Του Πάνου Ευαγγέλου

Tο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και οι μοναχοί του Αγίου Όρους θα κληθούν να ασχοληθούν με ένα θέμα που και παλαιότερα είχε συζητηθεί αλλά είχε παγώσει. Αυτό της δημιουργίας στην Αθήνα γραφείου εκπροσώπησης και το οποίο θα έχει την ευθύνη της επικοινωνίας με φορείς και πρόσωπα τα οποία θα σχετίζονται με μεγάλα και μικρά έργα αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Η ιδέα ίδρυσης γραφείου στην Αθήνα βεβαίως θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Ελλαδικής Εκκλησίας και του Φαναρίου αλλά και της Ιεράς Επιστασίας.

Οπως και να έχει πάντως η κυβέρνηση θέλει να αναπτυχθεί μία νέα δυναμική στον Αθω, ώστε να εξελιχτεί ως πόλος έλξης για χιλιάδες πιστούς από όλο τον κόσμο.

Το μήνυμα στήριξης στο Αγιο Ορος το είχε στείλει στα τέλη του περασμένου μήνα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε συνάντηση με μοναχούς της Μεγίστης Λαύρας.

Οπως είχε πει τότε ο κ. Γεωργιάδης «το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατόπιν και των εντολών του κυρίου Πρωθυπουργού, δεν θα μπορούσε να αδιαφορεί για το μεγαλύτερο σύμβολο της Ορθοδοξίας που υπάρχει στην πατρίδα μας.

Και το υπουργείο μας, εγκαινιάζει μία σταθερή επικοινωνίας με την Ιερά Επιστασία, για να δούμε πώς και εμείς, ως κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα βοηθήσουμε όπως έκαναν στο παρελθόν και άλλες κυβερνήσεις, ώστε το Αγιο Ορος να προχωρήσει και να συνεχίσει την υπέρλαμπρη πορεία του».

Το “Περιβόλι της Παναγιάς” τις τελευταίες δεκαετίες είχε καταφέρει να αναστηλώσει πολλά μοναστήρια, σκήτες και κελιά μέσω προγραμμάτων από την Ε.Ε αλλά και τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ έχει αναπτύξει μία σειρά από μικρές επιχειρήσεις οι οποίες διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην αγορά, χωρίς βεβαίως να ξεφεύγει των ιερών κανόνων.

Βεβαίως πολλά μοναστήρια πέρα από τα προϊόντα τους, έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο ως προς τη διοργάνωση εκδηλώσεων αλλά και στον τομέα των εκδόσεων. Πολλά δε από αυτά μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, καθώς στις βιβλιοθήκες πολλών μονών υπάρχουν σπάνια ντοκουμέντα για την εποχή.

«Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.