Αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση περί της καλύψεως των κενών σε θέσεις υπηρεσίας παρά την Ιερά Σύνοδο, καταγράφουμε τις περί αυτών πληροφορίες. Βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ανακοίνωση, αφού έως πρότινος καμία πρόσληψη και κανένας διορισμός δεν είχαν κοινοποιηθεί στον τύπο. Όλες τις πληροφορίες για το οργανόγραμμα της διοικήσεως του Μεγάρου της οδού Γενναδίου, κατείχαμε από τα ετησίως εκδιδόμενα από την Αποστολική Διακονία, Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος

Οι προαγωγές τεσσάρων κληρικών που υπηρετούσαν στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου στο βαθμό του επισκόπου και η μετακίνηση των τριών εξ αυτών εκτός του Μεγάρου, σε Καλάβρυτα, Λήμνο και Αθήνα αντίστοιχα, αλλά και αυτή του Αρχιμανδρίτου Βαρνάβα Θεοχάρη, ως Πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης, προκάλεσε κενά στην διοίκηση, τα οποία χρειάστηκε να συμπληρωθούν.

Αρχικά έγιναν αυθημερόν με έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι μετακινήσεις του Αρχιμανδρίτου Δωροθέου Πάπαρη, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, από τη θέση του Δεύτερου στη θέση του Πρώτου Γραμματέως – Πρακτικογράφου της Ιεράς Συνόδου, του Αρχιμανδρίτη Σεραπίωνος Μιχελάκη, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων, έως τότε Γραμματέως παρά τω Αρχιγραμματεί, στην κενή θέση του Δευτέρου Γραμματέως – Πρακτικογράφου, ενώ την θέση του κατέλαβε μετακινηθείς από την Συνοδική επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Εν συνεχεία κατά την Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 5ης Νοεμβρίου 2019 ανακοινώθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο και «επικυρώθηκαν» από τους 12 Αρχιερείς οι εξής μετακινήσεις και προσλήψεις.

O Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Κεντικελένης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα Αλίμου, μετακινήθηκε από το Γραφείο Επικυρώσεων στο Αρχείο της Ιεράς Συνόδου, θέση που κατείχε ο Επίσκοπος Ρωγών Φιλόθεος. Για την θέση του στο Γραφείο Επικυρώσεων προσελήφθη ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Μητράρας κληρικός από ικανού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην Αγία Βαρβάρα Δάφνης, υπηρετήσας κατά το παρελθόν στις Μητροπόλεις Ιερισσού, από όπου και προέρχεται και Γερμανίας. Ο π. Μάξιμος είναι γνώριμος στον Αρχιεπίσκοπο, από την εποχή που υπηρετούσε στη Γερμανία, μαζί με τους μετέπειτα Επίσκοπο Αβύδου Κύριλλο, κληρικό τότε της Μητροπόλεως Θηβών και τον νυν Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Επίσκοπος Κύριλλος εξελέγη επίσκοπος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ίδια ημέρα που εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ως Αθηνών, και πληροφορήθηκε το γεγονός της εκλογής του εντός του Μεγάρου της Αρχιεπισκοπής.

Για την θέση που κατείχε ο Μητροπολίτης Λήμνου, ως Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου, προσελήφθη και διορίστηκε ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καρσιώτης, αδελφός και Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Πεντέλης, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην Αγία Σκέπη Παπάγου και πνευματικό ανάστημα του Μητροπολίτου Γλυφάδας Αντωνίου.

Στα κενά που δημιούργησε ο διορισμός του Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη ως Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχικά μετακινήθηκε από το Γραφείο Πρωτοκόλλου – Διεκπεραιώσεως ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Σουπουρτζής, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην Αγία Γλυκερία Γαλατσίου, ο οποίος προήχθη και αναλαμβάνει Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Τέχνης και προσελήφθη ο Aρχιμανδρίτης Σάββας Ζέρβας, ως Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου. Ο π. Σάββας, είναι πνευματικό ανάστημα του Πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Βολουδάκη και υπηρετεί στην  Ιερά Μητρόπολη Ύδρας.

Τέλος το κενό που δημιούργησε ο διορισμός του Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Φαρμάκη ως Διευθυντού της Εκκλησιαστικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου, κάλυψε η μετακίνηση από την Συνοδική επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Αρχιμανδρίτου Χερουβείμ Μουστάκα, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, αναστήματος του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου και κατά το παρελθόν συνεργάτου των Μητροπολιτών Μεσσηνίας και Ιλίου, ο οποίος προαχθείς αναλαμβάνει Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας.

Με τις ουσιαστικά προαγωγές των στελεχών της Συνοδικής επιτροπής Διορθοδόξων  και Διαχριστιανικών Σχέσεων και την μετακίνηση λαϊκού υπαλλήλου της στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, καταγράφουμε πλήρη αποδυνάμωση της επιτροπής.  Αυτή επήλθε εκτός των ανωτέρω μετακινήσεων, ένεκα και της αποχωρήσεως του επισκόπου Χριστιανουπόλεως Προκοπίου, προσληφθέντος ως Ειδικού Συνεργάτου αυτής, αλλά και της μεταθέσεως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και εν συνεχεία εκλογής του ως επισκόπου Μελιτηνής, συνεργάτου της Αρχιμανδρίτου Μάξιμου Παφίλη. Στην επιτροπή η οποία ιδιαιτέρως αναπτύχθηκε επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, παρέμειναν πλέον ο ικανότατος κληρικός και μοναδικός στην Εκκλησία μας ο οποίος έχει σπουδάσει διπλωματία στην Ρώμη, Γραμματέας της,  Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης και τρεις λαϊκοί υπάλληλοι. Σίγουρα η χειροτονία του ενός εξ αυτών ως κληρικού, το προσεχές Σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου 2019, δεν θα αλλάξει τίποτα στην δύναμη της επιτροπής, οπότε αναμένονται εξελίξεις, αφού τα κενά καλύπτονται.

 Συνοπτικός

 

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Δείτε Επίσης