• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Γαμική σεξουαλική «ασχεσία» πριν το Μέγα μυστήριο του Γάμου

9 Φεβρουαρίου 2020
in Απόψεις - Γνώμες
Γαμική σεξουαλική «ασχεσία» πριν το Μέγα μυστήριο του Γάμου
Share on FacebookShare on Twitter

Ο όρος «προγαμιαίες σχέσεις», καθαρά μεταφρασμένος από τα αγγλικά, σημαίνει σχέσεις χωρίς συμβόλαιο (η αντίληψη της παντρειάς στους αθέους).

Οι Χριστιανοί πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΑΜΟΥ χωρίς να παντρευτούν.

Η λέξη ΓΑΜΟΣ στα Ελληνικά σημαίνει το ζεύγος άντρα-γυναίκας που γαμούσιν, εκγαμίζονται και οι υπόλοιπες μορφές του ρήματος γαμ-.

Παντρεύομαι = το μυστήριο της Εκκλησίας μετά το οποίο επιτρέπεται στο ζεύγος (δούλους του Ιησού Χριστού) να παντρεύονται μεταξύ τους.

Όσοι και όσες έχουν σχέσεις γάμου χωρίς να παντρευτούν αποκτούν όλα τα μειονεκτήματα των παντρεμένων χωρίς τα πλεονεκτήματα (π.χ. κοινωνική στήριξη).

Όσο για το «δεν παντρεύομαι γιατί δεν έχω χρήματα – δεν έχω τακτοποιηθεί», οι ευχές του γάμου λένε «να αυξήσει τα αγαθά σου ο Θεός Μετά τον γάμο».

Και η επιστήμη το επιβεβαιώνει με έρευνες που λένε τα οικονομικά των παντρεμένων είναι καλύτερα από των ανύπαντρων.

Ο όρος προγαμιαία σχέση είναι άστοχος από την πλευρά ότι, για τον σημερινό άνθρωπο ο γάμος, δεν είναι μυστήριο και κοινωνία εν Χριστώ αλλά ένα θεατρικό πανηγύρι που γίνεται στο ναό και μετά κάνουμε τραπέζι για να φάμε. Άρα, αν κάποιος έχει σεξουαλική σχέση πριν από την «Τελετή του γάμου, κατά το κοσμικό φρόνημα», για αυτόν δεν υπάρχει προγαμιαία σχέση διότι δεν υπάρχει και γάμος ως πνευματικός υπαρξιακός εν Χριστώ προορισμός. Απλά υπάρχει μια σεξουαλική σχέση με βιολογική κατάληξη, που είναι ο θάνατος και που όλα θα σβήσουν εκεί.

Για παράδειγμα ένα ζευγάρι συγκατοικεί για  2 χρόνια έχει μια φυσιολογική «σχέση» χωρίς πνευματική ζωή και μετά από 3 χρόνια αποφασίζει απλά να πάει σε έναν ναό να φορέσουν νυφικό και κουστούμι και να κάνουν έναν μυστήριο. Στο συγκεκριμένο ζευγάρι δεν υπάρχουν προγαμιαίες σχέσεις (δηλαδή για επαφές πριν τον γάμο) με την έννοια ότι και πριν το μυστήριο του γάμου και μετά θα μιλάμε για σεξουαλική σχέση και βιολογική συνύπαρξη διότι για το συγκεκριμένο ζευγάρι ασχέτως αν μπήκαν στην Εκκλησία γάμος με την πνευματική έννοια δεν υπάρχει, αλλά μόνο ως μυστηρίο στο οποίο δεν μετέχουν. Η εν Χριστώ πορεία του αγιασμού μέσα από το γάμο εις σάρκα μία εξαρτάται και από την μετοχή των ανθρώπων μέσα από τα μυστήρια της Εκκλησίας. Δηλαδή και πριν το γάμο και μετά πάλι σε προγαμιαία σχέση θα βρίσκονται με την πνευματική έννοια, διότι πρακτικά έχουν παντρευτεί. Απλά πήγαν σε έναν ναό να κάνουν το μυστήριο όπως πάνε σε μια ταβέρνα.

Άρα δεν υπάρχει καμια μετοχή του ζευγαριού στο μυστήριο. Τα μυστήρια στην Εκκλησία είναι ΔΙΑ-ΛΟΓΙΚΑ η παρουσία του Κυρίου προσφέρεται σε διάλογο με την δική μου ελεύθερη επιλογή σε συνάντηση σχέση μαζί του. Το ότι κάποιος παντρεύετε δεν σημαίνει ότι σώζεται κιόλας αυτόματα. Γάμος είναι η σχέση του Χριστού με την Εκκλησία και κατ’επέκταση του ζευγαριού με τον Χριστό.

Ας δούμε κάποιες γνώμες περί σεξουαλικότητας…

  1. Η παρθενία δεν είναι κάτι που χάνει μια γυναίκα αλλά κάτι που χαρίζει όπως μας χαρίζεται η βασιλεία των Ουρανών. Δυστυχώς στις μέρες μας χάνεται η παρθενία και με ιδιαίτερα άσχημο τρόπο, αλλά πολλές κοπέλες την πουλούν κιόλας για να βγάλουν χρήματα για τις σπουδές τους ή για να αυξήσουν το προσωπικό τους εισόδημα ώστε να γίνουν διάσημες. Η παρθενία είναι ερωτική κατάσταση, όχι απλά μια ηθική υπακοή αλλά στάση ύπαρξης και ζωής.
  2. Η συχνή απάντηση των ζευγαριών πριν τον γάμο για τη σαρκική σχέση που έχουν είναι η εξής: «Μα αγαπιόμαστε!». Βασικά η λέξη αγάπη παραπέμπει στον Χριστό διότι εκείνος είναι η Θυσιαστική Παναγάπη. Αν αγαπιέστε έρχεστε εις γάμο κοινωνία. Πόσα ζευγάρια το είπαν αυτό και χώρισαν; Πάρα πολλά, δυστυχώς. Η αγάπη είναι απόδειξη και όχι θεωρία και η απόδειξη είναι η αφιέρωση της σχέσης σε Αυτόν που μας δημιούργησε.

Κάποτε ένας νεαρός είπε σε κάποιον γέροντα ότι την κοπέλα του την αγαπάει. Τότε του λέει ο γέροντας να την παντρευτεί και το παλικάρι απάντησε: «Ε όχι και να την παντρευτώ!». Άρα δεν την αγαπάς – τουλάχιστον χρησιμοποίησε άλλη λέξη, διότι η λέξη αγάπη πάει με τον γάμο, την θυσία και την αιωνιότητα εν Χριστώ. Εκτός αυτής της προοπτικής η αγάπη εκπίπτει σε συμπάθεια ή χρησιμοποίηση, πάντως δεν είναι αγάπη. Στο σταυρό η Παναγάπη σταυρώνεται, πεθάνει ο Θεός για να αναστηθεί ο άνθρωπος, και όταν η αγάπη δεν συνδέεται με την θυσία τότε υπάρχει πρόβλημα.

  1. Καταρχάς, η αγάπη δεν συνοδεύεται οπωσδήποτε με το σεξ, διότι τότε θα έπρεπε να συνουσιάζονται οι συγγενείς, οι φίλοι, οι γείτονες, διότι και αυτοί μεταξύ τους αγαπιούνται. Όλοι οι άνθρωποι αγαπούν την μάνα που τους έφερε στο κόσμο όμως δεν συνουσιάζονται μαζί της.
  2. Όταν ένας φοιτητής της Θεολογικής Σχολής έθεσε στον ιερέα καθηγητή αν είναι αμαρτία μια σχέση χωρίς την κοινωνία του Μυστηρίου του γάμου, ακολουθησε ο εξής διάλογος:

Ιερέας: Πάς ποτέ επίσκεψή σε θεία, φίλο, γενικά συγγενή ;

Φοιτητής : Ναι.

Ιερέας : Υποθέτω προσφέρεις γλυκά ή μια τούρτα για να τους τιμήσεις, ως προσφορά για την αγάπη και την σχέση που έχεις μαζί τους;

Φοιτητής : Ναι.

Ιερέας: Την τούρτα την τρως στο δρόμο;

Φοιτητής : Ε όχι, την προσφέρω αγαπητικά στο τιμώμενο πρόσωπο όπως είναι, χωρίς να την αγγίξω, αλλιώς δεν θα ’ταν αγάπη αυτό.

Ιερέας: Σε ευχαριστώ, μόλις απάντησες….

  1. Στις σχέσεις δίνεις ένας κομμάτι από την καρδιά σου σε αυτόν τον άνθρωπο που θα βρεις για να δοθείς. Μετά από πολλές σχέσεις, τελικά τι θα έχει μείνει για να προσφέρεις στο τελικό και μόνιμο (άρα μόνο πραγματικό) αγαπημένο σου πρόσωπο; Άσε που θα έχεις και τις συνέπειες της σύγκρισης: σε στιγμές εντάσεων, θα συγκρίνεις αναπόφευκτα μέσα σου τον άνθρωπο που θα έχεις παντρευτεί με προηγούμενους συντρόφους σου και αυτό θα είναι κάτι που θα σας τραυματίζει και τους δυο και θα σε εμποδίζει να ζήσεις πραγματικά με τον άνθρωπό σου, διότι το παρελθόν θα σε κυνηγάει.
  2. Παλαιότερα οι άνθρωποι παντρεύονταν μικροί, προηγουμένως δεν είχαν σεξουαλικές σχέσεις, κρατούσαν παρθενία και δημιούργησαν αγίες οικογένειες, πέρασαν δεινά και πολέμους με την αγάπη τους εν Χριστώ. Τώρα, με την «απελευθέρωση» αυτή, έχουμε περισσότερα διαζύγια από ποτέ επάνω στο μοτίβο «Να ζήσω την ζωή μου». Ποια ζωή; Τον θάνατο της φθοράς ; Τα έχουμε όλα και η αγάπη δεν υπάρχει πουθενά.
  3. Όταν για παράδειγμα ένας άντρας είναι ερωτευμένος με μια γυναίκα, η γυναίκα αυτή έχει κάνει κατάληψη σε όλη την ύπαρξη του την σκέφτεται όλη μέρα, για παράδειγμα αν σκεφτεί και του περάσει απ το μυαλό άλλη γυναίκα ή επιθυμήσει άλλη γυναίκα νιώθει σαν να την απατάει, σαν να πορνεύει, διότι ο εκτροχιασμός της επιθυμίας της καρδιάς φέρνει την διχοτόμηση και το θάνατο. Στον έρωτα του λοιπόν δεν χωρά τίποτα… Έτσι όταν το ζευγάρι έχει πραγματικό έρωτα ουράνιο για τον Χριστό πώς μπορεί εκεί να χωρέσει κάτι;
  4. Πραγματικός άντρας με παντελόνια δεν είναι αυτός που ρίχνει μια γυναίκα στο κρεβάτι, διότι κάτι ανάλογο κάνουν και τα ζώα. Πραγματικός άντρας είναι αυτός που κάνει θρόνο στην καρδιά του τον Χριστό και στην ζωή του την γυναίκα που θέλει να παντρευτεί. Πραγματική γυναίκα είναι αυτή που έχει πρότυπο την Υπεραγία Θεοτόκο και βιώνει το σώμα της ώς φορέα και σκεύος εκλογής νέας ζωής και όχι ως σκεύος προσωπικής ηδονής. Ας πάρουμε παράδειγμα από την Παναγία και την νύμφη του Χριστού αγία Αικατερίνα. Η Υπεραγία Θεοτόκος , η μήτρα της Δημιουργία, η Θεοφάνα. Πρότυπο παρθενίας, αγνότητας και μητέρας η Τιμιωτέρα των Χερουβιμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ. Η Αγία Αικατερίνη η οποία πήρε την απόφαση να γίνει νύμφη του Χριστού.
  5. Μεγαλώνουμε τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, με σκοπό να γίνουν σεξουαλικά όντα και αυτό φαίνεται από τις εξής “παιδαγωγικές φράσεις των γονέων”: Στα μεν αγόρια: “άντρακλά μου εσύ, να γίνεις σαν τον πατέρα σου και να ρίχνεις όποια γυναίκα θέλεις”, και στα κορίτσια: “κοριτσάρα μου, να περπατάς και να πέφτουν όλοι οι άνδρες στα πόδια σου και να μην ξέρεις ποιόν θα διαλέξεις”. Ενώ θα μπορούσαμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά να γίνουν ερωτικά εν Χριστώ όντα και να ακτινοβολούν το κάλλος της ωραιότητας των αρετών και της σωφροσύνης.

Παράδειγμα: Έχουμε γονείς που έχουν ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Ας φανταστούμε ότι χτυπάει την πόρτα μια ωραία γυναίκα και λέει στον πατέρα ότι θέλει να πάει με τον γιό του. Ο πατέρας θα δεχτεί αμέσως ο γιός του να πάει με την γυναίκα ως άντρακλας και να τιμήσει τις σεξουαλικές του επιδόσεις, διότι το θεωρεί τιμή. Αν όμως την πόρτα την χτυπήσει ένας ωραίος άντρας και πει στον πατέρα ότι θέλει να πάει με την κόρη του, ο πατέρας θα τον κυνηγάει διότι θέλει να την προφυλάξει. Έτσι έχουμε τον παραλογισμό να θέλουμε να προφυλάξουμε τα κορίτσια και να ωθούμε τα αγόρια να γίνουν σεξουαλικά όντα και επιβήτορες (σε κορίτσια άλλων). Αλλά για αγάπη, ούτε λόγος.

  1. Στον ηθικό και πνευματικό αγώνα του χριστιανού υπάρχει και η έννοια – ή, αν προτιμάτε, το αγώνισμα – της εγκράτειας, δηλ. αυτοσυγκράτησης. Κακά τα ψέματα, ένα ζευγάρι χωρίς πνευματική εν Χριστώ ζωή δεν μπορεί να κρατήσει εγκράτεια, αλλά ούτε έχει την δύναμη να κλείσει το ξυπνητήρι για να πάει στην Εκκλησία. “Λέγω δε, πνεύματι περιπατείτε και επιθυμίαν σαρκός ου μη τελέσητε. η γαρ σάρξ επιθυμεί κατά του πνεύματος, το δε πνεύμα κατά της σαρκός· ταύτα δε αντίκειται αλλήλοις, ίνα μη α αν θέλητε ταύτα ποιήτε” (απόστολος Παύλος, Επιστολή προς Γαλάτας, κεφ. 5, στίχ. 16-17). Διότι η σάρκα είναι πιο δυνατή και δεν χαλιναγωγείται με ανθρώπινα μέσα παρά με ουράνια. Αλλά δεν έχει και κίνητρο το ζευγάρι αυτό για να δώσει ένα τέτοιο αγώνα, αφού δεν ξέρει τίποτε για την ένωση του ανθρώπου με το Θεό και την αγιότητα, που είναι η έμπρακτη και ρεαλιστική πρόγευση του παραδείσου ήδη από αυτή τη ζωή. Θα μάθει όμως για το θέμα αυτό, αν ασχοληθεί κάπως με τις βιογραφίες των αγίων της Ορθοδοξίας, ιδιαίτερα εκείνων που έζησαν στην εποχή μας (και κάποιοι ζουν ακόμη).
  2. Αξίζει να διαβάσουμε ένα συγκλονιστικό παράδειγμα σε Ιατρική Σχολή: Μπαίνει στο αμφιθέατρο ένας καθηγητής λέγοντας ότι βρήκε το φάρμακο του AIDS. Κόκαλο οι φοιτητές. Ποιο είναι αυτό το φάρμακο; Ο καθηγητής απάντησε: είναι η εγκράτεια. Αν τα ζευγάρια τηρούσαν την εγκράτεια δεν θα υπήρχε το AIDS πουθενά. Διότι το AIDS είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Με την εγκράτεια επιπλέον δεν θα είχαμε τόσες χιλιάδες εκτρώσεις και δολοφονίες καθημερινά, οι οποίες μάλιστα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως στις μέρες μας. (Από το βιβλίο της Μαρίας Δημιτριάδου «Ο Ιησούς και ο Κήπος των Τέρψεων»
  3. Λέει σε κάποιο γέροντα (ιερέα, πνευματικό οδηγό) μια κοπέλα: «Μου είπε το παιδί που έχουμε σχέση ότι θέλει να κάνουμε σεξ, και μάλιστα λέει ότι με αγαπάει». «Ωραία», λέει ο γέροντας. «Αγάπη είναι να κάνεις κάτι χωρίς ανταπόδοση και χωρίς να ζητάς τίποτα. Σωστά; Παράδειγμα αν αγαπάς έναν φτωχό, του προσφέρεις χρήματα και δεν ζητάς κάτι , ή και ακόμα αν σου ζητήσει κάτι επειδή λες ότι τον αγαπάς το κάνεις. Σωστά; Οπότε πες του: αφού με αγαπάς, το σώμα μου δεν θα σου το δώσω, εκτός αν δώσεις όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης μπροστά στο Χριστό για μια ζωή με θλίψεις, χαρές, πόνο, μέσα από τις δυσκολίες της αγάπης, δηλαδή στο μυστήριο του γάμου».

Φυσικά η κοπέλα το είπε και το παλικάρι απομακρύνθηκε από αυτήν, διότι απλά ήθελε σχέση σεξουαλική, «να περάσει καλά» και όχι να σωθεί αιώνια.

  1. – Γέροντα, δεν έχω πάει με γυναίκα και τα παιδιά με κοροϊδεύουν. – Ωραία, να πας να πεις σε αυτόν που σε κοροϊδεύει ότι θες να πας με την αδερφή του, να δούμε τι θα σου πει… Παλιά, αν κάποιος είχε ατιμάσει την αδερφή κάποιου άλλου, δηλαδή την κορόιδευε ερωτικά και δεν την παντρευόταν, γινόταν βεντέτα.
  2. Λες σε κάποιον να δεσμευτεί και δεν θέλει. Γιατί; Γιατί δεν θέλει να δεσμευτεί αυτός που δεν θέλει να αγαπήσει. Ο γάμος είναι δέσμευση, κυρίως υπαρξιακή και μετά οικονομική. Πολλοί προβάλλουν ως οικονομικό το κόλλημα για την τέλεση του μυστηρίου του γάμου. Αυτό είναι ένδειξη κοσμικού φρονήματος. Η Εκκλησία δεν ζητά τίποτα, τα ρούχα, οι στολισμοί και τα τραπεζώματα στοιχίζουν, όχι το μυστήριο. Όμως δυστυχώς δεν το βλέπουμε ως μυστήριο αλλά ως θεατρικό δρώμενο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Απλά βασιλεύει το παράλογο… Ο σεξισμός έγινε λογικό και η εγκράτεια παράλογο, φτάσαμε σε σημείο να είναι ο γάμος παράλογος αν ο σύζυγος ή η σύζυγος δεν έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις, διότι έτσι… «ανανεώνεται ο γάμος»!
  3. Τελικά το θέμα είναι η αμαρτία – αστοχία: 5 λεπτά πριν το γάμο η σεξουαλική σχέση είναι αμαρτία, ενώ 5 λεπτά μετά δεν είναι, λέει ο μεγάλος σύγχρονος άγιος και σοφός γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος:

«Ακριβώς αυτή είναι η φύσις και η δύναμις και η αξία των Μυστηρίων. Να μεταβάλλουν πράγματα, να αλλοιώνουν καταστάσεις, να μεταμορφώνουν γεγονότα, να καθιστούν τον αμαρτωλόν άγιον, τον απηγορευμένον ευλογημένον, να υψώνουν το γεώδες εις τον ουρανόν. Ναι, «πέντε λεπτά» προ του γάμου είναι αμαρτία η σαρκική συνάφεια του ζεύγους «πέντε λεπτά αργότερα» δεν είναι αμαρτία.

«Πέντε λεπτά» προ της ευλογίας του Ιερέως έχομεν επί της αγίας Τραπέζης «ψωμάκι» και «κρασάκι» «πέντε λεπτά (γράφε, εν δευτερόλεπτον) αργότερα» έχομεν αυτό τούτο το τεθεωμένον Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας!

«Πέντε λεπτά» προ της βαπτίσεως του κατηχουμένου είναι βαρύτατη αμαρτία η μετάδοσις εις αυτόν της θείας Ευχαριστίας «πέντε λεπτά αργότερα» η μετάδοσις είναι πράξις επιβεβλημένη και αγία.

«Πέντε λεπτά» προ της χειροτονίας του εις Επίσκοπον ο «εψηφισμένος» είναι Πρεσβύτερος και δεν δύναται να τελέσει χειροτονίαν Κληρικού «πέντε λεπτά αργότερα», συνεχιζόμενης της διά την ιδικήν του χειροτονίαν τελούμενης θείας Λειτουργίας, χειροτονεί Πρεσβύτερον και Διάκονον.

Αλλά διατί να μείνωμεν εις τα θειότατα και υπερφυσικά, τουτέστιν εις τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας; Μήπως και εις τα «καθ’ ημάς», δηλαδή τα ανθρώπινα, παρόμοια δεν ισχύουν;

«Πέντε λεπτά» προ της υπογραφής του συμβολαίου υπό του συμβολαιογράφου και των συμβαλλομένων και της σφραγίσεώς του, είναι τούτο απλούς χάρτης. «Πέντε λεπτά αργότερα» είναι δημόσιον έγγραφον δημιουργούν αναμφισβήτητους νομικάς συνεπείας (δικαιώματα και υποχρεώσεις) απροσμετρήτου ενίοτε εκτάσεως.

«Πέντε λεπτά» προ της υπογραφής της η διαθήκη ουδέν διαφέρει χάρτου περιτυλίγματος «πέντε λεπτά αργότερα» έχει την δύναμιν να καθορίσει την τύχην περιουσίας εκατοντάδων εκατομμυρίων.

«Πέντε λεπτά» προ της ορκωμοσίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απλούς πολίτης, εστερημένος οιασδήποτε ειδικής εξουσίας, «πέντε λεπτά αργότερα» δύναται να απολύση την Κυβέρνησιν και να διαλύση την Βουλήν…».

Εδώ ο π.Επιφάνιος μας αναφέρει την αξία και την εγκυρότητα του μυστηρίου ως μυστηρίου και μάλιστα Μέγα της Εκκλησίας διότι το ζευγάρι είναι στην αγκαλιά του Θεού αλλά από την άλλη πορνεία μπορεί να έχουμε και μέσα στον γάμο. Το μυστήριο αγιάζει και τοποθετεί την σχέση σε εν Θεώ πορεία. Αλλά επειδή η σχέση αυτοί εξαρτάται από ανθρώπους και όχι αντικείμενα αν οι άνθρωποι δουν ο ένας τον άλλον ως αντικείμενο τότε μιλάμε για υπαρξιακό εκτροχιασμό. Για αυτό και ο γέροντας Παϊσιος έλεγε ότι καλό είναι οι παντρεμένοι να έχουν τον ίδιο πνευματικό ώστε να μπορούν να βαδίσουν με ασφάλεια και θεραπεία στο δρόμος της εν Χριστώ σχέσης και σωτηρίας.

Το σώμα τού Χριστού και ο κήπος τών τέρψεων
Κείμενα – μαρτυρίες για τις προγαμιαίες σχέσεις
επιμέλεια: Μαρία Δημητριάδου.

Πρόσφατα Άρθρα

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

2 Δεκεμβρίου 2025

Γενική σύναξη των εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025, στο νεωστί εγκαινιασθέν (2...

Read more
Τυπικαί Διατάξεις 2026 κατά το Τυπικόν του Οικονόμου Γεωργίου Ρήγα – ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!
Ελλάδα Κόσμος

Τυπικαί Διατάξεις 2026 κατά το Τυπικόν του Οικονόμου Γεωργίου Ρήγα – ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!

2 Δεκεμβρίου 2025

Εκδόθηκαν και φέτος για 5η συνεχόμενη χρονιά από το ΚΕΠΕΜ οι Τυπικές Διατάξεις του 2026, κατά το Τυπικόν του Οικονόμου...

Read more
ΕΚΔΗΜΙΑ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΝ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΚΑΡΙΚΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΚΔΗΜΙΑ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΝ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΚΑΡΙΚΑ

2 Δεκεμβρίου 2025

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης μετά βαθυτάτης συγκινήσεως και εν συνοχή καρδίας αναγγέλλει στον ιερό κλήρο και το ευσεβές αυτής πλήρωμα...

Read more
Πανήγυρις Οσ. Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Αλεξάνδρεια | Χειροτονία διακόνου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Οσ. Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Αλεξάνδρεια | Χειροτονία διακόνου

2 Δεκεμβρίου 2025

Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, εορτή του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε...

Read more
Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος: «Η προσδοκία των εθνών»
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος: «Η προσδοκία των εθνών»

2 Δεκεμβρίου 2025

Η δεύτερη συνάντηση του ανοιχτού Σεμιναρίου Ορθοδόξου Πίστεως πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών....

Read more
Υποδειγματική Θεία Λειτουργία στη Νέα Αγχίαλο για το ΓΕΛ Νέας Αγχιάλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Υποδειγματική Θεία Λειτουργία στη Νέα Αγχίαλο για το ΓΕΛ Νέας Αγχιάλου

2 Δεκεμβρίου 2025

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Νέας Αγχιάλου, λειτούργησε σήμερα στον...

Read more
Ο εορτασμός του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Ι. Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Ι. Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας

2 Δεκεμβρίου 2025

Με Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών...

Read more
ΟΤΑΝ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ: Η ΦΟΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΟΤΑΝ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ: Η ΦΟΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

2 Δεκεμβρίου 2025

Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό ευχαριστούμε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο για την τιμητική παρουσία και συμμετοχή του στην...

Read more
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

2 Δεκεμβρίου 2025

Τη μνήμη του αγίου Φιλαρέτου του ελεήμονος εόρτασε η Ενορία αγ. Νικολάου Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος...

Read more
Επιμνημόσυνη δέηση στον Καραβά για τους στρατιώτες  που έχασαν τη ζωή τους το 1972
Εκκλησία της Ελλάδος

Επιμνημόσυνη δέηση στον Καραβά για τους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους το 1972

1 Δεκεμβρίου 2025

Το πρωί της Δευτέρας 1η Δεκεμβρίου 2025, μετά την πανήγυρη του Αγίου Θεοκλήτου στο Καστόρι, οι επίσημοι μετέβησαν στον Καραβά, όπου,...

Read more
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «H μαρτυρία της πίστεως δεν δίδεται με εμμονές, αλλά με διάλογο»
Εκκλησία της Ελλάδος

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «H μαρτυρία της πίστεως δεν δίδεται με εμμονές, αλλά με διάλογο»

1 Δεκεμβρίου 2025

Τους διορισμούς των μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και των Διαχειριστικών Επιτροπών των Ιερών Ναών Βόλου και περιχώρων, για την τριετία...

Read more
Η Άρτα πανηγύρισε τον Όσιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Άρτα πανηγύρισε τον Όσιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη

1 Δεκεμβρίου 2025

Το απόγευμα της Δευτέρας 1 Δεκεμβρίου 2025, μέσα σε πνευματική κατάνυξη, ετελέσθη ο Μέγας Εσπερινός στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο του Οσίου...

Read more
Το Καστόρι τίμησε με λαμπρότητα τον Πολιούχο του Άγιο Θεόκλητο
Εκκλησία της Ελλάδος

Το Καστόρι τίμησε με λαμπρότητα τον Πολιούχο του Άγιο Θεόκλητο

1 Δεκεμβρίου 2025

Τη μνήμη του Αγίου Θεοκλήτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας τίμησε την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2025 η Εκκλησία μας και το Καστόρι εόρτασε...

Read more
Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

1 Δεκεμβρίου 2025

Τον Άγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο, Επίσκοπο Κορίνθου, τίμησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παύλος με Αρχιερατική Θ. Λειτουργία το Σάββατο, 29...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Ο αναγκεμένος αδελφός μας είναι η εικόνα του ιδίου του Θεού, το μέτρο της ευθύνης μας, η προϋπόθεση της σωτηρίας μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Ο αναγκεμένος αδελφός μας είναι η εικόνα του ιδίου του Θεού, το μέτρο της ευθύνης μας, η προϋπόθεση της σωτηρίας μας»

1 Δεκεμβρίου 2025

Στον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σερρών, χοροστάτησε την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2025, στις 6:00 το απόγευμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ευρήκαμεν!!! (ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ)
Αποστόλου Ανδρέα Πρωτόκλητου

Ευρήκαμεν!!! (ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ)

29 Νοεμβρίου 2025

Mακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ "Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν" (Ιω. ά, 42) Κατά το διάστημα...

Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

29 Νοεμβρίου 2025
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

Άγιος Ανδρέας: Ο Πρωτοκλητος Μαθητής του Χριστού

29 Νοεμβρίου 2025
Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

Η τιμή των γονέων – Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά

29 Νοεμβρίου 2025
Ὁ ἅγιος ἀπόστολος Ἀνδρέας

Ὁ ἅγιος ἀπόστολος Ἀνδρέας

29 Νοεμβρίου 2024
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

Ένα «ΜΗΝΥΜΑ» του Αγίου Ανδρέα για την Ελληνική οικογένεια

29 Νοεμβρίου 2024
Τό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» τοῦ ἀποστόλου Παύλου – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Αποστολικά Μηνύματα: «Το μεγάλο Δώρο του Κυρίου μας»

24 Νοεμβρίου 2024
Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

Εἰ θέλεις εἰσελθεῖν εἰς τὴν ζωήν, τήρησον τὰς ἐντολάς

24 Νοεμβρίου 2024
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

Μνήμη αποστόλου Ανδρέου (30-11-2014)

29 Νοεμβρίου 2022
Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά «Αξίως περιπατήσαι της κλήσεως…»

27 Νοεμβρίου 2021

Τα λάθη του άρχοντος Ιουδαίου

24 Νοεμβρίου 2018
Η κατάκτηση της αιώνιας ζωής

Η κατάκτηση της αιώνιας ζωής

24 Νοεμβρίου 2018
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

30 Νοεμβρίου 2016
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

Άγιος Ανδρέας: μία χαρακτηριστική περίπτωση!

30 Νοεμβρίου 2016
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

Ο Θεός ἡμᾶς τούς ἀποστόλους ἐσχάτους ἀπέδειξεν, ὡς ἐπιθανατίους (Α´ Κορ. 4, 9)

26 Νοεμβρίου 2019
Ευρήκαμεν!!! (ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ)

Ην δέ ᾽Ανδρέας… (᾽Ιωάν. 1, 41)

26 Νοεμβρίου 2019
Ευρήκαμεν!!! (ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ)

30 Νοεμβρίου – Ανδρέου του Πρωτοκλήτου (Ιω. α΄ 35-52) (Α΄ Κορ. δ΄ 9-16)

26 Νοεμβρίου 2019
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου (Ιωαν. Α΄ 35-52)

26 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ

28 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

28 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ – 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Ιερά Μητόπολις Σερβίων και Κοζάνης

28 Νοεμβρίου 2014

Κήρυγμα Κυριακῆς 30.11.2014 Ἀποστόλου Ἀνδρέου Α΄ Κορ. δ΄ 9-16

16 Νοεμβρίου 2023

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ (30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

18 Νοεμβρίου 2014
Next Post
Λαμπρό Συλλείτουργο στον Άγιο Λουκά Αλιβερίου

Λαμπρό Συλλείτουργο στον Άγιο Λουκά Αλιβερίου

Αγρυπνώντας στην πιο ακριτική Μονή της Ι.Μ. Φθιώτιδος

Αγρυπνώντας στην πιο ακριτική Μονή της Ι.Μ. Φθιώτιδος

Ορκωμοσία 2020 Α’ ΕΣΣΟ στο 584 Τάγμα Πεζικού Άρτης

Ορκωμοσία 2020 Α' ΕΣΣΟ στο 584 Τάγμα Πεζικού Άρτης

Ο Υπουργός Μακεδονίας  επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου

Ο Υπουργός Μακεδονίας επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου

Η Υπουργός Παιδείας  επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο

Η Υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist