Άγ. Θεοφάνης ο Έγκλειστος: Η προσευχή δεν είναι λόγια και μετάνοιες, αλλά προσήλωση του νου και της καρδιάς στον Θεό».

Άγ. Παΐσιος: «Όταν κανείς ψάλλει χωρίς να έχει καλή πνευματική κατάσταση, είναι χειρότερο από μουσική παραφωνία».

 Άγ. Παΐσιος: «Όποιος κουράζεται για τον πλησίον του από καθαρή αγάπη ξεκουράζεται με την κούραση. Ενώ εκείνος που αγαπάει τον εαυτό του και τεμπελιάζει κουράζεται με το να κάθεται».

Άγ. Τύχων του Ζαντόνσκ: «Να αγαπάς (τον Θεό) πάνω από κάθε δημιούργημα. Περισσότερο από τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, τη γυναίκα και τα παιδιά σου. Πάνω και από τον ίδιο τον εαυτό σου».

Άγ. Τύχων του Ζαντόνσκ: «Χωρίς τον Θεό κάθε ευτυχία είναι καταραμένη και φτωχή, η ζωή, ο θάνατος, η χαρά και η γλυκύτητα πίκρα. Με τον Θεό και η δυστυχία είναι ευτυχία, η φτώχεια πλούτος, η αδοξία δόξα, η ατιμία τιμή, οι δοκιμασίες γεμάτες παρηγοριά».

Μ. Βασίλειος: «Εκείνο πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, όταν ο νους μας περιπλανιέται σε μάταια πράγματα, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε καμία εντολή».

Άγ. Εφραίμ ο Σύρος: «Αν ζούμε μαζί με ενάρετους, βλέποντας αυτούς, ας ζήσουμε και εμείς ενάρετα, έχοντας κοντά μας τα υποδείγματα της αρετής».

Άγ. Ισαάκ ο Σύρος: «Εκείνος που αμαρτάνει για δεύτερη φορά με την ελπίδα να μετανοήσει αργότερα πορεύεται με πανουργία μπροστά στον Θεό».

Άγ. Ισαάκ ο Σύρος: «Ο Θεός και οι άγγελοί Του στις ανάγκες χαίρονται, ενώ ο Διάβολος και οι διάκονοί του στις ανέσεις».

Άγ. Νείλος ο Ασκητής: «Κάνει προσευχή αυτός που πάντα προσφέρει στον Θεό ως καρπό την πρώτη του σκέψη».

Μ. Βασίλειος: «Είναι μακάριος εκείνος που γνωρίζει την πληγή που υπάρχει στο βάθος της ψυχής του, ώστε να μπορεί να πλησιάζει τον θείο γιατρό».

Άγ. Ιωάννης της Κλίμακος: «Όπως τα σύννεφα κρύβουν τον ήλιο, έτσι και οι πονηρές σκέψεις σκοτίζουν και καταστρέφουν τον νου».

Άγ. Εφραίμ ο Σύρος: «Ο Θεός την ψυχή που ελπίζει σε Αυτόν δεν την αφήνει να πέσει σε πειρασμό τέτοιον που να μην μπορεί να τον σηκώσει, ώστε να φτάσει σε απόγνωση».

Είπε γέρων: «Μην ξεχνάτε ποτέ πως η ενασχόληση με τα σφάλματα των άλλων αποτελεί σοβαρό παράπτωμα».

Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος: «Η κακία και η αρετή δεν είναι αποτέλεσμα της φύσεως, αλλά της προαιρέσεως».

Μ. Βασίλειος: «Το τραπέζι να είναι απέριττο, σκοπεύοντας να μας απαλλάξει από τη φυσική ανάγκη της πείνας». 

Αγ. Γρηγόριος Θεολόγος: «Τι είναι η βασιλεία του Θεού; Θεωρία του Θεού, δοξολογία και υμνωδία μαζί με τους αγγέλους».

 Άγ. Εφραίμ ο Σύρος: «Οι πειρασμοί λοιπόν είναι που δοκιμάζουν τις ψυχές, αν αγαπούν τον Θεό ή όχι, και αυτοί τις κάνουν άξιες ή ανάξιες γι’ Αυτόν».

Άγ. Βαρσανούφιος: «Κατάκρινε τον εαυτό σου και θα φύγει από εσένα η τάση να κατακρίνεις τους άλλους».

Εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.