Σε φωτιά που δεν λέει να σβήσει εξελίσσεται η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Οσο περνούν οι μέρες, πληθαίνουν οι φωνές και από τις δύο πλευρές για επίλυση του προβλήματος, με την κάθε μία να προβάλλει τα επιχειρήματά της.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ στη συνάντηση που είχε  με τον πατριάρχη Γεωργίας, τόνισε σχετικά με το θέμα πως ο κ. Ηλίας «έχει τη σοφία να πάρει μία απόφαση σχετικά με την Aυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας».

Ο κ. Εμμανουήλ, ο οποίος επισκέφθηκε την Τυφλίδα, μίλησε για  μια «φιλική συνάντηση μεταξύ φίλων Εκκλησιών»:

«Σκοπός της επισκέψεως εδώ ήταν η αδελφική συνεργασία με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και Μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Γεωργίας, όπου ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από τα θέματα που αφορούν την ορθοδοξία γενικότερα και οπωσδήποτε αναφερθήκαμε στην εκχώρηση του τόμου Αυτοκεφαλίας από τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προς την εκκλησία της Ουκρανίας» τόνισε ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ.

Οσον αφορά την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Γαλλίας δήλωσε: «Εμείς δεν ήρθαμε για να επιβάλουμε οτιδήποτε στην Εκκλησία της Γεωργίας! Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Γεωργίας έχει σοφία και σύνεση να πράξει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει η Εκκλησία της Γεωργίας και έχουμε μια άριστη συνεργασία μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Γεωργίας».

Στον αντίποδα, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα προκειμένου να συμμετάσχει στην 10η επέτειο ενθρόνισης του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Κύριλλο, απηύθυνε έκκληση προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες να εκφράσουν ανοιχτά τη θέση τους για το ουκρανικό σχίσμα.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Φαναρίου, ο Πατριάρχης Αντιοχείας τόνισε:

«Συνεχίζουμε να ζητάμε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους άλλους Προκαθημένους να επιλύσουν τα αμφιλεγόμενα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

Επίσης ο Ιωάννης πήρε θέση κατά της μονομερούς προσέγγισης επίλυσης αμφιλεγόμενων ζητημάτων στον Ορθόδοξο κόσμο, ενώ τόνισε ότι ακρογωνιαίος λίθος παραμένει η αρχή της ομοφωνίας:

«Θεωρούμε την ανάγκη προσφυγής στην αρχή της ομοφωνίας τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίλυση αμφιλεγόμενων ζητημάτων, ως πρακτική εγγύηση για την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Κατά της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου τάσσεται ανοικτά πλέον και το Πατριαρχείο Σερβίας, το οποίο ανησυχεί ότι αυτή η ενέργεια θα παρασύρει και τις Εκκλησίες Μαυροβουνίου και Σκοπίων, οι οποίες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και αυτές την Αυτοκεφαλία τους.

Τις ανησυχίες αυτές εξέφρασε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Politika ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο οποίος είπε: «Στο Φανάρι γνωρίζουν ότι υπό την Ορθόδοξη Εκκλησία Σερβίας βρίσκεται η αυτόνομη Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας, όπου όλοι έχουν πρόσβαση στα μυστήρια, ανεξαρτήτου εθνικότητας.

Επομένως, δεν βλέπω καμία πιθανότητα να βρουν έναν τρόπο να παρέμβουν στη σερβική επικράτεια. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα μοιάζει με τη νατοϊκή επέμβαση στη Σερβία. Αναφορικά με το Μαυροβούνιο η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη καθώς οι περισσότεροι πιστοί εκεί προσδιορίζουν τους εαυτούς τους ως Σέρβους».

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος πάντως, ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε κίνηση για χορήγηση Αυτοκεφαλίας δεν θα γίνει αποδεκτή.

Εφημερίδα «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.