγας Αθανάσιος: Ο Στύλος της Ορθοδοξίας

Αγώνες και περιπέτεις του Μεγάλου Αθανασίου για την Ορθοδοξία

17 Ιανουαρίου 2026
Ἀθανάσιον ἐπαινῶν ἀρετήν ἐπαινέσομαι

Ἀθανάσιον ἐπαινῶν ἀρετήν ἐπαινέσομαι

17 Ιανουαρίου 2025
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

20 Ιανουαρίου 2024
«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

Κυριακή ΙΒ’ Λουκά: Θεραπεία των δέκα λεπρών – Ομιλία περί Ευχαριστίας (Αγ. Νικόδημος Αγιορείτης)

20 Ιανουαρίου 2024
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Κυριακὴ ΙΒ΄ Λουκᾶ (Λουκ. ιζ΄ 12-19) +Μητροπολίτης Σερβίων καί Κοζάνης Διονύσιος

20 Ιανουαρίου 2024
Τα αγνώμονα παιδιά

Τα αγνώμονα παιδιά

20 Ιανουαρίου 2024
«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

Απέκδυση του παλαιού – ένδυση του νέου «εν Χριστώ» ανθρώπου

14 Ιανουαρίου 2023
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Ἡ θεραπεία τῶν δέκα λεπρῶν (Λουκ. ιζ, 12-19)

14 Ιανουαρίου 2023
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Κυριακή ΙΒ Λουκά: Ἐκεῖνος κι ἐμεῖς (Λουκ. ιζ΄ 12-19)

15 Ιανουαρίου 2022
Συναξάρι 2ας Μαῒου

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας

18 Ιανουαρίου 2020
Συναξάρι 2ας Μαῒου

Χαίροις Πατριαρχῶν ἡ κρηπίς

1 Μαΐου 2019
«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

Κυριακή των δέκα λεπρών

19 Ιανουαρίου 2019
«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

19 Ιανουαρίου 2019
«Ἀρετήν πᾶσαν ἤσκησας, ἐπιμό­νως θεόπνευστε … ὅθεν ἅπασα Ἐκ­κλη­σία δοξάζει σου τήν μνήμην»

«Ἀρετήν πᾶσαν ἤσκησας, ἐπιμό­νως θεόπνευστε … ὅθεν ἅπασα Ἐκ­κλη­σία δοξάζει σου τήν μνήμην»

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακή ΙΒ Λουκα υπό του Αρχιμανδρίτου Νικηφόρου Πασσᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ´ ΛΟΥΚΑ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ) π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΡΜΠΑΡΑΚΗΣ

14 Ιανουαρίου 2015
Next Post
Σύναξη Κατηχητών και επίδοση βεβαιώσεων συμμετοχής Σεμιναρίου νέων Κατηχητών της Ι.Μ. Κίτρους

Σύναξη Κατηχητών και επίδοση βεβαιώσεων συμμετοχής Σεμιναρίου νέων Κατηχητών της Ι.Μ. Κίτρους

Ρασοφορία Μοναχού στην Άνω Μονή Ξενιάς

Ρασοφορία Μοναχού στην Άνω Μονή Ξενιάς

Εκδήλωση της Μητροπόλεως Πειραιώς για τους Τρεις Ιεράρχες

Μητροπολίτης Πειραιώς: Θα τους αποκαλώ Σκοπιανούς και όχι Μακεδόνες

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ θα χαιρετήσει το συλλαλητήριο

«Ως βλάσφημος ο εγκαταλιπών πατέρα»

Βασική προϋπόθεση για την Θεία Κοινωνία, η ευλογία του Πνευματικού μας

Βασική προϋπόθεση για την Θεία Κοινωνία, η ευλογία του Πνευματικού μας

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist