• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Τα ιερά…τείχη

in Ελλάδα Κόσμος
3 Νοεμβρίου 2019
byPoimin.gr Team
Πόσο θρησκευόμενοι είμαστε και ποιοί είναι οι πιο θρήσκοι στην ΕΕ
Share on FacebookShare on Twitter

Του Ιωσήφ Κόκκινου

Tα Βαλκάνια δοκιμάζονται για μία ακόμη φορά με αφορμή την ορθόδοξη Εκκλησία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζει η εκκλησία της Σερβίας η οποία με δυσκολία διατηρεί στην περιοχή τα μεγάλα και ιερά προσκυνήματα της και τον ελάχιστο ορθόδοξο πληθυσμό. Πριν το 1999 αριθμούσε πάνω από 1000 ναούς, μοναστήρια και παρεκκλήσια στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Οι Αλβανοί κατέστρεψαν τα μισά σχεδόν από αυτά. Την ίδια τύχη είχαν και πολλά κοιμητήρια, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο ορθόδοξης παρουσίας.

Η εκκλησία των Σκοπίων
Για να ενισχυθεί ιδρύθηκε το 1958 η «Αυτοκέφαλη Μακεδονική Εκκλησία», με έδρα τα Σκόπια, προκειμένου να αποσχιστεί από τη Σερβία.

Στην Οχρίδα βρίσκεται σήμερα η έδρα της στην οποία ανήκει το 80% των ορθοδόξων χριστιανών (52% του πληθυσμού), αλλά δεν αναγνωρίζεται επισήμως, από καμία ορθόδοξη εκκλησία.

Με τη δημιουργία όμως του κράτους των Σκοπίων και την αναγνώρισή του από τη διεθνή κοινότητα, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί μία λύση στο εκκλησιαστικό πρόβλημα.

Έτσι ξεκίνησε μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της αποσχισθείσας εκκλησίας των Σκοπίων, ένας διάλογος με σκοπό την εξεύρεση ενός ονόματος, που δεν θα περιείχε τον όρο Μακεδονία.

Η εκκλησία της Ρουμανίας
Αν και έζησε κάτω από κομμουνιστικό καθεστώς για πάνω από σαράντα χρόνια (1948-1989), κατάφερε να έχει τα λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες εκκλησίες των Βαλκανίων.

Σήμερα η Εκκλησία της Ρουμανίας παρουσιάζει μεγάλη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής και γενικότερα της πνευματικής ζωής. Το συνοδικό σύστημα διοικήσεώς της λειτουργεί με τρόπο υποδειγματικό.

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο μορφωμένος κλήρος. Όλοι οι ιερείς είναι θεολόγοι και πολλοί από αυτούς, είναι κάτοχοι δύο και τριών πτυχίων. Μεγάλη άνθηση παρουσιάζει και ο μοναχισμός. Τα μοναστήρια παρουσιάζουν ενδιαφέρον τόσο για την πνευματικότητα τους, όσο και για την αρχιτεκτονική και τον ζωγραφικό τους διάκοσμο.

Βασικό στοιχείο της σύγχρονης Ορθοδόξου Ρουμανικής Εκκλησίας είναι η πλούσια λειτουργική της ζωή.

Η εκκλησία της Βουλγαρίας
Ανήκει και αυτή στις πλέον ταλαιπωρημένες εκκλησίες των Βαλκανίων. Οι κληρικοί της υπέστησαν τα πάνδεινα, η εκκλησιαστική περιουσία κατασχέθηκε, το μάθημα των θρησκευτικών καταργήθηκε, τα μοναστήρια έγιναν μουσεία ενώ απαγορεύθηκε και η ανέγερση νέων εκκλησιών.

Η εκκλησία είχε χάσει τον απολυτρωτικό της ρόλο και είχε μετατραπεί σε προπαγανδιστικό όργανο του κομμουνισμού.

Η εκκλησία της Αλβανίας
Ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη το 1937. Δέχθηκε τα περισσότερα πλήγματα από όλες τις άλλες εκκλησίες των Βαλκανίων, οι οποίες τελούσαν κάτω από έναν πρωτοφανή, απάνθρωπο ολοκληρωτισμό. Λόγω του σαρανταεξάχρονου διωγμού από το αθεϊστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα και των διαδόχων του, καταστράφηκε τελείως.

Το 1991 το Οικουμενικό Πατριαρχείο όρισε -λόγω έλλειψης Ιεραρχίας- τον Μητροπολίτη Ανδρούσης Αναστάσιο, να φροντίσει για την ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση της μαρτυρικής αυτής εκκλησίας.

Η Αλβανική Κυβέρνηση, ενώ δέχθηκε την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, αρνήθηκε την εγκατάσταση στη χώρα άλλων τριών ελλήνων μητροπολιτών.

Η στάση αυτή ανάγκασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να βρει άλλη λύση στο πρόβλημα, αποδεκτή από την κυβέρνηση. Ετσι συγκροτήθηκε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας η οποία εξέλεξε μητροπολίτη Κορυτσάς τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Πελούσι και Επίσκοπο Απολλωνίας τον Οικονόμο π. Κοσμά Κίριο. Τοποτηρητής ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Μετά από τεράστιες προσπάθειες και με τη συμβολή πολλών Ελλήνων πολιτών, η εκκλησία της Αλβανίας ζει τα τελευταία χρόνια τη χαρά της ανασυγκροτήσεώς της.

Από το 1992 λειτουργεί η Εκκλησιαστική Σχολή του Δυρραχίου. Ανοικοδομήθηκαν πάνω από 70 νέοι ναοί, ανακαινίστηκαν πάνω από 63 και επισκευάσθηκαν πάνω από 100, από το 1998 λειτουργεί στο Αργυρόκαστρο εκκλησιαστικό Λύκειο, και επίσης ιδρύθηκαν ελληνικά εκπαιδευτήρια σε πολλές πόλεις.

Εξίσου σημαντικό είναι και το κοινωνικό έργο, που περιλαμβάνει τη δημιουργία πολυϊατρείων και διαγνωστικών κέντρων σε Τίρανα, Κορυτσά και Αργυρόκαστρο, καθώς και ορφανοτροφείο και οικοτροφείο στις ίδιες περιοχές.

Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα για την εκκλησία της Αλβανίας, είναι ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της αλβανικής κοινωνίας, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνεργασία και στη συναδέλφωση των λαών της Βαλκανικής.

Ολες οι Εκκλησίες τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να οργανωθούν σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο παραμένουν οικονομικά ανίσχυρες σε σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο ή τις άλλες Εκκλησίες. Η αδυναμία αυτή έχει προκαλέσει πολλές φορές την ανάγκη να προσφύγουν για βοήθεια στη Ρωσία ή και σε χώρες όπως τον Καναδά, την Αμερική ή την Αυστραλία. Ειδικά η Ρωσική Εκκλησία έχει όλα αυτά τα χρόνια προχωρήσει σε παρεμβάσεις οι οποίες έχουν συμβάλει τα μέγιστα για την στήριξη της ορθόδοξης κοινότητας, χρηματοδοτώντας ανεγέρσεις ναών αλλά και κάθε είδους δράσεις που ενισχύουν τον κλήρο.

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου για το Ουκρανικό, οι Εκκλησίες στα Βαλκάνια έχουν μπει σε φάση εσωστρέφειας καθώς είναι υποχρεωμένες να διαλέξουν στρατόπεδο ανάμεσα σε Ρωσία και Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Για τη Μόσχα η θρησκεία ήταν και παραμένει εργαλείο της γεωπολιτικής της, το μέσο χειραγώγησης των ορθόδοξων πληθυσμών σε ευαίσθητες για τα συμφέροντά της περιοχές, όπως η Βαλκανική, η Βαλτική, η Μέση Ανατολή αλλά και ο Καύκασος και το χρησιμοποιεί ποικιλοτρόπως για να επηρεάζει πολιτικές και εθνοτικές ισορροπίες προς το συμφέρον της. Στη Σερβία, για παράδειγμα, κατεξοχήν εξέδρα μεγιστοποίησης της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, η Εκκλησία χρηματοδοτείται απευθείας από τη Ρωσία, η οποία στηρίζει τις ακραίες θέσεις του Πατριαρχείου για το Κόσοβο.

Έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Βουλγαρίας προκάλεσαν οι νουθεσίες του πατριάρχη Κυρίλλου κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Σόφια, με αφορμή τις εορτές για την απελευθέρωση της χώρας –στον ρωσοτουρκικό πόλεμο– από τους Τούρκους. Ο Κύριλλος επέπληξε δημόσια την ηγεσία γιατί τόλμησε να συμπεριλάβει και τους Ουκρανούς, όπως και άλλες εθνότητες, στις στρατιές του Τσάρου, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών με τον πρόεδρο της χώρας Ράντεφ να αποδοκιμάζει την «αλαζονεία» του Ρώσου ιεράρχη, τονίζοντας πως «ήρθε ως θρησκευτικός ηγέτης και φεύγει ως πολιτικός…».

«Για την κυβέρνηση της Ρωσίας η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι απλά ένα εργαλείο, μία κανονιστική δύναμη που μπορεί να αλλάξει τη στάση και τελικά να αναδιαμορφώσει το μετακομμουνιστικό ευρωπαϊκό γεωπολιτικό πλαίσιο προς όφελος της Ρωσίας», ανέφερε σε ανάλυσή της η ιστοσελίδα worldaffairsjournal.org.

Αλλά παιχνίδι θρησκευτικής επιρροής και δι’ αυτής γεωπολιτικής, δεν κάνει μόνο η Ρωσική Εκκλησία στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Βατικανό και μαζί του η Καθολική Δύση ασκούν ιστορικά θρησκευτική διπλωματία στην περιοχή και ο Πάπας Φραγκίσκος έχει περιοδεύσει σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής, πλην της Σερβίας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Φραγκίσκος επισκέφθηκε Ρουμανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, από όπου εξέπεμψε μηνύματα αδελφοσύνης προς τις εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες. Το ίδιο διάστημα, αρχής γενομένης από την Αθήνα και το Αγιον Ορος, περιοδεύει στη ΝΑ Ευρώπη και ο αρμόδιος για θρησκευτικά θέματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υψηλόβαθμος διπλωμάτης, Σάμουελ Μπράουνμπακ.

Επισκεπτόμενος τα Σκόπια ο Ποντίφικας προσκύνησε στο σπίτι όπου γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα την οποία εσχάτως το Βατικανό αγιοποίησε, προκαλώντας κύμα συμπάθειας και δυνάμει πεδίο ανάπτυξης του Καθολικισμού στους αλβανικούς πληθυσμούς της περιοχής, ενώ ως καλός διπλωμάτης, ερωτηθείς για την απόφαση της Αγίας Εδρας να αγιοποιήσει τον αμφιλεγόμενο Κροάτη καρδινάλιο Στέπινατς, άφησε ανοιχτό το θέμα. Ο Στέπινατς είναι για τους Σέρβους ορθοδόξους «κόκκινο πανί», καθώς τον κατηγορούν ότι ευλόγησε το φασιστικό κράτος των Κροατών Ουστάσι στην Κατοχή.

Στην κορύφωση της κρίσης για την Αυτοκεφαλία μάλιστα, ο πατριάρχης Κύριλλος κάλεσε τους πιστούς ορθοδόξους «να αντισταθούν στην απορρόφηση της Ουκρανίας από τη βέβηλη Δύση…».

Κιβωτός της Ορθοδοξίας

Πρόσφατα Άρθρα

«Λιτανεύουμε το μήνυμα της Εξόδου σε κάθε γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Λιτανεύουμε το μήνυμα της Εξόδου σε κάθε γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας»

23 Ιουνίου 2026

Μία ξεχωριστή και μεγαλειώδης επετειακή μουσική παράσταση πραγματοποιήθηκε από την Αρχιερατική Περιφέρεια Παραβόλας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση...

Read more
Πλούσιο ποιμαντικό  πρόγραμμα του Μητρ. Κορίνθου  το διήμερο 20-21 Ιουνίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πλούσιο ποιμαντικό πρόγραμμα του Μητρ. Κορίνθου το διήμερο 20-21 Ιουνίου

23 Ιουνίου 2026

Κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος συμμετείχε και προέστη σε σειρά εκδηλώσεων...

Read more
Άγιος Βάρβαρος ο Μυροβλήτης και Θαυματουργός
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Βάρβαρος ο Μυροβλήτης και Θαυματουργός

23 Ιουνίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού      Άγιοι της Εκκλησίας μας δεν προέρχονται από πολιτισμένους λαούς, αλλά και από απολίτιστους...

Read more
Λαμπρός εορτασμός των ονομαστηρίων του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός εορτασμός των ονομαστηρίων του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου

23 Ιουνίου 2026

Ἡ τοπική μας Ἐκκλησία ἑόρτασε κατὰ τὸ διήμερο 21 καὶ 22 Ἰουνίου 2026 τὴ μνήμη τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Ἱερομάρτυρος Εὐσεβίου,...

Read more
Θερινή εορτή Παιδικών Σταθμών «Ιωνική Αγωγή» της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Θερινή εορτή Παιδικών Σταθμών «Ιωνική Αγωγή» της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

22 Ιουνίου 2026

Η θερινή εορτή των Παιδικών Σταθμών «Ιωνική Αγωγή» της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Η κατασκήνωση είναι έργο αγάπης, ευθύνης και προσφοράς της Εκκλησίας στους νέους»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Η κατασκήνωση είναι έργο αγάπης, ευθύνης και προσφοράς της Εκκλησίας στους νέους»

22 Ιουνίου 2026

Με την χάρη του αγίου Θεού και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, την Κυριακή 21...

Read more
Δωρεά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας για τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φλώρινας
Εκκλησία της Ελλάδος

Δωρεά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας για τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φλώρινας

22 Ιουνίου 2026

Το Σάββατο 20 Ιουνίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης...

Read more
Εκδημία π. Δημητρίου Μαρτσούκου
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκδημία π. Δημητρίου Μαρτσούκου

22 Ιουνίου 2026

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, απεβίωσε το πρωί της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2026 ο συνταξιούχος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς...

Read more
Μνημόσυνο Ὀδυσσέως Ἀνδρούτσου στήν Πάτρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Μνημόσυνο Ὀδυσσέως Ἀνδρούτσου στήν Πάτρα

22 Ιουνίου 2026

Κατ’ ἒτος καί κατά μῆνα Ἰούνιον, στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου Πατρῶν, ἐπιτελεῖται ἱερό Μνημόσυνο, ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου...

Read more
ΙΓ´ Μοναχική Σύναξη με θέμα: «Το δεύτερον βάπτισμα»
Εκκλησία της Ελλάδος

ΙΓ´ Μοναχική Σύναξη με θέμα: «Το δεύτερον βάπτισμα»

22 Ιουνίου 2026

Την Δευτέρα 22 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των ΛΒ΄ Παυλείων, διοργανώθηκε στο Πανελλήνιο ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά η...

Read more
Ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Ἱερομάρτυρος Βασιλείου τοῦ Χιλιοδένδρου στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Ἱερομάρτυρος Βασιλείου τοῦ Χιλιοδένδρου στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας

22 Ιουνίου 2026

Μέ ἐκκλησιαστική λαμπρότητα καί τή συμμετοχή πλήθους πιστῶν ἑορτάσθηκε τό διήμερο 20 καί 21 Ἰουνίου 2026 ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου...

Read more
Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 10ος Αγώνας Δρόμου «Το Πέρασμα του Αποστόλου Παύλου»
Εκκλησία της Ελλάδος

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 10ος Αγώνας Δρόμου «Το Πέρασμα του Αποστόλου Παύλου»

22 Ιουνίου 2026

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και με απόλυτη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία,...

Read more
«Η αγία ιερωσύνη είναι αποστολή, μαρτυρία διακονία!»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η αγία ιερωσύνη είναι αποστολή, μαρτυρία διακονία!»

22 Ιουνίου 2026

Στον ιερό Ναό Τιμ. Σταυρού Σερρών, ιερούργησε, σήμερα Κυριακή 21 Ιουνίου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος....

Read more
«Η διαστροφή του οφθαλμού, σκοτίζει τον άνθρωπο»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η διαστροφή του οφθαλμού, σκοτίζει τον άνθρωπο»

21 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή, 21 Ιουνίου 2026, Γ΄ Ματθαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε...

Read more
«Η πραγματική ελπίδα του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο Χριστός»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η πραγματική ελπίδα του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο Χριστός»

21 Ιουνίου 2026

Στην ακριτική Σάμο βρέθηκε το διήμερο 21-22/6 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προκειμένου να συμμετάσχει στα ονομαστήρια του οικείου...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»
Κηρύγματα

«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

19 Ιουνίου 2026

Γ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ  «ZHTΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» (Ο ΚΥΡΙΟΣ) Ἡ σημερινή Εὐαγγελική περικοπή, ἀδελφοί χριστιανοί, λέγεται «Γ´ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ»....

«Εχει ανάγκη ο Ήλιος να επιστρατεύσει επιχειρήματα για να καταξιωθεί;;; »

«Ζητείτε δε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού… και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν»

19 Ιουνίου 2026
Η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού και κοινωνία Θεώσεως

«Απελευθέρωση από το άγχος»

19 Ιουνίου 2026
Κωλύματα Ιερωσύνης | Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας

«Ο Λύχνος του σώματος» | Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας για την Κυριακή Γ’ Ματθαίου

3 Ιουλίου 2022
Η παρουσία του Θεού

«Μήπως δεν βλέπεις καλά;»

27 Ιουνίου 2020

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Ματθαίου

6 Ιουλίου 2019
Αγάπη χωρίς τέλος

Καταλλαγή καί σωτηρία

16 Ιουνίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Γ’ Ματθαίου – Η πρόνοια του Θεού

14 Ιουνίου 2018
Next Post
Η ημέρα που εξευτέλισε τη λογική

Η ημέρα που εξευτέλισε τη λογική

Στη βάση της ταπεινώσεως

Μυστική ένωση με τον Κύριο

Το βαθύ νόημα των πόνων στη ζωή μας

Φρίκη στη Μάνη: Η Βουλγάρα σύντροφος του ιερέα είχε χάσει την επιμέλεια της 12χρονης

Ο Υβριδικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ανατολική Ορθοδοξία

Ο Υβριδικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ανατολική Ορθοδοξία

Άρτης: O άνθρωπος έχει απεριόριστες δυνάμεις, όταν διαθέτει Πίστη στον Χριστό

Άρτης: O άνθρωπος έχει απεριόριστες δυνάμεις, όταν διαθέτει Πίστη στον Χριστό

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist