Όταν πριν ένα χρόνο, στις 13 Οκτωβρίου 2019, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη μας κ. Ιερώνυμο -που εξελέγη σχεδόν παμψηφεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος- δήλωνε κατά τη χειροτονία του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία 36 Μητροπολιτών πως η εκλογή του διδάσκει την Εκκλησία και το Έθνος, διότι «το πρόσωπό του ένωσε όλα τα μέλη της Ιεραρχίας», κανείς δεν υποψιαζόταν πόσο προφητικός θα αποδεικνυόταν.

Ένα χρόνο μετά ο πνευματικός μας πατέρας και Επίσκοπος της Ιστορικής Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, έχοντας δώσει πλέον πλούσια δείγματα γραφής, συνεχίζει αθόρυβα, σεμνά αλλά αποτελεσματικά να διδάσκει τόσο με το παράδειγμά του όσο και με τη βιωτή του την ενότητα, τη σωφροσύνη, την αποτελεσματικότητα και την εργατικότητα, υλοποιώντας τη δέσμευσή του κατά τον χειροτονητήριο λόγο του: «Ομολογώ την αγνή διάθεσή μου να εργαστώ για την αγάπη του Κυρίου».

Στην περίπτωσή του όχι μόνο δεν ίσχυσε το ευαγγελικό «ουδείς προφήτης εν τη εαυτού πατρίδι» αλλά αντίθετα κατάφερε να γίνει «ο δεσπότης της καρδιάς μας» και να ενθρονιστεί στις καρδιές των συντοπιτών του, στην ιδιαίτερη πατρίδα του και έδρα της Μητροπόλεώς του, στο Αίγιο, καθώς και στην ευρύτερη μητροπολιτική του περιφέρεια.

Αφουγκραζόμενος τον σφυγμό της τοπικής κοινωνίας και τις ανάγκες των ανθρώπων είναι παρών στις χαρές και τις λύπες του ποιμνίου του, στα σχολεία και τα ιδρύματα, στις κατασκηνώσεις και τα κατηχητικά, στους ναούς και τις εκδηλώσεις, στα μοναστήρια και τα απομακρυσμένα μετόχια, ως φιλακόλουθος και φιλομόναχος Ιεράρχης της αγάπης, ως φιλόστοργος πατέρας, που άοκνα εκδαπανάται για το ποίμνιό του, ως δραστήριος Επίσκοπος των έργων, ως ακούραστος λειτουργός του Υψίστου, που ασταμάτητα τρέχει και στα πιο απομονωμένα χωριά καθημερινά για Λειτουργίες και Ακολουθίες, ενώ καθιέρωσε την καθημερινή Θεία Λειτουργία στην πόλη του Αιγίου προς μεγάλη ικανοποίηση των ευλαβών χριστιανών.

Ακολουθεί στη ζωή του θυσιαστική «πορεία Ιησού Χριστού» καθώς με υπομονή και επιμονή πορεύεται τον δικό του δύσκολο δρόμο της διοικητικής και πνευματικής διαποίμανσης της Μητροπόλεώς του, την οποία ομολογουμένως παρέλαβε σε άριστη κατάσταση από τον πολιό μέντορά του, Σεβασμιώτατο πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, ενώ έχει αφιερώσει στο θεοφιλές και ιερό λειτούργημά του όλο τον χρόνο του, τις γνώσεις του, την εμπειρία του και όλη την ενεργητικότητά του.

Σε μια πολύ κρίσιμη εποχή εν μέσω γεωπολιτικών ανακατατάξεων, εθνικών κινδύνων και θανατηφόρου πανδημίας, εντυπωσίασε με τους συνετούς και ψύχραιμους χειρισμούς του, επιτυγχάνοντας αγαστή συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και διατηρώντας λεπτές ισορροπίες, ώστε με την ευλογία της Παναγίας Τρυπητής ούτε οι Λατρευτικές συνάξεις να λείψουν κατά την εκτενή περίοδο της «καραντίνας» ούτε όμως να προκληθούν επιζήμιες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο λοιπόν της συμπλήρωσης ενός έτους Ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου μας κ. Ιερωνύμου, η τοπική μας Εκκλησία το τριήμερο από τις 11 έως και τις 13 Οκτωβρίου γιόρτασε διακριτικά μεν αλλά πανευφρόσυνα τη χαρμόσυνη επέτειο της εις Επίσκοπον χειροτονίας του με την εγκάρδια συμμετοχή Ιερού Κλήρου και λαού.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου, από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο Βερίνο Αιγιαλείας, όπου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε συνεπικουρούμενος από πολλούς ιερείς και τον γέροντα της Μονής π. Θεοφάνη, που συμπτωματικά γιόρταζε την ίδια ημέρα τα ονομαστήριά του. Σύμπασα η ευλογημένη γυναικεία Αδελφότητα και πλήθος κόσμου συνεόρτασαν μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ευφροσύνης και πνευματικής ευφορίας, κατά κοινή ομολογία, την πρώτη επέτειο της εκλογής του σεπτού μας Ποιμενάρχη, ο οποίος, όπως επισήμανε ο π. Αθανάσιος Λιακόπουλος στο κήρυγμά του κατά την ίδια ημέρα “δεν είναι για μας «Δεσπότης» αλλά «Πατέρας», είναι αρχηγός αλλά παραμένει ταπεινός και ευλογημένος Επίσκοπος, ακολουθώντας τα βήματα του Κυρίου μας, εις τόπον και τύπον Χριστού”.

Ακολούθησε μοναστηριακή φιλοξενία στο μεγάλο αρχονταρίκι και εν συνεχεία στην τράπεζα της Μονής, όπου η Αδελφότητα υποδέχθηκε όλο τον κόσμο, διακονώντας με άοκνο ζήλο τους πολυπληθείς επισκέπτες, ενώ ο Σεβασμιώτατος, ως πρότυπο ταπεινού Ιεράρχη, γινόταν με χαρά αποδέκτης της αγάπης των πιστών με ανεπιτήδευτη απλότητα προς όλους, αναδεικνύοντας, χάριτι Θεού, το επικοινωνιακό του χάρισμα.

Ακολούθως την Τρίτη 13η Οκτωβρίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου μας και συμπροσευχομένου του προκατόχου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

Ο σεπτός Αρχιερέας μας, αεικίνητος «στυλοβάτης» της τοπικής μας Εκκλησίας, πλαισιωμένος από πλειάδα ιερέων και πλήθος ευλαβών πιστών, πριν το «Δι’ ευχών» ευχαρίστησε με συγκινητικά λόγια τον προκάτοχό του στον επισκοπικό θρόνο της Μητροπόλεως κ. Αμβρόσιο, ενώ κάλεσε το εκκλησίασμα, Κλήρο και λαό, να ενώσει τις προσευχές του, ώστε με τη δύναμη του Υψίστου να συνεχίσει το σοβαρό ποιμαντικό, πνευματικό αλλά και κοινωνικό του έργο στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας.

Επιπρόσθετα ο Σεβασμιώτατος, ακολουθώντας την αρχαία παραίνεση «το τερπνόν μετά του ωφελίμου» αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο κατά την επετειακή αυτή ημέρα στην επικοινωνία και την πνευματική οικοδομή των ιερέων, καθώς έχει δρομολογήσει την αναγέννηση της λειτουργικής και πνευματικής ζωής της Μητροπόλεως, νουθετώντας και στηρίζοντας τους Κληρικούς του. Έτσι, λίγη ώρα μετά τη Θεία Λειτουργία, στον Καθεδρικό Ναό του Αιγίου, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη, υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη με την παρουσία όλων σχεδόν των Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Στη σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους τους Κληρικούς για τις εκδηλώσεις σεβασμού και τιμής προς το πρόσωπό του, εκζητώντας τις προσευχές τους και δεόμενος ταπεινά όπως ο Πανάγαθος Θεός φρουρεί, αγιάζει και προστατεύει όλους. Τους προέτρεψε δε να αγωνίζονται για την εφαρμογή των θείων εντολών, καθοδηγώντας πνευματικά το ευσεβές ποίμνιο της τοπικής μας Εκκλησίας σύμφωνα με τον Ευαγγελικό λόγο. Τήρηση των παραδόσεων, τάξη και ευπρέπεια ήταν οι πατρικές συμβουλές του προς τους Κληρικούς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε θέματα φιλανθρωπίας και Ορθοδόξου κατηχήσεως.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Σιαφλάς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο ιερέας μπροστά στα σύγχρονα προβλήματα». Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, καθώς αρκετοί Κληρικοί έθεσαν ερωτήματα, εξέφρασαν προβληματισμούς και διατύπωσαν προτάσεις για ποιμαντικά ζητήματα.

Ο Σεβασμιώτατος, ευπροσήγορος και ευγενής έμπλεος σεμνότητας και πατρικής αγάπης προς όλους, καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης επετείου από τη χειροτονία του δέχτηκε τις εγκάρδιες ευχές και τις πάμπολλες εκδηλώσεις αγάπης Κληρικών και λαϊκών, που προσέτρεξαν με χαρά κοντά του για να του ευχηθούν από την καρδιά τους υγεία και δύναμη στη συνέχιση του θεάρεστου έργου του.

Η Εκκλησία Καλαβρύτων και Αιγιαλείας χαίρει και αγάλλεται, διότι διαθέτει έναν πανάξιο Ποιμενάρχη, ορθοτομούντα τον λόγο της Αληθείας. Εύχεται δε ολοψύχως να έχει θεία φώτιση και ευλογία παρά Κυρίου, για να αντεπεξέλθει στο πολυδιάστατο έργο της θεοφιλούς Ποιμαντορίας του.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Μέγας Αθανάσιος: Ο Στύλος της Ορθοδοξίας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ελάχιστοι άνθρωποι αξιώθηκαν να λάβουν τον τίτλο του «Μεγάλου» στην ιστορία της ανθρωπότητας, διότι αυτό προϋποθέτει να υπάρξει κάποιος...

Συναξάρι 18ης ᾿Ιανουαρίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος † Μνήμη τῶν ἐν ἁγίοις πατέρων ἡμῶν Ἀθανασίου καί Κυρίλλου, πατριαρχῶν Ἀλεξανδρείας. ῾Ο Μέγας Ἀθανάσιος ἐγεννήθηκε κατά...

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Σύρου

Τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων υγειονομικής προστασίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε σήμερα το πρωί στον Μητροπολιτικό Nαό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην...

Φθιώτιδος Συμεών: «Η καρδιακή ένωση θεραπεύει την κοινωνική απομόνωση και την σωματική αποστασιοποίηση»

Πολλά μηνύματα με αναγωγές στην σύγχρονη πραγματικότητα  απέστειλε από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ερμηνεύοντας...

«Μνημονεύετε Ψαρά και Μεσολόγγι!»

Με μια συμβολική κίνηση, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ σηματοδότησε σήμερα την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την...

«Ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία μας σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες»

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακοινώνονται τα ακόλουθα: «Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος...

Στον Πανηγυρίζοντα Ναό του Αγιου Αντωνίου Αγιάς ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Στον Πανηγυρίζοντα Ιερό  Ναό του Αγίου  Αντωνίου  Αγιάς λειτούργησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ημέρα κατά την οποία  η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των Αγίων...

Τον πολιούχο της Όσιο Αντώνιο τον Νέο πανηγύρισε η Βέροια

Κατά το διήμερο 16 και 17 Ιανουαρίου πανηγύρισε στη Βέροια ο πολιούχος της πόλεως, Όσιος Αντώνιος ο νέος. Δυστυχώς φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού...

Η Ισχύουσα ΚΥΑ για τη λειτουργία των Ναών και Μονών (Φ.Ε.Κ. Β΄ 89/16-1-2021)

Πρός τήν Ἱ­ε­ρά Ἀρ­χι­ε­πι­σκο­πή Ἀ­θη­νῶν καί τίς Ἱ­ε­ρές Μη­τρο­πό­λεις τῆς Ἐκ­κλη­σίας τῆς Ἑλ­λά­δος Θέμα: «Περί τῆς λει­τουρ­γί­ας τῶν Ἱ­ε­ρῶν Να­ῶν κα­τά τό χρονικό διάστημα ἀπό τήν 18η Ἰανουαρίου...

Μέγας Αντώνιος: Ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού

Ο Μέγας Αντώνιος είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού, που θεμελίωσε τον υγιή Μοναχισμό. Έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων...

«Τοῖς ἐρημικοῖς, ἄπαυστος ὁ θεῖος πόθος ἐγγίνεται»

Υπάρχουν στιγμές που προσπαθεί κανείς να αποτιμήσει και να περιγράψει συναισθήματα και αξίες, αλλά αδυνατεί η γλώσσα και τρέμει το χέρι. Και τούτο διότι,...

Γεώργιος ο Νεομάρτυρας: Πνευματικός καθρέπτης στα Ιωάννινα

του Σεβ. Μητροπολίτου Χριστόδουλου Μουστάκα Kαί πάλιν ἐφέτος μέ τή χάρη τοῦ Θεοῦ ἡ εὐκλεής πόλη τῶν Ἰωαννίνων, λάμπουσα ἀπό χαρά καί καυχόμενη, γιορτάζει τόν...

Πανηγυρικός Εσπερινός του πολιούχου της Βεροίας Οσίου Αντωνίου του Νέου

Το διήμερο 16 και 17 Ιανουαρίου η Βέροια εορτάζει και πανηγυρίζει τον προστάτη και πολιούχο της Όσιο Αντώνιο τον Νέο. Δυστυχώς φέτος εξαιτίας της...

Συναξάρι 17ης ᾿Ιανουαρίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος   † Μνήμη τοῦ ὁσίου πατρός ἡμῶν ᾿Αντωνίου τοῦ Μεγάλου. ῾Ο Μέγας Ἀντώνιος ἐγεννήθηκε περί τό 251 μ.Χ....

40ήμερο Μνημόσυνο Μητροπολίτου πρώην Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου

Μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως τελέσθηκε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021 το πρωί η Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της...