Οι συγκρούσεις της κυβέρνησης των Τιράνων με διαδηλωτές που ζητούν την παρέμβαση Ράμα, καθώς και όλα όσα συμβαίνουν σε βάρος της ελληνικής μειονότητας το τελευταίο διάστημα, οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο να απευθύνει έκκληση για ηρεμία. Oπως και κατά το παρελθόν έτσι και τώρα, η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας παρεμβαίνει υπεύθυνα και με καθαρή σκέψη, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα και τον λαό που δύναται να επιφέρει η σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων, ενώ επισημαίνει την επίμονη προσευχή του Ορθόδοξου πληρώματος ώστε οι πολιτικοί να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση στην κρίση. Η Δήλωση διαβάστηκε στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στους κεντρικούς ναούς της κατ’ Αλβανίαν Εκκλησίας, ενώ συντάχθηκε χθες το Σάββατο.

Ο κ. Αναστάσιος επέλεξε να στείλει το δικό του μήνυμα, καθώς το σοσιαλιστικό κόμμα του κ. Ράμα προετοιμάζεται για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκλογές που στην ουσία θα είναι μόνος του, αφού η αντιπολίτευση της οποίας οι βουλευτές έχουν παραιτηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τώρα το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Μπερίσα, συνεχίζει να ηγείται των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στα Τίρανα επιμένοντας στην παραίτηση Ράμα.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εμμένουν στις θέσεις τους με κίνδυνο η χώρα να εμπλακεί σε περιπέτειες με άμεσες συνέπειες για την ελληνική μειονότητα.

Στην ανακοίνωση του κ. Αναστάσιου αναφέρεται:

Παρακολουθώντας με προσοχή τη συγκρουσιακή πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, ελπίζαμε εν τούτοις ότι οι πλευρές, μέσω αμοιβαίας προσπάθειας και κατανόησης, θα έβρισκαν κάποια από όλους αποδεκτή λύση.

Αλλά με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο δρόμος της καταλλαγής και κατανόησης όσο πάει και γίνεται πιο στενός, μεγαλώνοντας έτσι τον κίνδυνο της επιδείνωσης της σύγκρουσης, πράγμα το οποίο μπορεί να επιφέρει βαριές συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της Αλβανίας.

Γι’ αυτό με μεγάλη ανησυχία και ταπεινά, θα προσευχηθούμε σε όλους τους ναούς ώστε ο Θεός της ειρήνης και της σοφίας να ενθαρρύνει όλους εκείνους που έχουν την ευθύνη ηγεσίας της χώρας, ώστε να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του καθήκοντος που έχουν επωμιστεί, να βρουν τον δρόμο της συμφιλίωσης και κατανόησης και να προσφέρουν συγκεκριμένη λύση για όλα τα προβλήματα, για το καλό του τόπου και του λαού μας.

Εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.