Από την Ιερά Λάρνακα του αφθάρτου Σκηνώματος του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου ξεκίνησε σήμερα με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων ο εορτασμός της Συνάξεως πάντων των Φθιωτών Αγίων.

          Στην χιονισμένη Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος, μέσα στην όμορφη αυτή νύκτα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. π. Γερμανό Γιατσίδη και την Αδελφότητα τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, καθιερώνοντας πλέον με αυτό τον τρόπο την κατ’ έτος έναρξη του μεγάλου εορτασμού της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ το ιερό αναλόγιο διηκόνισε χορός ιεροψαλτών, αποφοίτων και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε:

          «Είναι μεγάλη ευλογία πραγματικά το Συναξάρι της Εκκλησίας μας, το βιβλίο της Αγιότητος, να κοσμείται από αδελφούς της Μονής Αγάθωνος και αυτό φανερώνει και αποκαλύπτει ότι αυτό εδώ το μοναστήρι είναι προπαντός ένα εργαστήριο της αγιότητας, αυτή είναι η πρώτη του αποστολή και το πρώτο του χαρακτηριστικό: να κηρύξει την αγιότητα, να φανερώνει την αγιότητα, να εργάζεται στην αγιότητα και να προσφέρει αγιότητα μέσα στον κόσμο. Αν πολλά μπορούν να γραφούν και να ειπωθούν για την προσφορά της Ιεράς Μονής Αγάθωνος στην ιστορία και στην Εκκλησία, σε εθνικούς αγώνες, σε λαϊκούς αγώνες, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στη διατήρηση του οικοσυστήματος, στη διατήρηση του πολιτισμού και την αποκατάσταση και την ανάδειξη του, στη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη, σε χίλια δυο πράγματα, τίποτα όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να συγκριθεί και να σταθεί μπροστά στη μεγάλη της προσφορά, που είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, στο ότι μας έχει χαρίσει Οσίους και Αγίους να πρεσβεύουν για μας, να μεσιτεύουν για μας και κυρίως να μας στηρίζουν, να μας παρηγορούν και να μας εμπνέουν. Ιδιαίτερα σε εποχές, όπως είναι η σημερινή, που φαίνεται κάπως να έχουν εκβαρβαροποιηθεί οι άνθρωποι, φαίνονται οι ανθρώπινες σχέσεις να περνούν μια τεράστια δοκιμασία,  βλέπουμε έντονα περιστατικά βίας, κακοποίησης, ταραχής, σύγχυσης, καθημερινά πλημμυριζόμαστε και πυρπολούμεθα  και βομβαρδιζόμεθα από πληροφορίες, οι οποίες ταράζουν την καρδιά μας, καταπλακώνουν την ψυχή μας, ματώνουν το είναι μας, που νιώθουμε ότι αιμορραγεί η ύπαρξή μας.

Πρόσωπα, σαν τον Όσιο Βησσαρίωνα και σαν τους Αγίους της Εκκλησίας μας παρέμειναν μακριά από την συνθετότητα του μάταιου κόσμου και με την επιλογή της απλότητας βγήκαν τελικά στο ξέφωτο, έγιναν οι ίδιοι ξέφωτο, έγιναν οι ίδιοι φως για όλους τους ανθρώπους. Ο Όσιος Βησσαρίων έμεινε απλός, έμεινε απλός στην καρδιά, απλός στη σκέψη, απλός συην διάνοια,  απλός στην πράξη. Έκανε τα αυτονόητα και τα αυτονόητα όταν τα εκτελεί ο άνθρωπος φτάνει στον προορισμό του.

Ο Όσιος Βησσαρίων λοιπόν επέλεξε την απλότητα, η οποία φαίνεται να κοστίζει, αλλά τελικά είναι όχι μόνο θεάρεστη, αλλά και η πιο έξυπνη επιλογή. Μέσα σε αυτή την απλότητα του χάρηκε και την παρούσα ζωή και τη μέλλουσα ζωή. Μερικές φορές οι άνθρωποι νομίζουν ότι η αγιότητα είναι συνδεδεμένη με τη δυστυχία, ότι ο Άγιος είναι δυστυχισμένος μέσα σε αυτόν τον κόσμο και για αυτό το λόγο έρχεται ο Θεός να τον ανταμείψει στην άλλη ζωή για όλες τις δυστυχίες, τις οποίες πέρασε. Ο Άγιος μπορεί να κακοπαθεί αλλά είναι ευτυχισμένος, μπορεί να κοπιάζει, να ιδρώνει, να ματώνει αλλά είναι ευτυχισμένος και χαρούμενος γιατί αυτό δίνει νόημα στη ζωή του, γιατί αυτό γεμίζει την ύπαρξή του, γιατί δεν το κάνει από αγγαρεία ή από πειθαρχία ή από επαγγελματικό καθήκον αλλά το κάνει από αγάπη και έρωτα για το Θεό, το κάνει γιατί αυτό νιώθει και αυτό αισθάνεται και αυτό του δίνει νόημα.

          Αν ο κάθε άνθρωπος ζει στην απλότητα, αφοσιωμένος στην αποστολή του και μάθει να χαίρεται και με τα λίγα, μάθει να χαίρεται με τα ουσιώδη, μάθει να ξεχωρίζει το ουσιώδες από το επουσιώδες τότε είναι έτοιμος να χαρεί τη ζωή του, έτοιμος ακόμα και τώρα, αν είναι δυνατόν, να ξεκινήσει ξανά τη ζωή και να καταλάβει πού βρίσκεται η αλήθεια και το νόημα της ζωής και αυτό το έχουμε πολλή ανάγκη να το ζήσουμε σήμερα, να πάψουμε να ζούμε τραγικές αντιφάσεις, να πάψουμε να ζούμε μέσα σε τέτοιες αντινομίες και δυσκολίες και να ανακαλύψουμε και να ζήσουμε μια πιο όμορφη ζωή, πιο αυθεντική με αληθινές σχέσεις και καταστάσεις».

          Οι εορταστικές Ακολουθίες προς τιμήν των Φθιωτών Αγίων θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα αλλά και για όλο το τριήμερο 17, 18 & 19 Μαρτίου 2023 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Πρωτεύουσα της Ρούμελης, την πόλη της Λαμίας, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 Στις 17:00 μ.μ. θα τελεσθεί ενώπιον των Ιερών Λειψάνων των Φθιωτών Αγίων η Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος, στην οποία θα ψάλουν χοροί Πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεως.

          Στις 18:00 μ.μ. θα ψαλεί η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Στην Ιερά Ακολουθία θα ψάλλουν μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Λαμίας.

          Στις 22:00 μ.μ. θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία υπό του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου, στην οποία θα ψάλει χορός Μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεως.

          Αύριο Σάββατο 18 Μαρτίου 2023στις 07:00 π.μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος και ακολούθως Θεία Λειτουργία αφιερωμένη στις ιερατικές κλήσεις και στην οποία θα ψάλλουν μαθητές του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, ενώ ο Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Εστίας, Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος υα αναγνώσει την βαρυσήμαντη εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις ιερατικές κλήσεις..

          Στις 11:00 π.μ. θα τελεσθεί το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου ενώπιον των Ιερών Λειψάνων των Φθιωτών Αγίων, υπέρ πάντων των νοσούντων, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος και οι ιερείς θα μεταβούν στο Γενικό  Νοσοκομείο Λαμίας, προς παροχήν ευλογίας εκ του Ιερού Ευχελαίου στους ασθενείς και στους συνοδούς τους, στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου.

 Στις 18:00 μ.μ. θα τελεσθεί ο  Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως και της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνος, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

 Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 το πρωί η Πανηγυρική Αρχιερατική Χοροστασία στον Όρθρο,  η Τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνος και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

 Τελος, την Κυριακή το απόγευμα, στις 18:00 μ.μ., θα τελεσθεί ο  Δ’ Κατανυκτικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, και ακολούθως θα ψαλούν οι Χαιρετισμοί στον Τίμιο Σταυρό.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Το 40νθήμερο Μνημόσυνο του Αρχιμ. Αντωνίου Παραρά

Το 40νθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμ. Αντωνίου Παραρά τελέσθηκε το Σάββατο 18-3-2023 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Καλοξύλου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας...

«Σταυρέ τοῦ Χριστοῦ, σῶσον ἡμᾶς τῇ δυνάμει σου»

Πανηγυρικά εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Στο Αγρίνιο επίκεντρο της εορτής ήταν ο Ιερός Ναός των...

Η υπομονή είναι που βοηθά τον καθένα μας στην άρση του προσωπικού Σταυρού

Την Ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Κεχαριτωμένη Παναγία μας, τέλεσε την κατά το έθος στον Mητροπολιτικό Ιερό Nαο Υπεραγίας Θεοτόκου της Ιεράς Μητροπόλεως Μέμφιδος...

Για να φθάσουμε να ζήσουμε και να βιώσουμε την ανάσταση του Κυρίου μας, πρέπει πρώτα να περάσουμε από τον...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή Κουλίνες...
video

Σε ποιον σε νοιάζει να αρέσεις;

Σε ποιον σε νοιάζει να αρέσεις; Πώς θέλουμε να φαινόμαστε στους γύρω μας; Ποια σχέση θέλουμε να έχουμε με τον Θεό; Πώς θέλουμε να...

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Βόλο

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου λειτούργησε σήμερα, Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία...

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους – Λευκών Αυλωναρίου

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, το πρωΐ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ  Σεραφείμ μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους -...

Ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην ενορία Παντοκράτορος Άρτης

Το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, στον ενοριακό Ιερό Ναό του Παντοκράτορος στην πόλη της Άρτας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ....

Ζητάμε τη δύναμη του Θεού χωρίς να έχουμε κουραστεί

Το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίας Ματρώνας Νέας Ερυθραίας τελέστηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός. Στο τέλος του Εσπερινού...

Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου

Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα κατάνυξης, εορτάσθηκε η Κυριακή της «Σταυροπροσκυνήσεως» στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου. Σήμερα, Γ' Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης...

Ενθρόνιση νέου Καθηγουμένου Ιεράς Ανδρώας Κοινοβιακής Μονής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης

Στο μέσο του πελάγους της Αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, της κατανυκτικότερης περιόδου όλου του έτους, τελέστηκε το Σάββατον 18η Μαρτίου 2023, στις 06:30 μ.μ.,...

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή της Συνάξεως πάντων των Φθιωτών Αγίων

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 19 Μαρτίου 2023 για την εορτή της Συνάξεως πάντων των Φθιωτών Αγίων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό...

Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023,  εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως,  Γ΄ των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς τελέσθηκε ...

Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Αγιοτόκο νήσο Κίμωλο

Στον Ιερό Ναό Παναγίας της Οδηγητρίας Κιμώλου, όπου φυλάσσονται και τα τιμία Λείψανα της Οσίας Μεθοδίας, ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος...

«Ας αποτελέσει η σημερινή Κυριακή την αφετηρία, για να ξεκινήσουμε ως «σταυρικοί» δρομείς τον αγώνα τον καλόν»

Την Γ’ Κυριακή των Νηστειών, 19 Μαρτίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Συκεών. Μετά...