Όταν πριν ένα χρόνο, στις 13 Οκτωβρίου 2019, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη μας κ. Ιερώνυμο -που εξελέγη σχεδόν παμψηφεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος- δήλωνε κατά τη χειροτονία του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία 36 Μητροπολιτών πως η εκλογή του διδάσκει την Εκκλησία και το Έθνος, διότι «το πρόσωπό του ένωσε όλα τα μέλη της Ιεραρχίας», κανείς δεν υποψιαζόταν πόσο προφητικός θα αποδεικνυόταν.

Ένα χρόνο μετά ο πνευματικός μας πατέρας και Επίσκοπος της Ιστορικής Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, έχοντας δώσει πλέον πλούσια δείγματα γραφής, συνεχίζει αθόρυβα, σεμνά αλλά αποτελεσματικά να διδάσκει τόσο με το παράδειγμά του όσο και με τη βιωτή του την ενότητα, τη σωφροσύνη, την αποτελεσματικότητα και την εργατικότητα, υλοποιώντας τη δέσμευσή του κατά τον χειροτονητήριο λόγο του: «Ομολογώ την αγνή διάθεσή μου να εργαστώ για την αγάπη του Κυρίου».

Στην περίπτωσή του όχι μόνο δεν ίσχυσε το ευαγγελικό «ουδείς προφήτης εν τη εαυτού πατρίδι» αλλά αντίθετα κατάφερε να γίνει «ο δεσπότης της καρδιάς μας» και να ενθρονιστεί στις καρδιές των συντοπιτών του, στην ιδιαίτερη πατρίδα του και έδρα της Μητροπόλεώς του, στο Αίγιο, καθώς και στην ευρύτερη μητροπολιτική του περιφέρεια.

Αφουγκραζόμενος τον σφυγμό της τοπικής κοινωνίας και τις ανάγκες των ανθρώπων είναι παρών στις χαρές και τις λύπες του ποιμνίου του, στα σχολεία και τα ιδρύματα, στις κατασκηνώσεις και τα κατηχητικά, στους ναούς και τις εκδηλώσεις, στα μοναστήρια και τα απομακρυσμένα μετόχια, ως φιλακόλουθος και φιλομόναχος Ιεράρχης της αγάπης, ως φιλόστοργος πατέρας, που άοκνα εκδαπανάται για το ποίμνιό του, ως δραστήριος Επίσκοπος των έργων, ως ακούραστος λειτουργός του Υψίστου, που ασταμάτητα τρέχει και στα πιο απομονωμένα χωριά καθημερινά για Λειτουργίες και Ακολουθίες, ενώ καθιέρωσε την καθημερινή Θεία Λειτουργία στην πόλη του Αιγίου προς μεγάλη ικανοποίηση των ευλαβών χριστιανών.

Ακολουθεί στη ζωή του θυσιαστική «πορεία Ιησού Χριστού» καθώς με υπομονή και επιμονή πορεύεται τον δικό του δύσκολο δρόμο της διοικητικής και πνευματικής διαποίμανσης της Μητροπόλεώς του, την οποία ομολογουμένως παρέλαβε σε άριστη κατάσταση από τον πολιό μέντορά του, Σεβασμιώτατο πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, ενώ έχει αφιερώσει στο θεοφιλές και ιερό λειτούργημά του όλο τον χρόνο του, τις γνώσεις του, την εμπειρία του και όλη την ενεργητικότητά του.

Σε μια πολύ κρίσιμη εποχή εν μέσω γεωπολιτικών ανακατατάξεων, εθνικών κινδύνων και θανατηφόρου πανδημίας, εντυπωσίασε με τους συνετούς και ψύχραιμους χειρισμούς του, επιτυγχάνοντας αγαστή συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και διατηρώντας λεπτές ισορροπίες, ώστε με την ευλογία της Παναγίας Τρυπητής ούτε οι Λατρευτικές συνάξεις να λείψουν κατά την εκτενή περίοδο της «καραντίνας» ούτε όμως να προκληθούν επιζήμιες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο λοιπόν της συμπλήρωσης ενός έτους Ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου μας κ. Ιερωνύμου, η τοπική μας Εκκλησία το τριήμερο από τις 11 έως και τις 13 Οκτωβρίου γιόρτασε διακριτικά μεν αλλά πανευφρόσυνα τη χαρμόσυνη επέτειο της εις Επίσκοπον χειροτονίας του με την εγκάρδια συμμετοχή Ιερού Κλήρου και λαού.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου, από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο Βερίνο Αιγιαλείας, όπου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε συνεπικουρούμενος από πολλούς ιερείς και τον γέροντα της Μονής π. Θεοφάνη, που συμπτωματικά γιόρταζε την ίδια ημέρα τα ονομαστήριά του. Σύμπασα η ευλογημένη γυναικεία Αδελφότητα και πλήθος κόσμου συνεόρτασαν μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ευφροσύνης και πνευματικής ευφορίας, κατά κοινή ομολογία, την πρώτη επέτειο της εκλογής του σεπτού μας Ποιμενάρχη, ο οποίος, όπως επισήμανε ο π. Αθανάσιος Λιακόπουλος στο κήρυγμά του κατά την ίδια ημέρα “δεν είναι για μας «Δεσπότης» αλλά «Πατέρας», είναι αρχηγός αλλά παραμένει ταπεινός και ευλογημένος Επίσκοπος, ακολουθώντας τα βήματα του Κυρίου μας, εις τόπον και τύπον Χριστού”.

Ακολούθησε μοναστηριακή φιλοξενία στο μεγάλο αρχονταρίκι και εν συνεχεία στην τράπεζα της Μονής, όπου η Αδελφότητα υποδέχθηκε όλο τον κόσμο, διακονώντας με άοκνο ζήλο τους πολυπληθείς επισκέπτες, ενώ ο Σεβασμιώτατος, ως πρότυπο ταπεινού Ιεράρχη, γινόταν με χαρά αποδέκτης της αγάπης των πιστών με ανεπιτήδευτη απλότητα προς όλους, αναδεικνύοντας, χάριτι Θεού, το επικοινωνιακό του χάρισμα.

Ακολούθως την Τρίτη 13η Οκτωβρίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου μας και συμπροσευχομένου του προκατόχου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

Ο σεπτός Αρχιερέας μας, αεικίνητος «στυλοβάτης» της τοπικής μας Εκκλησίας, πλαισιωμένος από πλειάδα ιερέων και πλήθος ευλαβών πιστών, πριν το «Δι’ ευχών» ευχαρίστησε με συγκινητικά λόγια τον προκάτοχό του στον επισκοπικό θρόνο της Μητροπόλεως κ. Αμβρόσιο, ενώ κάλεσε το εκκλησίασμα, Κλήρο και λαό, να ενώσει τις προσευχές του, ώστε με τη δύναμη του Υψίστου να συνεχίσει το σοβαρό ποιμαντικό, πνευματικό αλλά και κοινωνικό του έργο στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας.

Επιπρόσθετα ο Σεβασμιώτατος, ακολουθώντας την αρχαία παραίνεση «το τερπνόν μετά του ωφελίμου» αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο κατά την επετειακή αυτή ημέρα στην επικοινωνία και την πνευματική οικοδομή των ιερέων, καθώς έχει δρομολογήσει την αναγέννηση της λειτουργικής και πνευματικής ζωής της Μητροπόλεως, νουθετώντας και στηρίζοντας τους Κληρικούς του. Έτσι, λίγη ώρα μετά τη Θεία Λειτουργία, στον Καθεδρικό Ναό του Αιγίου, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη, υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη με την παρουσία όλων σχεδόν των Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Στη σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους τους Κληρικούς για τις εκδηλώσεις σεβασμού και τιμής προς το πρόσωπό του, εκζητώντας τις προσευχές τους και δεόμενος ταπεινά όπως ο Πανάγαθος Θεός φρουρεί, αγιάζει και προστατεύει όλους. Τους προέτρεψε δε να αγωνίζονται για την εφαρμογή των θείων εντολών, καθοδηγώντας πνευματικά το ευσεβές ποίμνιο της τοπικής μας Εκκλησίας σύμφωνα με τον Ευαγγελικό λόγο. Τήρηση των παραδόσεων, τάξη και ευπρέπεια ήταν οι πατρικές συμβουλές του προς τους Κληρικούς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε θέματα φιλανθρωπίας και Ορθοδόξου κατηχήσεως.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Σιαφλάς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο ιερέας μπροστά στα σύγχρονα προβλήματα». Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, καθώς αρκετοί Κληρικοί έθεσαν ερωτήματα, εξέφρασαν προβληματισμούς και διατύπωσαν προτάσεις για ποιμαντικά ζητήματα.

Ο Σεβασμιώτατος, ευπροσήγορος και ευγενής έμπλεος σεμνότητας και πατρικής αγάπης προς όλους, καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης επετείου από τη χειροτονία του δέχτηκε τις εγκάρδιες ευχές και τις πάμπολλες εκδηλώσεις αγάπης Κληρικών και λαϊκών, που προσέτρεξαν με χαρά κοντά του για να του ευχηθούν από την καρδιά τους υγεία και δύναμη στη συνέχιση του θεάρεστου έργου του.

Η Εκκλησία Καλαβρύτων και Αιγιαλείας χαίρει και αγάλλεται, διότι διαθέτει έναν πανάξιο Ποιμενάρχη, ορθοτομούντα τον λόγο της Αληθείας. Εύχεται δε ολοψύχως να έχει θεία φώτιση και ευλογία παρά Κυρίου, για να αντεπεξέλθει στο πολυδιάστατο έργο της θεοφιλούς Ποιμαντορίας του.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

«Απευθυνόμαστε απόψε σε πραγματικούς επιστήμονες και ιατρούς, που μας εμπνέουν ασφάλεια και βεβαιότητα»

Στον γραφικό και όμορφο Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Κάστρο Λαμίας, χοροστάτησε και ωμίλησε το απόγευμα του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου στον Αρχιερατικό Εσπερινό ο...

Ὁ Ὅσιος Δαυῒδ ὁ Γέρων, ὁ ἀσκητής τῆς Εὔβοιας

Mητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος   Ὁ Ὅσιος Δαυῒδ, ὁ Γέρων, γεννήθηκε κατά τούς χρόνους τῆς δουλείας στούς Τούρκους, τό 1519, στό...

Διά της μεταλήψεως να στολίζουμε και να φωτίζουμε όντως τις ψυχοσωματικές μας υπάρξεις

Κάθε φθινόπωρο εκάστου έτους, στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, πραγματοποιείται γενικό ιερατικό συνέδριο. Ωστόσο εφέτος, λόγω των ισχυόντων μέτρων υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού της χώρας...

Γαλλία: Πυροβόλησαν ελληνορθόδοξο Ιερέα

Ορθόδοξος ιερέας ελληνικής καταγωγής δέχθηκε πυρά από πριονωμένο κυνηγετικό όπλο στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) στη Λιόν της νοτιοανατολικής Γαλλίας και ο...

Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀποχαιρετᾶ ἕνα φωτισμένο Ἱεράρχη

† Ἀναστάσιος Ἀρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου καί πάσης Ἀλβανίας  ἐπί τῇ ἐκδημίᾳ τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαυροβουνίου καί Παραθαλασσίας κυροῦ Ἀμφιλοχίου  Μέ βαθύτατο πόνο πληροφορηθήκαμε τήν εἰς Κύριον ἐκδημίαν...

Θετικός στον κορονοϊό ο Μητροπολίτης Ιερισσού – Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί υπέρ αυτού!

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις ἀνακοινώνει ὅτι ἀπό χθές, Παρασκευή 30η Ὀκτωβρίου, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος παρουσίασε συμπτώματα ἰώσεως. Ὑπεβλήθη, λοιπόν, στό τέστ τοῦ COVID –...

Τα τρία φάρμακα

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ Πλησιάζουμε, σύμφωνα με την παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας, καθημερινά τους Αγίους μας, τιμούμε την μνήμη τους, προφέρουμε το...
video

Η Σύνοδος του Κολυμπαρίου είναι η αιτία όλων των κακών που ζούμε και θα ζήσουμε

Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος: ''Το 2016 έγινε η Σύνοδος της Κρήτης στο Κολυμπάρι και από τότε κολυμπούμε μέσα στις ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του Κολυμπαρίου. Εκεί...

Μήνυμα Μητροπολίτου Δημητριάδος για την πανδημία του Κορωνοϊού

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ για την πανδημία του Κορωνοϊού Αγαπητοί...

Τό ἱστορικό Μοναστήρι τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων στόν Πάρνωνα

Τό ἱστορικό Μοναστήρι τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων (Κοσμᾶ καί Δαμιανοῦ μετά τῆς μητρός αὐτῶν Θεοδότης), βρίσκεται σ᾿ ἕνα ὀροπέδιο τοῦ Πάρνωνα (ὕψωμα Σταματήρα), σέ ὑψόμετρο...

Oι άγιοι των φτωχών Άγιοι Ανάργυροι

Στην Εκκλησία μας έχουμε πολλές περιπτώσεις αγίων που έκαναν κανόνα της ζωής τους και εφάρμοσαν στην πράξη το Κυριακό λόγιο «ασθενούντας θεραπεύετε…δωρεάν ελάβετε δωρεάν...

COVID-19: Στο «κόκκινο» η Λάρισα – Πώς θα λειτουργήσουν οι Ιεροί Ναοί

Μετά τήν κατάταξη τῆς Περιφερειακῆς Ἑνότητας Λάρισας στό ἐπίπεδο ἐπικινδυνότητας 4 (κόκκινο), καί μέ ἐμφανῆ τόν κίνδυνο ἀνεξέλεγκτης μετάδοσης τῆς ἀσθένειας, ἡ Ἱερά Μητρόπολη...

Προσευχή του Αγίου Νεκταρίου προς την Θεοτόκον

Δός μοι, Παρθένε, τὴν χαράν, Πνεύματος τοῦ Ἁγίου, δός μοι εἰρήνην τῇ ψυχῇ, εἰρήνην τοῦ Κυρίου. Δός μοι ἀγάπην, ἔρωτα θεῖον, ἐξηγνισμένον, πολύν, θερμὸν καὶ...

Ἡ ἀκριτική μας Ἱερά Μητρόπολη Σάμου μετά τόν σεισμό…

Μέ ἔντονη θλίψη καί συνοχή καρδίας βιώνουμε τόν τραγικό ἀπολογισμό τοῦ χθεσινοῦ σεισμοῦ στήν ἀκριτική Ἱερά Μητρόπολή μας καί ἰδίως στό Νησί τῆς Σάμου. Πολλοί...

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Συμπάσχουμε με τον πόνο τους, μοιραζόμαστε την αγωνία τους

Με βαθιά θλίψη και αγωνία παρακολουθούμε από εδώ, στους Αντίποδες, τις εικόνες καταστροφής που μας έρχονται από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Ελλάδας και της...