Γέροντας Αμφιλόχιος: Η προσευχή, όταν γίνεται με επιμέλεια, εγρήγορση, ευλάβεια, πίστη, κατάνυξη και προσοχή, είναι και ωφέλιμη. Ο διάβολος πολεμάει με ποικίλους τρόπους εκείνους που προσεύχονται, ενώ εκείνους που δεν προσεύχονται τους αγαπάει. Με την προσευχή ο άνθρωπος μιλάει στο Θεό και του ζητάει τα καλά και σωτήρια. Ο προσευχόμενος πρέπει να έχει ταπείνωση.

Γέροντας Τύχων: Πάντοτε να κάνεις ευχή πριν αρχίσεις κάθε εργασία. Να λες «Θεέ μου, δώσε μου δύναμη και φώτιση» και κατόπιν να αρχίσεις τη δουλειά σου. Και στο τέλος «δόξα τον Θεό».

Γέροντας Ιωσήφ: Αρχή της πορείας προς την καθαρή προσευχή, είναι η μάχη προς τα πάθη. Είναι αδύνατο να γίνει πρόοδος στην ευχή όσο ενεργούν τα πάθη. Παρ’ όλα αυτά δεν εμποδίζεται η παρουσία της χάρης της προσευχής, αρκεί να μην υπάρχει αμέλεια και κενοδοξία.

Γέροντας Ιωήλ: Οταν πηγαίνεις να κάμεις την προσευχή σου,

να θυμάσαι τα πάθη σου· τα αδύνατα σημεία σου· την ευκολία με την οποία ξεφεύγεις και πέφτεις!

να θυμάσαι, ότι ο Χριστός μπορεί να σε συγκρατήσει· και να σε δυναμώσει· και να σε βοηθήσει να νικήσεις·

να γονατίζεις λοιπόν ενώπιόν Του και να Τον ικετεύεις:

* Κράτα με, Χριστέ μου, μη Σου φύγω!

* Κράτα με, Χριστέ μου, μη Σου φύγω!

* Κράτα με, Χριστέ μου, μη Σου φύγω!

Και μη φοβάσαι. Δεν θα σε αφήσει. Είναι φιλάνθρωπος. Και φιλόψυχος.

Γέροντας Τύχων: Για να βρεις καλό πνευματικό, πρέπει να κάνεις τρεις μέρες προσευχή και κατόπιν  ο Θεός θα φωτίσει. Και στο δρόμο που θα πηγαίνεις, να κάνεις προσευχή να τον φωτίσει ο Θεός να σου πει λόγους καλούς.

Γέροντας Αμφιλόχιος: Η πρώτη βαθμίδα της πνευματικής ανυψώσεως είναι η νοερά προσευχή.

Γέροντας Αμφιλόχιος: Με την ευχή αγιάζεις τον τόπο που κάθεσαι και το έργο που κάνεις.

Γέροντας Αμφιλόχιος: Η προσευχή είναι χάρη. Τη δίνει ο Θεός, όταν υπάρχει ζήλος και ταπείνωση.

Αγιος Πορφύριος: Δεν έχει αξία να κάνεις εκατό μετάνοιες και να μην νιώθεις τίποτα. Ας κάνεις μόνο είκοσι ή δεκαπέντε αλλά να γίνονται με συναίσθηση και αγάπη.

Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπεδινός: Γενικά, η προσευχή είναι η μόνη υποχρεωτική και απαραίτητη εργασία και αρετή για όλη τη λογική φύση.

Αγιος Ιάκωβος Τσαλίκης: Δεν πρέπει παιδιά μου να έχει κανείς αμφιβολίες ούτε δυσπιστίες. Να έχετε πίστη Θεού ως κόκκον σινάπεως και ότι ζητήσετε ο Θεός θα σας το δώσει. Πάντα η προσευχή στηρίζει. Να μη φοβόμαστε.

Αγιος Παΐσιος: Οταν η νοικοκυρά λέει την ευχή κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού, όλα αγιάζονται. Και το φαγητό της και αυτοί που τρώνε το φαγητό της.

Αγιος Πορφύριος: Να σκέπτεσαι καλά για τον άλλο. Με την προσευχή σας, μέσω του Χριστού, επηρεάζετε ευνοϊκά τον άλλο. Να μην σκέφτεστε άσχημα για κάποιον, διότι τότε επηρεάζετε κι αυτόν άσχημα.

Εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.