Στην Ιερά Καθέδρα της πρωτευούσης των Λοκρών, την πόλη της Αταλάντης ιερούργησε και ωμίλησε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου (των Αγίων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ημέρα της επετείου ενός έτους από της εκλογής του, υπό του σεπτού Σώματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Αποστολικό θρόνο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Το δεξιό αναλόγιο διακόνησε Βυζαντινός χορός, υπό την χοραρχία του Διευθυντού του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» κ. Ανδρέου Ιωακείμ, ενώ εξ αριστερών έψαλλαν μέλη της τετράφωνης χορωδίας Αταλάντης, υπό την καθοδήγηση του πολιού Πρωτοψάλτου κ. Νικολάου Σαμαρτζή.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή του καλού σπορέως, επικεντρώνοντας τον λόγο του στην αξία της υπομονής :

«Υπάρχει μια φράση στην περικοπή, που έχει πολύ μεγάλη σημασία, η οποία συνδέεται τόσο με τους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά έχει άμεση σύνδεση και με τα προτάγματα και τις αναγκαιότητες της εποχής, στην οποία ζούμε.

Λέει ο Χριστός για τη γη την οποία καρποφορεί, ότι καρποφορεί εν υπομονή. Ότι πολλές φορές θέλει υπομονή για να καρπίσει, να ανθίσει ο σπόρος και να φέρει καρπούς και ένας καλός γεωργός, είναι εκείνος που δεν βιάζεται, ο οποίος περιμένει την κατάλληλη ώρα, όπου η φύση θα γονιμοποιηθεί και θα φέρει την ευλογία την οποία προσδοκά.

Έτσι και στη ζωή μας, πολλές φορές ο σπόρος μπορεί να πέσει σε μια στιγμή, που αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ανομβρία, σε ξηρασία πνευματική. Μπορεί ο σπόρος να πέσει σε μια περίοδο δοκιμασίας και θλίψης, σε μια στιγμή που αισθανόμαστε ανέτοιμοι, όμως αν έχουμε υπομονή ο σπόρος θα καρποφορήσει.

Η υπομονή είναι το νεράκι που τρέφει τη γη της καρδιάς μας. Η υπομονή και τα δάκρυα της υπομονής είναι  το λίπασμα, το οποίο θα δώσει ουσίες στο σπόρο για να γίνει εύχυμος καρπός. Η υπομονή έχει υπάρξει το χαρακτηριστικό όλων των Αγίων της Εκκλησίας και των Πατέρων που εορτάζουμε σήμερα της 7ης Οικουμενικής Συνόδου. Είχαν πολλή υπομονή με τις δοκιμασίες, τις προκλήσεις των καιρών τους.      Πολλές φορές, η ζωή μας φέρνει τα πράγματα διαφορετικά από ότι τα περιμένουμε, αιφνιδιαστικές διαψεύσεις, απογοητεύσεις που δεν τις περιμένουμε και τότε καλείται η καρδιά μας να δείξει υπομονή, προκειμένου να ανθίσει ο σπόρος κάθε προσπάθειας, κάθε θελήσεως και επιθυμίας. Καρποφορεί λοιπόν εν υπομονή η αρετή. Για αυτό και τα παραδείγματα της υπομονής να τα  έχουμε πάντα μπροστά μας και με αυτή την υπομονή, τη σύνεση να πορευόμαστε στη ζωή μας. Να έχουμε πάντα υπ’ όψιν μας, ότι όλα τα πράγματα στη ζωή και ιδίως τα σπουδαία θέλουν τον καιρό τους. Μην εκβιάζουμε τις συνθήκες και κυρίως μην είμαστε ανυπόμονοι στις σχέςεις μας. Μην είμαστε απαιτητικοί από τους άλλους, αλλά να περιμένουμε να λειτουργήσουν όταν είναι η ώρα, η δική τους η ώρα. Να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα του καθενός, διότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες δυνατότητες, ούτε τους ίδιους χρόνους. Ακόμα και τα ίδια μας τα παιδιά δεν είναι ίδια. Το κάθε ένα έχει τον διαφορετικό του τρόπο, τη μοναδικότητα της ψυχής του, τη μοναδικότητα του χαρακτήρα του. Να αφήνουμε χρόνο στο Θεό, γιατί ο Θεός είναι ο Κύριος του χρόνου και της ζωής και ξέρει το πότε, το πώς, το γιατί και το αν..»

Προ της απολύσεως εψάλη ευχαριστήριος δοξολογία για την πρώτη επέτειο από της εκλογής του Σεβασμιωτάτου, στο τέλος της οποίας ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές εξέφρασε την χαρά και την τιμή που νιώθουν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου, για το γεγονός ότι ο Σεβασμιώτατος, έτι μία φορά βρέθηκε στο κέντρου της ιστορικής επαρχίας Ταλαντίου και Λοκρίδος, αλλά αυτή την φορά  για να συνεορτάσει με τους κληρικούς, τους άρχοντες και τον πιστό λαό και για να υπογράψει το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» και του Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης.

Ο κ. Δήμαρχος χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή γιατί είναι η ημέρα της συμπλήρωσης ενός έτους από την εκλογή σας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας στη θέση του Μητροπολίτου Φθιώτιδας.

Η συνολική παρουσία σας, η εργατικότητα σας, η παρεμβατικότητα σας, το κοινωνικό σας έργο, η δράση σας και η στάση σας τον ένα αυτό χρόνο επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις άριστες συστάσεις που σας συνόδευαν από την εκλογή σας. Η Φθιώτιδα στο πρόσωπο σας βρίσκει έναν φωτισμένο Ιεράρχη, έναν πνευματικό ηγέτη που μπορεί να εμπνεύσει και να οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο έναν λαό που βάλλεται και αγωνιά.

Η Φθιώτιδα είναι ένας μεγάλος Νομός και η περιοχή ευθύνης σας έχει πολλά προβλήματα και αυξημένες ανάγκες φροντίδας και προσοχής. Στο σύντομο χρονικό διάστημα της παρουσίας σας, μας έχετε γεμίσει με αισιοδοξία πως μπορείτε να βρείτε λύσεις και να απαλύνετε τον ανθρώπινο πόνο. Είστε ο κατάλληλος Ποιμενάρχης την κατάλληλη χρονική περίοδο.

Από την πρώτη στιγμή δείξατε έμπρακτα την αγάπη σας για την περιφέρεια και αγκαλιάσατε την περιοχή μας όσο κανένας άλλος. Είμαστε σίγουροι πως δεν είναι κάτι πρόσκαιρο ή τυχαίο. Είμαστε σίγουροι πως το ενδιαφέρον σας για τον τόπο μας είναι πραγματικό και αποδεικνύετε πως είστε άξιος διάδοχος του Επισκόπου Ταλαντίου και μετέπειτα Προέδρου της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας Νεοφύτου.

Η Λοκρίδα είναι μια περιοχή της κανονικής δικαιοδοσίας σας με αυξημένες ανάγκες μέριμνας τόσο για τους νέους όσο και για τους ηλικιωμένους. Σήμερα εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας στο μουσικό επίπεδο μέσω της σύμπραξης του Ωδείου της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας «Γερμανός ο Μελωδός» και του Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης. Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις και για άλλες συνέργειες και με χαρά έχουμε ενημερωθεί για την επιθυμία σας να λειτουργήσετε περισσότερες δραστηριότητες και υποδομές της Μητρόπολης Φθιώτιδας στην περιοχή μας, η οποία χρειάζεται τη στοργή σας.

Ο Δήμος Λοκρών και προσωπικά εγώ ως Δήμαρχος στο πρόσωπο σας έχουμε βρει έναν Πνευματικό Πατέρα και φίλο που νοιάζεται για τα προβλήματα των κατοίκων του τόπου μας και αφιερώνει επαρκή χρόνο και φροντίδα για να θεραπεύει και για να βοηθά όλους όσους προστρέχουν σε σας».

Στον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, εκ μέρους του Ιερού κλήρου της Λοκρίδος, ευχήθηκε υιικώς και εγκαρδίως επί τη συμπληρώσει ενός έτους από της εκλογής του, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης και Ιεροκήρυξ Λοκρίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος.

Η ημέρα αυτή χαρακτηρίστηκε ως ορόσημο για τον Δήμο Λοκρών, καθ΄ότι στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, υπεγράφη μεταξύ του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ως Προέδρου του νεοσύστατου Ωδείου της Μητροπόλεως  «Γερμανός ο Μελωδός» και του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανασίου Ζεκεντέ σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Ωδείου και του Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης. Απόφαση, την οποία όλοι οι δημότες της Αταλάντης εδέχθησαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Ο Σεβασμιώτατος με συγκίνηση ευχαρίστησε τόσο τον κ. Δήμαρχο, όσο και τον π. Δημήτριο, αλλά και όλους τους πιστούς για τα έκδηλα συναισθήματα της αγάπης τους και των ευχών τους προς το πρόσωπό τους και για ακόμη μία φορά, απηύθυνε κάλεσμα ουσιαστικής συνεργασίας με όλους τους φορείς, με μοναδικό σκοπό και στόχο «την διακονία των ανθρώπων και ιδιαίτερα την ανακούφιση των πονεμένων».

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

«Απευθυνόμαστε απόψε σε πραγματικούς επιστήμονες και ιατρούς, που μας εμπνέουν ασφάλεια και βεβαιότητα»

Στον γραφικό και όμορφο Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Κάστρο Λαμίας, χοροστάτησε και ωμίλησε το απόγευμα του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου στον Αρχιερατικό Εσπερινό ο...

Ὁ Ὅσιος Δαυῒδ ὁ Γέρων, ὁ ἀσκητής τῆς Εὔβοιας

Mητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος   Ὁ Ὅσιος Δαυῒδ, ὁ Γέρων, γεννήθηκε κατά τούς χρόνους τῆς δουλείας στούς Τούρκους, τό 1519, στό...

Διά της μεταλήψεως να στολίζουμε και να φωτίζουμε όντως τις ψυχοσωματικές μας υπάρξεις

Κάθε φθινόπωρο εκάστου έτους, στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, πραγματοποιείται γενικό ιερατικό συνέδριο. Ωστόσο εφέτος, λόγω των ισχυόντων μέτρων υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού της χώρας...

Γαλλία: Πυροβόλησαν ελληνορθόδοξο Ιερέα

Ορθόδοξος ιερέας ελληνικής καταγωγής δέχθηκε πυρά από πριονωμένο κυνηγετικό όπλο στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) στη Λιόν της νοτιοανατολικής Γαλλίας και ο...

Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀποχαιρετᾶ ἕνα φωτισμένο Ἱεράρχη

† Ἀναστάσιος Ἀρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου καί πάσης Ἀλβανίας  ἐπί τῇ ἐκδημίᾳ τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαυροβουνίου καί Παραθαλασσίας κυροῦ Ἀμφιλοχίου  Μέ βαθύτατο πόνο πληροφορηθήκαμε τήν εἰς Κύριον ἐκδημίαν...

Θετικός στον κορονοϊό ο Μητροπολίτης Ιερισσού – Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί υπέρ αυτού!

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις ἀνακοινώνει ὅτι ἀπό χθές, Παρασκευή 30η Ὀκτωβρίου, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος παρουσίασε συμπτώματα ἰώσεως. Ὑπεβλήθη, λοιπόν, στό τέστ τοῦ COVID –...

Τα τρία φάρμακα

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ Πλησιάζουμε, σύμφωνα με την παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας, καθημερινά τους Αγίους μας, τιμούμε την μνήμη τους, προφέρουμε το...
video

Η Σύνοδος του Κολυμπαρίου είναι η αιτία όλων των κακών που ζούμε και θα ζήσουμε

Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος: ''Το 2016 έγινε η Σύνοδος της Κρήτης στο Κολυμπάρι και από τότε κολυμπούμε μέσα στις ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του Κολυμπαρίου. Εκεί...

Μήνυμα Μητροπολίτου Δημητριάδος για την πανδημία του Κορωνοϊού

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ για την πανδημία του Κορωνοϊού Αγαπητοί...

Τό ἱστορικό Μοναστήρι τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων στόν Πάρνωνα

Τό ἱστορικό Μοναστήρι τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων (Κοσμᾶ καί Δαμιανοῦ μετά τῆς μητρός αὐτῶν Θεοδότης), βρίσκεται σ᾿ ἕνα ὀροπέδιο τοῦ Πάρνωνα (ὕψωμα Σταματήρα), σέ ὑψόμετρο...

Oι άγιοι των φτωχών Άγιοι Ανάργυροι

Στην Εκκλησία μας έχουμε πολλές περιπτώσεις αγίων που έκαναν κανόνα της ζωής τους και εφάρμοσαν στην πράξη το Κυριακό λόγιο «ασθενούντας θεραπεύετε…δωρεάν ελάβετε δωρεάν...

COVID-19: Στο «κόκκινο» η Λάρισα – Πώς θα λειτουργήσουν οι Ιεροί Ναοί

Μετά τήν κατάταξη τῆς Περιφερειακῆς Ἑνότητας Λάρισας στό ἐπίπεδο ἐπικινδυνότητας 4 (κόκκινο), καί μέ ἐμφανῆ τόν κίνδυνο ἀνεξέλεγκτης μετάδοσης τῆς ἀσθένειας, ἡ Ἱερά Μητρόπολη...

Προσευχή του Αγίου Νεκταρίου προς την Θεοτόκον

Δός μοι, Παρθένε, τὴν χαράν, Πνεύματος τοῦ Ἁγίου, δός μοι εἰρήνην τῇ ψυχῇ, εἰρήνην τοῦ Κυρίου. Δός μοι ἀγάπην, ἔρωτα θεῖον, ἐξηγνισμένον, πολύν, θερμὸν καὶ...

Ἡ ἀκριτική μας Ἱερά Μητρόπολη Σάμου μετά τόν σεισμό…

Μέ ἔντονη θλίψη καί συνοχή καρδίας βιώνουμε τόν τραγικό ἀπολογισμό τοῦ χθεσινοῦ σεισμοῦ στήν ἀκριτική Ἱερά Μητρόπολή μας καί ἰδίως στό Νησί τῆς Σάμου. Πολλοί...

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Συμπάσχουμε με τον πόνο τους, μοιραζόμαστε την αγωνία τους

Με βαθιά θλίψη και αγωνία παρακολουθούμε από εδώ, στους Αντίποδες, τις εικόνες καταστροφής που μας έρχονται από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Ελλάδας και της...