Του Πάνου Ευαγγέλου

Ολες αυτές τις μέρες των Αυτοδιοικητικών εκλογών, δυστυχώς ήταν ελάχιστα αυτά που ακούσαμε για τη συνεργασία περιφερειαρχών και δημοτικών αρχόντων με τις τοπικές μητροπόλεις , σε μία περίοδο όπου η Εκκλησία συμπαραστέκεται με σαφή και απόλυτο τρόπο και επιλύει κοινωνικά προβλήματα.

Δεν μίλησαν ούτε οι υποψήφιοι ούτε οι νεοεκλεγέντες για τις σχέσεις τους με την Εκκλησία, παρά το γεγονός ότι είναι δεκάδες τα προβλήματα που η λύση τους εξαρτάται από τη συνεργασία των δύο πλευρών:

-Σε όλη τη χώρα και κυρίως στα ορεινά υπάρχουν δεκάδες μοναστήρια τα οποία καταρρέουν ή απειλούνται με κατάρρευση, τα οποία χρειάζονται αναστύλωση. Τα έργα της αναστύλωσης συνήθως κοστίζουν και για τον λόγο αυτό χρειάζεται καταγραφή των ζημιών και αναζήτηση από κοινού προγραμμάτων χρηματοδότησης.

-Παντού υπάρχουν εκκλησάκια τα οποία έχουν ερημώσει και έχουν μετατραπεί σε χώρους όπου βρίσκουν καταφύγιο ακόμη και ζώα. Και όμως αυτά κάποτε ήταν χώροι όπου γίνονταν πανηγύρια, εκδηλώσεις λατρείας, ανταμώματα.

-Παντού υπάρχουν μοναστήρια τα οποία είναι μεν σε καλή κατάσταση, αλλά δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά πολλοί επισκέπτες οι οποίοι φτάνουν σε κάθε περιοχή στο πλαίσιο του Θρησκευτικού τουρισμού.

-Επίσης, υπάρχουν και εκείνα τα μοναστήρια τα οποία είναι ζωντανά και τα οποία μπορούν να εξελιχτούν σε πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα.

Εκτός των ιερών αυτών χώρων, πολλές μητροπόλεις συντηρούν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ιδρύματα τα οποία χρειάζονται στήριξη ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Ειδικά για τα καλοκαίρια υπάρχει το τεράστιο θέμα των πανηγυριών που για πολλές περιοχές είναι οι κεντρικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που δίνουν ζωή σε αυτές.

Παράλληλα με αυτά υπάρχουν και εκατοντάδες μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, για τις οποίες είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους δήμους.

Εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.