• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Πῶς πρέπει νά πολεμᾶ κάποιος ἑναντίον τῆς ἀμελείας

16 Νοεμβρίου 2023
in Πνευματικές Διδαχές
Πῶς πρέπει νά πολεμᾶ κάποιος ἑναντίον τῆς ἀμελείας
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αόρατος πόλεμος

ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

Απόδοση στη νέα Ελληνική: Ιερομόναχος Βενέδικτος
Έκδοση Συνοδείας Σπυρίδωνος Ιερομονάχου, Νέα Σκήτη, Άγιον Όρος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ΄. Πῶς πρέπει νά πολεμᾶ κάποιος ἑναντίον τῆς ἀμελείας.

Γιά να μη πέσης στην άθλια κακία της αμέλειας, η οποία σου εμποδίζη τον δρόμο της τελειότητας και σε προδίδει στα χέρια των εχθρών, πρέπει να αποφεύγης κάθε περιέργεια και κάθε γήϊνο προσκόλλημα και κάθε είδους ασχολία, που δεν ταιριάζει στην κατάστασί σου. Έπειτα πρέπει να βιάσης τον εαυτό σου, να υπακούης γρήγορα σε κάθε καλή συμβουλή και σε κάθε προσταγή των προεστώτων και πνευματικών σου, κάνοντας κάθε πράγμα σε εκείνο τον χρόνο και με εκείνο τον τρόπο που τους αρέσει. Σε κάθε έργο που έχεις να κάνεις, μην αργοπορήσης εντελώς· γιατί εκείνη η μικρή πρώτη αργοπορία φέρνει μαζί της και την δεύτερη και η δεύτερη την τρίτη και η τρίτη τις υπόλοιπες, στις οποίες παρεκλίνει η αίσθησις ευκολώτερα παρά στην πρώτη.

Επειδή και περισσότερο τραβήχθηκε και αιχμαλωτίστηκε από την ηδονή, που δοκίμασε στη δεύτερη και τρίτη και υπόλοιπες αργοπορίες. Γι αυτό και η πράξις ή αρχίζει πολύ αργά, ή εγκαταλείπεται εντελώς πολλές φορές ως ενοχλητική· και έτσι λίγο λίγο γίνεται η συνήθεια της αμέλειας, η οποία φτάνει μετά από αυτά σε τέτοιο σημείο, που με άλλο τρόπο δεν αναγνωρίζεται, παρά αν εμείς αφού βαρεθούμε πλέον την αμέλεια, δοθούμε ολοκληρωτικά σε έργα σημαντικά και προσεκτικά. Γιατί από την τελευταία μας αυτή φροντίδα μάθαμε ότι σταθήκαμε έως τότε πολύ αμελείς, με ντροπή και βλάβη τόσων καλών έργων, που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Αυτή η αμέλεια τρέχει παντού και με το φαρμάκι της, όχι μόνο την θέλησι φαρακώνει και την κάνει να αποστρέφεται κάθε εργόχειρο και κάθε πνευματικό κόπο και υπηρεσία, αλλά ακόμη τυφλώνει και το νού, για να μη θεωρήση σε ποιό παράλογο και κακό λογισμό στηρίζεται αυτή η θέλησις και για να μην παρακινήση, από αυτή την παρατήρησι, αυτή την θέλησι να φροντίση να τελέση γρήγορα κάθε οφειλόμενη υπηρεσία και να μη την αφήνη παντελώς ή να την αναβάλλη για άλλο χρόνο. Επειδή δεν είναι μόνο αρκετό το να κάνης γρήγορα το έργο που έχεις να κάνεις, αλλά πρέπει να το κάνης και σε καιρό κατάλληλο, που απαιτεί η ποιότητα και το είναι εκείνου του έργου και με όλη εκείνη την φροντίδα που ταιριάζει σε αυτό, για να έχη κάθε δυνατή τελειότητα. Επειδή είναι γραμμένο· «Καταραμένος όποιος κάνει τα έργα του Κυρίου με αμέλεια» (Ιερ. 48,10). Και όλο αυτό το κακό συμβαίνει, γιατί δεν σκέφτεσαι την δύναμι εκείνου του καλού έργου να το κάνης στον καιρό του και με γνώμη αποφασιστική, για να νικήσης τον κόπο και την δυσκολία, που φέρει η αμέλεια στους αρχαρίους στρατιώτας.

Λοιπόν, εσύ πρέπει να σκέφτεσαι πολλές φορές ότι μία μόνη ανύψωσι του νού στο Θεό και μία ταπεινή γονυκλιτική μετάνοια στη γη, που γίνεται στο όνομα και την τιμή αυτού του Θεού, αξίζει περισσότερο, από όλους τους θησαυρούς του κόσμου. Και ότι, κάθε φορά που αφήνουμε την αμέλεια και βιάζουμε τον εαυτό μας με επιμελή έργα, οι Άγγελοι φέρνουν στην βασιλεία των ουρανών, ένα στεφάνι ένδοξης νίκης· και ότι αντίθετα πάλι στους αμελείς, όχι μόνο δεν δίνει στεφάνια ο Θεός, αλλά και παίρνει από αυτούς λίγο λίγο τις χάρες που έχει δοσμένες, αφήνοντάς τους να στερηθούν και της βασιλείας του για την αμέλειά τους· γιατί έχει γραφτεί ότι· «Οι καλεσμένοι στους ουρανίους γάμους αδιαφόρησαν και πήγαν άλλος στο χωράφι του και άλλος στο εμπόριό του» (Ματθ. 22,5).

Αυξάνει δε τις χάρες αυτές στους επιμελείς και βιαστές του εαυτού τους, κάνοντάς τους να μπούν μετά από αυτά και στην ουράνια βασιλεία του· «η βασιλεία των ουρανών κερδίζεται με προσπάθεια και την κερδίζουν αυτοί που αγωνίζονται» (Ματθ. 11,12).

Εάν όμως και ο κακός λογισμός, πολεμώντας να σε ρίξη στην αμέλεια, σου φέρνει στο νού ότι, για να αποκτήσης μία αρετή που επιθυμείς, θα κοπιάσης πολύ και για πολλές ημέρες, και ότι οι εχθροί σου είναι δυνατοί και πολλοί και εσύ είσαι ένας και αδύνατος, και ότι χρειάζεσαι να κάνης πολλές και μεγάλες πράξεις για να την κατορθώσης· αν λέω, αυτά σου φέρνει στο νού ο λογισμός της αμελείας, μη τον ακούσης· αλλά άρχισε να φέρνης στο νού σου πράξεις σαν να έχης να κάνης λίγες και σαν να πρέπη να κοπιάσης λίγο και για λίγες ημέρες· και σαν να έχης να πολεμήσης εναντίον ενός εχθρού μόνο και σαν να μην ήταν άλλοι να σε πολεμήσουν και με μία τόσο μεγάλη ελπίδα, σαν να είσαι (όπως και είσαι), με την βοήθεια του Θεού, πιο δυνατός από εκείνους. Γιατί αν κάνης έτσι, θα αρχίση να εξασθενή από σένα η αμέλεια και θα έχης διάθεσι κατόπιν να μπή στην ψυχή σου λίγο λίγο η αντίθετη αρετή της επιμέλειας.

Το ίδιο αυτό κάνε και για την προσευχή· για παράδειγμα, αν ο καιρός το απαιτή να κάνης μία ώρα προσευχή και αυτό φαίνεται σκληρό στην αμέλειά σου, άρχισε την προσευχή, σαν να έχης να προσευχηθής μισό τέταρτο της ώρας και μετά εύκολα θα περάση στο άλλο μισό και από εκείνο στο άλλο, κ.τ.λ. Και αν καμιά φορά καταλάβεις στο διάστημα αυτό δυσκολία και αντίστασι πολύ πιεστική, άφησε για την ώρα την προσευχή, για να μην την αντιπαθήσης και μετ από λίγο ξανακάνε πάλι την προσευχή που άφησες· τον ίδιο αυτό τρόπο πρέπει να χρησιμοποιής και στο εργόχειρο και στην υπηρεσία σου, όταν συμβαίνη να έχης να κάνης πράγματα, τα οποία, με το να φαίνωνται στην αμέλειά σου πολλά και δύσκολα, εσύ ταράζεσαι ολόκληρος. Γι αυτό άρχιζε με την καρδιά σου ήσυχα από το ένα, σαν να μην είχες να κάνης άλλο. Και έτσι ενεργώντας με επιμέλεια, θα τα κάνης όλα με πολύ λιγότερο κόπο, από κείνον, που φαίνονται στην αμέλειά σου. Γι αυτό, αν δεν κάνης έτσι και αν δεν σκεφθής να πολεμήσης τον κόπο και την δυσκολία, που σου δείχνεται από τον εχθρό για κάθε αρετή, θα υπερισχύση η αμέλεια μέσα σου, οπότε όχι μόνον όταν είναι παρών ο κόπος και η δυσκολία, αλλά και από μακριά ακόμη, θα σε κάνη να ανυπομονής και να φοβάσαι, ότι θα έχης πάντα κόπους και δυσκολίες και ότι θα σε πειράζουν πάντα οι εχθροί σου. Οπότε και στην ίδια σου την ανάπαυσι, θα έχης από τους λογισμούς σου ενόχλησι.

Γνώριζε, δηλαδή, παιδί μου, ότι το πάθος της αμέλειας με το κρυφό του φαρμάκι, λίγο λίγο σαπίζει, όχι μόνο τις πρώτες και μικρές ρίζες, οι οποίες επρόκειτο να βλαστήσουν τις συνήθειες των αρετών, αλλά σαπίζει και εκείνες ακόμη τις ρίζες των καλών συνηθειών, που προηγουμένως αποκτήθηκαν. Και όπως ο σκώληκας τρώει το ξύλο, έτσι και αυτό το πάθος προχωράει, κατατρώγοντας ανεπαίσθητα και καταναλίσκει το νού της πνευματικής ζωής· και με το μέσο αυτό, γνωρίζει να στήνη τις παγίδας και τις θηλιές ο διάβολος σε κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα, όμως, στις πνευματικές ψυχές, γνωρίζοντας ότι εύκολα πέφτει στις επιθυμίες κάθε αργός και αμελής, καθώς είναι γραμμένο· «Σε επιθυμίες βρίκεται κάθε άνεργος» (Παροιμ. 13,4).

Λοιπόν, εσύ να αγρυπνάς πάντα προσευχόμενος και επιμελούμενος καλά ως ανδρείος αγωνιστής· «χείρες ανδρείων, εν επιμελεία» (Παροιμ. 13,4). Και μη περιμένης να υφαίνης τον νυμφικό σου χιτώνα, όταν πρόκειται να πας εκεί στολισμένος, για να συναντήσης το Νυμφίο Χριστό. Και θυμήσου κάθε μέρα, ότι το σήμερα είναι δικό σου, το αύριο είναι στο χέρι του Θεού· και ότι, εκείνος που σου έδωσε το πρωί, δεν σου υπόσχεται να σου δώση και το βράδυ. Γι αυτό μην ακούσης τον διάβολο, που σου λέει να του δώσης το σήμερα και το αύριο να δώσης στο Θεό, όχι· αλλά ξόδεψε όλες τις στιγές των ωρών της ζωής σου, καθώς αρέσει στο Θεό. Και σαν να μην πρόκειται να σου δοθή πλέον άλλος καιρός. Και λογάριαζε, ότι, για κάθε στιγμή, θα δώσης ακριβέστατο λογαριασμό επειδή πολύτιμος είναι στα αλήθεια ο καιρός, που έχεις στα χέρια και θα έρθη η ώρα να τον ζητήσης και να μη τον βρής.

Νόμιζε ακόμη σαν χαμένη εκείνη την ημέρα (αν και να έκανες πολλά άλλα έργα), στην οποία δεν απόκτησες πολλές νίκες κατά των κακών σου κλίσεων και θελημάτων και κατά την οποία δεν ευχαρίστησες τον Θεό, όχι μόνο για τις ευεργεσίες που σου έκανε, και μάλιστα για το βασανιστικό του πάθους, ο οποίος για σένα υπέφερε· αλλά και για την πατρική γλυκειά εκπαίδευσι των θλίψεων που πρόκειται να σου στείλη καμμία φορά. Τελειώνοντας και σου παραγγέλλω· «αγωνίσου πάντα τον καλό αγώνα» (Α΄ Τιμ. 6,12), γιατί πολλές φορές μία μόνον ώρα επιμελείας, κέρδισε τον παράδεισο και για μία ώρα αμελείας, τον έχασε. Και γίνε επιμελής, αν θέλης να είναι ασφαλής η ελπίδα της σωτηρίας σου προς Θεό· «όποιος έχει εμπιστοσύνη στον Θεό, όλα θα τα έχη άφθονα» (Παροιμ. 28,25)(37).

37. Γιατί δυό είναι οι ελπίδες, σύμφωνα με τον Άγιο Ισαάκ, μία αληθινή και πολύ σοφή και μία ψεύτικη και ανόητη. Και όσοι αφιέρωσαν όλο τον εαυτόν τους στο Θεό, για κανένα πράγμα δεν φροντίζουν κοσμικό, με το να είναι ολοκληρωτικά δοσμένοι στην επιμέλεια και εργασία των αρετών· αυτοί αληθινά ελπίζουν στο Θεό να τους σώση από κάθε κακό και στην τωρινή και στη μέλλουσα ζωή· όσοι όμως περνούν με αμέλεια την ζωήν τους και τις αρετές δεν επιμελούνται, αυτοί αν και λένε ότι ελπίζουν στο Θεό, ψεύτικα όμως ελπίζουν και ανόητη είναι η ελπίδα τους. «Προηγούμενος, λέγει, εστίν ο δια τον Θεόν κόπος και ο ιδρώς ο εν τη γεωργία αυτού, της εις αυτόν ελπίδος»· σαν να λέγη, ότι, πρώτα πρέπει να κουρασθή κάποιος για σπείρη έργα καλά και αρετές και έπειτα να ελπίζη ότι και έχει να θερίση και να πάρη το μισθό της σωτηρίας της ψυχής του.

Πρόσφατα Άρθρα

Η Φαρκαδόνα υποδέχθηκε την Τιμία Κάρα του Οσίου Δανιήλ του εκ Τσιοτίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Φαρκαδόνα υποδέχθηκε την Τιμία Κάρα του Οσίου Δανιήλ του εκ Τσιοτίου

28 Φεβρουαρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, κλήρος και λαός υποδέχθηκαν το εσπέρας του Σαββάτου 28 Φεβρουαρίου την Τιμία...

Read more
«Οι μνήμες των αγίων βεβαιώνουν ότι ο Θεός είναι παρών στην ζωή μας, ευεργετικά και προστατευτικά»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Οι μνήμες των αγίων βεβαιώνουν ότι ο Θεός είναι παρών στην ζωή μας, ευεργετικά και προστατευτικά»

28 Φεβρουαρίου 2026

Με λειτουργική λαμπρότητα και σεμνοπρεπή ιεροπρέπεια εορτάζει η αγία Εκκλησία μας την ιερά μνήμη του διά κολλύβων θαύματος του Αγ....

Read more
Ο εορτασμός των Αγίων Θεοδώρων Πολιούχων της Αταλάντης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός των Αγίων Θεοδώρων Πολιούχων της Αταλάντης

28 Φεβρουαρίου 2026

Με λαμπρότητα και την συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε σήμερα η μεγάλη πανήγυρις της Ιεράς Καθέδρας της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής...

Read more
Η εορτή του διά των κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του διά των κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Κέρκυρα

28 Φεβρουαρίου 2026

Στην Κέρκυρα βρίσκεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχου κ. Νεκταρίου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα...

Read more
Η Α’ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας  στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας
Χωρίς κατηγορία

Η Α’ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας

28 Φεβρουαρίου 2026

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026 η ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο,...

Read more
Η Ά Στάση των Χαιρετισμών στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ά Στάση των Χαιρετισμών στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

28 Φεβρουαρίου 2026

Η Α΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο τελέσθηκε, χθες Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας....

Read more
Με λαμπρότητα η πανήγυρη στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Τρύπης
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η πανήγυρη στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Τρύπης

28 Φεβρουαρίου 2026

Το δια κολλύβων θαύμα του Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος τίμησε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 η Εκκλησία μας. Στον περικαλλή Ι.Ν....

Read more
Η Α΄ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Α΄ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

28 Φεβρουαρίου 2026

Την Παρασκευή το εσπέρας, 27η  Φεβρουαρίου 2026, μέσα σε κλίμα κατανύξεως και ευφροσύνης τελέσθηκε η λαοφιλής Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών...

Read more
Α’ Στάση των Χαιρετισμών στην Αλεξανδρούπολη
Εκκλησία της Ελλάδος

Α’ Στάση των Χαιρετισμών στην Αλεξανδρούπολη

28 Φεβρουαρίου 2026

Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Φεβρουαρίου 2026, στις 7 τελέσθηκε σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας η...

Read more
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ορεστιάδα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ορεστιάδα

28 Φεβρουαρίου 2026

Επίσημη επίσκεψη στην Ορεστιάδα πραγματοποιεί η Α.Θ. Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, κατόπιν προσκλήσεως...

Read more
Η αγία Κυράννα: Η ηρωική Νεομάρτυς του Χριστού
Πνευματικές Διδαχές

Η αγία Κυράννα: Η ηρωική Νεομάρτυς του Χριστού

28 Φεβρουαρίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Η χορεία των Νεομαρτύρων λαμπρύνει και αυτή με το δικό της τρόπο το αγιολόγιο τη...

Read more
“Με σύμμαχο την Παναγία, υπερβαίνουμε κάθε αδιέξοδο”
Εκκλησία της Ελλάδος

“Με σύμμαχο την Παναγία, υπερβαίνουμε κάθε αδιέξοδο”

28 Φεβρουαρίου 2026

Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026, το απόγευμα, στον βυζαντινό Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας, της Βασιλίσσης και Πολιούχου Άρτης, ετελέσθη...

Read more
Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ

28 Φεβρουαρίου 2026

Την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2026, στον Ενοριακό Ιερό Ναό αγ. Νικολάου Ερετρίας, τελέσθηκε, με πολυπληθή συμμετοχή ενοριτών, η ακολουθία της...

Read more
«Η ανθρωπότητα στη νέα ειδωλολατρία της υπερβολικής γνώσεως»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η ανθρωπότητα στη νέα ειδωλολατρία της υπερβολικής γνώσεως»

28 Φεβρουαρίου 2026

Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή...

Read more
Φλωρίνης Ειρηναίος: «Η δύναμη της πίστεως που γεννά ανδρεία»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φλωρίνης Ειρηναίος: «Η δύναμη της πίστεως που γεννά ανδρεία»

28 Φεβρουαρίου 2026

Η Εκκλησία της Φθιώτιδος από σήμερα το απόγευμα τιμά και πανηγυρίζει με λαμπρότητα τους Πολιούχους της Πρωτεύουσας των Λοκρών, Αταλάντης,...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κηρύγματα

« ΕΠΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣ ΘΕΟΝ ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ»

8 Μαρτίου 2025

  (ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ) Mητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Τήν πρώτη Κυριακή τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς γιορτάζουμε καί πανηγυρίζουμε τῆς ἁγίας και ἀμωμήτου...

Αναστήλωση των εικόνων. Η σημασία των εικόνων στην Ορθόδοξη Εκκλησία

8 Μαρτίου 2025

Ἡ σημαία μὲ τὸ αἷμα καὶ τὸ στέμμα

8 Μαρτίου 2025
Κυριακή Α΄ Νηστειῶν, τῆς Ὀρθοδοξίας

Κυριακή Α΄ Νηστειῶν, τῆς Ὀρθοδοξίας

8 Μαρτίου 2025
Το εικονοστάσι

Το εικονοστάσι

8 Μαρτίου 2025
Κυριακή της Ορθοδοξίας:  Γιωρτάζει το νέφος των αγωνιστών του Κυρίου

Α’ Κυριακή των Νηστειών – Ο θρίαμβος της Εκκλησίας

23 Μαρτίου 2024

Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία αλλά ο χώρος της Αλήθειας και της Σωτηρίας

23 Μαρτίου 2024
Ιερές Εικόνες: η ζωντανή παρουσία του Θεού στη ζωή μας

Η σημασία των ιερών εικόνων στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας

23 Μαρτίου 2024

Υπάρχουν θαυματουργές Εικόνες;

23 Μαρτίου 2024

«Έλα κι εσύ να δεις τα θαύματα της πίστεώς μας»

23 Μαρτίου 2024

Αὔτη ἡ πίστις τῶν Ἀποστόλων, αὔτη ἡ πίστις τῶν Πατέρων, αὔτη ἡ πίστις τών Ορθοδόξων…

23 Μαρτίου 2024

Ο θρίαμβος της Εκκλησίας

5 Μαρτίου 2023

Τελικῶς τό νά εἶναι κανείς ὀρθόδοξος δέν φαίνεται νά εἶναι καί πολύ εὔκολο!

12 Μαρτίου 2022

Όταν προσκυνάμε την εικόνα…

12 Μαρτίου 2022
Ὀρθοδοξία: ἐν Χριστῷ ζωή, ἀνοιχτός οὺρανός

«Η νίκη η νικήσασα τον κόσμον…»

21 Μαρτίου 2021
Ὀρθοδοξία: ἐν Χριστῷ ζωή, ἀνοιχτός οὺρανός

Οι δήθεν ύβρεις κατά του Ελληνισμού την Κυριακή της Ορθοδοξίας

7 Μαρτίου 2020
Για τα τολμηρά «ανοίγματα» του Οικ. Πατριαρχείου εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της η Ι.Μ. Κονίτσης

Ὅσο θὰ ζῶ καὶ θὰ ἀναπνέω θὰ λέω αὐτὲς τὶς δύο ἀλήθειες

21 Μαρτίου 2019
«Το θεραπευτήριον»

«Το θεραπευτήριον»

16 Μαρτίου 2019

Τά τρία μέτωπα πολέμου εναντίον τής Ορθοδοξίας

16 Μαρτίου 2019
Ὀρθοδοξία: ἐν Χριστῷ ζωή, ἀνοιχτός οὺρανός

Ὀρθοδοξία: ἐν Χριστῷ ζωή, ἀνοιχτός οὺρανός

16 Μαρτίου 2019

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Η μόνη σωστική αλήθεια, Ορθοδοξία!

16 Μαρτίου 2019

Το Ευαγγέλιο και ο Απόστολος της Α΄ Κυριακής των Νηστειών

16 Μαρτίου 2019

Αὔτη ἡ πίστις τήν Οἰκουμένην ἐστήριξεν

16 Μαρτίου 2019

Νηστεύοντες λοιπόν, ἀδελφοί, σωματικῶς νηστεύσωμεν καὶ πνευματικῶς

16 Μαρτίου 2019
Τα άγια προσκυνήματα και η δαιμονοποίηση: μια «άσπονδη» συνύπαρξη

Ἡ δύναμις τῆς πίστεως

16 Μαρτίου 2019
Κυριακή της Ορθοδοξίας:  Γιωρτάζει το νέφος των αγωνιστών του Κυρίου

Α΄ Κυριακή των Νηστειών: Κυριακή της Ορθοδοξίας

16 Μαρτίου 2019
Ὀρθοδοξία: ἐν Χριστῷ ζωή, ἀνοιχτός οὺρανός

Ἡ ὀρθόδοξη πίστη μας!

15 Μαρτίου 2019
Η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στο Αγρίνιο

Αιτωλίας Κοσμάς: Ο Οικουμενισμός πολεμεί τη θεότητα του Χριστού

16 Μαρτίου 2019
Κυριακή της Ορθοδοξίας:  Γιωρτάζει το νέφος των αγωνιστών του Κυρίου

Το μήνυμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας

15 Μαρτίου 2019
Για τα τολμηρά «ανοίγματα» του Οικ. Πατριαρχείου εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της η Ι.Μ. Κονίτσης

«Τίνα με λέγουσιν οἱ ἄνθρωποι εἶναι ;»

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Η Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

Η Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

«Πάει ὁ παλιός ὁ χρόνος…» – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

«Πάει ὁ παλιός ὁ χρόνος...» - «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Νέο θαύμα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου σε νεογέννητο κοριτσάκι από την Άρτα

Ο χρόνος κατά τον Μέγα Βασίλειο

Η περιτομή του Κυρίου

Στην ανατολή του νέου έτους

Στην ανατολή του νέου έτους

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist