• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 27 Απριλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Περί προσκυνημάτων ο λόγος…..

17 Οκτωβρίου 2020
in Απόψεις - Γνώμες
Στην ιεροκατηγορία αν έχεις άδικο σε κατακαίει, αν έχεις δίκιο σε μουτζουρώνει
Share on FacebookShare on Twitter

Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου
 
Πλοηγώντας στο διαδίκτυο διάβασα αρκετά για το θέμα. Μεταξύ των διαφόρων τοποθετήσεων και μία, η οποία προσκαλεί τους αναγνώστες να μάθουν τι σημαίνει η λέξη προσκυνώ, ώστε να μην προσκυνούν….. «Μάθε τι σημαίνει η λέξη «προσκυνώ» για να μην προσκυνήσεις ξανά!» ήταν ο τίτλος του άρθρου.
 
Μου έκανε βέβαια εντύπωση ότι χρησιμοποιείται από τον αρθρογράφο και μία φωτογραφία γυναικός, η οποία, γονυκλινής και ξυπόλυτη, ανεβαίνει σκαλοπάτια, προφανώς Ιερού τινός Ναού! Είναι πλέον εμφανής ο στόχος· ποιά δηλαδή προσκύνηση πρέπει, κατά την άποψη του αρθρογράφου, να σταματήσει, μιάς και μία εικόνα είναι πιο εύγλωττη από χίλιες λέξεις!
 
Ωστόσο, δεν θα σχολιάσω αυτήν του την επιλογή, υπερασπιζόμενος άμεσα την αξιοπρέπεια της γυναίκας και το δικαίωμά της να πράττει και να εκφράζεται ελεύθερα…. Και φυσικά τούτη η ταπεινή μου κατάθεση είναι έκφραση καρδιακής αγάπης και προέρχεται από συναίσθηση ποιμαντικής ευθύνης και μόνον!
 
Μελετώ το κείμενο, στο οποίο γίνεται από τον αρθρογράφο ετυμολογική προσέγγιση. Στα Αρχαία Ελληνικά, το «φιλώ» είναι «κυνέω / κυνώ», εξ’ ου και το προσκυνώ (σημαίνει κάνω ένα βήμα μπροστά και δίνω ένα φιλί). Στον Όμηρο χρησιμοποιείται και σαν τέτοιο. Η σημασία του είναι κι αυτή, όπως και πολλές άλλες. Η ετυμολογία της λέξης όμως, η αρχική της προέλευση, είναι η εξής: “προσκυνώ, αόρ. προσκύνησα, μελ. προσκυνήσω: Συντίθεται από την πρόθεση “προς” και το ρήμα κυνέω-ώ που σημαίνει “υποδέχομαι με χαρά”. Η ρίζα του είναι η λέξη “κύων” που σημαίνει “σκύλος”. Έτσι, η λέξη σημαίνει στην κυριολεξία: “να πέφτω στα τέσσερα η να κάνω χαρές, όπως ακριβώς ο σκύλος”, Κάρολος Χούκ, “Κλείδα της ελληνικής διαθήκης: Επιλογή κειμένων με φιλολογική εξήγηση”, σελ. 6 και σελ. 142.
 
Προσκυνέω-ώ: Φιλώ ή θαυμάζω, από την ανατολίτικη συνήθεια να φιλούν τα χέρια ή τα γόνατα των ανωτέρων. Η απλούστερη σημασία του είναι “σκύβω”. Προέρχεται από το ρήμα “κυνέω” που σημαίνει “χαίρομαι” ή “φιλώ” σαν σκύλος.
 
Η λέξη “προσκυνώ” στην ουσία σημαίνει “μιμούμαι τον σκύλο” (F. Valpy, “Οι βασικές λέξεις της ελληνικής γλώσσας”, Πανεπιστήμιο Καίμπριτζ, σελ. 154 και 244).
 
“Το αρχαίο ρήμα “προσκυνώ” σήμαινε “υποκλίνομαι σε ένδειξη υποταγής, φιλώντας τα χέρια ή τα πόδια κάποιου” (Μπαμπινιώτης, “Ελληνικό Λεξικό”, σελ. 868)
 
“Η αρχική σημασία του “προσκυνώ” είναι “να συμπεριφέρομαι σαν τον σκύλο” (Webster, “Συντακτικό και Συνώνυμα της Καινής Διαθήκης, σελ. 253).
 
“Ουκ είθισται τοις Έλλησιν άνθρωπον προσκυνέειν”.
 
Ύστερα από όσα πιο πάνω αναφέρθηκαν, σωστά θεωρώ εναντιώνεται κάποιος στην προσκύνηση ανθρώπου από άνθρωπο. Η μεταξύ μας, όχι πάντοτε αυτονόητη, ισότητα απαγορεύει τέτοιου είδους δουλικές και χαμερπείς συμπεριφορές. Ας θυμηθούμε ότι και οι ίδιοι οι Απόστολοι του Χριστού αντιδρούσαν ζωηρά, όταν οι συνάνθρωποί τους, γεμάτοι από θαυμασμό για τα θαύματα που επιτελούσαν, τους προσκυνούσαν ως θεούς και όχι ως φορείς της χάριτός Του.
 
Ακολούθησαν το παράδειγμα του Κυρίου μας, ο Οποίος ενίκησε τον πειρασμό και του αρνήθηκε την προσκύνηση (Λουκ. δ΄ 5-9). Αυτά τα χνάρια του Ιδρυτού Της, ανέκαθεν ακολουθεί η Εκκλησία. Μας μαθαίνει να προσκυνούμε! Ναί, να προσκυνούμε! και να λατρεύουμε! Ποιόν όμως; Κύριον τον Θεόν μας! Ναι, γιατί είναι το αφεντικό μας, ο Κύριός μας! Αλλά τι είδους αφεντικό; Μοναδικό! Αφεντικό, που, χωρίς καμμιά ανάγκη ή σκοπιμότητα, μας έπλασε εκ του μηδενός, από την ανυπαρξία μας έφερε στην ζωή και όταν ακόμη εμείς Τον προδώσαμε και αποδημήσαμε από την Χάρη Του, δεν μας εγκατέλειψε, αλλ’ έκανε τα πάντα για να μας ανορθώσει, να μας αναπλάσει, να μας αποκαταστήσει και να μας χαρίσει την Βασιλεία Του την επουράνια! Από αγάπη και μόνο λύγισε τους ουρανούς και κατέβη! Έγινε άνθρωπος, «εαυτόν εκένωσε μορφήν δούλου λαβών» (Φιλιπ. β΄, 7). Ήλθε για να μας υπηρετήσει και όχι να Τον υπηρετήσουμε (Ματθ. κ΄, 28) και δεν δίστασε να πεθάνει για μας! Ο θάνατός Του έγινε η ζωή μας! Έγινε ο ελευθερωτής μας από τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τύραννο τον διάβολο, ο λυτρωτής μας από τον πικρό θάνατο! Ένα τέτοιον ευεργέτη, που πρώτος και τόσο πολύ έως θανάτου μας αγάπησε, μόνον όποιος δεν Τον γνώρισε ή όποιος είναι εγωιστής, άφρων και αχάριστος θα αρνιόταν να προσκυνήσει.
 
Αντιθέτως, οι πιστοί πέφτουμε στην αγκαλιά Του, στα πόδια Του και Τον καταφιλούμε! με όλη την δύναμη της καρδιάς μας! Δεν Τον προσκυνούμε από δουλικό φόβο και τρόμο, αλλ’ από αγάπη και λατρεία! Άλλωστε, ο ίδιος ο Κύριος μας ονομάζει φίλους Του και παιδιά Του! Η αληθινή, λοιπόν, προσκύνηση είναι εκδήλωση μιάς μοναδικής σχέσης αφοσίωσης και αγάπης!
 
Υπάρχουν, βέβαια, διαχρονικά, και τα φιλιά του Ιούδα, που και σ’ αυτά ακόμη δεν αποστρέφει το πρόσωπό Του… Ιδιαίτερη, όμως, σημασία δίνει στα φιλιά, τα οποία προέρχονται από καρδιά που έχει συναίσθηση της αμαρτωλότητος και μετανοεί!
 
Όπως και νάχει, όμως, σκανδαλίζεται κάποιος, όταν ακούει να παρομοιάζεται ο άνθρωπος που προσκυνάει, με τον σκύλο! Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το παράδειγμα ενός ζώου για να χαρακτηρισθή η καλή ή κακή ανθρώπινη συμπεριφορά. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, η χρήση γίνεται προς έπαινον και ασφαλώς έχει συμβολικό χαρακτήρα και αναγωγικό σκοπό!
 
Η τραγικότητά μας, ωστόσο, είναι ότι, υπερασπιζόμενοι τάχα την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας, διστάζουμε να προσκυνήσουμε τον Θεό, ενώ τρέχουμε με φόβο, υπολογισμό και ιδιοτέλεια, πράγματι σαν σκυλάκια, πίσω από ανθρώπους και τους προσκυνούμε! Υπάρχει και το χειρότερο· τρέχουμε πίσω απ’ τον ανθρωποκτόνο διάβολο…. Η των πραγμάτων αλήθεια θα διακηρύσσει σθεναρά ότι μόνον ο Θεός υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται έως θανάτου την αξιοπρέπεια του ανθρώπου! Αυτός τον εδόξασε με δόξα μόνιμη και άφθαρτη. Και αυτή η αλήθεια αποτυπώνεται και ιστορείται και στις ιερές Εικόνες.
 
Μετά την ενανθρώπηση του Θεού, εικονίζουμε την πίστη μας και με ευγνώμονα αγάπη προσκυνούμε αιώνες τώρα τις ιερές Εικόνες του Χριστού μας, της Παναγίας μας και των αγίων μας. Τον μεν προσκυνούμε ως Θεό και δεσπότη και σωτήρα μας, την δε Παναγία ως μητέρα Του και τους αγίους, ως φίλους Του και αδελφούς μας! Όποιος αρνείται τις Εικόνες στην πράξη αρνείται και όλο το περιεχόμενο της Πίστεως και το υπέρ του ανθρώπου έργο του Θεού. Και ο ασπασμός, η προσκύνησις, επί το πρωτότυπον μεταβαίνει! Και φυσικά, επειδή οι Εικόνες έχουν ουράνιο αντίκρυσμα, λειτουργούν αναγωγικά! Δεν έχουν καμμιά σχέση με τα είδωλα!
 
Είδωλο μπορεί να καταντήσει ο άνθρωπος, είδωλα εύκολα γίνονται η κτίση, η εξουσία, το χρήμα, η ομορφιά κ.ο.κ.
 
Η Εκκλησία μας ανοίγει τα μάτια και μας ευαγγελίζεται την Αλήθεια! Η αλήθειά Της έχει υπόσταση! Είναι πρόσωπο! Ο Κύριός μας και ο αληθινός Θεός μας! Και βέβαια τα είδωλα πέφτουν μπροστά σε όσους έχουν ανοικτά τα μάτια! Εδώ είναι και η πραγματική αιτία που ο μακράν του Θεού κόσμος μισεί την Εκκλησία και την καταδιώκει μετά μανίας! Τρομοκρατεί και κακοποιεί τους ανθρώπους Της! Γι’ αυτό η Εκκλησία έχει μάρτυρες! Ανθρώπους που αρνήθηκαν να προδώσουν τον σωτήρα τους, να πουλήσουν την ψυχή τους και να προσκυνήσουν τον διάβολο, ώστε να απολαύσουν, κατά τις υποσχέσεις του, τις γήινες παροχές του…. Δεν πουλήθηκαν σκλάβοι στου κόσμου το παζάρι, όπως λέει και ο στίχος ενός τραγουδιού.
 
Καταγράφοντας τούτες τις απλές σκέψεις, όλο και πιο πολύ μου δυναμώνει η πεποίθηση ότι ο αρθρογράφος, τελικά, μπορεί και να μην πετύχει το στόχο του…. Γιατί το βίωμα και η εμπειρία της Εκκλησίας για την προσκύνηση είναι αβίαστα πειστική, επειδή είναι αληθινή! Μπορεί μάλιστα, ο αρθρογράφος, να πετύχει και το αντίθετο! Ανήκει και αυτό το ενδεχόμενο στα μυστήρια του Θεού, που συνηθίζει να βγάζει από το πικρό γλυκύ…. Κάποιοι, λοιπόν, θα του απαντήσουν: Τώρα που έμαθα τι σημαίνει το προσκυνώ, όχι μόνον δεν θα παύσω, αλλά πιο θερμά και ενσυνείδητα θα προσκυνώ! Με ευλάβεια και πόθο!
 
Έτσι, αλλά χωρίς πάθος φανατικό, θα συνεχίσουμε, όσοι πιστοί, να προσκυνούμε και να δοξάζουμε τον ευεργέτη της ζωής μας, την ζωή μας και την Ανάστασή μας!!! Επειδή, μάλιστα, η σχέση είναι αμφίδρομη, στο Πρόσωπο μεταβαίνει ο ασπασμός και εκείθεν έρχεται προς εμάς ο αγιασμός, η θαυματουργός χάρις και η ευλογία! Η σχέση αυτή, πάντοτε, ξεπερνά κάθε είδους φόβο και νικά και αυτόν τον έσχατο εχθρό του ανθρώπου τον θάνατο!!!

Πρόσφατα Άρθρα

Ολοκληρώθηκαν οι Συνάξεις Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ι.Μ. Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ολοκληρώθηκαν οι Συνάξεις Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ι.Μ. Δημητριάδος

27 Απριλίου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 26/4, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αλμυρού η τελευταία για την τρέχουσα...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Σήμερον ο κόσμος μοσχοβολά Ανάσταση, άνοιξη ψυχών και ελπίδων!»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Σήμερον ο κόσμος μοσχοβολά Ανάσταση, άνοιξη ψυχών και ελπίδων!»

27 Απριλίου 2026

Με λαμπρότητα και την συμμετοχή πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε το διήμερο, Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Απριλίου 2026, η ετήσια λαμπρά...

Read more
Μια ιδιαίτερη συνάντηση στο Επισκοπείο της Φλώρινας
Εκκλησία της Ελλάδος

Μια ιδιαίτερη συνάντηση στο Επισκοπείο της Φλώρινας

27 Απριλίου 2026

Τη Δευτέρα το πρωί, 27 Απριλίου 2026, επισκέφθηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίο στο Επισκοπείο, οι...

Read more
Η Κυριακή των Μυροφόρων στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή των Μυροφόρων στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως

27 Απριλίου 2026

Τη Κυριακή των Μυροφόρων 26 Απριλίου 2026, η Εκκλησία μας εόρτασε τη μνήμη των Αγίων Μυροφόρων Γυναικών. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως...

Read more
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση φωτογραφίας “Στα Μονοπάτια της Ορθοδοξίας” στην Κατερίνη
Εκκλησία της Ελλάδος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση φωτογραφίας “Στα Μονοπάτια της Ορθοδοξίας” στην Κατερίνη

27 Απριλίου 2026

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26 Απριλίου με ιδιαίτερη επιτυχία η έκθεση φωτογραφίας «Στα Μονοπάτια της Ορθοδοξίας», που διοργανώθηκε από την Ιερά...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Πασχαλινό καρναβάλι;

27 Απριλίου 2026

 Μήπως ζούμε το Πάσχα σαν συνήθεια και όχι σαν Ανάσταση ζωής; Τι σημαίνει πραγματικά η Ανάσταση του Χριστού και ποιο...

Read more
ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

27 Απριλίου 2026

Την Κυριακή των Μυροφόρων, 26 Απριλίου 2026, εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, στον Ι. Ναό...

Read more
“ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ” – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΦΕΣΤΙΟΥ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Άξιον Εστί» εκ του Αγίου Όρους στην Ι. Π. Μεσολογγίου

27 Απριλίου 2026

Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και ολόκληρη η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εισέρχεται σε ημέρες πνευματικής χαράς και ιεράς...

Read more
Τριήμερος εορτασμός Αγ. Μάρκου στην Ι. Μ. Χίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Τριήμερος εορτασμός Αγ. Μάρκου στην Ι. Μ. Χίου

27 Απριλίου 2026

Με τον προσήκοντα εκκλησιαστικώς τρόπο ετίμησε η Ι. Μ. Χίου τον Ευαγγελιστή Μάρκο στον ομώνυμο Ι. Ναό του Βροντάδου. Το...

Read more
ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΧΑΛΟΧΑΡΗ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΧΑΛΟΧΑΡΗ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

27 Απριλίου 2026

Για 58η χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Τήνο, γενέτειρα δύο Μητροπολιτών Χαλκίδος, του Γρηγορίου Πλειαθού (1922-1968) και του Νικολάου Σελέντη (1968-1974), η...

Read more
Ολοκληρώθηκαν τα «ΔΙΑΚΕΙΑ 2026» στην Ι.Μ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ολοκληρώθηκαν τα «ΔΙΑΚΕΙΑ 2026» στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

27 Απριλίου 2026

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 26 Απριλίου 2026 οι εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού στην θυσία του Αετού της Ρούμελης Αθανασίου Διάκου στην...

Read more
Η Καρδίτσα τίμησε τον Άγιο Σεραφείμ μέσα στο φως της Αναστάσεως και της εκκλησιαστικής ενότητας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Καρδίτσα τίμησε τον Άγιο Σεραφείμ μέσα στο φως της Αναστάσεως και της εκκλησιαστικής ενότητας

26 Απριλίου 2026

 Το πρωί της Κυριακής των Μυροφόρων, 26 Απριλίου 2026, ημέρα κατά την οποία η τοπική Εκκλησία τιμά τον πολιούχο της...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Η Ανάσταση του Χριστού μας απαγορεύει να απελπιστούμε»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Η Ανάσταση του Χριστού μας απαγορεύει να απελπιστούμε»

26 Απριλίου 2026

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουναίνοις στην όμορφη Ανθήλη ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος...

Read more
Δύο νέοι Κληρικοί στην Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Δύο νέοι Κληρικοί στην Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας

26 Απριλίου 2026

 Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, μέσα στην χαρά της Αναστάσεως, ευχαρίστως ανακοινώνει στο ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας στην...

Read more
Πανήγυρη Σύναξης Πάντων των εν Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρη Σύναξης Πάντων των εν Θεσσαλονίκη

26 Απριλίου 2026

  Μέσα στο χαρμόσυνο της περιόδου του Πεντηκοσταρίου, το Σάββατο και την Κυριακή των Μυροφόρων κατά το τοπικό έθος, η Μητρόπολη...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Και οι ογκόλιθοι υποχωρούν
Κηρύγματα

Η επίσκεψη των Μυροφόρων στον Τάφο, ο λαμπροφορεμένος άγγελος και η αναγγελία της Αναστάσεως

25 Απριλίου 2026

Θεοφάνους Κεραμέως Ομιλία στο β΄ Εωθινό Ευαγγέλιο Η επίσκεψη των Μυροφόρων στον Τάφο (Μάρκ. ις’ 2-4) Όταν πλέον πέρασε η...

Το μήνυμα των λόγων του αγγέλου «είπατε τοις Μαθηταίς αυτού και τω Πέτρω»

Το μήνυμα της Κυριακής των Μυροφόρων

25 Απριλίου 2026
Η Θεοτόκος προσκύνησε πρώτη τον Αναστάντα Κύριο

Η Θεοτόκος προσκύνησε πρώτη τον Αναστάντα Κύριο

25 Απριλίου 2026
Μάρτυρες της Αναστάσεως

«Τολμήσας εἰσῆλθε πρός Πιλάτον»

25 Απριλίου 2026
Το μήνυμα των λόγων του αγγέλου «είπατε τοις Μαθηταίς αυτού και τω Πέτρω»

Η πρωτοβουλία της γυναίκας – Κυριακή των Μυροφόρων

25 Απριλίου 2026
«Οι γυναίκες στην διακονία της Εκκλησίας»

«Οι γυναίκες στην διακονία της Εκκλησίας»

3 Μαΐου 2025
Συναξάρι 27ης Ἰουνίου

Οι Μυροφόρες Γυναίκες – Η Παναγία είδε πρώτη την Ανάσταση του Υιού της;

18 Μαΐου 2024
«Τόλμη στο καθήκον»

«Τόλμη στο καθήκον»

18 Μαΐου 2024
Οι «υπουργοί» του σχεδίου της Θείας Οικονομίας Του Θεού!

Οι «υπουργοί» του σχεδίου της Θείας Οικονομίας Του Θεού!

18 Μαΐου 2024
Και οι ογκόλιθοι υποχωρούν

Και οι ογκόλιθοι υποχωρούν

3 Μαΐου 2020
«Ταῖς μυροφόροις Γυναιξί, παρὰ τὸ μνῆμα ἐπιστάς»

Προσμονή καί Ἀπόφαση

2 Μαΐου 2020
Το μήνυμα των λόγων του αγγέλου «είπατε τοις Μαθηταίς αυτού και τω Πέτρω»

«Αἱ Μυροφόροι γυναῖκες ὄρθρου βαθέος, ἀρώματα λαβοῦσαι τοῦ Κυρίου τὸν τάφον κατέλαβον…»

11 Μαΐου 2019
«Τόλμη στο καθήκον»

Μάρτυρες της Αναστάσεως

4 Μαΐου 2019
Το μήνυμα των λόγων του αγγέλου «είπατε τοις Μαθηταίς αυτού και τω Πέτρω»

Το μήνυμα των λόγων του αγγέλου «είπατε τοις Μαθηταίς αυτού και τω Πέτρω»

21 Απριλίου 2018
«Ταῖς μυροφόροις Γυναιξί, παρὰ τὸ μνῆμα ἐπιστάς»

“Μη φοβείσθε”

20 Απριλίου 2018
Ο Ιησούς και οι γυναίκες

Η μειοψηφία

2 Μαΐου 2020
Next Post
Υπό νέα σύνθεση συνεδρίασε η Δ.Ι.Σ. – Ανακοινωθέν

Ανακοινωθέν Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Η Μητρόπολή Δημητριάδος τιμά τον μεγάλο ευεργέτη Χαράλαμπο Τσιμά

Η Μητρόπολή Δημητριάδος τιμά τον μεγάλο ευεργέτη Χαράλαμπο Τσιμά

Μία αξιομνημόνευτη Επέτειος για την Ι.Μ. Καλαβρύτων: Ένας χρόνος θεοφιλούς Αρχιερατείας του  Μητροπολίτου Ιερωνύμου

Μία αξιομνημόνευτη Επέτειος για την Ι.Μ. Καλαβρύτων: Ένας χρόνος θεοφιλούς Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Ιερωνύμου

Συλλείτουργο Μητροπολιτών Σύρου και Εδέσσης

Δε θα εορτάσει τα Ονομαστήρια του ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ

6 χρόνια από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Επισκόπου Κερνίτσης Χρυσάνθου

6 χρόνια από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Επισκόπου Κερνίτσης Χρυσάνθου

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist