• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 18 Ιουλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Το Οικουμενικό Κέντρο του Οικ. Πατριαρχείου στην Ελβετία και η συμβολή του στην Εκκλησιαστική Διπλωματία

in Απόψεις - Γνώμες, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
4 Μαρτίου 2019
byPoimin.gr Team
Ν. Ιωνίας Γαβριήλ: Η άγνοια μπορεί να χαλάσει τη συμφωνία
Share on FacebookShare on Twitter

Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ

Το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης ιδρύθηκε το 1966 με απόφαση του αείμνηστου Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα του Α΄ και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο ιδρυτικός Τόμος (Ιούνιος 1966) καθόρισε με σαφήνεια τους σκοπούς του Κέντρου, με κύρια προοπτική την κατάλληλη υποστήριξη της οφειλετικής αποστολής της Μητρός Εκκλησίας για την προώθηση τόσο των διορθόδοξων, όσο και των διεκκλησιαστικών σχέσεων. Η αποστολή αυτή, η οποία ανταποκρινόταν και στα ευρύτερα συναισθήματα του λοιπού χριστιανικού κόσμου, εγκαινιάσθηκε με τις περίφημες Πατριαρχικές Εγκυκλίους του Πατριαρχείου (1902, 1904 και 1920) και καρποφόρησε τόσο με την επίσημη συμμετοχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Οικουμενική κίνηση, όσο και με τη σύγκλιση των Πανορθοδόξων Διασκέψεων (1961-1968).

Κατά την περίοδο αυτή συνειδητοποιήθηκε πληρέστερα η ανάγκη ιδρύσεως στη Γενεύη – έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και της Οικουμενικής κινήσεως για την ενότητα των Χριστιανών – ενός Ορθοδόξου Κέντρου, ανάγκη η οποία υποστηρίχθηκε με εντυπωσιακό ενθουσιασμό από τους αείμνηστους Μεγάλους Ευεργέτες Γεώργιο και Κατίγκω Λαιμού, Όμηρο Πιζάνη και Θεόδωρο Λαγώνικο∙ οι προαναφερθέντες συνέβαλαν τα μέγιστα στην απόκτηση του πρώτου πυρήνα του Κέντρου.

Το ολοκληρωμένο πλέον Ορθόδοξο Κέντρο, με τις παλαιές και τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες περατώθηκαν το 1975, ανακηρύχθηκε, με Πατριαρχικό και Συνοδικό Συγίλλιο, Πατριαρχικό Σταυροπήγιο της Μητρός Εκκλησίας, αλλά έχει «σκοπόν καί προορισμόν τῆς διακονίας ἁπάσης (…) τῆς ἁγίας, καθολικῆς, ἀποστολικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καί συμπάσης τῆς ἐπί γῆς χριστιανοσύνης (…) εἰδικώτερον δέ τήν ἀνάπτυξιν ἐν αὐτῷ ἐπιστημονικοῦ Θεολογικοῦ φυτωρίου ἐν οἰκουμενικῇ προοπτικῇ…». Στα θεσμοθετημένα αυτά πλαίσια, τα οποία είχαν καθορισθεί με τον Ιδρυτικό Τόμο (1966) και προσδιορίσθηκαν με το Πατριαρχικό Σιγίλλιο (1975), αναπτύχθηκαν όχι μόνο οι σκοποί, αλλά και ο ευρύτερος κύκλος των διορθοδόξων και των διεκκλησιαστικών δραστηριοτήτων του Κέντρου.

Υπό την έννοια αυτή το Κέντρο υπάρχει, αναπτύσσεται και λειτουργεί αφ’ ενός μεν στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής του ταυτότητας ως Πατριαρχικού Σταυροπηγίου, αφ’ ετέρου δε ως Ορθόδοξο Βήμα οικουμενικού διαλόγου για την ενότητα των Χριστιανών. Η επιλογή της πόλεως της Γενεύης, κέντρου των διεθνών και διεκκλησιαστικών Οργανισμών οικουμενικού διαλόγου, υπήρξε σημαντική όχι μόνο για την άμεση καθιέρωσή του, αλλά και για την οικουμενική του ακτινοβολία. Η ίδια η ύπαρξή του στην πόλη, η οποία επιλέχθηκε ως έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και της Διασκέψεως Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, λειτούργησε ως ένα μόνιμο ερέθισμα προς τους εγγύς και τους μακράν όχι μόνο να γνωρίσουν την Ορθοδοξία, αλλά και να αναπτύξουν έναν ευρύτατο κύκλο προγραμματισμένων επαφών σε όλα σχεδόν τα επίπεδα του εκκλησιαστικού βίου.

Βάσει των ανωτέρω, η εσωτερική δομή και λειτουργία του Κέντρου ακτινοβολεί στη Δύση τη σύγχρονη εικόνα της Ορθοδοξίας μέσω της εποικοδομητικής λειτουργίας των διορθόδοξων σχέσεων. Ως Πατριαρχικό Σταυροπήγιο βιώνει αδιαλείπτως τον ανεξάντλητο πλούτο της θείας λατρείας στον ημερήσιο, εβδομαδιαίο και ετήσιο κύκλο των ιερών ακολουθιών και εορτών. Άλλωστε, η λειτουργική εμπειρία είναι πηγή εμπνεύσεως και σημείο αναφοράς στην ορθόδοξη πνευματικότητα για την επιτέλεση της πολυδιάστατης αποστολής του Κέντρου, η οποία καλύπτει έναν ευρύτερο κύκλο θεσμοθετημένων δραστηριοτήτων για την πληρέστερη υποστήριξη των διορθόδοξων και των διεκκλησιαστικών σχέσεων, όπως ήταν και είναι: η υποστήριξη των επισήμων, διμερών και πολυμερών, Θεολογικών Διαλόγων της Ορθοδοξίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο, η αποτελεσματική λειτουργία της Γραμματείας επί της προπαρασκευής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, Ιούνιος 2016), η τακτική σύγκληση των διεθνών Θεολογικών Σεμιναρίων και Συνεδρίων, η άρτια λειτουργία του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας, η πρωτοβουλία ακαδημαϊκών Διαθρησκειακών Διαλόγων με τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, η κατάλληλη προβολή των δραστηριοτήτων με πολύγλωσσες, καλαίσθητες, περιοδικές ή αυτοτελείς, θεολογικές εκδόσεις και γενικότερα η πρόθυμη συμμετοχή σε κάθε πρωτοβουλία οικουμενικού διαλόγου για την ενότητα των Χριστιανών.

Η προβολή και η απήχηση του Ορθοδόξου Κέντρου ως αξιόπιστου βήματος οικουμενικού διαλόγου της Ορθοδοξίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο οφείλονται αφ’ ενός μεν στην πανορθόδοξη αναγνώριση του θεσμικού του ρόλου για την ενίσχυση των διορθοδόξων σχέσεων, αφ’ ετέρου δε στην υποστήριξη των πρωτοβουλιών για την προώθηση των διεκκλησιαστικών σχέσεων. Στα πλαίσια αυτά, η συμβολή του πρώτου Προϊσταμένου του Κέντρου Μητροπολίτου Τρανουπόλεως Δαμασκηνού Παπανδρέου υπήρξε όχι μόνο μεγαλόπνοη, αλλά και καθοριστική. Τόσο η ανάπτυξη των κτιριακών συγκροτημάτων γύρω από τον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, όσο και η συνεχής διεύρυνση των διορθοδόξων και διεκκλησιαστικών δραστηριοτήτων καθιέρωσαν το Κέντρο στη συνείδηση του χριστιανικού κόσμου ως μία ανοικτή γέφυρα επικοινωνίας της Ορθοδοξίας με τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες.

Πράγματι, το Κέντρο λειτουργεί ως ένα ανοικτό παράθυρο της Ορθοδόξου Ανατολής προς τη Δύση, όπως προσφυώς χαρακτηρίσθηκε, αλλά και της Δύσεως προς την Ορθόδοξη Ανατολή. Υπό το πνεύμα αυτό, ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ο Β΄, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Κέντρο (12 Ιουνίου 1984), εγκωμίασε όχι μόνο το επιτελούμενο έργο, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές στον σύγχρονο οικουμενικό διάλογο για την ενότητα των Χριστιανών: «Το Κέντρο αυτό του Οικουμενικού Πατριαρχείου διασφαλίζει με τις ποικίλες δραστηριότητές του μία αδελφική διακονία σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και διευκολύνει μία καλλίτερη γνωριμία μεταξύ της Ανατολής και της Δύσεως. Η αμοιβαία αυτή γνωριμία έχει ακόμη ανάγκη από εμβάθυνση και κάθαρση από κάθε πρόληψη ή ανεδαφική κρίση, για να μπορέσει η αλήθεια να μας ελευθερώσει. Προς τον σκοπό αυτό συγκαλούνται τακτικά στο Κέντρο αυτό συνέδρια για να προετοιμάσουν μία νέα γενεά, η οποία θα αναπτυχθεί μέσα στον διάλογο και από τον διάλογο…». Ανάλογα βεβαίως υπήρξαν και τα εγκωμιαστικά σχόλια για το επιτελούμενο έργο από τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων και των άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Κέντρο ή φιλοξενήθηκαν σε αυτό και υπογράμμισαν την πολυσήμαντη αποστολή του σε μία εποχή συγχύσεων στις προοπτικές της Οικουμενικής κινήσεως.

Είναι λοιπόν προφανές ότι το Κέντρο, ως Πατριαρχικό Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Θρόνου, αποτελεί όχι μόνο θεσμική προέκτασή του στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και επιτελικό όργανο της οικουμενικής του αποστολής τόσο στις διορθόδοξες, όσο και στις διεκκλησιαστικές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικοί οι λόγοι του Προϊσταμένου του Κέντρου κατά τη συμπλήρωση εικοσαετίας (1966-1986) από την ίδρυσή του: «Ο Οικουμενικός Θρόνος, στην εκπλήρωση της ιστορικής του αποστολής, προσομοιάζει με ένα αιωνόβιο καρποφόρο δένδρο, γιατί, όπως εκείνο, δεν τρέφεται από τους καρπούς που παράγει. Οι θεσμοί του, που διακονούν την ιερά αυτή πνευματική μυσταγωγία, προεκτείνουν το πρότυπο, γι’ αυτό και αυτοί, όπως εκείνο, δεν τρέφονται από τους καρπούς που παράγουν. Το Ορθόδοξο Κέντρο, με τις ποικίλες δραστηριότητές του στον Ορθόδοξο και διεκκλησιαστικό χώρο, λειτουργεί ως μία από τις χορδές της οικουμενικής αυτής αποστολής της Μητρός Εκκλησίας και είναι προσαρμοσμένο στον Οικουμενικό Θρόνο ως «χορδαί κιθάρας», κατά την εικονική διατύπωση Ιγνατίου του Θεοφόρου. Όπως μόνο η προσαρμοσμένη στην κιθάρα χορδή παράγει εναρμόνιο τόνο, έτσι και το Ορθόδοξο Κέντρο μόνο με την προσαρμογή του στην οικουμενική αυτή αποστολή της Μητρός Εκκλησίας συνθέτει, με τις πολλαπλές πνευματικές του δραστηριότητες εναρμόνιο μέλος προσφοράς για την ενότητα και την οικουμενική αποστολή της Ορθοδοξίας στον διεσπασμένο σύγχρονο χριστιανικό κόσμο…».

Συνεπώς, το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ανοικτό προς όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, με τις ευλογίες δε και την καθοδήγηση του σεπτού Οικουμενικού Θρόνου λειτουργεί ως σημείο συναντήσεως και επικοινωνίας των επί μέρους Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Με «την εξυπηρέτησιν των επαφών μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών» και με τις διορθόδοξες δραστηριότητες του, το Πατριαρχικό Κέντρο της Γενεύης συμβάλει στη διατήρηση και περαιτέρω προώθηση της Ορθοδόξου ενότητος. Βεβαίως, η λειτουργία του Ορθοδόξου Κέντρου άρχισε σε εποχή, κατά την οποία είχε αυξηθεί το ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη θεολογία και πνευματικότητα εκ μέρους προσώπων άλλων χριστιανικών παραδόσεων. Ήταν, λοιπόν, αναμενόμενο το Οικουμενικό Πατριαρχείο να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή της Ορθοδόξου σκέψεως και ζωής.

Υπό το πρίσμα αυτό, η διορθόδοξη αποστολή του Κέντρου βεβαιώνεται τόσο από τις επίσημες διορθόδοξες συναντήσεις εκπροσώπων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, όσο και από την ήδη από το 1975 προγραμματισθείσα ίδρυση «επιστημονικού θεολογικού φυτωρίου», στο οποίο θα φοιτούν νεαρά πρόσωπα από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και θα καταρτίζονται «μεταπτυχιακώς» στελέχη, τα οποία θα εμφορούνται από Ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα, θα λαμβάνουν έγκυρη θεολογική γνώση και θα καλλιεργούν συνείδηση του οικουμενικού χρέους της Ορθοδοξίας. Ο στόχος αυτού του φυτωρίου είναι κατά το Σιγίλλιο του 1975 διττός: αφ’ ενός μεν να καταρτίζονται ικανά στελέχη για τις ανάγκες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, αφ’ ετέρου δε να έχουν οι απόφοιτοί του τις απαραίτητες θεολογικές και επιστημονικές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή «διορθοδόξων και διαχριστιανικών διαλόγων».

Συνεπώς, το Πατριαρχικό Κέντρο της Γενεύης ως οίκος διορθόδοξος στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και ως «οίκος πνευματικός» (Α’ Πέτρ. Β΄, 5) έχει αποστολή και προορισμό τη διακονία της όλης Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως και «συμπάσης της επί γης Χριστανοσύνης», αλλά και της «καθόλου ανθρωπότητος» και η λειτουργία του αποδεικνύει ότι η Ορθοδοξία μπορεί να έχει ζωτική παρουσία και ουσιαστικό λόγο τόσο μέσα σε παραδοσιακά δυτικά περιβάλλοντα, όσο και μέσα στον συγχυσμένο κοινωνικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά σύγχρονο ευρωπαϊκό κόσμο.

Σας ευχαριστώ!

Πρόσφατα Άρθρα

Η εορτή της Αγίας Μαρίνας στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Μαρίνας στη Θεσσαλονίκη

18 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου, παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον ομώνυμο Ιερό Ναό...

Read more
Πανήγυρις Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου

18 Ιουλίου 2026

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026, η Εκκλησία μας εόρτασε την ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας και στην Μητρόπολή μας...

Read more
Ποιμαντική επίσκεψη του Μητρ. Σάμου Ευσεβίου σε Φούρνους και Ικαρία
Εκκλησία της Ελλάδος

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητρ. Σάμου Ευσεβίου σε Φούρνους και Ικαρία

18 Ιουλίου 2026

Ἀπὸ τὴν Κυριακὴ 12 ἕως καὶ τοῦ Σαββάτου 18 Ἰουλίου 2026, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Εὐσέβιος πραγματοποίησε ποιμαντικὴ ἐπίσκεψη...

Read more
Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στους Νέους Πόρους Πιερίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στους Νέους Πόρους Πιερίας

18 Ιουλίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος η μνήμη της Αγίας...

Read more
Η εορτή της Αγίας Μαρίνης στον Βαθυλάκκο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Μαρίνης στον Βαθυλάκκο

18 Ιουλίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη...

Read more
Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

18 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2026, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, συνοδευόμενος από τον πρωτοπρεσβ. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στην ορεινή...

Read more
Ενθρονίστηκε ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνης Άνδρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ενθρονίστηκε ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνης Άνδρου

17 Ιουλίου 2026

Αληθής λαοθάσσα πιστών και ευλαβών προσκυνητών Ανδρίων, παρεπιδημούντων και Κυπρίων. οι οποίοι ιδιαιτέρως σέβονται την Ιερά Μονή και τιμούν την...

Read more
Η πανήγυρις της Αγίας Μαρίνης στο Διδυμότειχο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πανήγυρις της Αγίας Μαρίνης στο Διδυμότειχο

17 Ιουλίου 2026

Με βαθειά πίστη και θρησκευτική ευλάβεια πλήθος πιστών κάθε ηλικίας προσήλθε επι τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης στους πανηγυρίζοντες...

Read more
Με λαμπρότητα η πανήγυρις της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον Καραβά
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η πανήγυρις της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον Καραβά

17 Ιουλίου 2026

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας, που βρίσκεται στην περιοχή...

Read more
Ἡ πανήγυρις τῆς Ἁγίας Μαρίνης στὸν Ἴμερο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ πανήγυρις τῆς Ἁγίας Μαρίνης στὸν Ἴμερο

17 Ιουλίου 2026

Τήν Πέμπτη 16ης Ἰουλίου 2026, παραμονή τῆς ἑορτῆς τῆς Ἁγίας Μαρίνης, ὁ Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στόν Μεγάλο Πανηγυρικό Ἑσπερινό στόν ὁμώνυμο...

Read more
ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

17 Ιουλίου 2026

Μετά από 9 χρόνια συστηματικής προσπάθειας και πολλών εργασιών εγκαινιάστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2026 οι εγκαταστάσεις του...

Read more
Η Εορτή της Αγίας Μαρίνης στην Ιερά  Μητρόπολη Καρυστίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εορτή της Αγίας Μαρίνης στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας

17 Ιουλίου 2026

Με λαμπότητα τιμήθηκε η ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου με επίκεντρο ιερούς ναούς...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Οι άγιοι με ένα στόμα ομολογούν: ‘’Ἐμοὶ γὰρ τὸ ζῆν Χριστὸς καὶ τὸ ἀποθανεῖν κέρδος!’’»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Οι άγιοι με ένα στόμα ομολογούν: ‘’Ἐμοὶ γὰρ τὸ ζῆν Χριστὸς καὶ τὸ ἀποθανεῖν κέρδος!’’»

17 Ιουλίου 2026

Στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Μαρίνης Πύργου Μαυροθαλάσσης, όπου ευρίσκεται και το αρχαίο αγίασμα, το οποίο συνδέεται με την εύρεση...

Read more
Η εορτή της Αγίας Μαρίνης στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Μαρίνης στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

18 Ιουλίου 2026

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στους Ιερούς Ναούς και τα πολλά Εξωκλήσια της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας...

Read more
Η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας  στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

18 Ιουλίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών πιστών τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου η μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Οι Πατέρες της Εκκλησίας

23 Μαΐου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Ἀστέρες πολύφωτοι, πάγχρυσα στόματα τοῦ Λόγου» Τή μνήμη τῶν θεοφόρων Πατέρων τῆς πρώτης ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου...

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι προβατόσχημοι λύκοι

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Το μήνυμα της Κυριακής των 318 Θεοφόρων Πατέρων

31 Μαΐου 2025
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ας έχουμε υπόψη μας 4 απλά πράγματα

Ἡ Ἀρχιερατικὴ Προσευχὴ

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Προσέχετε τους αιρετικούς»

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των Αγίων Πατέρων

27 Μαΐου 2023
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των 318 Θεοφόρων Πατέρων

4 Ιουνίου 2022
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Ἐφανέρωσά σου τὸ ὄνομα τοῖς ἀνθρώποις» (Ἰωάν. 17,6)

30 Μαΐου 2020
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

8 Ιουνίου 2019
Next Post
Ο  Μητροπολίτης Μάνης σε εκδήλωση με θέμα τη διατροφή και τις πρώτες βοήθειες

Ο Μητροπολίτης Μάνης σε εκδήλωση με θέμα τη διατροφή και τις πρώτες βοήθειες

Το Ψυχοσάββατο στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας

Το Ψυχοσάββατο στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας

Το Σάββατο των Ψυχών στην Μήλο

Το Σάββατο των Ψυχών στην Μήλο

Συνάντηση νέων ζευγαριῶν στόν Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Μαρίνης Πατρῶν

Συνάντηση νέων ζευγαριῶν στόν Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Μαρίνης Πατρῶν

Αρχιερατικός Εσπερινός της Κυριακής των Απόκρεω στην Μήλο

Αρχιερατικός Εσπερινός της Κυριακής των Απόκρεω στην Μήλο

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist