Φωτογραφία : Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας

Αν και ακόμη δεν έχουν κλείσει οι πληγές με την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, φαίνεται πως σύντομα θα μας απασχολήσει και το ζήτημα της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία σήμερα υπάγεται πνευματικά στο Πατριαρχείο Σερβίας. Πριν από λίγες μέρες έφτασαν στο Φανάρι όπου συναντήθηκαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο νυν πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Oliver Spasovski, συνοδευόμενος υπό του προκατόχου αυτού κ. Zoran Zaev. Οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Βορείου Μακεδονίας, ένα θέμα που ήδη έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη Σερβία αλλά και τη Μόσχα.

Το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας των Σκοπίων έρχεται να τεθεί σε μία περίοδο όπου υπάρχει έντονη διαμάχη μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου με αφορμή το ιδιοκτησιακό μονών και ναών.

Περίπου 12.000 ναοί, μοναστήρια και άλλα ιδρύματα, τώρα με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δεν ανήκουν πια στη σερβική Εκκλησία.

Και ενώ μαίνεται ο πόλεμος Μαυροβουνίου –Σερβίας ( το Φανάρι στηρίζει τους Σέρβους), οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι επισκέφτηκαν την Πόλη και επί της ουσίας ζήτησαν αυτοκεφαλία για την Εκκλησία τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου: «Σκοπός της επισκέψεως ήτο η θεώρησις του εκκλησιαστικού προβλήματος της χώρας αυτών. Κατά την συζήτησιν ετέθησαν επί τάπητος αι προηγηθείσαι επί του θέματος φάσεις, εν αις και η βούλησις της επαναφοράς της εκείσε Εκκλησίας εις την κανονικότητα υπό το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχριδών, κατόπιν και της υποβληθείσης εν καιρώ εις την Μητέρα Εκκλησίαν εκκλήτου προσφυγής.

Προς τούτο απεφασίσθη να προσκληθούν εις την έδραν του Οικουμενικού Πατριαρχείου αντιπροσωπείαι της Εκκλησίας της Σερβίας και της εν τη χώρα αυτών Εκκλησίας, προς διαβούλευσιν και προσπάθειαν εξευρέσεως κοινώς αποδεκτής λύσεως».

Η πρόταση του Βαρθολομαίου για συνάντηση των δύο πλευρών στο Φανάρι προβληματίζει τη Σερβία η οποία όλα αυτά τα χρόνια -με τη στήριξη της Μόσχας- προσπαθεί να μην διαταραχτεί το Εκκλησιαστικό καθεστώς στα Βαλκάνια και ν’ αποτραπεί οποιαδήποτε εξέλιξη μπορεί να ανοίξει ένα ακόμη κεφάλαιο στην κόντρα Βαρθολομαίου και Κύριλλου με θύμα την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Στο μεταξύ, λόγω των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου επικρατεί προβληματισμός στο σύνολο των Εκκλησιών. Αν και το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει ταχθεί υπέρ των θέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Πατριάρχης κ. Ιωάννης με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, μιλώντας για το θέμα της ενότητας της Ορθοδοξίας τόνισε: «Ως προς τον θόρυβο που προκαλείται μερικές φορές και επικρατεί γύρω από κάθε εκκλησιαστικό γεγονός, υπενθυμίζουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία παγκοσμίως περνάει σήμερα μία ιδιαίτερη φάση που απαιτεί από όλους μας να εντείνουμε τις προσευχές και να συνεργαστούμε για την διατήρηση της ενότητας, η οποία αποτελεί εντολή του Κυρίου.

Ως εκ τούτου, απαιτείται απ’ όλους εκείνους οι οποίοι ασχολούνται με τις υποθέσεις της Εκκλησίας, να παραμείνουν μακριά από την τροφοδοσία διαφωνιών, ώστε να μην παρασύρεται ο πιστός λαός από διάφορες φανταστικές αφηγήσεις που αποσκοπούν μόνο στην αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην Εκκλησία και στον κατακερματισμό των πιστών με σκοπούς που είναι πια πολύ γνωστοί.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η Εκκλησία Αντιοχείας δεν έχει συμβιβαστεί και δεν θα το κάνει, θα υπερασπίζεται την αλήθεια και θα παραμένει μία προφητική φωνή για τα ζητήματα της πατρίδας και του λαού της, της Μέσης Ανατολής, χωρίς ποτέ να τα λησμονεί.

Οσον αφορά τα εκκλησιαστικά ζητήματα καθ’ εαυτά, τα αντιμετωπίζουμε πάντα μέσα στην εκκλησία και με μία εκκλησιαστική λογική που βασίζεται στις διδασκαλίες του Ιερού Ευαγγελίου, της Ιεράς Παράδοσης και του κανονικού δικαίου που αποτελούν την μοναδική αφετηρία και αναφορά των πιστών». Η θέση αυτή του κ. Ιωάννη έρχεται σε μία περίοδο όπου το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ιορδανία στην οποία όλα δείχνουν πως θα συμμετέχουν η Μόσχα, η Αντιόχεια και βεβαίως η Σερβία. Ενώ θα απέχουν το Φανάρι, η Αλεξάνδρεια και βεβαίως η Αθήνα. Αγνωστο παραμένει τι θα κάνουν τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Ρουμανίας αλλά και η Εκκλησία της Κύπρου, αν και όλα δείχνουν πως δύσκολα θα έρθουν σε σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Δείτε Επίσης