• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Οι ακρότητες σκοτώνουν και σωματικώς και πνευματικώς»

3 Οκτωβρίου 2021
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Θ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου
Share on FacebookShare on Twitter

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα «Θεσσαλία» και στον δημοσιογράφο Φώτη Σπανό ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ομιλεί για την στάση της Εκκλησίας τον καιρό της πανδημίας και τις πρωτοβουλίες της Ιεράς Μητροπόλεως για την προστασία της δημόσιας υγείας, αναφέρεται στην επί σειρά ετών λιμνάζουσα επένδυση στης Νηες, στη  υλοποίηση έργων πνοής στην Τοπική μας Εκκλησία και στην επανεκκίνηση του κοινωνικού της έργου, ενώ ειδική αναφορά κάνει στο όραμα για την Ελλάδα του μέλλοντος και την είσοδο νέων ανθρώπων στην Ιερωσύνη, που συνιστά ένα διαρκές θαύμα του Θεού στην ζωή της Εκκλησίας.

Ολόκληρη η Συνέντευξη έχει ως εξής:

Θ: Μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας, πιστεύετε ότι πλησιάζουμε στο  τέλος της;

Δ.Ι.: Ελπίζουμε ότι δεν θ’ αργήσει το πολυπόθητο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας, που απειλεί τα πολύτιμα δώρα του Θεού, την υγεία και την ζωή μας και δοκιμάζει τις αντοχές μας, την κοινωνική ισορροπία και ενότητα, την λειτουργία της οικονομίας και του εκπαιδευτικού συστήματος και τόσα άλλα. Βέβαια, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειαζόμαστε, πρωτίστως, την Χάρη και το Έλεος του Θεού, τα οποία διαρκώς επιζητούμε, ενώ απαιτείται η προσαρμογή μας στις υποδείξεις των ειδικών, οι οποίοι μας προσφέρουν συγκεκριμένους τρόπους, προκειμένου να θωρακίσουμε την υγεία μας και να αναχαιτίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Θ: Επίσημα, η Εκκλησία τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού. Φαίνεται, όμως, πως ένα ποσοστό ιερέων, αλλά και σε αρκετά μοναστήρια υπάρχει ακόμη διάθεση κατά του εμβολιασμού. Με δεδομένη την επίδραση που έχουν οι ιερείς και οι μοναχοί σε ένα τμήμα των πιστών, τί πρέπει να περιμένουμε για το επόμενο διάστημα;

Δ.Ι.: Δυστυχώς, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις σαν κι αυτές που περιγράφετε, Κληρικών και Μοναχών, που ακολουθούν ένα δικό τους δρόμο, θέτουν εαυτούς υπεράνω του Εκκλησιαστικού Σώματος, αμφισβητούν τις αποφάσεις των επίσημων Συνοδικών οργάνων και επιδιώκουν να επιβάλουν κλίμα έντασης και διχόνοιας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι συνιστά τραγωδία για έναν πνευματικό άνθρωπο και δη Κληρικό, να υποκύπτει στον πειρασμό της αυτοδικαίωσης και να θεωρεί εαυτόν αυθεντικό φορέα της Θείας χάριτος και γνήσιο πρόμαχο της Ορθοδοξίας. Τονίσαμε, επίσης, ότι είναι παράλογο να προσδίδουμε πνευματικά χαρακτηριστικά σε ζητήματα που δεν είναι πνευματικά, αλλά καθαρά επιστημονικά και δεν θίγουν την πίστη και την ζωή μας μέσα στην Εκκλησία. Αναφέρομαι, φυσικά, στην χρήση της μάσκας εντός των Ιερών Ναών και στην επιλογή του εμβολιασμού. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν εγκλωβιστεί σε μια στείρα άρνηση, έχουν γοητευτεί από την «λατρεία» των οπαδών τους και δεν αντιλαμβάνονται ότι οδηγούν εαυτούς και αλλήλους στον γκρεμό.

            Στη Μητρόπολή μας, έχοντας βιώσει, ως τώρα, τον πόνο της απώλειας δύο εκλεκτών Κληρικών μας, εκκλησιαστικών στελεχών, αλλά και πλειάδος μελών της Τοπικής μας Εκκλησίας, θέσαμε φραγμό στην εξέλιξη του κακού, απαιτώντας από τους Κληρικούς μας και τα στελέχη των ενοριών μας είτε τον εμβολιασμό, είτε την διενέργεια δύο τεστ εβδομαδιαίως. Η απόφασή μας αυτή, που τηρείται απαρεγκλίτως ως τώρα, είναι καρπός της αγάπης και της ποιμαντικής μας ευθύνης έναντι του ποιμνίου μας και δεν πρόκειται να αρθεί έως ότου αναχαιτιστεί το κακό. Είναι ευτυχές, επίσης, το γεγονός, ότι τα Μοναστήρια μας έχουν προστατευτεί στον καιρό της δοκιμασίας και τηρούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει στις ενορίες μας, με την ευθύνη των Κληρικών μας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι οι ακρότητες, η ανυπακοή στην Εκκλησία και η εκτροπή του θρησκευτικού φανατισμού, σε περιόδους, μάλιστα, πανδημίας, σκοτώνουν και πνευματικώς και σωματικώς.

Θ: Ποια είναι τα διδάγματα από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που ζούμε; Θα δούμε μια άλλη κοινωνία, όταν θα έχει τελειώσει αυτός ο εφιάλτης;

Δ.Ι.: Είναι πολλά τα διδάγματα, που κατά καιρούς έχουμε επισημάνει. Καταρχάς, καταρρίπτεται όλον αυτόν τον καιρό το αφήγημα της ανθρώπινης παντοδυναμίας. Οι άνθρωποι είμαστε φθαρτοί και αδύναμοι μπροστά σε νεοφανείς κινδύνους σαν κι αυτόν που μας απειλεί. Ο Θεός επιτρέπει αυτή την παιδαγωγία για να ταπεινωθούμε, να αναλογιστούμε τα λάθη μας, να καταστείλουμε την καταστροφική αλαζονεία μας και να πάρουμε τη ζωή μας αλλιώς.

Η Επιστήμη, επίσης, δεν είναι παντοδύναμη. Παρά το γεγονός ότι έχει φθάσει, πλέον, σε κατακτήσεις που ξεπερνούν την πιο προωθημένη φαντασία, εντούτοις φαντάζει αδύναμη να προστατέψει την ανθρωπότητα από έναν υγειονομικό κίνδυνο, που εντοπίζεται μόνο στα πειραματικά εργαστήρια. Καταρρίπτεται έτσι και ο μύθος της επιστημονικής παντοδυναμίας. Και μπορεί όλοι μας να προσευχόμαστε να φωτίσει ο Θεός τις διάνοιες των επιστημόνων, για να βρουν διέξοδο στο αδιέξοδο της πανδημίας, μέχρι να συμβεί αυτό, όμως, η ανθρωπότητα θρηνεί εκατομμύρια θύματα και θα θρηνεί για αρκετό διάστημα ακόμα.

Πρέπει να ξαναδούμε την ποιότητα της θρησκευτικότητας, της πνευματικότητάς μας. Εκκλησιαστική ζωή δεν υφίσταται όταν ο άνθρωπος αρνείται να συμβαδίσει με το σύνολο των πιστών και αυτονομείται, ερμηνεύοντας τα πράγματα κατά το δοκούν. Η υπακοή στην Εκκλησία σώζει. Η ανυπακοή και η αυτονόμηση καταστρέφουν και θέτουν τους αλαζόνες της πίστεως εκτός Αυτής.

