Με λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερός Ναός Παναγίας της Στρατήγισσας, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου, μεγάλου Ιεράρχη και στύλου της Ορθοδοξίας.
Κατά το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, όπου γίνεται λόγος για τη θεραπεία των δέκα λεπρών και την επιστροφή του ενός για να ευχαριστήσει τον Χριστό. Μέσα από αυτή την περικοπή υπογράμμισε ότι ευχαριστώντας και παρακαλώντας ο άνθρωπος συνειδητοποιεί τη σχέση του με τον Θεό, αναγνωρίζοντας ότι τίποτε στη ζωή του δεν είναι αυτονόητο, αλλά καρπός της θείας χάριτος.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στάση της ταπείνωσης και της ευγνωμοσύνης, που αποτελούν τα θεμέλια της πνευματικής ζωής. Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως, όταν ο άνθρωπος παύει να ευχαριστεί και να προσεύχεται, απομακρύνεται από τον Θεό και κλείνεται στον εαυτό του.
Αναφερόμενος στη σύγχρονη πραγματικότητα, τόνισε με προβληματισμό ότι στη σημερινή εποχή ο άνθρωπος συχνά αυταπατάται, νομίζοντας ότι μπορεί να γίνει ο ίδιος θεός, στηριζόμενος στη δύναμη, τη γνώση και την αυτάρκειά του. Αυτή η νοοτροπία, όπως επεσήμανε, οδηγεί στην πνευματική αποξένωση και στην απώλεια του αληθινού νοήματος της ζωής.


































