• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 30 Ιουλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Εορτή των Φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Ι.Μ. Λαγκαδά

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
13 Μαΐου 2017
byPoimin.gr Team
Η Εορτή των Φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Ι.Μ. Λαγκαδά
Share on FacebookShare on Twitter

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Η Μνήμη των Αγίων Μεγάλων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλαύων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τιμήθηκε και εφέτος εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, μέσα από τις εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμήν των δύο Αγίων Θεσσαλονικέων.

Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός που είναι αφιερωμένος στους δύο Αγίους και ο οποίος ευρίσκεται στην περιοχή του Περιβολακίου-Λαγκαδά.

Το εσπέρας της παραμονής της εορτής 10 Μαΐου 2017, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου και συνχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου, ενώ το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως π. Αναστάσιος Παρούτογλου.

Την κυριόνυμο ημέρα της μεγάλης αυτής εορτής τελέσθηκε λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος χοροστάτησε του Πανηγυρικού Όρθρου, και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος και Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Περιβολακίου κ. Αθανάσιος Ζάρβαλης, καθώς επίσης εκπρώσοποι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, αντιπροσωπία του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιβολακίου ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως κρατώντας την Ελληνική Σημαία ανά χείρας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες αυτές μορφές της Ορθοδοξίας, κάνοντας λόγο περί της σπουδαιότητας του μεγάλου ιεραποστολικού έργου που επιτέλεσαν στα Σλαβικά Έθνη, το οποίο και τυγχάνει της παγκοσμίου αναγνωρίσεως έως και σήμερα.

Εν συνεχεία, εις την κεντρική αίθουσα του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε η Στ΄ Θεολογική – Αγιολογική Ημερίδα αφιερωμένη στους δύο μεγάλους Θεσσαλονικείς Αγίους, με κεντρικό τίτλο «Οι των Σλαύων Απόστολοι».

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Το Ιεραποστολικό Έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ως εκφρασταί αυτού», τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «οι δύο αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος προετοιμάζονταν για τις μεγάλες αποστολές, στις οποίες επρόκειτο να κληθούν. Κατείχαν αξιόλογη ικανότητα για δράση και είχαν αποκτήσει αξιοζήλευτη επιστημονική κατάρτιση.

Ο Χριστιανισμός βοήθησε τα σλαβικά έθνη, να ισχυροποιήσουν την κρατική εξουσία, να οργανωθούν κοινωνικά και να εισέλθουν στην ομάδα των πολιτισμένων λαών και αυτό οφειλόταν στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, που είχαν επιδοθεί στο έργο τους με σύστημα και αποτελεσματικότητα.

Η πορεία του Χριστιανισμού στο μέσο των σλαβικών εθνών υπήρξε ραγδαία και μεγαλειώδης. Μετά από μακροχρόνια προετοιμασία άρχισε το 860 και σχεδόν ολοκληρώθηκε μέσα σε είκοσι χρόνια, εκτός από την περίπτωση των Ρώσων, κατά την οποία καθυστέρησε μερικές ακόμη δεκαετίες.

Τα επεισόδια, τα οποία η ιστορία αναφέρει σχετικά με τον εκχριστιανισμό των λαών, φαίνονται ως μεμονωμένες και ασυνάρτητες ενίοτε ενέργειες. Αν αυτό ανταποκρινόταν στα πράγματα, θα έμενε ανεξήγητο πώς μέσα σε εκείνα τα είκοσι χρόνια έγιναν στους Σλάβους τόσα πολλά πράγματα, όσα δεν είχαν γίνει όλους τους προηγούμενους αιώνες. Πράγματι υπάρχει μεταξύ αυτών ένας συνεκτικός δεσμός και πίσω από αυτά διαφαίνεται μία δύναμη η οποία θέτει σε κίνηση καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα. Η δύναμη είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο προγραμμάτισε όλο το έργο. Εκτελεστές αυτού του προγράμματος υπήρξαν τα δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι εργάστηκαν ακούραστα μεταξύ όλων των σλαβικών λαών, Ρώσων, Μοραβών, Σλοβένων, Κροατών, Σέρβων, Σλοβάκων, Τσέχων, Πολωνών και Βουλγάρων.

Το έργο τους ήταν βασικά θρησκευτικό. Μέσα από τις ενέργειές τις δικές τους και των μαθητών τους όλοι οι σλαβικοί λαοί εισήλθαν στη χορεία των χριστιανικών εθνών. Αλλά μαζί με το χριστιανισμό παραδόθηκαν σε αυτούς και όλες οι εξημερωτικές δυνάμεις. Μαζί με τα ιδεώδη της πίστεως οι απόστολοι δίδαξαν στους Σλάβους την αγάπη και την ευγένεια και τους εμφύτευσαν το πνεύμα της θυσίας. Τους χάρισαν τους πρώτους γραπτούς νόμους, με τους οποίους οργάνωσαν καθεστώς ευνομίας και ευταξίας. Τους πρόσφεραν γλώσσα γραπτή και έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στη θεολογία, τη λογοτεχνία, την επιστήμη και την παιδεία. Η γλώσσα αυτή αποτέλεσε κρίκο που συνέδεσε όλον τον σλαβικό κόσμο.

Γι’ αυτό τα σλαβικά έθνη αισθάνονται αιώνιο χρέος στους δύο Θεσσαλονικείς αδελφούς, ενώ η Θεσσαλονίκη μαζί με ολόκληρο τον ελληνισμό αισθάνεται δίκαια υπερηφάνεια γι’ αυτούς».

Εν συνεχεία, δεύτερος εισηγητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου δια την Νόσον του Αλτσχάιμερ και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του Γήρατος, κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος: Το φως εν τη σκοτία φαίνει».

Ο κ. Καθηγητής μέσα από την εμπεριστατωμένη και άκρως επιστημονικά τεκμηριωμένη εισήγηση του, επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι: «Το 863 μ.Χ, οι Θεσσαλονικείς Κωνσταντίνος και ο Μεθόδιος ανέλαβαν την Ιεραποστολή εις την Μεγάλη Μοραβία, επί Μιχαήλ του ΙΙΙ και επί Πατριάρχου Φωτίου, τη αιτήσει του Rοstislav διαδόχου του Μojmir I, o οποίος επεδίωκε την αντιρρόπηση της διεισδυτικής επιδράσεως του φραγκικού κράτους εις την κεντρική Ευρώπη. Κατά τους Τσέχους ιστορικούς η Mikulfice ήτο το κέντρο της Μεγάλης Μοραβίας, η πρωτεύουσα των Rastislav, Svatopluk και Mojmir I, και η σημαντικότερη πόλις των Σλάβων της κεντρικής Ευρώπης. Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος εργάσθησαν μετά θυσιαστικής αγάπης εν μέσω των σλαβικών λαών, οι οποίοι ήσαν ειδωλολάτρες, εστερούντο γραφής, είχαν πολλές επί μέρους διαλέκτους, ήσαν διασπασμένοι σε πολλές φυλές, χωρίς σαφή πολιτική οργάνωση και εδέχοντο πιέσεις πανταχόθεν και ιδίως από τους Φράγκους.

Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος εισήγαγαν το κατάλληλο αλφάβητο (την γλαγολιτική γραφή αρχικώς και εν συνεχεία την κυριλλική) διά τας φωνητικές απαιτήσεις των σλαβικών γλωσσών, εις αντίθεσιν προς το δόγμα της τριγλωσσίας, το οποίον επικρατεί εις την Ευρώπη κατά τον 9ον αιώνα, συμφώνως προς το οποίον τα γραπτά κείμενα και ο προφορικός λόγος εις την Εκκλησία θα πρέπει να διατυπούνται μόνον εις την Ελληνική, την Λατινική και την Εβραϊκή γλώσσα, καθ’ όσον εις αυτές τις γλώσσες συνετάχθη η επιγραφή, η οποία ετέθη υπό του Πιλάτου εις τον Σταυρόν του Κυρίου.

H πρώτη μετάφραση της Αγίας Γραφής εις την Κοινή Σλαβονική γλώσσα εγένετο υπό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου το 885 εις την Μοραβία (Codex Zographensis). Παραλλήλως μετεφράσθη η Θεία Λειτουργία και πολλά εκ των εκκλησιαστικών λατρευτικών κειμένων. Οι Άγιοι εδίδαξαν διά της πνευματικής κληρονομίας των ότι πρέπει να υφίστανται «Ίσα δικαιώματα εν μέσω των λαών και εν μέσω των γλωσσών». Αι διδασκαλίαι των κατέδειξαν την δύναμιν του Λόγου και της σοφίας, η οποία θα παραμένη πάντοτε ακατανίκητος από τας ανθρωπίνους δυνάμεις. Διά της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας εις την εθνική γλώσσα των σλάβων οδήγησαν αυτούς εις την συμμετοχήν των εις τας υψηλοτέρας ηθικάς αξίας εις το πλαίσιο της ορθοδόξου πνευματικότητος. Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος συνέδεσαν τους λαούς με τας δημοκρατικές αρχές και τον σεβασμό προς το ανθρώπινο πρόσωπο. Κατέδειξαν την παγκόσμιο αξία της Ορθοδόξου πίστεως, την παγκόσμιο αξία της παιδείας και της γνώσεως, ενώ διατήρησαν μετά σεβασμού την εθνική ταυτότητα, την ιστορία, την γλώσσα και τις παραδόσεις των λαών. Ως εκ τούτου δικαίως και ευλόγως αναγνωρίζονται ως φωτισταί των Σλάβων και πάσης Ευρώπης, μοναδικά και αιώνια πρότυπα ιεραποστόλων και εισηγητές της αληθούς παγκοσμιοποιήσεως».

Τρίτη και τελευταία εισήγηση ήταν του κ. Ιωάννου Νικολόπουλου Δρ. Θεολογίας του Α.Π.Θ., ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Κύριλλος και ο διάλογος με το Ισλάμ», υπογραμμίζοντας στην αρχή με συντομία τα πλούσια ακαδημαϊκά και πνευματικά χαρίσματα των Ιεραποστόλων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, αλλά και την σημασία του τεράστιου τους έργου τους, για τους λαούς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Στο κυρίως μέρος της εισηγήσεως του ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενέστερα στις Θεολογικές συζητήσεις που διεξήγαγε ο νεαρός Κωνσταντίνος (Κύριλλος) με τους Μουσουλμάνους Άραβες στην Βαγδάτη περί το 855 μ.Χ., ως επικεφαλής της αντιπροσωπίας του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄, ενώ παράλληλα τονίσθηκε η ευστροφία και η ετοιμολογία του Αγίου, η οποία και εντυπωσίασε του Άραβες, προκαλώντας τον φθόνο τους για την αποτυχία τους να τον κατατροπώσουν διαλεκτικά, το οποίον και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον δηλητηριάσουν.

Στα συμπεράσματα ο κ. Νικολόπουλος αντιπαρέβαλε την τακτική του Αγίου Κυρίλλου από την σύγχρονη τακτική του Θεολογικού συσχετισμού, την οποία ακολουθούν στις διαθρησκιακές τους προσεγγίσεις ορισμένοι Θεολόγοι στην εποχή μας.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων στον ληκτικό του χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνη κ.κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για την τόσο καίρια και σωστή ανάπτυξη των θεμάτων τους, φωτίζοντας άγνωστες πλευρές από το βίο, το έργο και την προσωπικότητα των δύο Αγίων Ισαποστόλων Θεσσαλονικέων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που μέσα από το χριστιανικό διαφωτιστικό και αποστολικό έργο τους υπηρέτησαν το θέλημα του Θεού, οδηγώντας στο δρόμο της σωτηρίας τούς λαούς των χωρών των Σλάβων.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Πρόσφατα Άρθρα

Τίμησαν τον Άγιο Σίλα και τη μνήμη του Μητροπολίτη Προκοπίου στην Καβάλα
Εκκλησία της Ελλάδος

Τίμησαν τον Άγιο Σίλα και τη μνήμη του Μητροπολίτη Προκοπίου στην Καβάλα

30 Ιουλίου 2026

Με τη συμμετοχή πολλών πιστών πραγματοποιήθηκαν στις 29 και 30 Ιουλίου οι εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και...

Read more
Με Βραδινή Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτη Μαρωνείας άρχισε η δεύτερη κατασκηνωτική περίοδος των αγοριών
Εκκλησία της Ελλάδος

Με Βραδινή Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτη Μαρωνείας άρχισε η δεύτερη κατασκηνωτική περίοδος των αγοριών

30 Ιουλίου 2026

Τήν Τετάρτη , 29 Ἱουλίου 2026, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας τέλεσε Βραδυνή Θεία Λειτουργία στὸν Ἱερό Ναό τῆς Παναγίας «ΑΞΙΟΝ...

Read more
Οι αποφάσεις της έκτακτης Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Οι αποφάσεις της έκτακτης Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

30 Ιουλίου 2026

Ὁλοκληρώθηκαν οἱ ἐργασίες τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας, ἡ ὁποία συνῆλθε ἐκτάκτως ἀπό τήν 28η ἕως καί σήμερα,...

Read more
ΒΡΑΔΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΒΡΑΔΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

30 Ιουλίου 2026

Βραδινή λειτουργία τελέστηκε στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Κερκύρας στην Κασσιώπη, την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026, στα πλαίσια του προγράμματος για...

Read more
Ἐκδήλωση τιμῆς στούς Ἀποδήμους τῆς Ναυπακτίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἐκδήλωση τιμῆς στούς Ἀποδήμους τῆς Ναυπακτίας

30 Ιουλίου 2026

Τό βράδυ τῆς Τρίτης, 28 Ἰουλίου 2026, ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου μαζί μέ τόν Δῆμο Ναυπακτίας συνδιοργάνωσαν...

Read more
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος  στις Κατασκηνώσεις στο Ελευθεροχώρι
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στις Κατασκηνώσεις στο Ελευθεροχώρι

30 Ιουλίου 2026

Σύντομη προσκυνηματική και ποιμαντική επίσκεψη στην Κατασκήνωση της Χριστιανικής Εστίας Λαμίας, στο ορεινό και κατάφυτο Ελευθεροχώρι του Δήμου Λαμιέων πραγματοποίησε...

Read more
Το νέο e-shop του «Εκκλησιαστικού Φάρου» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους είναι πλέον στον… υπολογιστή σας!
Εκκλησία της Ελλάδος

Το νέο e-shop του «Εκκλησιαστικού Φάρου» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους είναι πλέον στον… υπολογιστή σας!

30 Ιουλίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) του Βιβλιοχαρτοπωλείου «Εκκλησιαστικός Φάρος», προσφέροντας...

Read more
Διωγμὸς ἀξίων κληρικῶν
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ἀνακοίνωσις ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σόφιας τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Βουλγαρίας περὶ ἀργίας κληρικοῦ

30 Ιουλίου 2026

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Σόφιας τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Βουλγαρίας, τοῦ Πατριαρχείου Βουλγαρίας, ἀνακοινοῖ ὅτι, διὰ τῆς ἀπὸ 28ης Ἰουλίου 2026...

Read more
Δεύτερη ημέρα εργασιών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Δεύτερη ημέρα εργασιών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

30 Ιουλίου 2026

Συνεχίζονται γιά δεύτερη ἡμέρα, σήμερα Τετάρτη, 29 Ἰουλίου, οἱ ἐργασίες τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας, ἡ ὁποία συνέρχεται...

Read more
Εορτή λήξης σχολικής χρονιάς στον παιδικό σταθμό της  Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτή λήξης σχολικής χρονιάς στον παιδικό σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας

29 Ιουλίου 2026

Σε κλίμα χαράς και παιδικών χαμόγελων πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εορτή λήξης της σχολικής χρονιάς του Παπαδοπουλείου Βρεφονηπιακού Σταθμού της Ι....

Read more
Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στην Ενορία Δάφνης Σητείας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στην Ενορία Δάφνης Σητείας

29 Ιουλίου 2026

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουλίου 2026 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της...

Read more
Επιμνημόσυνη δέηση για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Πειραιώς κυρό Καλλίνικο
Εκκλησία της Ελλάδος

Επιμνημόσυνη δέηση για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Πειραιώς κυρό Καλλίνικο

29 Ιουλίου 2026

Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτου κυρού Καλλινίκου (Καρούσου), τέλεσε σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026,...

Read more
Παρουσιάστηκε στο Κιάτο το βιβλίο «Το ράσο της λευτεριάς»
Εκκλησία της Ελλάδος

Παρουσιάστηκε στο Κιάτο το βιβλίο «Το ράσο της λευτεριάς»

29 Ιουλίου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 27 Ιουλίου 2026, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος...

Read more
Οι νέες Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας γέμισαν με παιδικά χαμόγελα
Εκκλησία της Ελλάδος

Οι νέες Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας γέμισαν με παιδικά χαμόγελα

29 Ιουλίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος έθεσε σε λειτουργία για την φετινή θερινή περίοδο τις νέες, πλήρως...

Read more
Επίσκεψη του Μητροπολίτου  Ιγνατίου στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Ιγνατίου στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

29 Ιουλίου 2026

Στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, βρέθηκε την Κυριακή 26 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.
Ἁγίας Παρασκευής

Η Αγία Παρασκευή ένας βράχος αρετής

25 Ιουλίου 2026

H  αγία Παρασκευή δεν ήταν μία συνηθισμένη γυναίκα. Ήταν ένα πνευματικό μετέωρο, ένας βράχος αρετής, ακλόνητος μέσα στον ωκεανό της...

Αγία Παρασκευή: Η ηρωική παρθενομάρτυς της αρχαίας Εκκλησίας {26 Ιουλίου}

Αγία Παρασκευή: Η ηρωική παρθενομάρτυς της αρχαίας Εκκλησίας {26 Ιουλίου}

25 Ιουλίου 2026
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Εορτή της αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) Η θαυματουργός Αγία Παρασκευή

25 Ιουλίου 2025
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ὁμιλία στὴ μνήμη τῆς ἁγίας ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος Παρασκευῆς

25 Ιουλίου 2025
Συγκλονιστικό Θαύμα της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί ανήμερα της Εορτής της!

Συγκλονιστικό Θαύμα της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί ανήμερα της Εορτής της!

25 Ιουλίου 2025
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

25 Ιουλίου 2025
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Φροντίδα για τις ανάγκες της ζωής

17 Αυγούστου 2024
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἡ καρφίτσα! Κυριακή Η΄ Ματθαίου. (†) ἐπίσκοπος Γεώργιος Παυλίδης Μητροπολίτης Νικαίας

17 Αυγούστου 2024
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Η Θεία Κλήση της Αγίας Παρασκευής

25 Ιουλίου 2024
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Αγία Παρασκευή – Ο Βίος της Αγίας Παρασκευής

25 Ιουλίου 2024
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου – Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

29 Ιουλίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Όχι σπατάλη! – Κυριακή Η΄ Ματθαίου

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«Όχι στις διαιρέσεις, όχι στις διχόνοιες, όχι στα σχίσματα»

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου – Ο πολλαπλασιασμός των 5 άρτων

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου «Ἔφαγον πάντες καὶ ἐχορτάσθησαν»

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η Ματθαιου Ὁ Ζωοποιὸς Ἄρτος

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το μήνυμα της Κυριακής Η΄ Ματθαίου

10 Αυγούστου 2019
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἑρμηνευτικὴ προσέγγιση τοῦ Ἀπολυτίκιου τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς

25 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων

22 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

22 Ιουλίου 2018
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Πνευματικό φως από την Αγία Παρασκευή

25 Ιουλίου 2017
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἡ Ἁγία Παρασκευὴ

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου. Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Τό Εὐαγγέλιο τῆς Κυριακῆς. Κυριακή Η΄ Ματθαίου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΤΩΝ & ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ, Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«ΜΕΜΕΡΙΣΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ»; Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Η’ Ματθαίου (Α’ Κορ. α΄ 10-17) Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ)

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἑρμηνεία στὴν περικοπὴ τῶν Πέντε Ἄρτων Anthony Bloom

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Το ετήσιο προσκύνημα στη μαρτυρική Μακρόνησο πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Σύρου

Το ετήσιο προσκύνημα στη μαρτυρική Μακρόνησο πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Σύρου

Έφυγε από τη ζωή ο Πρωτοψάλτης της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος

Έφυγε από τη ζωή ο Πρωτοψάλτης της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος

Ποιοι είναι οι πραγματικά μεγάλοι σκανδαλοποιοί της Εκκλησίας;

Ποιοι είναι οι πραγματικά μεγάλοι σκανδαλοποιοί της Εκκλησίας;

Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Βεροίας

Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Βεροίας

Μεθεόρτος Εσπερινός επί τη εορτή των Φωτιστών των Σλάβων στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Μεθεόρτος Εσπερινός επί τη εορτή των Φωτιστών των Σλάβων στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist