Της Ελένης Μπαΐλη

Μένετε στο εξωτερικό και επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε τάμα σε κάποιο μοναστήρι ή ναό στην Ελλάδα; Πλέον δε χρειάζεται να κάνετε ένα μεγάλο και κουραστικό ταξίδι, αρκεί να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της νέας ελληνικής start up «Do my tama» (www.domytama.gr), να επιλέξετε το αντίστοιχο μοναστήρι ή ναό, το είδος του τάματός σας, να καταβάλετε το αντίστοιχο ποσό… και η επιθυμία σας θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

Η ιδέα ξεκίνησε από την κ. Μαρία Ψυρίδη, η οποία δημιούργησε μια ομάδα 70 ατόμων με στόχο, όπως δηλώνει και η ίδια στο επίσημο site: « Να κάνουμε το τάμα σου. Να ανάψουμε το κερί σου. Να κάνουμε την προσευχή σου να ακουστεί». Το συγκεκριμένο site απευθύνεται, κυρίως, σε κατοίκους του εξωτερικού, που λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορούν να έρθουν στη χώρα μας για να πραγματοποιήσουν το τάμα τους. Αρκεί, λοιπόν, να επισκεφτούν την ιστοσελίδα «Do my tama» και να ακολουθήσουν τρία απλά βήματα.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επιλέξουν το μοναστήρι ή το ναό που επιθυμούν να κάνουν το τάμα τους. Αν για κάποιον, οι τέσσερις βασικές επιλογές που δίνονται από το site (Παναγία της Τήνου, Αγιος Ιωάννης Ρώσος, Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, Αγιος Νεκτάριος), δεν είναι αρκετές, μπορούν να στείλουν mail στην ομάδα και να δηλώσουν το ναό της αρεσκείας τους.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουν το είδος του τάματος, που θέλουν να κάνουν. Οι επιλογές εδώ έχουν ως εξής: μνημόνευση, λαμπάδα, πρόσφορο, τάματα, Θεία Λειτουργία σε ξωκλήσι, Θεία Λειτουργία Κυριακής online, Αγιογράφηση Ιερού Ναού, Αγορά εικόνας, Επιμνημόσυνη δέηση- Θρησκευτικό μνημόσυνο και Αρτοκλασία.

Αν η επιλογή σας είναι μνημόνευση, θα πρέπει να δώσετε τη λίστα με τα ονόματα των αγαπημένων σας προσώπων προς δέηση. Στο συγκεκριμένο τάμα δεν υπάρχει κάποιο κόστος, αν όμως θέλετε να σιγουρευτείτε για την πραγματοποίησή του μέσω φωτογραφίας, θα πρέπει να καταβάλετε το ποσό των 40 ευρώ. Αν πάλι, θέλετε να ανάψουν λαμπάδα για εσάς ή για κάποιο δικό σας πρόσωπο, το κόστος ανεβαίνει στα 100 ευρώ και περιλαμβάνει μνημόνευση και φωτογραφία. Στην περίπτωση του πρόσφορου, το κόστος είναι 120 ευρώ με φωτογραφία και 170 με βίντεο (συμπεριλαμβάνεται Μνημόνευση και λαμπάδα). Τέλος, αν επιθυμείτε να κάνετε τάμα, θα πρέπει να επιλέξετε τη μορφή που θέλετε να πάρει, το μεταλλικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί και την ημέρα που θέλετε να φτάσει στον ναό της επιλογής σας. Το κόστος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 170 ευρώ με φωτογραφία και 200 ευρώ με βίντεο (συμπεριλαμβάνεται Μνημόνευση, λαμπάδα, πρόσφορο). Για τις υπόλοιπες επιλογές ταμάτων θα πρέπει να συνεννοηθείτε μέσω mail με την ομάδα του «Do my tama».

Κατά το τρίτο και τελευταίο βήμα, θα πρέπει να συμπληρώσετε μια πλατφόρμα με τα στοιχεία σας και τα ονόματα των αγαπημένων σας προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των χρημάτων που θα δίνεται από τους πιστούς για το τάμα τους, θα δωρίζεται σε μία φιλανθρωπική μη Κυβερνητική Οργάνωση, που θα επιλέγουν οι ίδιοι στην πλατφόρμα του site. Οι Οργανώσεις αυτές είναι: «Χαμόγελο του Παιδιού», «Φλόγα», «Παιδικά χωριά SOS», « Μέριμνα», «Αγκαλιά», «Αμυμώνη», «Ασυλο ανιάτων», «Γηροκομείο Αθηνών», δομή ψυχικής υγείας «Ο Νέστωρ», «Αγονη γραμμή γόνιμη», «Ελληνική εταιρεία αντιρευματικού αγώνα», «Be my hero», «ΠΟΑΜΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας)», «ΚΕΦΙ (σύλλογος ασθενών με καρκίνο, φίλων και γιατρών)», «Αλμα ζωής Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο».

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.