• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη

in Εκκλησία της Ελλάδος
22 Ιανουαρίου 2025
byPoimin.gr Team
Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη
Share on FacebookShare on Twitter

Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε απόψε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος, στην χιονισμένη Οίτη, επί τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

          Στον Πανηγυρικό Τρισαρχιερατικό Εσπερινό, ο οποίος μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, συχγοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών, Ερμιονίδος, Τροιζηνίας και Αιγίνης κ. Ερφαίμ και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ενώ τα Ιερά Αναλόγια στελέχωσαν πολυμελείς χοροί καθηγητών, μαθητών και αποφοίτων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ εκ δεξιών και τον Καθηγητή και Πρωτοψάλτη κ. Χρήστο Τσιρίγκα.

                   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος στο κήρυγμά του , μεταξύ άλλων, σημείωσε χαρακτηριστικά:

          «Ήρθαμε όλοι εδώ για την έμπρακτη απόδειξη της δύναμης του Ευαγγελίου και το έμπρακτο φανερωμένο πρόσωπο του Θεού στο Σκήνωμα του Αγίου Βησσαρίωνος, το οποίο είναι η απόδειξη της Αναστάσεως του Χριστού, διότι η αγιότητα τδεν είναι υπόθεση μόνο του χθες της Εκκλησίας, όπως θεωρεί όλος ο κόσμος, αλλά η αγιότητα είναι υπόθεση σοβαρή της Εκκλησίας και υπόθεση πάντοτε ενεργουμένη. Είναι υπόθεση του σήμερα όπως του χθες και του αύριο και γι’ αυτήν την αγιότητα είμαστε καλεσμένοι, πλασμένοι μάλλον πρώτα και καλεσμένοι όλοι από τον Θεό να την φτάσουμε και να την ενεργοποιήσουμε για την σωτηρία τη δική μας, αλλά και για τη στήριξη των άλλων, των αδελφών μας, αφού στα μάτια του Θεού καμία πράξη, καμία ενέργεια και καμία συμπεριφορά δική μας δεν έχει αξία όταν δεν αφορά εις την πνευματική ωφέλεια των άλλων, δηλαδή των συνανθρώπων μας, διότι η αγιότητα αφορά όλους ανεξαιρέτως αφού ο αψευδής λόγος του Χριστού φανερώνει ότι ουδείς υπάρχει «ἐχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν, ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν», όλοι αγωνιζόμεθα και σε αυτήν την πορεία και σε αυτόν τον αγώνα ανήκουμε ανεξαιρέτως όλοι.

          Στην πορεία προς την αγιότητα δεν πορεύονται κάποιοι άνθρωποι που έχουν μία υπερδύναμη αφύσικη στα μέτρα μας ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και χαρίσματα, αλλά πορεύεται «πᾶς ἄνθρωπος ἐρχόμενος εἰς τὸν κόσμον», διότι τον καλεί ο δημιουργός Του να φτάσει εκεί γι’ αυτό και η αγιότητα την οποία ο Όσιος Βησσαρίων απέδειξε βοηθώντας μας και στηρίζοντάς μας, αλλά και χαρίζοντάς μας την ελπίδα ότι είναι εφικτή πραγματικότητα για τον κάθε άνθρωπο, δεν έχει προϋπόθεση την αναμαρτησία, αλλά την βαθιά συνείδηση της αμαρτολότητος και της ενοχής, η οποία, αν δεν καλλιεργείται δια βίου και αν δεν φέρνεται φιλάνθρωπα στους συνανθρώπους μας, δεν μπορεί ποτέ να μας φτάσει στον Θεό.

          Στην αγιότητα λοιπόν προς την οποίαν πορευόμεθα από κλίσεως όλοι μας και έχουμε την δυνατότητα να την φτάσουμε, διότι εκείνη είναι η μέλλουσα και η μένουσα ζωή μας, προς αυτήν πορεύονται άνθρωποι,, οι οποίοι συνειδητοποιούν στον ολίγο χρόνο που έχουν στην επίγεια φαινομενικότητα του κόσμου αυτού, ότι δεν ενδιαφέρονται και τόσο πολύ με τα έργα τους και τη ζωή τους, για την ανθρώπινη αναγνώριση, αλλά στοχεύοντας την θεϊκή δόξα, εργάζονται προς αυτόν τον σκοπό ακατάπαυστα, διότι αυτή η πορεία τους ενεργοποιεί τις δυνάμεις τους και καταφέρνουν ξεπερνώντας τους εαυτούς τους να γίνονται εκείνοι, που πρέπει διασώζοντας την ύπαρξή τους, αλλά και στηρίζοντας πραγματικά όλους τους άλλους.

          Κάθε Άγιος που γιορτάζει κάθε μέρα μας δίνει την ευκαιρία και την πνευματική αφορμή να κάνουμε λιτές σκέψεις που αφορούν όχι μόνο τη ζωή εκείνων που κατέκτησαν την όντως ζωή, αλλά την ζωή ημών, οι οποίοι μέσα από τις αμέτρητες δυσκολίες του αβίωτου βίου προσπαθούμε να τους μιμηθούμε και τους έχουμε ανάγκη στην πορεία μας. Γι’ αυτό ο χορός των Οσίων εις τον οποίον εισήλθε πραγματικά μετά από πολύχρονη, αιματηρή προσπάθεια, συνειδησιακά αιματηρή προσπάθεια και ο Άγιος Βησσαρίων αφορά και στο να συνειδητοποιήσουμε ότι στην αγιότητα μας καλούν και μας συνοδεύουν οι ίδιοι, οι οποίοι αποδείχθηκαν πιστοποιήσεις του Ευαγγελικού λόγου, αποδείξεις της Αναστάσεως, δυνατοί πρεσβευτές του Θεού στον Θεόν ημών, άνθρωποι που στηρίζουν κυριολεκτικά τους ανθρώπους τους όχι μόνον τώρα που ζούν οι ίδιοι μέσα στη δόξα και τη ζωή της Βασιλείας του Θεού, αλλά κυρίως όταν και αυτοί είχαν όλα τα εµπόδια, τα οποία τους δυσκόλευαν αιματηρά σε αυτή την πορεία. Αυτός ο χορός των Οσίων της Εκκλησίας μας είναι ο χορός εκείνος, ο οποίος μας στηρίζει, μας χαρίζει σήμερα την ελπίδα που χρειαζόμαστε και κυρίως τη βεβαιότητα ότι η αγιότητα είναι εφικτή πραγματικότητα για όλους μας. Μέσα βέβαια σε αυτόν τον χορό υπάρχουν αναρίθμητα πρόσωπα της ιεράς ιστορίας και της βιωματικής εμπειρίας της Εκκλησίας μας τα οποία εμείς δεν γνωρίζουμε, τι πειράζει όμως που δεν τους ξέρουμε και μάλλον δεν τους τιμούμε όπως θα έπρεπε όλους, αφού ζούνε ήδη στη δόξα του Θεού, δηλαδή στην αιωνιότητα της Βασιλείας Του.

          Στόχευσαν και πέτυχαν τον σκοπό τους. Αγίασαν διότι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Εκείνου, ο Οποίος τους προσέφερε αυτή τη ζωή μόνο επειδή την πόθησαν γι’ αυτό επιτρέψτε μου να επαναλάβω την αλήθεια που είναι παρήγορη για κάθε άνθρωπο ιδιαιτέρως σε αυτήν την κοινωνία και σε αυτόν τον κόσμο, ότι η αναμαρτησία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αγιότητα και αυτό μας το βεβαιώνουν οι χιλιάδες και οι μυριάδες των ανθρώπων εκείνων, οι οποίοι έπεσαν στη ζωή, αλλά καταπάτησαν το θέλημά τους και έχοντες αυτήν την συνείδηση της αμαρτωλότητός τους, πρόλαβαν να τιμωρήσουν οι ίδιοι με κάποιους δύσκολους τρόπους τον εαυτό τους, ώστε να προκαλέσουμε την φιλανθρωπία του Θεού, την οποία και επέτυχαν. Υπάρχουν όμως και Άγιοι σαν τηνιερή προσωπικότητα και την ασκητική φυσιογνωμία του εορταζομένου Αγίου της Εκκλησίας μας, η οποία με κάποιους τρόπους αναδείχθηκε.

          Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια, τα οποία η Εκκλησία ενεργοποιεί για να αναγνωρίσει έναν Άγιο είναι πάρα πολλά, διότι αφορά διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικούς τόπους.

          Το πρώτο κριτήριο της Εκκλησίας για την ανάδειξη ενός Αγίου είναι η βούληση της συνειδήσεως της ίδιας της Εκκλησίας δηλαδή του λαού μας, δηλαδή των ανθρώπων που τον γνώρισαν, που τον έζησαν, που διαπίστωσαν μέσα από τις πράξεις του και τις καθημερινές συμπεριφορές του επί μία ογδοηκονταετία, τα έργα του και τις ημέρες του, την ποιότητα και την συνείδηση του και κυρίως τον γνώρισαν ως μιμητή του Αγίου Θεού, ο οποίος από ευσπλαχνία προς το ανθρώπινο γένος, έγινε άνθρωπος και ταπεινώθηκε για να σαρκωθεί αυτό το ανθρώπινο και να διασώσει την ύπαρξή του. Αυτή η ελεημοσύνη αν μπορούσαμε με μια αρετή να χαρακτηρίζουμε τον Άγιο είναι ιδιαιτέρως γνωστή σε όσους είχαμε την μεγάλη ευλογία από τον Θεό να τον γνωρίζουμε προσωπικά. Προ τεσσαράκοντα και δύο ετών με βαθιά συγκίνηση τον θυμάμαι να περπατά μέσα σε αυτόν τον χώρο, να προσεύχεται, να έχει ένα καλό λόγο και να τον περιμένει λαός απ’ έξω όχι μόνο για να πάρει την ευχή του, αλλά για να φωτίσει ο Άγιος σαν κεράκι που έλαμπε τα σκοτάδια της ζωής τους, τα οποία και τα φώτισε και τα οποία δυνατότερα φωτίζει ως πνευματικός προβολέας στη ζωή της Εκκλησίας σήμερα.

          Ένα δεύτερο κριτήριο είναι ίδια η ασκητική του ζωή και ο οσιακός βίος. Ο Όσιος Βησσαρίων και τον θυμόμαστε αρκετοί που είχαμε αυτήν την εύνοια του Θεού να τον συναντήσουμε, ζούσε και εργαζόταν σε αυτόν τον κόσμο αλλά σε βεβαίωνε ότι κατεργάζεται την σωτηρία του και προσπαθεί να εξασφαλίσει την ασφαλή πορεία του προς τον ουρανόν. Ήταν ο φιλάνθρωπος, ο οποίος στα μάτια των ανθρώπων χωρίς να μιλούσε, έκανε να καταλαβαίνεις ότι είναι πραγματικά ουράνιος άνθρωπος και πήγε ως άγγελος. Ήταν ο άνθρωπος που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τις ανθρώπινες αξίες και τις ματαιότητες αυτού του κόσμου, αλλά γύρευε την ευσπλαχνία του Θεού, ζητιάνευε την αγάπη του, η οποία τον πλήρωσε και την οποία εκχύνει σήμερα μέσα από το Άφθαρτο Άγιο Λείψανό του.

          Και τέλος ένα τρίτο κριτήριο της Εκκλησίας που ενεργοποιεί για να ανακηρύξει και να αναγνωρίσει πιο σωστά έναν Άγιο είναι ένα χαρακτηριστικό, που δεν συμβαίνει σε όλους τους Αγίους αλλά συμβαίνει σε κάποιους εξ αυτών και ο Θεός μόνο γνωρίζει γιατί, ενώ όλοι όσοι αγωνίστηκαν όπως ο Θεός θέλει και όπως οι άνθρωποι μαρτυρούν πέρασαν στην αιωνιότητα και τούτο το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η Αφθαρσία του Σκηνώματος τους, δηλαδή η φανέρωση της συνεχούς και αδιάκοπης παρουσίας ζώσας παρουσίας του Θεού σε ένα σώμα, το οποίο είναι φτιαγμένο για να φθείρεται, σε ένα χώρο, ο οποίος σύντομα σκεπάζεται όχι μόνο από τους ανθρώπους αλλά και από την ίδια την ιστορία. Και βεβαίως η Αφθαρσία ενός Αγίου, ως εν προκειμένου του Οσίου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και Ελεήμονος αλλά και πάντων των εν Αφθαρσία όντων Αγίων της Εκκλησίας μας, δεν γίνεται για να εκβιάσει την πίστη μας, αλλά συμβαίνει διότι θέλει ο Θεός να στεφανώσει και να μη φύγει ποτέ ούτε και μετά θάνατον από κάποιους ανθρώπους από το κατοικητήριο που είναι ο Ναός του Θεού, από το κατοικητήριο εκείνου του σώματος που ταλαιπωρήθηκε για να δοξαστεί ο Θεός.

 Έτσι καταλαβαίνουμε τι θα πει «Θαυμαστός ὁ Θεός ἐν τοῑς ἁγῖοις Αὐτοῦ» και αυτός ο Άγιος με την Αφθαρσία του φανερώνει την ίδια την παρουσία του Θεού. Γίνεται ο ίδιος με το σώμα του, το οποίο προσέφερε στην αιωνιότητα, εργαλείο που ενώνει τον πνευματικό αγώνα του κάθε ανθρώπου με την Χάρη του Θεού, η οποία όταν συναντάται και συνδέεται με αυτόν τον αγώνα τότε γίνονται πράγματα μυστήρια σαν κι αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει ανθρώπινος νους, σαν και αυτό που προκαλεί την ανθρώπινη λογική, σαν κι αυτό που προκαλεί και την απορία ακόμη και την αμφισβήτηση, αλλά που πέρα από όλες αυτές τις θέσεις και τις εντυπώσεις του καθενός υπάρχει για να φανερώνει την αλήθεια της αγιότητος ότι αυτοί, αυτός ο Χριστός, είναι «ἔτι ζών» στις μέρες μας. Ακούμε πολλούς ανθρώπους να λένε: «θα ήθελα να δω το Θεό για να πιστέψω». Να τος ο Θεός! Ενοικεί μέσα σε ένα ανθρώπινο σώμα, το οποίο δεν αλλοιώθηκε και το οποίο ευωδιάζει και το οποίο βεβαιώνει αυτήν παρουσία του ζώντος Θεού.

          Γι’ αυτό ήρθαμε και εμείς σήμερα προσκυνητές, προσκαλεσμένοι του αγίου Φθιώτιδος για να προσκυνήσουμε αυτό το Άγιο Λείψανο, για να ανεφοδιάσουμε τις δυνάμεις μας για να ανανεώσουμε την πίστη μας και να διακηρύξουμε στεντόρεια τη φωνή «ζῇ Κύριος ὁ Θεός» και «Θαυμαστός ὁ Θεός ἐν τοῑς ἁγῖοις Αὐτοῦ» .

          Στην εόρτια δοχή την οποία προσέφερε ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης και οι Πατέρες τις Αδελφότητος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Πανουργιάς Παπαϊωαννου προσεφώνησε τους Αγίους Αρχιερείς και τους καλωσόρισε στην πόλη της Λαμίας.

          Στον Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό μεταξύ των πιστών παρέστησαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Σεραφείμ Πρέντζας, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, ο Αντιδήμαρχος Σπετσών κ. Αθανάσιος Μόσχος, η κ Χριστίνα Μαναβέλη, Ειδική Σύμβουλος της Δημάρχου Σπετσών κ. Ευγενίας Φραγκιά, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος και κ. Ηλίας Καλτσάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Ταξίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Φθιώτιδος Πύραρχος Χρήστος Πλουμάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ανδρέας Κυρίτσης, εκπρόσωποι του Στρατού, οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή και κ. Θέμης Χειμάρας, η Πολιτευτής Φθιώτιδος κ. Βασιλική Δημτράντζου, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας κ. Αικατερίνη Καλογήρου, ο Διευθυντής του Προτύπου Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Λαμίας «Ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης» κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας κ. Ηλίας Κεφαλάς με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και φορέων του τόπου.

 Αύριο το πρωί θα τελεστεί Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ύδρας κ. Εφραίμ.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Φωτογραφίες

 

Πρόσφατα Άρθρα

Πολυήμερη ἐκδρομή τῆς Παιδικῆς Χορωδίας τῆς Ἱ.Μ. Καστορίας στήν Κεντρική Εὐρώπη
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυήμερη ἐκδρομή τῆς Παιδικῆς Χορωδίας τῆς Ἱ.Μ. Καστορίας στήν Κεντρική Εὐρώπη

2 Σεπτεμβρίου 2026

Τό ἑξαήμερο 27 Αὐγούστου μέ 1 Σεπτεμβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε ἡ καθιερωμένη πλέον πολυήμερη ἐκδρομή τῆς Παιδικῆς Χορωδίας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως...

Read more
Αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

2 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κατάνυξη και πνευματική χαρά εορτάσθηκε την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2026 η αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους και...

Read more
Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης

2 Σεπτεμβρίου 2026

Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Αυγούστου η συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης,...

Read more
Με την ευλογία του Θεού η έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Με την ευλογία του Θεού η έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους, τελέσθηκε ο καθιερωμένος πρωτομηνιάτικος Αγιασμός στα...

Read more
Στην καρδιά της Πίνδου, στη Βάλια Κάλντα, η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους
Εκκλησία της Ελλάδος

Στην καρδιά της Πίνδου, στη Βάλια Κάλντα, η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
«Με τον Χριστό στην καρδιά, κάθε δοκιμασία ανθίζει»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Με τον Χριστό στην καρδιά, κάθε δοκιμασία ανθίζει»

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026, το πρωί, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος, στα Κανάλια Μεσοπύργου Άρτας, ελειτούργησε ο...

Read more
Εγκαίνια Κέντρου Υγείας Σουφλίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Εγκαίνια Κέντρου Υγείας Σουφλίου

2 Σεπτεμβρίου 2026

Της ακολουθίας του αγιασμού των εγκαινίων του πλήρως αναικαινισμένου Κέντρου Υγείας Σουφλίου προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου...

Read more
Επίσκεψη του πρ. Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ι.Μ. Μεσσηνίας
Συνοπτικός

Σαμαράς on the road – Ενορίες, Mητροπολίτες και… βλέμμα στη δεξιά πολυκατοικία!!

2 Σεπτεμβρίου 2026

Πιο κοντά στη βάση και με σαφές δεξιό πρόσημο φαίνεται πως θέλει να κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς....

Read more
Χειροθεσία Οικονόμου στην ενορία Παντανάσσης Νάξου
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθεσία Οικονόμου στην ενορία Παντανάσσης Νάξου

2 Σεπτεμβρίου 2026

Με λαμπρότητα πανηγύρισε το διήμερο Κυριακή 30 και Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου...

Read more
Πάτερ, δεν θέλω να εξομολογηθώ, η μητέρα μου, που περιμένει έξω, με έφερε σχεδόν με το ζόρι
Πνευματικές Διδαχές

Ο λογισμός με βασανίζει γέροντα να εγκαταλείψω τον αγώνα

2 Σεπτεμβρίου 2026

Ένας νέος πήγε με βαριά καρδιά στον Πνευματικό του κι εξομολογήθηκε: - Ο λογισμός με βασανίζει, Γέροντα, να εγκαταλείψω τον...

Read more
Μάνα συγνώμη και . . . σ’ ευχαριστώ για όλα!
Πνευματικές Διδαχές

Μάνα συγνώμη και . . . σ’ ευχαριστώ για όλα!

2 Σεπτεμβρίου 2026

Ένας νεαρός άνδρας πήγε να υποβάλλει αίτηση για μια διευθυντική θέση σε μια μεγάλη εταιρεία. Αφού πέρασε την αρχική συνέντευξη...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στην Ι. Μ. Κερκύρας
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στην Ι. Μ. Κερκύρας

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την αρχή της Ινδίκτου, ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Η πρώτη μοναχική κουρά στη νεοσύστατη Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Κατωχωρίου Φαρσάλων
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πρώτη μοναχική κουρά στη νεοσύστατη Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Κατωχωρίου Φαρσάλων

2 Σεπτεμβρίου 2026

 Με ιδιαίτερη πνευματική συγκίνηση τελέσθηκε το βράδυ της Δευτέρας 31 Αυγούστου 2026, παραμονή της ενάρξεως του νέου εκκλησιαστικού έτους, η...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Η εορτή της Ινδίκτου στην Εκκλησία των Σερρών»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Η εορτή της Ινδίκτου στην Εκκλησία των Σερρών»

2 Σεπτεμβρίου 2026

Γενική Σύναξη των εφημερίων της Σερραϊκής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026, στην εκκλησιαστική Κατασκήνωση «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» της Ιεράς Μητροπόλεως...

Read more
Ο λαμπρός εορτασμός των Ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Φλωρίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο Νοσοκομείο Φλώρινας για βραχεία νοσηλεία ο Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος

2 Σεπτεμβρίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Γέροντας Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος εισήχθη σήμερα, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026, στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας για βραχεία νοσηλεία....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους
Αρχή της Ινδίκτου

Eἰς τήν ἁρχήν τῆς Ἰνδίκτου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

1 Σεπτεμβρίου 2026

«Εὐαγγελίσαθαι πτωχοῖς ἀπέσταλκέ με…,κηρῦξαι ἐνιαυτόν Κυρίου δεκτόν». Πόσον παρήγορα καί ἐλπιδοφόρα εἶναι τά λόγια αὐτά τοῦ σημερινοῦ Εὐαγγελίου ! Διά...

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους

1 Σεπτεμβρίου 2025
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Η Ινδικτιών και η Ορθόδοξος Εκκλησία

1 Σεπτεμβρίου 2025
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

«Αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους»

17 Σεπτεμβρίου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

«Εὐλόγησον τόν στέφανον τοῦ ἐνιαυτοῦ τῆς χρηστότητός σου, Κύριε»

31 Αυγούστου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Τι σημαίνει “Ινδικτιών”

30 Αυγούστου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

“Η Αρχή της Ινδίκτου” (κατά Λουκά δ΄16-22)

1 Σεπτεμβρίου 2016
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Eις την A΄, αρχή της Iνδίκτου, ήτοι του νέου έτους.

1 Σεπτεμβρίου 2016
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

1 Σεπτεμβρίου 2016
Next Post
Η μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στη γενέτειρά του

Η μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στη γενέτειρά του

Η εορτή του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Οκτωνιάς

Η εορτή του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Οκτωνιάς

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟ

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟ

Ναυπάκτου Ἱερόθεος: «Ὁ ἔσω ἄνθρωπος τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Σεβαστιανοῦ»

Ναυπάκτου Ἱερόθεος: «Ὁ ἔσω ἄνθρωπος τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Σεβαστιανοῦ»

Λαμπρό Συλλείτουργο  στην Μονή Αγάθωνος επί τη μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου. 

Λαμπρό Συλλείτουργο στην Μονή Αγάθωνος επί τη μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου. 

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist