Το βράδυ της Παρασκευής 6 Μαρτίου 2026 και ώρα 9:30 μ.μ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος προέστη της ιεράς Αγρυπνίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.
Στο θείο κήρυγμά του ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην πνευματική σημασία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, υπογραμμίζοντας τον αγώνα και την προσπάθεια που καλείται να καταβάλει κάθε πιστός κατά την πορεία προς το Πάθος, την Σταύρωση και την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι τόσο τα ιερά αναγνώσματα όσο και τα Ευαγγελικά και Αποστολικά κείμενα της περιόδου αυτής έχουν επιλεγεί από την Εκκλησία μας με ιδιαίτερη θεολογική σοφία, ώστε να ανυψώνουν πνευματικά τους πιστούς και να τους προετοιμάζουν για το Πάθος, την Σταύρωση και την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου. Παράλληλα, υποδεικνύουν τον δρόμο της πνευματικής τελειώσεως και της καλλιέργειας των αρετών.
Αναφερόμενος στον λόγο του Αποστόλου Παύλου προς τους εξ Εβραίων χριστιανούς, επεσήμανε την προτροπή του Αποστόλου να προσέχουμε μήπως υπάρχει μέσα στην καρδιά μας «πονηρά καρδία απιστίας», η οποία μπορεί να μας απομακρύνει από τον ζώντα Θεό. Η πνευματική ζωή, τόνισε, απαιτεί συνέπεια και σταθερότητα και όχι περιστασιακή προσπάθεια.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν αγωνίζονται πνευματικά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, επιχειρούν κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να εντείνουν ξαφνικά τον πνευματικό τους αγώνα. Αυτό συχνά τους κουράζει και τους οδηγεί σε πνευματική ακηδία, η οποία, σύμφωνα με την πατερική διδασκαλία, συνδέεται με την απιστία. Ο άνθρωπος που αναζητά τον Θεό χωρίς επιμονή και συνέπεια, περιμένοντας εύκολα αποτελέσματα, απογοητεύεται και θεωρεί ότι ο Θεός τον εγκατέλειψε. Όμως, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ο Θεός δεν εγκαταλείπει ποτέ κανέναν. Αντίθετα, ο άνθρωπος καλείται με τον αγώνα και την προσευχή του να προσκαλεί τον Θεό μέσα στην ζωή του.
Στην συνέχεια ανέφερε το παράδειγμα του Μωυσέως και του λαού Ισραήλ. Παρότι ο Μωυσής οδήγησε όλους τους Ισραηλίτες έξω από την Αίγυπτο, δεν σώθηκαν όλοι, διότι πολλοί παραπίκραναν τον Θεό με την αμφιβολία και την απιστία τους. Με τον ίδιο τρόπο, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός προσφέρεται σε όλους για να μας ελευθερώσει από την δουλεία των παθών, όμως απαιτείται και η δική μας ανταπόκριση, πίστη και επιμονή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος και στον Άγιο Σπυρίδωνα, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν μεγάλο άγγελο της πίστεως και της Εκκλησίας. Τόνισε ότι η βαθιά ταπείνωση, η αγνότητα και η απεριόριστη αγάπη του προς τον Θεό τον κατέστησαν μοναδικό στην ιστορία της Εκκλησίας, καθώς δεν υπάρχει άλλος άγιος με το ίδιο όνομα. Η ζωή του αποτελεί ζωντανό παράδειγμα πίστεως, εμπιστοσύνης και ολοκληρωτικής αφοσιώσεως στον Θεό.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ότι δεν πρέπει να θεωρούμε πως με λίγη προσπάθεια και μερικές εβδομάδες μετανοίας έχουμε ήδη φτάσει στην πνευματική τελείωση. Η πορεία προς τον Θεό απαιτεί αγώνα, υπομονή και επιμονή. Παράλληλα, προέτρεψε τους πιστούς να μην αφήνουν τον παραπικρασμό να κυριεύει την καρδιά τους, αλλά να θυμούνται τις δωρεές και τις υποσχέσεις του Θεού, τις οποίες θα λάβουν όσοι παραμείνουν σταθεροί μέχρι τέλους στον πνευματικό αγώνα.
Κλείνοντας, ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη και ευλογημένη προσπάθεια, ώστε να αξιωθούμε να φτάσουμε στο τέλος της αγίας αυτής περιόδου και να προσκυνήσουμε με χαρά την ένδοξη και Αγία Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Να υπενθυμίσουμε ότι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό βρίσκεται η δεξιά χείρα του εν αγίοις πατρός ημών Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού.
Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός θα παραμένει ανοιχτός από τις 7:00΄ το πρωί έως το τέλος των βραδινών Ακολουθιών. Το ιερό Λείψανο θα παραμείνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης μέχρι την Κυριακή 8 Μαρτίου.

































