• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Πέρασαν 10 χρόνια…

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
5 Οκτωβρίου 2019
byPoimin.gr Team
Πέρασαν 10 χρόνια…
Share on FacebookShare on Twitter

Πριν από 10 χρόνια, στις 4 Οκτωβρίου του 2009, ημέρα Κυριακή, παρέδωσε το πνεύμα ειρηνικά και γαλήνια σε Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου ενοσηλεύτο τις τελευταίες εβδομάδες, ο μακαριστός Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κυρός Νικηφόρος (κατά κόσμον Αθανάσιος Αρχαγγελίδης), μία εμβληματική προσωπικότης, που με ποικίλους τρόπους ευεργέτησε τον τόπο που διηκόνησε από το 1988 έως το 2009. Έργο όμως που τον καταξιώνει διαχρονικά στη συνείδηση του ποιμνίου και που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του είναι ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Παναγίας της Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο, κόσμημα αρχιτεκτονικής και αισθητικής, που οχι μόνο δεσπόζει της πόλεως αλλά και σηματοδοτεί την παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην ευαίσθητη αυτή ακριτική περιοχή της Πατρίδας μας.

Τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες της 4ης Οκτωβρίου ε.έ. ο διάδοχος του μακαριστού Μητροπολίτου Νικηφόρου, Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, επιστρέψας εκ Ξάνθης, όπου μετέσχε των εορταστικών εκδηλώσεων επί τη συμπληρώσει 100 ετών από της απελευθερώσεως της πόλεως, στις 4 Οκτωβρίου 1919, πλαισιούμενος από τους κληρικούς της πόλεως και πνευματικά παιδιά του εκλιπόντος, τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου, ο οποίος ευρίσκεται προ του Καθεδρικού Ναού. Τη πρωία ετελέσθη ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο στο παραπλεύρως του Ναού Παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου  κυρός Νικηφόρος γεννήθηκε στις Φέρρες  Έβρου τό 1931. Οι γονείς του  κατάγονταν  από την Μακρά Γέφυρα (Ουζούν Κιοπρού) της Ανατολικής Θράκης. Έζησαν  την προσφυγιά, αρχικά στη Βουλγαρία  το 1914 και εν συνεχεία στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη. Μετά από μία  δεκαετία εγκαταστάθηκαν και πάλι στη Θράκη, αυτή τη φορά στις Φέρρες, με τη νοσταλγία  νά επιστρέψουν  και πάλι στη γενέτειρά τους, όπως άλλωστε και εκατομμύρια πρόσφυγες του 1922-1923.

Ο μικρός Αθανάσιος έχασε  νωρίς τούς γονείς του  και έμεινε ορφανός από πατέρα  σε ηλικία μόλις δύο ετών, και  από μητέρα στα πέντε. Μάνα γι’ αυτόν στάθηκε η μεγαλύτερη αδελφή του Καλλιόπη, η οποία και τον ανέλαβε υπό την προστασία της.

Καθοριστική για τη μετέπειτα πνευματική του πορεία στάθηκε  η γνωριμία του  με αξιόλογους Ιεροκήρυκες  της εποχής εκείνης. Αρχικά με τόν αείμνηστο Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα π. Ανδρέα  Χαλκιόπουλο, με τόν οποίο γνωρίσθηκε  τό 1947 και συνδέθηκε μαζί του πνευματικά. Ἡ γνωριμία του αργότερα με τόν αείμνηστο Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα  π. Ευστάθιο Μπιλάλη άρχισε νά του  δημιουργεί νέες σκέψεις για σπουδές στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, όπου εργαζόμενος θα σπούδαζε σε νυκτερινό  γυμνάσιο.

Πιο καθοριστική όμως για την πορεία του  στάθηκε η γνωριμία του με τον τότε Αρχιμανδρίτη και μετέπειτα Μητροπολίτη Λαγκαδά Σπυρίδωνα Τραντέλλη. Γνωρίσθηκαν όταν ο τελευταίος υπηρετούσε ως καθηγητής στις Φέρρες. Η πνευματική τους σχέση συνεχίσθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Αθανάσιος μεταναστεύει για να τελειώσει στο Γυμνάσιο της ΧΑΝΘ.

Τη στρατιωτική του θητεία υπηρετεί ( 1952-53), αρχικά στο Μεσολόγγι και αργότερα στην Καβάλα  και την Ξάνθη, και απολύεται με το βαθμό του εφέδρου υπαξιωματικού.

Διάκονος χειροτονείται  στις 2 Νοεμβρίου 1956 από τον Μητροπολίτη Καστορίας Νικηφόρο (Παπασιδέρη), ο οποίος  διακρίνοντας το ήθος, την ευσέβεια και τα ψυχικά χαρίσματα του νεαρού Αθανασίου, του έδωσε και το όνομα του. Συνεχίζει τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη , όπου υπηρετεί ως διάκονος στους Ιερούς Ναούς Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Αχειροποιήτου και Αγίου Δημητρίου.

Στις 11 Νοεμβρίου 1961 χειροτονείται στο βαθμό του Πρεσβυτέρου από τον αείμνηστο  Μητροπολίτη Καστορίας  και μετέπειτα Αττικής Δωρόθεο (Γιανναρόπουλο), προχειριζόμενος αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτη. Με τη μεσολάβηση του φίλου του, τότε αρχιμανδρίτη και μετέπειτα Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονυσίου  (Λαδοπούλου) καλείται  από τον  μακαριστό  Πατριάρχη Αθηναγόρα να υπηρετήσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως εφημέριος, εκτελώντας παράλληλα και τα καθήκοντα του Κωδικογράφου της Ιεράς Συνόδου, για να εισαχθεί στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το 1963-64 αποπέμφθη από την Τουρκία μαζί με άλλους σπουδαστές, στα πλαίσια εγχειρήματος των τουρκικών αρχών να κλείσει τη Σχολή.  Επανερχόμενος στην Ελλάδα ενεγράφη στη Θεολογική  Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της οποίας και κατέστη πτυχιούχος,  ενώ παράλληλα υπηρέτησε ως εφημέριος πρώτα στο Λοφίσκο Σοχού και   στη συνέχεια στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης.

Το 1970, κατόπιν προσκλήσεως του  τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Κωνσταντίου (1967-1974) ήλθε στην Αλεξανδρούπολη και διορίσθηκε αρχικά  Προϊστάμενος  στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής , συμβάλλοντας τα μέγιστα  στην αποπεράτωσή του. με πρωτοβουλία του  τοποποθετήθηκε  το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ολοκληρώθηκε ο εσωτερικός του διάκοσμος.  το 1971, με πρόταση του ιδίου  Μητροπολίτου διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Το 1974 , μετά την απομάκρυνση του Μητροπολίτου Κωνσταντίου  και την εκλογή του σημερινού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Ανθίμου, ως Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως, διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, θέση πού κατείχε μέχρι της προαγωγής του σε Μητροπολίτη Διδυμοτείχου το 1988.

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου εξελέγη  υπό της Σεπτής  Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος  στις 15  Νοεμβρίου 1988, εις διαδοχήν του μετατεθέντος  το 1986 στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης  προκατόχου του Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου (Ταμουρατζάκη), διαποιμάναντος την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου επί δωδεκαετίαν ( 1974-1986). Αυθημερόν  ετελέσθη το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα ενώπιον της Ιεραρχίας και πλήθους λαού. Ἡ χειροτονία του εγένετο  το Σάββατο 19 Νοεμβρίου  1988 στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ με τη συμμετοχή δεκαπέντε Αρχιερέων, πολλών κληρικών και πλήθους κόσμου, πού είχαν ταξιδέψει από τον Έβρο για νά  παραστούν στο γεγονός.

Η ενθρόνιση  του νέου Μητροπολίτου  πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου  1989 με την παρουσία πλήθους Ιεραρχών, κληρικών, των τοπικών αρχών και χιλιάδων λαού.

Περιληπτικά οι προτεραιότητες του νέου Μητροπολίτη, ως Ποιμενάρχου της ακριτικής μας επαρχίας, ήταν

  • η ανέγερση νέου  Καθεδρικού Ναού στην έδρα της Μητροπόλεως.
  • η ανακαίνιση και ο καλλωπισμός των Ιερών Ναών,
  • η στελέχωση  του ιερού κλήρου με νέους κληρικούς,
  • η ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου .
  • η επαναλειτουργία των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων στην Ιερά Μονή Δαδιάς.
  • η ίδρυση και λειτουργία Ραδιοφωνικού Σταθμού.
  • η ανέγερση Πτωχοκομείου-Γηροκομείου στο Διδυμότειχο.
  • η ανάδειξη των τοπικών αγίων.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Νικηφόρος  άμα τη  ενθρονίσει του στο Διδυμότειχο διεπίστωσε  την έλλειψη  ενός  μεγαλοπρεπούς ναού στο κέντρο της έδρας της Ιερᾶς Μητροπόλεως , όπου από αιώνες κυριαρχούσε το Τέμενος του Βαγιαζήτ. Γι’ αυτό, παράλληλα με τις άλλες  ποιμαντικές υποχρεώσεις και δραστηριότητες  άμεσα κινητοποιήθηκε για την ανέγερση ενός Ναού  ανταξίου της ιστορίας του Διδυμοτείχου.

Στις 17 Ιουλίου 1992  εγένετο η θεμελίωση του  νέου Ναού. Τα σχέδια ανέλαβε  και εκπόνησε  το επιτελείο του Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νικολάου Μουτσοπούλου, με την επιτόπια επίβλεψη  του Αρχιτεκτονικού Γραφείου  του μετέπειτα Δημάρχου Διδυμοτείχου  κ. Χρήστου Τοκαμάνη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα  οι εργασίες άρχισαν και ολοκληρώθηκαν σε μία διετία και    την Κυριακή 29 Μαΐου 1994, ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικηφόρος  τέλεσε τα εγκαίνια  του μεγαλοπρεπούς νέου Καθεδρικού Ναού  της Παναγίας της Ελευθερώτριας, πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο και Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο. Ο νέος Καθεδρικός Ναός είναι μνημείο για την πόλη του  Διδυμοτείχου αλλά και για ολόκληρη  τη Θράκη.  Έχει  μήκος 42  μέτρα, πλάτος  28  μέτρα  και το ύψος του κωδωνοστασίου  φθάνει  τά   33 μέτρα     και   δεσπόζει  της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής. Μπροστά στο Ναό  αργότερα   στήθηκε  ο χάλκινος ανδριάντας του  τελευταίου βυζαντινού  αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του ΙΑ’ Παλαιολόγου.

Μετά  την ολοκλήρωση των βασικών οικοδομικών εργασιών και την απόδοση  του Ναού στη λατρεία,  συμπληρώθηκε σταδιακά ο εξωραϊσμός του  με την τοποθέτηση τέμπλου και την αγιογράφηση του . Στον τρούλο του Ναού μέσα από ψηφίδες  αναδεικνύεται  ο  Παντοκράτορας, περιστοιχιζόμενος από τούς Δικαίους και  τούς Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, έργο του καλλιτέχνη Παύλου Σαρφατή.  Αργότερα ο ίδιος καλλιτέχνης  απεικόνισε σε ψηφιδωτό, στην είσοδο του Ναού, τον μακαριστό Μητροπολίτη να προσφέρει  γονυπετής  τον Ναό στην Παναγία την Ελευθερώτρια, η οποία προστατεύει και σκεπάζει την πόλη του Διδυμοτείχου.

Ένα ακόμα μέλημα του μακαριστού Μητροπολίτου Νικηφόρου υπήρξε η ανάδειξη των τοπικών  αγίων, πού με τη ζωή και το αίμα τους  πότισαν  το δένδρο της Εκκλησίας και με το παράδειγμά τους διατήρησαν την πίστη μας ζωντανή.

Με δικές του ενέργειες και σε συνεργασία με τα Θρακικά Σωματεία  ύστερα από  απόφαση της Ιεράς Συνόδου της  Εκκλησίας της Ελλάδος ενεγράφη στις Αγιογραφικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Εθνοϊερομάρτυρας  Κύριλλος Στ’ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως,  ο εξ Αδριανουπόλεως , ο οποίος μαρτύρησε με απαγχονισμό στη γενέτειρά του  στις 18 Απριλίου 1821. Το σεπτό του λείψανο ερρίφθη στον ποταμό Έβρο και ετάφη   στο Πύθιο, από ευσεβείς χριστιανούς πού περισυνέλεξαν  το λείψανό του και το ενταφίασαν. Προς τιμήν του στο Πύθιο ανηγέρθη  Παρεκκλήσιο και τιμάται κάθε χρόνο η μνήμη του με  λαμπρότητα την Κυριακή του Αντίπασχα.

Ως γνήσιο τέκνο της Θράκης ο μακαριστός Νικηφόρος  δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορος  για την πνευματική και όχι μόνο προκοπή  και πρόοδο της επαρχίας του. Έτσι το ενδιαφέρον του δεν περιορίστηκε  μόνο στην ανέγερση και ανακαίνιση των Ναών, αλλά και στην πνευματική κατάρτιση και θωράκιση  του ποιμνίου του. Σπουδαία υπήρξε  η προσφορά του στην  τοπική κοινωνία του Διδυμοτείχου με την  παραχώρηση κτιριακού συγκροτήματος  και εκτάσεως 160 στρεμμάτων για τη στέγαση της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο.

Τίμησε τούς προκατόχους του Αρχιερείς  με  προτομές, καθιέρωση μνημοσύνων και αφιερώσεις γι’ αυτούς  στο εγκόλπιο ημερολόγιο, πού κατ’ έτος εκδίδει η Ιερά Μητρόπολις.

Δική του έμπνευση και πρωτοβουλία υπήρξε η τοποθέτηση προτομής της θρακιώτισσας τραγουδίστριας του έπους του 1940 Σοφίας Βέμπο  κοντά στο Ηρώο του  Διδυμοτείχου.

Σε δύσκολες εποχές για τούς γειτονικούς βαλκανικούς λαούς οργάνωσε ανθρωπιστικές αποστολές με τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης   στη Σερβία και τη Βουλγαρία. Εκπροσώπησε ωσαύτως την Εκκλησία της Ελλάδος, σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές  στο εξωτερικό.

Εξεμέτρησε το ζήν στις 4 Οκτωβρίου 2009 και μετά από δύο ημέρες ενταφιάσθηκε ως Κτίτορας έμπροσθεν του Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας στο Διδυμότειχο. Μετά από λίγες ημέρες, στις 12 Οκτωβρίου 2009, εξελέγη διάδοχός του υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο μέχρι τότε Βοηθός Επίσκοπος Διαυλείας κ.  Δαμασκηνός (Καρπαθάκης),  ο οποίος  ενθρονίσθηκε στο Διδυμότειχο στις 19 Νοεμβρίου  του ιδίου έτους.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο όσιος Δαυίδ ο εν Ευβοία ο θαυματουργός
Πνευματικές Διδαχές

Ο όσιος Δαυίδ ο εν Ευβοία ο θαυματουργός

1 Νοεμβρίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ  Θεολόγου -Καθηγητού Ένας από τους πλέον συμπαθείς και δημοφιλείς αγίους της Εκκλησίας μας είναι και ο όσιος...

Read more
Χειροτονίες νέου Πρεσβυτέρου και νέου Διακόνου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Συκουρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονίες νέου Πρεσβυτέρου και νέου Διακόνου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Συκουρίου

1 Νοεμβρίου 2026

Ημέρα πνευματικής χαράς και πανηγυρικής ανάτασης ψυχών υπήρξε για την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026,...

Read more
Εορτασμός Αγίων Αναργύρων στο Νησί Ημαθίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτασμός Αγίων Αναργύρων στο Νησί Ημαθίας

1 Νοεμβρίου 2026

Την Κυριακη 1η Νοεμβρίου o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον...

Read more
Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στη Ν. Ιωνία
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στη Ν. Ιωνία

1 Νοεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί...

Read more
Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

1 Νοεμβρίου 2026

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων του Νοσοκομείου Κορίνθου χοροστάτησε στον Εσπερινό, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
«Όποιος αγαπάει, ζει τον Παράδεισο από αυτήν εδώ τη γη»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Όποιος αγαπάει, ζει τον Παράδεισο από αυτήν εδώ τη γη»

1 Νοεμβρίου 2026

Την ιερά μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των Ασιατών εόρτασε με λαμπρότητα η τοπική μας Εκκλησία. Επίκεντρο των...

Read more
Προικοννήσου Ιωσήφ: Από την ασπλαχνία στην αιώνια ζωή
Εκκλησία της Ελλάδος

Προικοννήσου Ιωσήφ: Από την ασπλαχνία στην αιώνια ζωή

1 Νοεμβρίου 2026

Το μεγαλύτερο δώρο που μας έχει δώσει ο Θεός και το οποίο δείχνει και το μέγεθος της μακροθυμίας του, είναι...

Read more
Ἑορτή τοῦ Ὁσίου Δαυΐδ, τοῦ Γέροντος, τοῦ ἐν Ναυπάκτῳ καί Εὐβοίᾳ ἀσκήσαντος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἑορτή τοῦ Ὁσίου Δαυΐδ, τοῦ Γέροντος, τοῦ ἐν Ναυπάκτῳ καί Εὐβοίᾳ ἀσκήσαντος

1 Νοεμβρίου 2026

Τήν Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2026, ἡ Ἱερά Μητρόπολις Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου ἑόρτασε ἕναν τοπικό ἅγιό της, τόν ὅσιο Δαυΐδ,...

Read more
Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

1 Νοεμβρίου 2026

Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου 2026 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, εις ανάμνησιν...

Read more
Άρτης Καλλίνικος: «Η αγάπη αγιάζει τον άνθρωπο και θεραπεύει τον κόσμο»
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: «Η αγάπη αγιάζει τον άνθρωπο και θεραπεύει τον κόσμο»

1 Νοεμβρίου 2026

Το απόγευμα του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου 2026, ετελέσθη πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, στο πανηγυρίζον Μετόχιο της...

Read more
Μνημόσυνο της μακαριστής Μοναχής Γαληνής της Ι. Μονής Παναγίας Λεχώβης
Εκκλησία της Ελλάδος

Μνημόσυνο της μακαριστής Μοναχής Γαληνής της Ι. Μονής Παναγίας Λεχώβης

1 Νοεμβρίου 2026

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Μετόχι του Αγίου Στεφάνου...

Read more
ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

1 Νοεμβρίου 2026

Με την τέλεση Πολυαρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βρεσθένης...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Θα έρθει η μέρα που θα πεις… ΕΙΧΕΣ ΔΙΚΙΟ!

1 Νοεμβρίου 2026

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα πράγματα καταλαβαίνουμε όταν είναι πια αργά; Πόσες φορές αγνοήσαμε μια συμβουλή, προσπεράσαμε μια αγάπη ή δεν...

Read more
Εκπαιδευτική δράση οδικής ασφάλειας για τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκπαιδευτική δράση οδικής ασφάλειας για τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου

1 Νοεμβρίου 2026

Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση, αφιερωμένη στην οδική ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026,...

Read more
Εγκαίνια νέας πτέρυγας στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς
Εκκλησία της Ελλάδος

Εγκαίνια νέας πτέρυγας στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

1 Νοεμβρίου 2026

Στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς λειτούργησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία του Δημάρχου Αγιάς κ. Αντωνίου...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο
Κηρύγματα

“Αγόρασε τον Παράδεισο”

2 Νοεμβρίου 2024

του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου (Κυριακή Ε΄Λουκά - Λουκ. ιστ΄ 19-31) Ἀπό ἀναισθησία ψυχῆς ἔπασχε ὁ πλούσιος τοῦ σημε­ρινοῦ...

Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Ακατάλυτοι οικογενειακοί δεσμοί – Κυριακή Ε’ Λουκά

2 Νοεμβρίου 2024
Δώσε αγάπη στον πάσχοντα συνάνθρωπο και αγόρασε τον Παράδεισο

Δώσε αγάπη στον πάσχοντα συνάνθρωπο και αγόρασε τον Παράδεισο

2 Νοεμβρίου 2024
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το μήνυμα της παραβολής του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου

2 Νοεμβρίου 2019
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

«Το Ουράνιο Ραντεβού»

2 Νοεμβρίου 2019
Μετά το Θάνατο τι;

Μετά το Θάνατο τι;

3 Νοεμβρίου 2018
Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο

Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο

3 Νοεμβρίου 2018
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το μήνυμα του πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου

4 Νοεμβρίου 2017
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το βιβλίο της ζωής

1 Νοεμβρίου 2017
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

30 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

«Ὁ πραγματικός πλοῦτος»

16 Νοεμβρίου 2023
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

«Πτωχός δε τις ήν ονόματι Λάζαρος»

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Ανωτέρα πάντων η αγάπη

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Κυριακή Ε’ Λουκά: Δεν φταίει ο πλούτος, αλλά η έλλειψη της αγάπης.

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Σχεδίασμα Ευαγγελικού Κηρύγματος Κυριακής Ε΄ Λουκά

29 Οκτωβρίου 2016
Next Post
Ἰλίου σέ Ναυπάκτου: «Σᾶς ἔχω ἀπλανῆ ὁδηγό γιά πάρα πολλά θέματα μέσα στόν χῶρο τῆς Ἐκκλησίας»

Ἰλίου σέ Ναυπάκτου: «Σᾶς ἔχω ἀπλανῆ ὁδηγό γιά πάρα πολλά θέματα μέσα στόν χῶρο τῆς Ἐκκλησίας»

Ἰωαννίνων σέ Ναυπάκτου: Κάνετε ὑπερήφανη τήν σύγχρονη Ἐκκλησία

Ἰωαννίνων σέ Ναυπάκτου: Κάνετε ὑπερήφανη τήν σύγχρονη Ἐκκλησία

Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

Λείψανο του Αγ. Νεκταρίου θα υποδεχθεί ο Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Δήμου Αγ. Δημητρίου Αττικής

Λείψανο του Αγ. Νεκταρίου θα υποδεχθεί ο Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Δήμου Αγ. Δημητρίου Αττικής

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist