• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Ταυτότητα του Ορθοδόξου Χριστιανού σύμφωνα με το Ευαγγέλιο

in Απόψεις - Γνώμες
23 Απριλίου 2026
byPoimin.gr Team
Κωλύματα Ιερωσύνης | Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ορθόδοξος Χριστιανός της Ανατολικής Εκκλησίας, είτε διαμένει στην παραδοσιακά oρθόδοξη χριστιανική χώρα του είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της υφηλίου, δεν αποτελεί απλώς φορέα μιας σημαντικής εθνικής και ιστορικο-πολιτιστικής κληρονομιάς του έθνους του, αλλά, εφόσον είναι βαπτισμένος στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, τότε αποτελεί και ζωντανό μέλος του Σώματος του Χριστού· «καθώς γαρ το σώμα εν εστί και μέλη έχει πολλά, πάντα δε τα μέλη του σώματος του ενός, πολλά όντα, εν εστί σώμα ούτω και ο Χριστός … Υμείς δε εστέ σώμα Χριστού και μέλη εκ μέρους» (Α΄ Κορ. 12, 27).

Η εθνικότητά του και, προπάντων, η εκκλησιολογική ταυτότητά του, ως θεανθρωποκεντρική και βιωματική, δεν περιορίζεται σε ιδέες, αλλά εκφράζεται ως τρόπος ζωής, ως καθημερινός αγώνας αλήθειας. Αυτό βιώνουν όλοι, όσοι ασπάζονται το Ευαγγέλιο και είναι έμπειροι της ορθόδοξης πίστης και ζωής.

Έτσι, μαζί με την εθνικότητά μας, την οποία φέρουμε ως πολιτιστική μας ταυτότητα, πρέπει να βρισκόμαστε  σε αρμονία με  τη θεολογικο-πνευματική μας χριστιανική ιδιότητα, η οποία, παρά τις όποιες πολιτιστικές διαφορές με άλλους ομοδόξους, μας ενώνει σε ένα κοινό τρόπο ζωής. Έτσι, ο γνήσιος χριστιανός, ανεξαρτήτως καταγωγής, αποβαίνει αυθεντικός, όταν είναι ουσιαστική η σχέση του με τον Χριστό,  τον οποίο καλείται να μιμηθεί: «Υπογραμμόν γαρ έδωκεν υμίν, ίνα επακολουθήσητε τοις ίχνεσιν αυτού» (Α΄ Πέτρ. 2,22). Και αποστολή του είναι να ακολουθήσει με συνέπεια αυτή την πορεία, μεταλαμπαδεύοντας τη διδασκαλία του Χριστού σε όλο τον κόσμο και μυώντας τους ανθρώπους στην εν Χριστώ ζωή και εμπειρία. Το  «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. 28,19), πρέπει να είναι το πλήρωμα της εν λόγω διακονίας του.

Αναπόδραστα, λοιπόν, πρότυπό μας πρέπει να είναι το «ο Κύριος και ο Θεός μου» (Ιωάν. 20,28) Ιησούς Χριστός, ο οποίος λειτουργούσε οικουμενικά όχι όμως οικουμενιστικά.

Και εδώ, πρέπει να διευκρινίσουμε τη διαφορά του οικουμενικού Χριστιανού, που ακολουθεί ταπεινά, χωρίς εξαναγκασμούς, τον Χριστό, κατά το «ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι» (Ματθ. 16,24),  και του Οικουμενιστή, που  διαστρεβλώνει αυτή την πορεία και την εργαλειοποιεί με ένα αιρετικό και επαίσχυντο τρόπο, προσδίδοντάς της ένα εξωτερικό συναισθηματικό χαρακτήρα του λαϊκού ρητού «είμαστε όλοι παιδιά ενός Θεού» και άρα θα πρέπει να ανήκουμε εξ ορισμού σε μια παγκόσμια θρησκεία, όπου όλοι οφείλουμε να γίνουμε ΕΝΑ.

Αυτό το ΕΝΑ, όμως, δεν είναι αυτό που στη Αρχιερατική Του Προσευχή αναφέρει ο Χριστός «ίνα πάντες εν ώσιν, καθώς συ, Πάτερ, εν εμοί καγώ εν σοί, ίνα και αυτοί εν ημίν εν ώσιν, ίνα ο κόσμος πιστεύση ότι συ με απέστειλας» (Ιωάν. 17,21). Δυστυχώς, αυτό το ΕΝΑ κάποιοι το εννοούν και το ερμηνεύουν διαφορετικά, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στο ένα του δυνατού και ισχυρού, σύμφωνα με τον νόμο της ζούγκλας, με τον οποίο πολιτεύονται σήμερα οι σύγχρονες κοινωνίες.

Και εδώ πρέπει να ορίσουμε, ποιο Θεό εννοούμε, γι’ αυτό και δεν έχουμε, παρά να διαβάσουμε το κείμενο στην προς Γαλάτας Επιστολή 3,26 του Αποστόλου Παύλου, όπου λέγει «πάντες γαρ Υιοί Θεού εστέ  διά της πίστεως εν Χριστώ Ιησού». Και ακριβώς σε αυτό το σημείο,  είναι που ξεχωρίζουν οι Οικουμενικοί Χριστιανοί από τους Οικουμενιστές, τους προβατόσχημους λύκους, που εισήλθαν στην Ορθοδοξία και σκοπεύουν να αλλοιώσουν την ταυτότητα του γνήσιου Χριστιανού. Ο Ιησούς συμπεριφερόταν, χωρίς διακρίσεις, πρόσφερε και προσφέρθηκε σε όλους τους ανθρώπους, «δους εαυτόν αντίλυτρον υπέρ πάντων» (Α΄ Τιμ. 2,6). Υπάρχει ως «ο προσφέρων και προσφερόμενος και προσδεχόμενος και διαδιδόμενος» (Θ. Λειτουργία Ιωάν. Χρυσοστόμου).

Πρέπει, όμως, να διευκρινίσουμε, ότι η θυσία του Θεανθρώπου και το δόσιμό του στους ανθρώπους δεν έγινε, για να ικανοποιηθεί, όπως λένε οι αιρετικοί και οι περισσότεροι Οικουμενιστές, η «θεία δικαιοσύνη», η οποία προσβλήθηκε, ένεκα της αμαρτίας των ανθρώπων,  διότι η αμαρτία  των ανθρώπων παραβίασε τη θεία τάξη  (ordo) και προσέβαλε τη θεία τιμή (honor Dei), αλλά ήταν το αποτέλεσμα της απόλυτης  αγάπης του για τον κόσμο.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αντιδρά σε αυτή την αντίληψη, που καλλιέργησε ο  Άνσελμος Καντερβουρίας και ο Θωμάς ο Ακινάτης, λέγοντας στον ΜΕ΄ Λόγο του, ότι «ου γαρ εκείνος εζήτησεν [την θυσίαν]…», δηλαδή ο Θεός δεν απαιτεί «αποκατάσταση τιμής» με νομικούς όρους. Και η σωτηρία των ανθρώπων διαδηλώνει την οικονομία της αγάπης του Θεού, διά μέσου της οποίας επέρχεται η θεραπεία.

Η Αγία Γραφή ειναι καθοριστική στο θέμα αυτό, λέγοντας, ότι «ούτως ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον Υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόλλυται, αλλ’ έχει ζωήν αιώνιον» (Ιωάν. 3-16). Και σ’ αυτό, μας εξηγεί ο Απόστολος Παύλος, ότι ο Θεός «πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» (Α΄ Τιμ. 2, 3-4).

Μόνο, λοιπόν, όσοι αναγνωρίσουν την άμωμη θυσία του Θεανθρώπου, τότε αυτοί θα είναι σε θέση να ερμηνεύσουν το βιβλικό κείμενο «ειδότες ότι ου φθαρτοίς, αργυρίω ή χρυσίω, ελυτρώθητε εκ της ματαίας υμών αναστροφής πατροπαραδότου, αλλά τιμίω αίματι, ως αμνού αμώμου και ασπίλου Χριστού» (Α΄ Πέτρ. 1,18–19).

Και το αποτέλεσμα αυτής της αγάπη Του μας ποδηγετεί να ομολογούμε τον  Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και, έτσι, να μπορούμε να μυηθούμε στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία και να θεωρηθούμε γνήσιοι μαθητές του Χριστού και μέλη της Εκκλησίας του. Μόνο ο Ιησούς Χριστός και καμία άλλη παράφραση αυτού ή άλλη αντίληψη φιλοσοφική ή ιδεολογία περί Θεού δεν μπορεί να ισχύσει, γιατί ο Ιησούς Χριστός αποτελεί τη μοναδική αλήθεια, που πρέπει να βιώσει και να ακολουθήσει ο άνθρωπος, για να μπορέσει να σώσει την ψυχή του, ενωνόμενος μαζί του και κερδίζοντας την αθανασία του.

Γι’ αυτό και ο Χριστός δήλωσε, ότι «εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή» και ότι «ουδείς έρχεται προς τον Πατέρα ει μη δι’ εμού» (Ιωάν.14,6). Τούτο σημαίνει, πως μόνο «ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται» (Μάρκ. 16,6) και ότι «ου πας ο λέγων μοι Κύριε, Κύριε, εισελεύσεται εις την βασιλείαν των ουρανών, αλλ’ ο ποιών το θέλημα του Πατρός μου του εν τοις ουρανοίς» (Ματθ.7,21).

Έτσι απαντούμε και στην αίρεση του Οικουμενισμού, η οποία παράγει κάλπικους παγκόσμιους χριστιανούς πολίτες, οι οποίοι προάγουν, δήθεν, την ειρήνη και συνεργασία, ενώ αγνοούν  και παρακάμπτουν τη συγκεκριμένη ορθόδοξη σωτηριολογική προϋπόθεση της εν Χριστώ ενότητας και σωτηρίας και χρησιμοποιούν τον Θεό, τάχατες, ως αρχηγό ή εκπρόσωπο και διδάσκαλο ενός θρησκευτικού και ιδεολογικού συγκρητισμού, ο οποίος ισοπεδώνει τους πολιτισμούς και τις ιδιοπροσωπίες τους.

Αυτό, αναπόδραστα, τους οδηγεί  σε μια παγκόσμια θρησκεία, προκειμένου κάποιοι να επιτύχουν τους σκοτεινούς σκοπούς τους,  λειτουργώντας μια «νέα τάξη πραγμάτων», μια, δήθεν, παγκόσμια «ασφαλισμένη» ειρήνη, την οποία θα κατευθύνει ένα παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης, τύπου «Μεγάλου Αδελφού».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πηγάζουν από το ιερό Ευαγγέλιο, μεταβάλλονται από μέσα αγιασμού και σωτηρίας σε εργαλεία δικτατορίας και καταπίεσης των πιστών, γεγονός που βεβαιώνεται με τις εκατοντάδες αντίχριστες νομοθεσίες, που στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθημερινά μας επιβάλουν οι διάφορες εξουσίες άλλων χωρών.

Συμπερασματικά, και με βάση τα πιο πάνω, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η  ταυτότητα του Ορθοδόξου Χριστιανού είναι ένα σύνολο τριών βασικών μεγεθών:

Το πρώτο, η ομολογία της ορθής πίστης εντός της κανονικής Εκκλησίας, την οποία  οργάνωσε και λειτούργησε και μας πρόσφερε ο Ιησούς με τους Αποστόλους του. Το δεύτερο, η βιωματική εμπειρία αυτή της πίστης με προσευχή και συμμετοχή στα Μυστήρια και στην επιτέλεση έργων φιλόθεων και φιλάνθρωπων. Και το τρίτο, το κήρυγμα αυτής της αληθείας, με όπλα την ορθή πίστη και το βίωμα και όχι απλώς διδασκαλία, μέσω μιας παθητικής και τυπολατρικής συναισθηματικής σχέσης, χωρίς να τη μοιραζόμαστε και να τη διαδίδουμε με πάθος.

Οι γνήσιοι Χριστιανοί  είναι λίγοι και η ομολογία τους δεν βολεύει το σύγχρονο επικοινωνιακό σύστημα του αντίχριστου, το οποίο αρέσκεται στην εικόνα, που πείθει, και όχι στην αλήθεια, που μεταμορφώνει. Επιζητεί τα «likes» των ανθρώπων και όχι την ευαρέσκεια του Θεού. Αυτό το σύστημα μισεί την Εκκλησία και τους ανθρώπους της. Με πονηρούς, αλλά και αδίστακτους τρόπους προσπαθεί εκ των έσω να μας διαστρέψει, παρασύροντάς μας σε ανθρώπινα πάθη και επιθυμίες, ενώ εκεί που βρίσκει αντίσταση, δηλαδή μετάνοια, αρετή και αγιότητα, προσπαθεί να μας διώκει και μας απομονώνει, προκαλώντας μας πόνο και θλίψη.

Ωστόσο, την Εκκλησία, όπως μας βεβαιώνει ο ίδιος ο Κύριος, «πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής» (Ματθ. 16,18).  Ο ίδιος ο Ιησούς και Θεός μας μάς δίνει θάρρος και μας υπόσχεται τη συμπαράστασή του στον αγώνα μας και τη βέβαιη νίκη του φωτός. Ο λόγος του είναι κατηγορηματικός και ενθαρρυντικός. Επί του προκειμένου: «Ταύτα λελάληκα υμίν ίνα εν εμοί ειρήνην έχητε· εν τω κόσμω θλίψιν έξετε· αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιωάν.16,33).

Έτσι, ο κάθε γνήσιος Χριστιανός, για να θεωρείται αυθεντικός, οφείλει, τόσο με τον δικό του τρόπο και μέσα από δικές του δυνατότητες, όσο και, προπάντων, με τα θεία χαρίσματα, να επιλέγει και να επιδιώκει την αλήθεια του Χριστού και όχι των ανθρώπων. Ο λόγος του Κυρίου για το θέμα αυτό είναι σαφής και κατηγορηματικός: «Εισέλθετε διά της στενής πύλης· ότι πλατεία η πύλη και ευρύχωρος η οδός η απάγουσα εις την απώλειαν, και πολλοί εισίν οι εισερχόμενοι δι’ αυτής· τι στενή πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν, και ολίγοι εισίν οι ευρίσκοντες αυτήν» (Ματθ. 7,13-14).

Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας

Πρόσφατα Άρθρα

Ἐκοιμήθη ὁ Γέρων Ἀρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Γερασίμου τοῦ Ἰορδανίτου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ἐκοιμήθη ὁ Γέρων Ἀρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Γερασίμου τοῦ Ἰορδανίτου

6 Σεπτεμβρίου 2026

Τὸ Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων μετὰ βαθυτάτης θλίψεως ἀναγγέλλει τὴν πρὸς Κύριον ἐκδημίαν τοῦ Γέροντος Ἀρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου, ἐπὶ μακρὰν σειρὰν ἐτῶν Ἡγουμένου...

Read more
Χειροτονία νέου Διακόνου στα Πετρίλια Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία νέου Διακόνου στα Πετρίλια Φθιώτιδος

6 Σεπτεμβρίου 2026

Στο χαρμόσυνο κλίμα της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής, πρώτης κατά το νέο Εκκλησιαστικό έτος, του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον ομώνυμο...

Read more
Άρτης Καλλίνικος: «Ο Χριστός καλεί· η μετάνοια ανοίγει την πόρτα»
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: «Ο Χριστός καλεί· η μετάνοια ανοίγει την πόρτα»

6 Σεπτεμβρίου 2026

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026, το πρωΐ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ελειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου...

Read more
Εάν δεν έχεις αυτούς τους στόχους, τότε φάε κρέας και την Μεγάλη Παρασκευή
Εκκλησία της Ελλάδος

Κρίση στη σχέση: Γιατί τα ζευγάρια απομακρύνονται ενώ ακόμα αγαπιούνται;

6 Σεπτεμβρίου 2026

Γιατί τα ζευγάρια απομακρύνονται ενώ ακόμα αγαπιούνται; Τι συμβαίνει όταν η καθημερινότητα, τα προβλήματα, οι διαφορετικές συνήθειες και τα χρόνια...

Read more
Με λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ανθίμου στην Αγία Παρασκευή Αττικής
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ανθίμου στην Αγία Παρασκευή Αττικής

6 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ανθίμου, Επισκόπου Νικομηδείας, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, του ομωνύμου Δήμου...

Read more
Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Φαρών
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Φαρών

6 Σεπτεμβρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου, της συνοικίας Φαρών, στην πόλη της Καλαμάτας, ένθα μεταφέρθηκε, για το καθιερωμένο ετήσιο προσκύνημα,...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη μνήμη των δύο πιλότων που χάθηκαν στην Τανάγρα

6 Σεπτεμβρίου 2026

Τρισάγιο στη μνήμη των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην Τανάγρα τέλεσε σήμερα...

Read more
Στελέχη νεότητας Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους στην Τήνο
Εκκλησία της Ελλάδος

Στελέχη νεότητας Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους στην Τήνο

6 Σεπτεμβρίου 2026

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου, το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και...

Read more
Στο Πήλιο ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο Πήλιο ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος

6 Σεπτεμβρίου 2026

Στο πανέμορφο Πήλιο βρέθηκε το διήμερο 5-6/9 ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, προσκεκλημένος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου,...

Read more
Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος

6 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς τελέσθηκε το πρωί του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου 2026, στον Ιερό Ναό...

Read more
Κουρά ενός ακόμη μοναχού από τον Φθιώτιδος Συμεών
Εκκλησία της Ελλάδος

Κουρά ενός ακόμη μοναχού από τον Φθιώτιδος Συμεών

6 Σεπτεμβρίου 2026

Στα προεόρτια της Θεομητορικής Εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου, με ένα ακόμη σπουδαίο πνευματικό γεγονός εγκαινίασε την φετινή πανήγυρη της...

Read more
Φως ιλαρόν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καστρίου Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Φως ιλαρόν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καστρίου Κυνουρίας

6 Σεπτεμβρίου 2026

Με κάθε λαμπρότητα πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καστρίου Κυνουρίας, την Ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου...

Read more
«Η πίστη των πατέρων, φως των επομένων γενεών»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η πίστη των πατέρων, φως των επομένων γενεών»

6 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη συγκίνηση εορτάσθηκε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 η συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Αγίας...

Read more
Χειροτονία Πρεσβύτερου στην Ι.Μ. Ιέρακος
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Πρεσβύτερου στην Ι.Μ. Ιέρακος

6 Σεπτεμβρίου 2026

Την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026  η Εκκλησία μας εόρτασε την Κατάθεση της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Παράλληλα, για την...

Read more
Εγκαίνια έκθεσης του πίνακα «Η ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου» του Ιβάν Αϊβαζόφσκι στην Ιερά Μονή Αρκαδίου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Εγκαίνια έκθεσης του πίνακα «Η ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου» του Ιβάν Αϊβαζόφσκι στην Ιερά Μονή Αρκαδίου

5 Σεπτεμβρίου 2026

Το απόγευμα της Τρίτης, 2ας Σεπτεμβρίου 2026, πραγματοποιήθηκαν, στην ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου, τα εγκαίνια της έκθεσης...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου
Κηρύγματα

Οι γάμοι – Κυριακής ΙΔ’ Ματθαίου

2 Ιανουαρίου 2021

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «ὡμοιώθη ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν ἀνθρώπω βασιλεῖ,  ὅστις ἐποίησε γάμους τῷ υἱῶ αὐτοῦ» (Ματθ.22,2) Καὶ ἡ σημερινὴ...

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου

Κεκλημένοι όλοι για τον θείο γάμο

2 Σεπτεμβρίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου

3 Σεπτεμβρίου 2018
Next Post
Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας

Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας

Ο πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στον Τύρναβο

Ο πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στον Τύρναβο

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης

Χειροθεσία Αναγνώστη κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ασωπού

Χειροθεσία Αναγνώστη κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ασωπού

Χειροτονία Διακόνου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

Χειροτονία Διακόνου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist