Πέρασαν εννέα μέρες από όταν η ψυχή του μακαριστού Δεσπότη του Ζητουνίου, με συνοδό τον άγιο Παντελεήμονα πορεύτηκε σε συνάντηση του των πάντων Ελέους.

Στα πέρατα της γης γρήγορα και πριν προλάβουν ακόμα τα μέσα μαζικής πληροφόρησης να κυκλοφορήσουν το γεγονός, έφτασε το άγγελμα της εξόδου από τα λυπηρά του κόσμου τούτου, του επισκόπου Νικολάου.

Την πρώτη ταραχή ακολούθησε η ευχή να σταθεί στο θρόνο του Θεού, κληρονόμος της Βασιλείας και να αναπαυτεί από τα όσα για Εκείνον και την δόξα Του, σε αυτό τον κόσμο παιδιόθεν αγωνίστηκε και έπραξε.

Αρκετό μελάνι κάλυψε χαρτιά και πολλές οθόνες κατέγραψαν απόψεις, για τον Μητροπολίτη της Λαμίας. Τον σκιαγράφησαν, τον περιέγραψαν, τον επευφήμησαν, παρουσίασαν άγνωστες πλευρές της ζωής του, μίλησαν με αγάπη, κατέγραψαν τον πόνο του λαού, τον μακάρισαν. Όλα τα άξιζε και ακόμα περισσότερα, γιατί ήταν από εκείνους πού αγάπησε πραγματικά τον Θεό και τον λαό Του και δεν άφησε τη ζωή του να γίνει παπαδική συνήθεια.

Με δόξα και τιμή τον κήδεψαν στην Ευαγγελίστρια τον καθεδρικό του ναό. Με σεβασμό τον έθαψαν στην Παναγιοσκέπαστη μόνη της Δαμάστας. Και εκεί θα΄λεγες πως κλείνει ένα κεφάλαιο που ξεκίνησε στην Ιερά Νήσο της Παναγιάς την Τήνο. Η ιστορία ενός ανθρώπου που ήτανε ιδεολόγος παπάς όπως θα τον λέγανε κάποιοι.

Ναι όσες φορές και  αν σκέφτηκα κάτι για τον Νικόλαο Πρωτόπαπα αυτό ήτανε ότι δεν έβαζε νερό στο κρασί του για τα θέματα της Εκκλησίας. Έμενε σταθερά σε όσα τον δίδαξαν οι γονείς του, οι πνευματικοί του πατέρες, οι δάσκαλοι του. Και όσοι τον είδαν προ εξαμήνου στην κοίμηση της αιωνόβιας μητέρας του, κατανοούν αυτό που ήταν ο Νικόλαος.

Τα μάτια σφραγίστηκαν και μαζί σφραγίστηκε η πόρτα της Μητρόπολης της Λαμίας. Θα ανοίξει στα χέρια του Τοποτηρητή για να συνεχίσει την ιστορική της διαδρομή με έναν νέο ένοικο, τον διάδοχο του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου.

Ποιος θα πάει όμως;

Θα πάει ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος της εκκλησιαστικής διοίκησης;

Θα πάει ένας παπάς ντόπιος με γνώση των προσώπων και των πραγμάτων;

Θα πάει κάποιος που δεν θα τον ξέρει κανείς γιατί θα τον στείλει το Άγιο Πνεύμα;

Ερωτήματα που δεν θέλουν απαντήσεις.

Κάποιος θα πάει!

Θα πάει ο εκλεκτός του συστήματος της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος! Ποιος όμως θα είναι;

Θα πρέπει να είναι μία ισχυρή προσωπικότητα, γιατί ο Νικόλαος έτσι ήταν.

Θα πρέπει να είναι κάθετος στα θέματα της Εκκλησίας, γιατί ο Νικόλαος έτσι ήταν.

Θα πρέπει να είναι φιλάνθρωπος και ελεήμων, γιατί ο Νικόλαος έτσι ήταν.

Κυκλοφόρησαν ονόματα πιθανών υποψηφίων για τις ερχόμενες τον Οκτώβριο Επισκοπικές εκλογές. Θεσπέσια και δυνατά ονόματα. Φανερώνουν την ιδιαίτερη σημασία της εκλογής.

Για όλους θα μπορούσαμε να πούμε έναν καλό λόγο.

Για όλους θα μπορούσαμε να πούμε ένα, ναι μπορεί να πάει.

Για όλους θα μπορούσαμε να πούμε ένα, Νικόλαος δεν θα είναι.

Νικόλαος στη Λαμία δεν ξαναπάει και αυτό είναι αλήθεια.

Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.