Μέσα σε μια πνευματική και κατανυκτική ατμόσφαιρα, με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Λαμία εορτάσθηκε η μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Αγίας Σκέπης και κατόπιν εψάλη η ευχαριστήριος Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ.
 
Των Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.
 
Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών, αναφερόμενος στο Υπερευλογημένο Πρόσωπο της Παναγίας μας, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά σημείωσε:
 
«Η αγκαλιά της Παναγίας μας, είναι η σκεπή, η οποία σκεπάζει, προστατεύει και οδηγεί αυτόν τον λαό στη Βασιλεία των Ουρανών, στην πορεία του προς τα έσχατα.
 
Χαίρε Σκέπη του κόσμου Πλατυτέρα Νεφέλης. Η αγκαλιά της Παναγίας είναι πολύ μεγαλύτερη και χωράει τους πάντες και τα πάντα, χωράει κάθε άνθρωπο όπου γης, χωράει κάθε άνθρωπο, ο οποίος αισθάνεται, ότι στη ζωή του για να πορευτεί, έχει ανάγκη τη σκέπη της Παναγίας μας και η Θεία Σκέπη της Παναγία μας, να είναι και ένα παράδειγμα και για μας, για το ρόλο που μπορούμε να παίξουμε στη ζωή των άλλων ανθρώπων και το πώς μπορούμε να είμαστε στη ζωή των άλλων και ιδιαίτερα των δικών μας ανθρώπων, των γονέων μας, των παιδιών μας, των αδελφών μας, των φίλων μας, των οικείων μας, πώς μπορούμε και εμείς να είμαστε μία σκεπή.
 
Εμείς οι άνθρωποι, αδερφοί μου, αισθανόμαστε μεγάλη ανασφάλεια, αισθανόμαστε άγχος, αισθανόμαστε δυσκολίες, έχουμε ερωτηματικά για το αύριο και έχουμε ανάγκη να έχουμε κοντά μας, ανθρώπους, οι οποίοι δεν θα μας εκθέτουν, αλλά θα μας σκεπάζουν, οι οποίοι δεν θα μας ξεγυμνώνουν, αλλά θα μας σκεπάζουν, οι οποίοι θα στέκονται κοντά μας, ως προστάτες, ως φύλακες, ως αληθινοί συνοδοιπόροι.
 
Πόσο ευλογημένος είναι ένας άνθρωπος μέσα στον κόσμο, όταν σκεπάζει τις αδυναμίες των άλλων, όταν προστατεύει τον αδύνατο, όταν υπερασπίζεται τον αδικημένο, όταν νοιάζεται για τον φτωχό και τον κατατρεγμένο. Πόσο όμορφο είναι, να υπάρχουν μέσα στη ζωή μας, άνθρωποι οι οποίοι λειτουργούν ως σκέπαστρα, για να παρέχουν ασφάλεια και ειρήνη και γαλήνη.
 
Αυτό εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας, το οποίο είναι ένα γεγονός πρώτιστα προσωπικό, βαθύτατα μυστηριακό, αλλά και συνάμα είναι ένα γεγονός ιστορικό, συλλογικό και Εθνικό.
 
Για μας τους Έλληνες η Παναγία μας είναι η Σκέπη στην αδυναμία μας, είναι η Σκέπη στη φτώχια μας, είναι η Σκέπη που κάνει τους λίγους να έχουν τη δύναμη των πολλών, είναι αυτή η Σκέπη, η οποία εμπνέει και καθοδηγεί, εμψυχώνει και ενθαρρύνει ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς, στους οποίους βρισκόμαστε».
 
Στην επίσημη Δοξολογία τον Πανηγυρικό της ημέρας, εξεφώνησε η Εκπαιδευτικός κ. Μαρία Βε, Φιλόλογος MED του Μουσικού Σχολείου Λαμίας.
 
Η κ. Βε χαρακτηριστικά σημείωσε:
 
«Η σημερινή ομιλία είναι ένα ταπεινό μνημόσυνο στην μνήμη αυτών που η μοίρα όρισε να φυλάνε Θερμοπύλες, αυτών που δίδαξαν την τρομαγμένη ανθρωπότητα ότι οι αριθμοί χάνουν την σημασία τους και τα όπλα την παντοδυναμία τους μπροστά στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, αυτών που όρθωσαν άφοβα το ανάστημα τους να σταματήσουν μια αυτοκρατορία όταν η Ευρώπη περίτρομη γονάτιζε χωρίς αντίσταση μπροστά στην βία των όπλων.
 
Η απίστευτη δύναμη του ιστορικού «ΟΧΙ», μεταλαμπαδεύεται από γωνιά σε γωνιά, και πυροδοτεί το σύνθημα της νίκης σε όλη την Ευρώπη!
 
«Η ελληνική φυλή σας παραγγέλλει να ελπίζετε! Η νίκη είναι δική μας!!!
 
Σήμερα, 80 χρόνια μετά, το μήνυμα για εθνική ενότητα κι ομοψυχία, πίστη και όραμα σε αρχές και αξίες είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Οφείλουμε όλοι μας ως πολίτες -και πρωτίστως εμείς οι δάσκαλοι -, να αγωνιζόμαστε και να επαγρυπνούμε για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών ώστε να μην δούμε ποτέ να ξαναζωντανεύει το φάντασμα του φασισμού και του ναζισμού. Οι νέες γενιές οφείλουν να διδαχθούν από τις εμπειρίες των προηγουμένων όχι για να μάθουν να μισούν, αλλά για να αρνηθούν το μίσος που έσπειρε τον όλεθρο στην Ευρώπη πριν από οκτώ δεκαετίες, να καλλιεργήσουν τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας του πνεύματος και του λόγου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανεκτικότητα στην πολιτισμική διαφορά.
 
Κι επειδή «οι καιροί ου μενετοί» μπορούμε και επιβάλλεται σήμερα περισσότερο από ποτέ να δώσουμε βαρύτητα τόσο την ατομική ευθύνη του καθενός όσο και στη συλλογική δράση και να μεταφέρουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά εκείνο το σωστό ΟΧΙ τόσο μέσα στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο μας μετουσιώνοντάς το σε πραγματικό βίωμα και τρόπο ζωής ενάντια σε κάθε είδους «απειλές» της δημοκρατίας ,ενάντια στα επίδοξα σχέδιο κατά της εθνικής μας κυριαρχίας κάθε φορά που εκδηλώνονται ως συνεχόμενες και κλιμακούμενες προκλήσεις σε χερσαία και υδάτινα σύνορα.
 
Όμως θα τα καταφέρουμε! Γιατί ο λαός μας απέδειξε και τις δύσκολες τούτες στιγμές ότι έχει και το κουράγιο και τη θέληση και το ιστορικό φορτίο να σταθεί όρθιος και να περάσει αλώβητος κι απ΄αυτή τη δοκιμασία!»
 
Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος με ιδιαίτερη συγκίνηση απέστειλε Εθνικό μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας και χαρακτηριστικά ανέφερε:
 
«Το Ελληνικό Γένος, έχει το προνόμιο, οι μεγάλες του Εθνικές επέτειοι να μην είναι μέρες νίκης, αλλά να είναι μέρες έναρξης αγώνων και επαναστάσεων. Τόσο η 25η Μαρτίου, όσο και η 28η Οκτωβρίου δεν ήταν η μέρα της νίκης, αλλά η ημέρα της κορύφωσης της φλόγας για Ελευθερία, η αντίσταση για επανάσταση.
 
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι το Ελληνικό Γένος πάντοτε πορεύεται με δικαιοσύνη, ποθεί και θέλει την ειρήνη, τη συνύπαρξη μεταξύ λαών και πολιτισμών και η Παναγία μας, η Αγία Σκέπη είναι η εγγυήτρια της ειρηνικής συνύπαρξης, του διαλόγου και της δημοκρατικής διαθέσεως ενός λαού, που είναι στο αίμα του η δημοκρατία, ο διάλογος και η ελευθερία.
 
Στις δύσκολες στιγμές που περνά η Οικουμένη ολόκληρη και που παρά ταύτα η υγειονομική πανδημία δείχνει, να μην έχει συνετίσει μερικούς άφρονες ηγέτες εξ ανατολών, το μήνυμα του ΟΧΙ είναι πάντοτε επίκαιρο, διαχρονικό και η καρδιά μας οφείλει να το διατρανώνει με κάθε τρόπο, προς κάθε κατεύθυνση.
 
Εύχομαι χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους σας και εύχομαι οι επαναστάσεις, τις οποίες καλούμεθα κάθε μέρα να υψώνουμε, να μην είναι απέναντι σε βίαιες εισβολές, αλλά να είναι μονάχα απέναντι στις δικές μας δυσκολίες, στις δικές μας ίσως κακεντρέχειες, τις οποίες οφείλουμε να ξεπερνάμε μεταξύ των οποίων, η μεγαλύτερη είναι ο διχασμός και η μεμψιμοιρία. Αυτό το ΟΧΙ να μας αξιώνει η Παναγία να λέμε, προκειμένου ενωμένοι να προχωρούμε ειρηνικά σε ένα κόσμο καλύτερο».
 
Η Επίσημη Δοξολογία έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε να ψάλλουν όλοι μαζί δυνατά, προκαλώντας την συγκίνηση σε όλους.
 
Τέλος και υπό την συνεχή βροχή, ακολούθησε από τον Σεβασμιώτατο επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στον Ανδριάντα του Εύζωνα, εντός του προαυλίου χώρου της ΜΕΡΥΠ.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ὁ ἅγιος ἀπόστολος Ἀνδρέας

Σήμερα ἡ Ἐκκλησία ἑορτάζει καὶ τιμᾶ τὴν ἱερὴ μνήμη τοῦ ἁγίου ἀποστόλου Ἀνδρέα τοῦ πρωτοκλήτου. Ὁ ἅγιος Ἀνδρέας ἦταν ἀπὸ τὴ Βηθσαϊδὰ τῆς Γαλιλαίας,...

Κοιτάξτε ξεφτίλα: Σε αστυνομικό κλοιό ο Ναός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

"Φρούριο" η περιοχή γύρω από τον ναό του Πολιούχου της Πάτρας - Κεκλεισμένων των θυρών ο εσπερινός και η θεία λειτουργία. Έντονη είναι η παρουσία...

Χειροτονία Διακόνου στην Λευκάδα

Το πρωί του Σαββάτου, 28 Νοεμβρίου 2020 τελέσθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχων Σπανοχωρίου Λευκάδος, τηρουμένων των προστατευτικών προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση...

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά στον ιστορικό Ναό του Τιμίου Σταυρού Σύμης

Σήμερα Κυριακή 29η Νοεμβρίου 2020, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος προσέφερε τήν ἀναίμακτη Θεία Λατρεία καί τό θυμίαμα τῆς προσευχῆς τοῦ δοκιμαζομένου Λαοῦ...

Ευρήκαμεν!!!

μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ "Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν" (Ιω. ά, 42) Κατά το διάστημα της μακράς ιστορίας της ανθρωπότητος έγιναν αποκαλύψεις...

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά στο Παρίσι

Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων λειτούργησε σήμερα Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Σήμερα είναι η πρώτη Κυριακή που επαναλειτουργούν...

Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ἡ ἑνότητα στήν Ἐκκλησία

Τήν Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος λειτούργησε στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά...

«Πίστη είναι 24 ώρες απελπισίας και ένα λεπτό ελπίδας»

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε σήμερα το πρωί, κεκλεισμένων των θυρών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ερμουπόλεως, συμπαραστατούμενος από τους...

Αυστραλίας Μακάριος: Είμαστε πικραμένοι για τα 50 χρόνια σιγής της Χάλκης

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, όπως έγινε γνωστό, είχε προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση...

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να κρατήσουμε την υπομονή και την ενότητά μας»

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου λειτούργησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κεκλεισμένων των θυρών, τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας....

Διαβλητή Συνοδική απόφαση – Η μη εναντίωση δεν σημαίνει επικύρωση και αποδοχή

Του Δρα Ανδρέα Ν. Παπαβασιλείου (*) Κατά το διήμερο, 23 και 25 Νοεμβρίου 2020, συνήλθε εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου με αποκλειστικό...

Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

Το μήνυμα του πλουσίου νεανίσκου. Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού; Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί. Σήμερα ο Ευαγγελιστής Λουκάς...

Ψελλίσματα οφειλομένης ευγνωμοσύνης

Δύο εβδομάδες πέρασαν από την προς Κύριο εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου. Δύο εβδομάδες χωρίς την ευλογητική παρουσία του. Σε...

Παραδείγματα πρός ἀποφυγήν

Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση Εἶναι συχνὸ πιὰ τὸ φαινόμενο νέοι Μητροπολίτες νὰ ἐπιδιώκουν τὴν προβολή τους καὶ πέρα ἀπὸ τὶς ἐπαρχίες τους, ἐπιλέγοντας πρωτοβουλίες...

Οἱ δαίμονες καί οἱ πανουργίες τους

του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου, Δρ. Θεολογίας Ἁγίου Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου Οἱ δαίμονες καί οἱ πανουργίες τους Ἡ φύση τῶν ἀγγέλων, ὅπως ἀναφέρθηκε, εἶναι, σύμφωνα μέ τὴ χριστιανικὴ διδασκαλία, κτιστὴ...