Έχουμε ανάγκη από την Χάρη και την βοήθεια του Θεού, περισσότερο από ποτέ! Η νοοτροπία της εποχής θέλησε να Τον θέσει στο περιθώριο του κοινωνικού βίου και να Τον περιορίσει στο πλαίσιο της ιδιωτικότητας. Η θρησκευτική πίστη και μάλιστα, η Χριστιανική και Ορθόδοξη, χλευάστηκε, υποτιμήθηκε, υπονομεύτηκε. Άλλα πιστεύματα επιχείρησαν να την υποκαταστήσουν, κρατώντας δήθεν το λάβαρο της «προόδου». Μπουχτίσαμε πια από την «πρόοδο», τα αποτελέσματα της οποίας ζούμε, σε όλη την τραγικότητά τους. Πανδημία, διεθνής ακαταστασία, έξαρση της εγκληματικότητας, θρησκευτικός φανατισμός, περιφρόνηση και προσβολή του ανθρώπινου προσώπου, «θρίαμβος» του αμοραλισμού και της ανηθικότητας, ανατροπή των υγειών Παραδόσεων και Αρχών και τόσα άλλα. Και τώρα, δρέπουμε τους καρπούς των αυτοκτονικών επιλογών μας. Σίγουρα, λοιπόν, θα δούμε μια άλλη κοινωνία, όταν τελειώσει ο εφιάλτης. Στο χέρι μας, όμως, είναι να δούμε μια καλύτερη κοινωνία, αρκεί να μετανοήσουμε για να λάθη μας, να γίνουμε πιο ταπεινοί και να επιστρέψουμε στην ασφάλεια της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας.

Θ: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επένδυση στις Νηές; Μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα λάβει σάρκα και οστά; Ήδη ασχολείστε με αυτό το θέμα σχεδόν 24 χρόνια.

Δ.Ι.: Και δυστυχώς, πριν από μένα, άλλα τόσα ο Μακαριστός Χριστόδουλος. Πρόκειται για απαράδεκτες καταστάσεις, που συνοδεύουν διαχρονικά κάθε προσπάθεια αξιοποίησης περιουσιακού στοιχείου εκ μέρους της Εκκλησίας και οδηγούν σε ανεξήγητες καθυστερήσεις, εις βάρος της ανάπτυξης του τόπου και του κοινωνικού συμφέροντος. Όλοι γνωρίζουν ότι η εν λόγω έκταση αγοράστηκε πριν από διακόσια και πλέον χρόνια, με ΑΣΠΡΑ (το νόμισμα της εποχής) από τους μοναχούς. Το γεγονός επιβεβαιώνουν ένορκες μαρτυρίες όσων εργάστηκαν για το Μοναστήρι στο παρελθόν, που ξεπερνούν τα εκατό χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι οι όποιες αγκυλώσεις έχουν ξεπεραστεί πλέον και το έργο, επιτέλους, θα λάβει σάρκα και οστά. Στη ζωή μου έχω μάθει να περιμένω και να επιμένω και να μην υποχωρώ όταν πρόκειται να υπερασπιστώ τα δίκαια της Εκκλησίας.

Θ: Τα Σπίτια Γαλήνης άνοιξαν ξανά και προσφέρουν δωρεάν φαγητό εν μέσω πανδημίας. Για ακόμη μια φορά στηρίζονται στην αλληλεγγύη των πιστών. Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να μεριμνήσει και να προσφέρει οικονομική βοήθεια για τα χιλιάδες ενοριακά συσσίτια πανελλαδικά;

Δ.Ι.: Πολλά είναι αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν γίνονται στην πατρίδα μας. Γι’ αυτό, η Εκκλησία μας δεν στηρίζεται σε έξωθεν δυνάμεις, για να διευθετήσει το έργο της αλλά στην βοήθεια του Θεού και στην αμέριστη συμπαράσταση του λαού μας, ο οποίος γνωρίζει, εκτιμά και στηρίζει. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνούμε και το πλήθος των εθελοντικών στελεχών, η συμβολή των οποίων είναι καθοριστική. Ελπίζουμε να έρθει ο καιρός που οι Κυβερνήσεις θα στηρίξουν εμπράκτως αυτό το έργο. Τουλάχιστον, όμως, όλες αναγνωρίζουν, κατά καιρούς, την σημασία του στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ισορροπίας, μάλιστα σε εποχές κρίσεων, σαν κι αυτές που ζήσαμε και ζούμε.

            Εμείς έχουμε μάθει να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε στον λαό μας υπό οιεσδήποτε συνθήκες, ελπίζοντας πάντα στην Χάρη του Θεού και στην βοήθεια του λαού. Δεν περιμένουμε την αναγνώριση κανενός, ούτε μας ενδιαφέρει ο έπαινος των ανθρώπων. Όλα γίνονται για την δόξα του Θεού και την ωφέλεια του λαού.

Θ: Είστε μέλος της Επιτροπής για το 2021. Τελικά, πώς πρέπει, ως έθνος, να δούμε αυτή τη σημαντική επέτειο, ποια μηνύματα να λάβουμε για την πορεία 200 ετών του ελληνικού κράτους; Ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την Ελλάδα του 2040. Πώς σκέπτεστε την Ελλάδα μετά από 20 χρόνια;

Δ.Ι.: Η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 δεν είναι απλώς μια αφορμή γιορτής και αναπτέρωσης του πατριωτικού ιδεώδους, αλλά πρέπει να γίνει πεδίο ιστορικού αναστοχασμού και περισυλλογής. Να αναλογιστούμε τις Αρχές και τις Αξίες της Πίστης και της Εθνικής αυτοσυνειδησίας, που κράτησαν ζωντανό τα όραμα της Ελευθερίας κατά την μακραίωνη περίοδο της σκλαβιάς. Να αναλογιστούμε τα λάθη και τις αδυναμίες των προγόνων μας, που έθεσαν σε δοκιμασία τον αγώνα της Ελευθερίας. Να απομονώσουμε εκείνες τις «επιστημονικές» φωνές, που επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία, μέσα από το πρίσμα των προσωπικών ιδεολογικοπολιτικών τους προϋποθέσεων. Η Ιστορία μια φορά γράφεται. Δεν ξαναγράφεται, δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται!

            Στα 200 χρόνια του ελεύθερου βίου μας περάσαμε πολλά. Κατακτήθηκαν στόχοι, έγιναν, όμως και λάθη εγκληματικά, που στοίχησαν στην Ελευθερία, στην Δημοκρατία, στην κοινωνική Δικαιοσύνη. Οφείλουμε να επιδείξουμε όλοι, Πολιτεία και Εκκλησία, πολιτικές παρατάξεις, αλλά και ο απλός λαός, την απαραίτητη αυτοκριτική μας, να καταδικάσουμε τις άστοχες επιλογές μας, να ταπεινωθούμε, για να πάμε μπροστά.

Θ: Βλέπουμε νέους ανθρώπους στη Μητρόπολή μας να χειροτονούνται και να θέλουν να γίνουν ιερείς ακόμη και αμισθί. Ποιοι είναι οι λόγοι που έλκουν κάποιον να ενταχθεί στην ιεροσύνη;

Δ.Ι.: Πρόκειται για διαρκές θαύμα, που δείχνει ότι ζει Κύριος ο Θεός. Σκέπει και ευλογεί την Εκκλησία Του, για να μπορεί να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο Της. Όταν μιλήσει η Χάρις του Θεού στην ανθρώπινη καρδιά, όταν η κλίση και η κλήση είναι αυθεντικές, τότε καμία δυσκολία δεν μπορεί να αναχαιτίσει εκείνον που αποφασίζει να αφιερώσει την ζωή του στον Χριστό και να διακονήσει την Εκκλησία. Από την αρχή της διακονίας μας στην Δημητριάδα απευθύναμε πρόσκληση σε εκείνους που ποθούν την Ιερωσύνη να μην επιτρέψουν εξωτερικούς παράγοντες και αναστολές να αποτρέψουν την ιερό πόθο της καρδιάς τους. Στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκαν πολλοί. Τους ευχαριστώ και τους επαινώ.

Θ: Το μουσείο της Μακρινίτσας αποτελεί μια σύγχρονη κιβωτό των ορθόδοξων κειμηλίων της περιοχή μας. Υπάρχουν σχέδια και για νέα μουσεία για την φύλαξη όλου του τεράστιου πνευματικού πλούτου που διαθέτει ο τόπος μας;

Δ.Ι.: Πράγματι, είναι ένα έργο πνοής, που συμβάλλει στην διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της μεγάλης πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του Πηλίου. Είναι ένα όραμα του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεώς μας, του π. Δαμασκηνού, ο οποίος, με επιμονή και πίστη στον ιερό αυτό σκοπό, ξεπέρασε τις μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν στην πορεία και δημιούργησε ένα μουσείο πρότυπο όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά πανελλαδικά, που λειτουργεί με τα πιο εξελιγμένα μέσα και τους κανόνες της σύγχρονης μουσειολογίας. Και βέβαια, υπάρχουν σχέδια δημιουργίας ανάλογων Μουσείων και σε άλλα μέρη του Πηλίου, όπως π.χ. στις Μηλιές, όπου ήδη το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των δράσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Θ: Η ανακαίνιση της Μονής Ξενιάς και η δημιουργία του Βρεφικού Σταθμού στην Αγριά είναι έργα που υλοποιούνται και τα οποία ξεκίνησαν προ πανδημίας. Σε πιο στάδιο βρίσκονται; Υπάρχουν άλλα έργα στο σχεδιασμό σας;

Δ.Ι.: Πρόκειται για έργα πνοής, που βρίσκονται σε εξέλιξη και υλοποιούνται με ίδιους πόρους. Το πρώτο αφορά στην εκ βάθρων αναστήλωση ενός περίφημου και ιστορικού θρησκευτικού μνημείου, το οποίο φιλοδοξούμε να καταστεί και πάλι χώρος προσευχής, φιλοξενίας και ελεύθερου διαλόγου. Το δεύτερο θα δώσει ανάσα στις οικογένειες της περιοχής. Φιλοδοξούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα τεθεί σε λειτουργία.

Πρόσφατα Άρθρα

Φθιώτιδος Συμεών: «Ώρα εκεχειρίας και ανακωχής για ένα νέο ξεκίνημα»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Ώρα εκεχειρίας και ανακωχής για ένα νέο ξεκίνημα»

29 Μαρτίου 2026

Στην πολυπληθή Ενορία του Αγίου Αθανασίου στα Γαλανέικα Λαμίας ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ημέρα επετειακή μάλιστα...

Read more
Η Ε’ Κυριακή των Νηστειών στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πλατείας Ιπποδρομίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ε’ Κυριακή των Νηστειών στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πλατείας Ιπποδρομίου

29 Μαρτίου 2026

   Την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, 29 Μαρτίου, ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ιερούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό...

Read more
Συγκίνησαν τα κατηχητόπουλα του Αγίου Αχιλλίου στην εορτή για την εθνική Παλιγγενεσία!
Εκκλησία της Ελλάδος

Συγκίνησαν τα κατηχητόπουλα του Αγίου Αχιλλίου στην εορτή για την εθνική Παλιγγενεσία!

29 Μαρτίου 2026

Μια σεμνή και συγκινητική γιορτή παρουσίασαν οι κατηχητικές ομάδες της ενορίας του Αγίου Αχιλλίου, την Τρίτη 24 Μαρτίου 2026, στο...

Read more
Όποιος θέλει να είναι πρώτος και μέγας, καλείται να γίνει διάκονος και μιμητής του Χριστού
Εκκλησία της Ελλάδος

Όποιος θέλει να είναι πρώτος και μέγας, καλείται να γίνει διάκονος και μιμητής του Χριστού

29 Μαρτίου 2026

Στον Ιερό Ναό Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον» ιερούργησε σήμερα, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (Ε΄ Νηστειών, Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας), ο...

Read more
Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και Ιάκωβος Ναυπλιώτης»
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και Ιάκωβος Ναυπλιώτης»

29 Μαρτίου 2026

Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2026, το εσπέρας, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, πόλεως Νάξου, πραγματοποιήθηκε από τη...

Read more
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

29 Μαρτίου 2026

Την Κυριακή 29 Μαρτίου το πρωί (Ε´των Νηστειών) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε...

Read more
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ναό Αγίου Μαξίμου Γραικού Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ναό Αγίου Μαξίμου Γραικού Άρτης

29 Μαρτίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και βαθιά κατάνυξη ετελέσθη το πρωί της Κυριακής Ε΄ Νηστειών, 29 Μαρτίου 2026, Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό...

Read more
Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας  στην Αθήνα για τις Εορτές Εξόδου 2026
Εκκλησία της Ελλάδος

Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας στην Αθήνα για τις Εορτές Εξόδου 2026

29 Μαρτίου 2026

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών ιερούργησε την Κυριακή Ε’ Νηστειών, 29 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας...

Read more
Πορεία προς το Πάθος και την Ανάσταση…. Το κάλεσμα της Εκκλησίας σε μετάνοια και πνευματική εγρήγορση
Εκκλησία της Ελλάδος

Πορεία προς το Πάθος και την Ανάσταση…. Το κάλεσμα της Εκκλησίας σε μετάνοια και πνευματική εγρήγορση

29 Μαρτίου 2026

 Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, 29 Μαρτίου 2026, κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Μαρίας...

Read more
Η Ε’ Κυριακή των Νηστειών στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ε’ Κυριακή των Νηστειών στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

29 Μαρτίου 2026

Στον Ι. Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας Γιάτρισσας) Λουτρακίου, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θ. Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ  – 14 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ – 14 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ

28 Μαρτίου 2026

Το Σάββατο, 28 Μαρτίου 2025, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, μετέβη στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ Γέροντος...

Read more
Μεγαλοσχημία Μοναχής στην Ι. Μονή Λουκούς Αρκαδίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Μεγαλοσχημία Μοναχής στην Ι. Μονή Λουκούς Αρκαδίας

28 Μαρτίου 2026

Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε απόψε, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λουκούς Αρκαδίας Μεγαλοσχημία Μοναχής. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού,...

Read more
Τιμή στους Αγρότες του Κιλελέρ… Μνήμη, Αγώνες και Σύγχρονες Προκλήσεις!
Εκκλησία της Ελλάδος

Τιμή στους Αγρότες του Κιλελέρ… Μνήμη, Αγώνες και Σύγχρονες Προκλήσεις!

28 Μαρτίου 2026

Στο μνημείο του αγρότη στο εμβληματικό Κιλελέρ μετέβη σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος όπου και τέλεσε...

Read more
Πανηγύρισε το Ιερό Επισκοπείο («Δεσποτικό») στην Λαμία
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγύρισε το Ιερό Επισκοπείο («Δεσποτικό») στην Λαμία

29 Μαρτίου 2026

Την (εκ μεταθέσεως) Ιερά Πανήγυρη του Ιερού Παρεκκλησίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, στο ιστορικό «Δεσποτικό» εόρτασε σήμερα το Ιερό Επισκοπείο...

Read more
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε
Ε΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Ο δρόμος προς το μεγαλείο

28 Μαρτίου 2026

Ὁ Κύριος βαδίζει πρός τό μαρτύριο καί οἱ Μαθητές Του ὀνειρεύονται μεγαλεῖα. Τούς προλέγει τό σταυρικό Του Θάνατο καί ἐκεῖνοι,...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε
Ε΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Ο δρόμος προς το μεγαλείο

28 Μαρτίου 2026

Ὁ Κύριος βαδίζει πρός τό μαρτύριο καί οἱ Μαθητές Του ὀνειρεύονται μεγαλεῖα. Τούς προλέγει τό σταυρικό Του Θάνατο καί ἐκεῖνοι,...

Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Και δούναι την ψυχήν αυτού λύτρον αντι πολλών

28 Μαρτίου 2026
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Η πρώην Ιερόδουλη που αγίασε!

28 Μαρτίου 2026
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Το μεγαλείο και η δύναμη της μετάνοιας

28 Μαρτίου 2026
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

«Ιδού αναβαίνομεν είς Ιεροσόλυμα» Κυριακή E’ Νηστειών

28 Μαρτίου 2026
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Η αμαρτία εμπόδιο της κοινωνίας με τον Θεό

28 Μαρτίου 2026
Οσία Μαρία η Αιγυπτία: Από το περιθώριο στην Αγιότητα

Η οσία Μαρία η Αιγυπτία και η συγκλονιστική της μετάνοια

28 Μαρτίου 2026
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, υπόδειγμα μετανοίας

28 Μαρτίου 2026
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

«Πόσοι ακολουθούν σήμερα τον Χριστό;»

28 Μαρτίου 2026
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ομιλία εις την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών

20 Απριλίου 2024
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

20 Απριλίου 2024

Το μήνυμα της Κυριακής Ε΄ Νηστειών

1 Απριλίου 2023
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ὁμιλία, σὺν Θεῷ ἁγίῳ, εἰς τὴν Ε´ Κυριακὴν τῶν Νηστειῶν

1 Απριλίου 2023
Οσία Μαρία η Αιγυπτία: Από το περιθώριο στην Αγιότητα

Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ὁ βίος τῆς Ὁσίας Μαρίας τῆς Αἰγυπτίας καί τά θεολογικά μηνύματα

17 Απριλίου 2021
Η ευλογημένη γυμνότητα ή Περί της Παρθενίας του Πνεύματος

Η ευλογημένη γυμνότητα ή Περί της Παρθενίας του Πνεύματος

5 Απριλίου 2020
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Η διακονία στην οικογένεια

3 Απριλίου 2020
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Ε΄ Κυριακή των Νηστειών – Μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

14 Απριλίου 2019
Οσία Μαρία η Αιγυπτία: Από το περιθώριο στην Αγιότητα

Οσία Μαρία η Αιγυπτία: Από το περιθώριο στην Αγιότητα

13 Απριλίου 2019
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Τὸ αἷμα τοῦ Χριστοῦ καθαριεῖ τὴν συνείδησιν ὑμῶν

13 Απριλίου 2019
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Η ευλογημένη γυμνότητα

27 Μαρτίου 2018
Οσία Μαρία η Αιγυπτία και Μ. Τεσσαρακοστή

Οσία Μαρία η Αιγυπτία και Μ. Τεσσαρακοστή

6 Απριλίου 2020
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ἡ Σωτήριος Θυσία τοῦ Χριστοῦ

16 Νοεμβρίου 2023
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ὁμιλία εἰς τό Εὐαγγέλιον τῆς Ε’ Κυριακῆς Νηστειῶν

16 Νοεμβρίου 2023
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

16 Νοεμβρίου 2023
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ουκ ήλθε διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι

1 Απριλίου 2017
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Θείον Κήρυγμα Κυριακής Ε΄ Νηστειῶν

16 Νοεμβρίου 2023
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ἦσαν δὲ ἐν τῇ ὁδῷ ἀναβαινοντες εἰς Ἱεροσολυμα

16 Νοεμβρίου 2023
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Κυριακή E΄ των Νηστειών, Ευαγγ. Ανάγνωσμα: Μαρκ. 10, 32-45

1 Απριλίου 2017
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Η Θυσία του Χριστού

1 Απριλίου 2017
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Οσία Μαρία η Αιγυπτία – Πρότυπο μετανοίας

1 Απριλίου 2017
Next Post
Αρχιμ. Νεκτάριος Δαρδανός: Η Εκκλησία είναι το σπίτι όλων και κυρίως των νέων ανθρώπων

Αρχιμ. Νεκτάριος Δαρδανός: Η Εκκλησία είναι το σπίτι όλων και κυρίως των νέων ανθρώπων

Το Τίμιο Ξύλο που θαυματουργεί στον Βύρωνα

Το Τίμιο Ξύλο που θαυματουργεί στον Βύρωνα

Θυρανοίξια νέου Παρεκκλησίου από τον Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ

Θυρανοίξια νέου Παρεκκλησίου από τον Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ

Νέος Κληρικός στην Εκκλησία της Δημητριάδος

Νέος Κληρικός στην Εκκλησία της Δημητριάδος

Τιμήθηκε η  μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Λάρισα

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Λάρισα

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist