Βασιλική-Μαρία Βασιλείου, φοιτήτρια Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Το γεγονός του εορτασμού των γενεθλίων ενός προσώπου είναι αντίθετο με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η συνήθεια αυτή προέρχεται από την Δύση και ο χαρακτήρας της είναι ατομοκεντρικός καθώς εστιάζει απόλυτα στην ημέρα γέννησης ενός προσώπου και την καθιστά τόσο σημαντική που οι άνθρωποι περιμένουν με ανυπομονησία και περισσή χαρά την ημέρα εκείνη. Ακόμη, μια άλλη άποψη, είναι ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί εγωιστικός ο εορτασμός των γενεθλίων καθώς αντιτίθεται στην ταπεινοφροσύνη που δίδαξε στον κόσμο ο Χριστός και ακόμη είναι αντίθετος με τον σκοπό έλευσης μας στον κόσμο (εσχατολογικός προσανατολισμός του ανθρώπου).

Βέβαια, υπάρχουν χωρία στην Παλαιά (Β’ Μακ. 6:7, εορτασμός γενεθλίων Αντιόχου Δ’ του Επιφανούς) και την Καινή Διαθήκη (Μκ. 6:21, Μτ. 14:6-8, δείπνο για τον εορτασμό των γενεθλίων του Ηρώδη Αντύπα και αποτομή κεφαλής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου) που αφορούν τον εορτασμό γενεθλίων κάποιων προσώπων, αλλά όχι με την έννοια που έχει σήμερα.

Όταν αναφερόμαστε στην «γενέθλιο ημέρα», εννοούμε την ημέρα κατά την οποία μαρτύρησε ή εκοιμήθη κάποιος άγιος και εορτάζουμε την μνήμη του αγίου και «γενέθλια» την είσοδο του στην αιώνια ζωή. Τα μόνα γενέθλια που εορτάζει η Εκκλησία είναι αυτά του Ιησού Χριστού (25 Δεκεμβρίου), της αειπαρθένου Μαρίας (8 Σεπτεμβρίου) και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (24 Ιουνίου). Ας μην λησμονούμε βέβαια και την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας, την Πεντηκοστή, με την κάθοδο του αγίου Πνεύματος με την μορφή πύρινων γλωσσών.

Κλείνοντας, θα σημειώναμε, ότι εάν θα έπρεπε να εορτάζεται κάποια ημέρα πέραν της ονομαστικής εορτής, αυτή θα ήταν η ημέρα της Βάπτισης του κάθε ανθρώπου, καθώς αυτή η ημέρα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για εμάς τους ορθόδοξους χριστιανούς επειδή λάβαμε το Χρίσμα και τις δωρεές του αγίου Πνεύματος.

Ο εορτασμός, επομένως, των γενεθλίων κάποιου προσώπου δεν ενδείκνυται σε ένα χριστιανικό περιβάλλον χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι εάν ένας ορθόδοξος χριστιανός που βιώνει την καθημερινότητα του σε κοσμικό περιβάλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται επηρεασμένος από την δυτική νοοτροπία επιθυμεί να τα εορτάσει του απαγορεύεται.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.