• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Προσευχή και νηστεία σημαίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων»

14 Αυγούστου 2023
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
«Προσευχή και νηστεία σημαίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων»
Share on FacebookShare on Twitter

Στο όμορφο και ορεινό Μεσοχώρι της ιστορικής περιοχής της Υπάτης μετέβη σήμερα Κυριακή προ της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου 13 Αυγούστου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών συνεχίζοντας την ποιμαντική περιοδεία του σε κάθε σπιθαμή της Φθιωτικής γης.

                   Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεσοχωρίου μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Θερμή και εγκάρδια ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν στον Ποιμενάρχη τους κ. Συμεών οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, ενώ η σημερινή επίσκεψη του κ. Συμεών αποτέλεσε αιτία για να γεμίσει η Εκκλησία του χωριού, αλλά και η πλατεία και να ανοίξουν όλα τα σπίτια, καθώς πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Υπάτης, αλλά και από την πόλη της Λαμίας ανηφόρισαν στο χωριό.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Μετά από αυτήν την εκπληκτική, τη μοναδική εμπειρία του Θείου Φωτός και της θέας του προσώπου του Χριστού κατεβαίνουν οι μαθητές από το Όρος Θαβώρ μέσα στον κόσμο, μαζί με το Χριστό, και εκεί έρχονται αντιμέτωποι με τη δυστυχία. Εκεί συναντούν την τραγικότητα και τις αντινομίες αυτής της ζωής. Άλλωστε και η ζωή μας έχει πολλές αντιθετικές εικόνες. Εκεί που μπορεί να χαμογελάμε, να χαιρόμαστε, να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ευθυμίας, ευτυχίας, να έχει χαρά το σπίτι μας, η οικογένειά μας, να είμαστε όλοι μονιασμένοι και χαρούμενοι, να ζούμε όμορφες στιγμές, να ζούμε όμορφες καταστάσεις και να χαιρόμαστε, ξαφνικά τα πάντα μπορεί να σκοτεινιάσουν, ξαφνικά μία δυσάρεστη είδηση, μία απώλεια, μία απογοήτευση, μία πικρία μπορεί να ανατρέψει τις συντεταγμένες της ζωής μας. Μία δυσκολία, μία αναποδιά, ένας πειρασμός, ένα δυστύχημα μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας.

Κατεβαίνει και ο Χριστός με τους μαθητές μέσα στον κόσμο και συναντούν έναν ταλαίπωρο πατέρα, ο όποιος έχει άρρωστο το παιδί του, είναι το παιδί του ασθενές, ταλαιπωρείται πολύ, ταλαιπωρείται πολλά χρόνια και αναζητούν τρόπο θεραπείας. Ποιος πατέρας και ποια  μάνα δεν πονάει και δεν υποφέρει όταν το παιδί είναι άρρωστο; Ποιος πατέρας και ποια μάνα δε λέει καλύτερα εγώ να αρρώσταινα παρά το παιδί μου; Καλύτερα εγώ να υπέφερα παρά το παιδί μου; Ποιος γονιός δεν νιώθει αυτήν την επιθυμία να βλέπει τα παιδιά του να είναι υγιή, να είναι δυνατά, να είναι ευτυχισμένα και πολύ περισσότερο ποιος παππούς και ποια γιαγιά δεν εύχεται κατεξοχήν αυτό για τα εγγόνια του;

Ένας ταλαίπωρος δυστυχισμένος πατέρας προσέρχεται στο Χριστό και του καταθέτει τον πόνο του αλλά, τολμώ να πω, και το παράπονό του. Ούτε λίγο ούτε πολύ μέμφεται τον Χριστό, τον μέμφεται όχι για τον ίδιο αλλά για τους μαθητές Του. Του λέει ότι «προσήνεγκα»,  προσέφερα, οδήγησα το παιδί μου στους μαθητές Σου για να το θεραπεύσουν, γιατί είχα ακούσει από σένα τη διδαχή Σου, ότι όσοι σε πιστεύουν θα θεραπεύουν, θα εκβάλλουν δαιμόνια, θα ευεργετούν τους ανθρώπους κι όμως οι μαθητές Σου δεν τον έχουν θεραπεύσει, οι μαθητές Σου δεν μπορούν να θεραπεύσουν το παιδί μου. Και ο Χριστός δεν προσβάλλεται, δεν αισθάνεται ότι θίγεται από αυτήν τη μομφή, από αυτό το δίκαιο παράπονο αλλά αντίθετα ενώνει τη φωνή Του με τη φωνή αυτού του πατέρα, γίνεται και η δική Του φωνή φωνή διαμαρτυρίας. Συμπάσχει. Συνοδύνει. Συνυποφέρει ο Χριστός. Και λέει λόγους σκληρούς, λόγους οι οποίοι προκαλούν έκπληξη. «Εως πότε θα σας ανέχομαι γενεά άπιστη και διεστραμμένη»; Αποκαλεί τους ίδιους τους μαθητές γενεά άπιστη και διεστραμμένη. Θα απορήσει κανείς πως είναι δυνατόν αυτούς τους οποίους ο ίδιος επέλεξε, αυτούς τους οποίους ο ίδιος εδίδαξε, αυτούς τους οποίους ο ίδιος προόριζε να γίνουν οι Απόστολοι των εθνών, να ευαγγελιστούν το μήνυμα της Αναστάσεως στα μήκη και στα πέρατα της οικουμένης, πως είναι δυνατόν όλους αυτούς ο Χριστός με μίας να τους καταδικάζει, να τους απορρίπτει. Ήθελε ο Χριστός να χτυπήσει συναγερμό, ήθελε να προκαλέσει ένα σοκ στους μαθητές Του, για να καταλάβουν και να κατανοήσουν, ότι η ζωή του Χριστού δεν είναι μία ζωή μιας συνεχούς γεύσεως του Θείου Φωτός, μια Θαβώρια κατάσταση παρατεινόμενη. Ότι η ζωή του Χριστού είναι ζωή, η οποία έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με την ταλαιπωρία, με την οδύνη, με τα βάσανα και τον στεναγμό.

Έρχεται ο Χριστός να πει στους μαθητές του και να πει σε όλους μας, ότι αν θέλετε πραγματικά, αν θέλετε πραγματικά να πορευθείτε την οδό του Ευαγγελίου θα καταλάβετε ότι είναι στενή και τεθλιμμένη αυτή η οδός, ότι ο δρόμος, ο οποίος οδηγεί στην αιωνιότητα, στην ευτυχία, ότι το να κατακτήσεις την ευτυχία μέσα σε αυτό τον κόσμο, δεν θα την κατακτήσεις μαγικά, δεν θα κατακτήσεις την επίλυση των προβλημάτων πατώντας σε ένα κουμπί αλλά με κόπο, με στέρηση, με αγώνα. «Τούτο το γένος ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία». Με προσευχή και με νηστεία. Αυτός είναι ο δρόμος, ο οποίος οδηγεί στην επιτυχία, στην ευτυχία, ο δρόμος ο οποίος δίνει νόημα στη ζωή μας! Η προσευχή και η νηστεία δεν είναι κάποιες πράξεις τελετουργικές αλλά είναι ένας τρόπος και ένα ήθος ζωής.

Προσευχή σημαίνει ότι δεν μιλάω μόνο με τον εαυτό μου, δε συζητάω μόνο με τη σκέψη μου, δε συνομιλώ μόνο με τον δικό μου κόσμο. Προσεύχομαι σημαίνει μιλάω πρώτιστα με τον ίδιο το Θεό. Επικοινωνώ με το Θεό, αναζητώ νόημα έξω από τον εαυτό μου, βγαίνω έξω από τον εαυτό και κατά συνέπειαν καθώς κάθε άνθρωπος εικονίζει το Θεό στη ζωή μου προσευχή σημαίνει επικοινωνώ και με το συνάνθρωπο. Πολύ απλά σημαίνει ότι η ευτυχία δεν μπορεί να έρθει μέσα από έναν ατομικό τρόπο ύπαρξης, δεν μπορεί να έρθει μέσα από έναν ατομοκρατικό τρόπο ύπαρξης, δεν μπορεί ο άνθρωπος να ευτυχήσει αν είναι κλεισμένος στο καβούκι του, στο κέλυφος, το οποίο έχει φτιάξει είτε για αυτοπροστασία είτε από αδυναμία αγάπης και επικοινωνίας. Όποιος πραγματικά θέλει στη ζωή του να προχωρήσει θα ανοιχτεί, θα ανοίξει την καρδιά του, θα μάθει να συνεργάζεται, θα μάθει να διαλέγεται και κυρίως θα εύχεται, θα είναι θετικός. Προσευχή σημαίνει θετικότητα. Προσευχή σημαίνει ζητώ το καλό για τον κόσμο ολόκληρο και για τον εαυτό μου, εύχομαι μέσα από την καρδιά μου και κάνω τη ζωή μου μια διαρκή ευχή για όλο τον κόσμο.

Και νηστεία σημαίνει, ότι προτεραιότητά μου δεν είναι το τι θα καταναλώσω. Προτεραιότητα μου δεν είναι το τι θα φάω και τι θα πιώ, δεν είναι να είναι γεμάτο το δικό μου το στομάχι, δεν είναι να περνάω καλά αλλά προτεραιότητά μου είναι να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι, είναι το πρόσωπο του αδερφού μου. Δεν είναι αν θα φάω πολύ ή λίγο αλλά αν θα επικοινωνήσω, αν θα αγαπήσω, αν θα συνεργαστώ, αν θα χαρώ, αν θα έχω αγάπη μέσα στην οικογένεια μου. Προτεραιότητά μου δεν είναι μόνο τι θα μαγειρέψω το μεσημέρι, αλλά προτεραιότητά μου είναι να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι το μεσημέρι, να έχουμε αγάπη μέσα στην οικογένεια, να έχουμε ειρήνη μέσα στην οικογένεια, να έχουμε ομόνοια μέσα στο χωριό. Αλίμονό μας προτεραιότητα μας αν είναι μόνο να φτιάξουμε καλούς δρόμους στα χωριά ή να διορθώσουμε ελλείψεις. Είναι πολύ λίγα αυτά τα αιτήματα μπροστά σε ένα χωριό που έχει διχόνοια, μπροστά σε ένα χωριό που έχει κουτσομπολιό, μπροστά σε ένα χωριό που τρώγεται ο ένας με τον άλλο, μπροστά σε ένα χωριό που δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι χωριανοί, που είναι ο καθένας κλεισμένος στον εαυτό του, που δε νοιάζεται ο ένας για τον άλλο. Εάν έχετε αυτά τα καλά, την αγάπη, την ομόνοια, την ενότητα και μονοπάτι να πηγαίνει στο χωριό χαμογελαστοί θα πηγαίνουμε και ελλείψεις να υπάρχουν στις υποδομές όταν υπάρχει αγάπη, όταν υπάρχει συνεννόηση, όταν υπάρχει νοιάξιμο, όταν υπάρχει καλοσύνη, όταν υπάρχει φιλαδελφεία, όταν υπάρχει αλληλεγγύη τότε υπάρχει ευτυχία. Βλέπουμε ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια αλλά έχουν αγάπη μεταξύ τους και είναι ευτυχισμένοι και βλέπουμε άλλους να είναι μέσα στα παλάτια και να έχουν γκρίνια και να μην χαίρονται τίποτα και να παίρνουν τόνους τα φάρμακα, για να κοιμηθούν μισή ώρα, να μην μπορούν να ηρεμήσουν με τίποτα. Πόσους μεγιστάνες δεν είδαμε να αυτοκτονούν, πόσους πάμπλουτους δεν είδαμε να είναι μέσα στη μελαγχολία, να μην χαμογελάει καν το πρόσωπό τους. Για το λόγο αυτό: προσευχή και νηστεία σημαίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Να θέσουμε προτεραιότητες και καθώς βρισκόμαστε σήμερα για μία ακόμη φορά σε έναν τόσο ευλογημένο τόπο, σε ένα τόσο ευλογημένο χωριό, εδώ στο Μεσοχώρι Υπάτης,  ιεράρχηση σημαίνει προτεραιότητά μας να είναι αγαπημένο και μονιασμένο το χωριό μας, να είναι αγαπημένο το σπίτι μου, αγαπημένο το σόι μου, να έχω ενότητα στη ζωή μου και χαρά, να έχω επιείκεια, καλοσύνη, ανεκτικότητα, να έχω μακροθυμία, υπομονή. Προτεραιότητά μου είναι να αγαπώ όλο τον κόσμο και να βλέπω στο πρόσωπο του κάθε συνανθρώπου μου τον ίδιο το Χριστό. Τότε πραγματικά και τα δύσκολα γίνονται εύκολα και τα οδυνηρά γίνονται ενήδονα. Τότε πραγματικά ο άνθρωπος ο αδύναμος αποκτά δύναμη, για να βαδίσει, για να προχωρήσει μέσα στον κόσμο και τότε ασφαλώς ακόμη και τα δημόσια έργα και όλες οι άλλες οι ανάγκες λύνονται πολύ πιο εύκολα, γίνονται πολύ πιο εύκολα.

Να βάλουμε προτεραιότητα να γίνουμε όλοι μια αγκαλιά, να μπούμε στην αγκαλιά της Παναγίας μας, καθώς είμαστε δικά της παιδάκια κι είναι η μανούλα μας η Παναγία. Να νιώσουμε αυτή την αδελφοσύνη, να ζούμε αυτή την αδελφοσύνη και ό,τι προβλήματα και να έρθουν, όποιας μορφής, είτε είναι ασθένεια είτε είναι πένθος είτε είναι φτώχεια είτε είναι άλλη δυσκολία, όλα μα όλα θα τα αντιμετωπίσουμε και θα τα νικήσουμε αν είμαστε αγαπημένοι. Αν όμως δεν είμαστε αγαπημένοι, τότε θα μας φάει, «το μαύρο το σκοτάδι».

          Τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους όλων των κατοίκων του χωριού, των μονίμων αλλά και αυτών που βρίσκονται μακριά καλωσόρισαν με λόγους ευγνωμοσύνης και αγάπης ο Πρόεδρος του χωριού κ. Θεόδωρος Τζάρας, καθώς και εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου η ερίτιμος κ. Δήμητρα Παρλαβάνζτα – Καστάνη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός επί έτη τακτικό μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

         Στο Μεσοχώρι Υπάτης τίμησε με την παρουσία του την επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ξεφλούδας και πλήθος κόσμου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Αρχιμανδρίτης π. Φίλιππος Χαμαριάς: Να κοιτάξουμε ψηλά…
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιμανδρίτης π. Φίλιππος Χαμαριάς: Να κοιτάξουμε ψηλά…

23 Νοεμβρίου 2025

Ας γίνει η σημερινή ευαγγελική περικοπή ένα ξυπνητήρι που θα μας ξυπνήσει από τον λήθαργο της αφροσύνης στον οποίον βρισκόμαστε....

Read more
Χειροθετήθηκε Πρωτοπρεσβύτερος ο εφημέριος Βασσαρά π. Ανάργυρος Γαλάνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθετήθηκε Πρωτοπρεσβύτερος ο εφημέριος Βασσαρά π. Ανάργυρος Γαλάνης

23 Νοεμβρίου 2025

Το Σαββάτο 22 Νοεμβρίου 2025, στον Ενοριακό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Βασσαρά, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας...

Read more
Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου στην Ν. Ιωνία Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου στην Ν. Ιωνία Βόλου

23 Νοεμβρίου 2025

Στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Ν. Ιωνίας Βόλου λειτούργησε σήμερα 23/11 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,...

Read more
Χειροτονία πρεσβυτέρου στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Ναούσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία πρεσβυτέρου στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Ναούσης

23 Νοεμβρίου 2025

Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον...

Read more
Κυριακή Θ΄ Λουκά στην Ενορία των Σανών
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή Θ΄ Λουκά στην Ενορία των Σανών

23 Νοεμβρίου 2025

Σήμερα, Κυριακή 23η Νοεμβρίου 2025, Θ΄ Λουκά, (Λουκ. ιβ΄ 16-21), που στις Εκκλησίες μας αναγιγνώσκεται η Περικοπή του άφρονος πλουσίου, ο...

Read more
ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ «ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ» ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΤΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ «ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ» ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΤΟΥ

22 Νοεμβρίου 2025

Το διήμερο 21 και 22 Νοεμβρίου 2025, εορτάσθηκε η μνήμη του νέου αγίου της Εκκλησίας μας, Οσίου Ιακώβου του Τσαλίκη,...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΙΔΑ του 21ου Αιώνα! ΤΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΙ τον χρόνο και τη Ζωή;

22 Νοεμβρίου 2025

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΙΔΑ του 21ου Αιώνα! ΤΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΙ τον χρόνο και τη Ζωή;   Η απάντηση είναι ΣΟΚ! Τι είναι...

Read more
Εσπερινός επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγορίου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Δαφνοσπηλιάς
Εκκλησία της Ελλάδος

Εσπερινός επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγορίου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Δαφνοσπηλιάς

22 Νοεμβρίου 2025

  Το απόγευμα του Σαββάτου 22 Νοεμβρίου 2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, επί τη...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στο Ησυχαστήριο  του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στο Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι

22 Νοεμβρίου 2025

Στο Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Πορφυρίου) στο Μήλεσι λειτούργησε σήμερα, 22/11, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στη Θεσσαλονίκη

22 Νοεμβρίου 2025

Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, μνήμη των Αγίων Αρχίππου, Φιλήμονος και Ονησίμου εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων και του σύγχρονου Αγίου Ιακώβου...

Read more
ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΤΣΑΓΚΟΥΡΗ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΤΣΑΓΚΟΥΡΗ

22 Νοεμβρίου 2025

Το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμανδρίτη π. Ιουστίνου Τσαγκούρη, τελέσθηκε σήμερα, Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας...

Read more
Επίσημη και πανηγυρική επαναλειτουργία   Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσημη και πανηγυρική επαναλειτουργία Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίου

23 Νοεμβρίου 2025

Μετά πάσης εκκλησιαστικής λαμπρότητος εορτάστηκε η σεπτή πανήγυρις των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κατά...

Read more
Το Λεωνίδιο έκλινε ευλαβικό το γόνυ στην Παναγία Έλωνα
Εκκλησία της Ελλάδος

Το Λεωνίδιο έκλινε ευλαβικό το γόνυ στην Παναγία Έλωνα

22 Νοεμβρίου 2025

Με ιδιαίτερο σεβασμό προς το πρόσωπο της Παναγίας, Μητέρας του Θεανθρώπου, το γραφικό και παραδοσιακό Λεωνίδιο, το κέντρο της Τσακωνιάς,...

Read more
Η Λάρισα υποδέχθηκε απότμημα της Αγίας Κάρας του Οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος.
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Λάρισα υποδέχθηκε απότμημα της Αγίας Κάρας του Οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος.

22 Νοεμβρίου 2025

Το ιερό θησαύρισμα, το οποίο φυλάσσεται στο Μετόχιον της Αγίας Τριάδος Σάικας, της Ιεράς Μονής Κορώνης, υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη στην Άμμο Βεροίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη στην Άμμο Βεροίας

22 Νοεμβρίου 2025

Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η ολέθρια αφροσύνη
Κηρύγματα

Ο Φιλάργυρος πατέρας – Κυριακή Θ’ Λουκά

16 Νοεμβρίου 2024

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «καὶ διελογίζετο ἐν ἑαυτῷ λέγων, τί ποιήσω, ὅτι οὐκ ἔχω ποῦ συνάξω τοὺς καρπούς μου;» (Λουκᾶ 12, 17)...

Το μήνυμα του άφρονος πλουσίου

Ξυπνήστε ὑπνοβάται!

16 Νοεμβρίου 2024
Τὶ μποροῦμε νὰ κάνουμε γι΄ αὐτοὺς ποὺ πέθαναν;

Κυριακή Θ Λουκά-«Λήθη θανάτου ή «Μνήμη θανάτου»;

16 Νοεμβρίου 2024
Η ιστορική Ιερά Μονή της Άνω Ξενιάς

«Για όσους από εσάς θέλουν να αρέσουν στον κόσμο»

16 Νοεμβρίου 2024
Η ελεημοσύνη εξαφανίζει τον θάνατο!

Η αξία τής ελεημοσύνης κατά τoν Iερό Χρυσόστομο

18 Νοεμβρίου 2023
Ο άφρων πλούσιος

Ο άφρων πλούσιος

18 Νοεμβρίου 2023
Το μήνυμα του άφρονος πλουσίου

Ποιο είναι το δικό σου όραμα σήμερα;

19 Νοεμβρίου 2022

Κυριακή Θ΄ Λουκά

19 Νοεμβρίου 2022
Η ολέθρια αφροσύνη

«Καθελώ μου τας αποθήκας και μείζονας οικοδομήσω»

19 Νοεμβρίου 2022
Η Χριστολογία της οικονομικής εξουσίας

Το φοβερό πάθος της πλεονεξίας

17 Νοεμβρίου 2018
Το μήνυμα του άφρονος πλουσίου

Το μήνυμα του άφρονος πλουσίου

18 Νοεμβρίου 2017
Η ολέθρια αφροσύνη

Η ολέθρια αφροσύνη

13 Νοεμβρίου 2019

Κυριακὴ Θ΄ Λουκᾶ (Λουκ. 12,16-21· 14,35). Ὁ ἄ φ ρ ω ν. (†) ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος Καντιώτης

16 Νοεμβρίου 2023

Η κατανόηση της αμαρτολότητα μας-Κυριακή Θ’ Λουκά 20 Νοεμβρίου

18 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΛΟΥΚΑ Ευαγγέλιο: Λουκ. ιβ΄16-21 18 Νοεμβρίου 2012

18 Νοεμβρίου 2014

Κυριακή Θ΄ Λουκά Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

18 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΛΟΥΚΑ – 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

18 Νοεμβρίου 2014

Kυριακή Θ΄Λουκά Αρνητής του Θεού. (Κυριακή θ΄ Λουκά)

17 Νοεμβρίου 2014

Κυριακή Θ΄ Λουκά – Η παραβολή του άφρονος πλουσίου

17 Νοεμβρίου 2014

Η αφροσύνη του πλεονέκτου (Κυριακή Θ” Λουκά) Νοεμβρίου 20th, 2011

17 Νοεμβρίου 2014

Κυριακή Θ’ Λουκά (παραβολή του άφρονα πλουσίου)

17 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ’ ΛΟΥΚΑ (Λουκά: ιβ’ 16-21) Απληστία και αφροσύνη Αρχιμ. Θεοφίλου Λεμοντζή Αρχιερατικού Επιτρόπου Καμπανίας

17 Νοεμβρίου 2014

Kυριακή Θ΄ Λουκά (Λουκ. 12,16-21· 14,35)

17 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΛΟΥΚΑ, Άφρονος πλουσίου Λ.κ. 12, 16-21) Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

17 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ ΛΟΥΚΑ, Του άφρονος πλουσίου ( Λκ 12,16-21) Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009

17 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ’ ΛΟΥΚΑ 14-8-2011

17 Νοεμβρίου 2014

Κυριακή Θ΄ Λουκᾶ ( 20-11-2011 ) «Ἀνθρώπου τινός πλουσίου ἐφόρησεν ἡ χώρα»

16 Νοεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΛΟΥΚΑ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Ο ΠΛΟΥΤΟΣ

17 Νοεμβρίου 2014

Κυριακή Θ΄ Λουκά. Ερμηνεία Ευαγγελίου.

17 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΛΟΥΚΑ (18/11/2012) Αναγνώσματα: Απόστολος: Εφεσ. β΄, 14 – 21. Χριστός και ειρήνη

17 Νοεμβρίου 2014
Next Post
Αρχιερατικό Συλλείτουργο Μητροπολιτών Μηθύμνης – Λαρίσης  στον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Αρχιερατικό Συλλείτουργο Μητροπολιτών Μηθύμνης - Λαρίσης στον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Τιμήθηκε ο πολιός Πρεσβύτερος Βασίλειος Γούλας

Τιμήθηκε ο πολιός Πρεσβύτερος Βασίλειος Γούλας

Χειροτονία Διακόνου στην Κέρκυρα

Χειροτονία Διακόνου στην Κέρκυρα

Τρισάγιο στη μνήμη του Μιχάλη Κατσουρή από τον Μητροπολίτη Γαβριήλ στη Ν. Φιλαδέλφεια

Τρισάγιο στη μνήμη του Μιχάλη Κατσουρή από τον Μητροπολίτη Γαβριήλ στη Ν. Φιλαδέλφεια

Μόνο με το Θεό μπορεί ο άνθρωπος να επιτύχει στον αδυσώπητο αγώνα για την κατάκτηση των στόχων του

Μόνο με το Θεό μπορεί ο άνθρωπος να επιτύχει στον αδυσώπητο αγώνα για την κατάκτηση των στόχων του

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist