• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 3 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Ὁ κληρικός δέν ἀνήκει εἰς τόν ἑαυτόν του, ἀλλά εἰς τόν Χριστόν καί τόν ἀδελφόν.”

8 Φεβρουαρίου 2025
in Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
Οικουμενικός Πατριάρχης: “Ὁ κληρικός δέν ἀνήκει εἰς τόν ἑαυτόν του, ἀλλά εἰς τόν Χριστόν καί τόν ἀδελφόν.”
Share on FacebookShare on Twitter

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε, την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2025, τη μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ανιδρυτού της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου στεγάζεται και η ιστορική Θεολογική Σχολή.

Για πρώτη φορά μετά το κλείσιμο της Σχολής, το 1971, τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροτόνησε στον βαθμό του διακόνου τον υποδιάκονο Φώτιο Πουλόπουλο, Θεολόγο και Αρχιτέκτονα, ο οποίος θα υπηρετεί στην Πατριαρχική Αυλή.

Εκκλησιάστηκαν οι Αρχιερείς Σεβ. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Κρήνης κ. Κύριλλος, Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, και Σελευκείας κ. Θεόδωρος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αραβισσού κ. Κασσιανός και Δαφνουσίας κ. Σμάραγδος, κληρικοί και μοναχοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Γενική Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ευγεν. κ. Μάιρα Μυρογιάννη, και πιστοί από τα Πριγκηπόννησα, την Πόλη και το εξωτερικό.

Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία που πραγματοποίησε, αμέσως μετά, στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής, αναφέρθηκε στον Ιερό Φώτιο, που τον 9ο αιώνα ίδρυσε τη Μονή, αλλά και στον μετέπειτα διάδοχό του αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Γερμανό, που δημιούργησε το 1844, στον ίδιο χώρο, τη Θεολογική Σχολή. “Η Τροφός Σχολή απετέλει το θεολογικόν «επιτελικόν διεργαστήριον» της Μεγάλης Εκκλησίας”, τόνισε ο Παναγιώτατος και σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι η Σχολή έδινε στους ιεροσπουδαστές της τα απαραίτητα εφόδια για τη διακονία της Εκκλησίας και μεταλαμπάδευε σε αυτούς το πνεύμα και το ήθος του Φαναρίου.

“Μόνιμον σημείον αναφοράς διά τους διδάσκοντας και διδασκομένους εις την Σχολήν ήτο ο Ιερός Φώτιος, ο γενναιότατος πρόμαχος του Οικουμενικού Θρόνου, ο ανυποχώρητος υπερασπιστής της Ορθοδοξίας και της κανονικής παραδόσεως, ο ισαπόστολος και μεγαλόπνοος ιεραπόστολος, ο Πρωτοασηκρήτης της Αυτοκρατορικής Αυλής και ικανώτατος διπλωμάτης, ο πολυίστωρ μύστης της αρχαίας ελληνικής πνευματικής παρακαταθήκης και των ελληνικών γραμμάτων, ο υψιπέτης θεολόγος και μέγας εκκλησιαστικός ανήρ, ο γνήσιος φορεύς και εκφραστής της συνοδικής ταυτότητος της Εκκλησίας και εργάτης των θείων ενταλμάτων, «ο της ορθοδοξούσης Οικουμένης αείζωος Πατριάρχης». Κορωνίς των πολλών αγώνων του και αναγνώρισις της προσφοράς και της καλής μαρτυρίας του είναι η Μεγάλη εν Κωνσταντινουπόλει Σύνοδος του 879/80, πρότυπον συνοδικής εργασίας και εκκλησιολογικής πληρότητος, η οποία ανεγνώρισεν ως κανονικήν την πρώτην εκλογήν αυτού εις Πατριάρχην Κωνσταντινουπόλεως και έχει εγχαραχθή εις την συνείδησιν της Εκκλησίας ως «Η’ Οικουμενική».

Η μαρτυρία του Πατριάρχου Φωτίου περί συνοδικότητος διεκδικεί ιδιαιτέραν επικαιρότητα λόγω της επετείου συμπληρώσεως 1700 ετών από της συγκλήσεως της Α’ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου. Ο Ιερός Φώτιος τονίζει ότι «ο ιερός σύλλογος» των 318 θείων Αρχιερέων «εκράτυνε το αποστολικόν και θείον κήρυγμα», διακηρύξας «ομοούσιον, ομοφυή και συναίδιον τον Υιόν και Λόγον του Θεού τω γεγεννηκότι Πατρί, και της αυτής εξουσίας και κυριότητος» (Φωτίου, Επιστολαί, Η’, Τι εστιν έργον άρχοντος, PG 102, 633). Περί δε του έργου των επτά Οικουμενικών Συνόδων σημειώνει ο φωτώνυμος Πατριάρχης τα εξής: «Αύτη της πίστεως ημών των Χριστιανών η καθαρά και αμώμητος ομολογία˙ αύτη της αχράντου και ειλικρινούς λατρείας ημών, και των περί αυτήν σεπτών μυστηρίων, η θεόσοφος μυσταγωγία˙ κατά ταύτην, μέχρι βίου δυσμών, και φρονούντες και πιστεύοντες και πολιτευόμενοι, προς την ανατολήν του νοητού ηλίου επειγόμεθα, της εκείθεν ανεσπέρου αυγής και λαμπρότητος τρανότερόν τε και τελειότερον απολαύσοντες… Τούτο γαρ των αποστόλων το κήρυγμα, τούτο των οικουμενικών συνόδων το φρόνημα» (ο.π., 656).”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στη συνέχεια, απηύθυνε πατρικούς λόγους οικοδομής και νουθεσιών προς τον νέο διάκονο:

“Αυτού του Αγίου και μεγάλου Πατριάρχου φέρεις το τίμιον όνομα, αγαπητέ διάκονε Φώτιε. Η θεμελιωθείσα υπ’ αυτού Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος, ο ομώνυμος Ιερός Ναός και η Χαλκίτις Θεολογική Σχολή, η οποία προσβλέπει με χρηστάς ελπίδας εις την επαναλειτουργίαν της, θα παραμείνουν εις την μνήμην και την καρδίαν σου ως ο ιερός τόπος, όπου έλαβες την χάριν του πρώτου βαθμού της ιερωσύνης, καταστάς διάκονος του Κυρίου και του λαού Αυτού, κληρικός της κατ’ εξοχήν διακονικής Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Ο Οικουμενικός Θρόνος, εν τη διαδρομή της ιστορίας, «ουδέν άλλο υπήρξεν ή διακονίας Καθέδρα», όπως έλεγεν ο πνευματικός ημών πατήρ, μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων, εις κήρυγμά του κατά την χειροτονίαν διακόνου, υπενθυμίσας εις τον χειροτονούμενον και τα εξής έξοχα: «Αν και κατά πόσον θα σε τιμήσωσιν οι άνθρωποι, τούτο είναι άγνωστον και αβέβαιον. Εν μόνον είναι βέβαιον, ότι εάν πιστώς διακονήσης τω Χριστώ, και διακονήσης εν τη ταυτοπροσωπήσει Του προς τον ελάχιστον άνθρωπον, τον αδελφόν Του, τότε θα σε τιμήση ο Πατήρ: “Εάν τις εμοί διακονή, τιμήσει αυτόν ο Πατήρ” (Ιωάν. ιβ’, 26). Αύτη είναι η βεβαία και οριστική της διακονίας σου δικαίωσις». (Χαλκηδόνια, σ. 51 και 52.)

Όλα τα μέλη του ιερού κλήρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τον Πατριάρχην μέχρι τον νεοχειροτονηθέντα διάκονον, έχομεν κοινήν θεώρησιν της ταυτότητος και της ιεράς αποστολής μας, είμεθα φορείς του αυτού πνεύματος. Γνωρίζομεν το ύψος και την ευθύνην του λειτουργήματος του καλού εργάτου του αμπελώνος του Χριστού, που είναι συνδεδεμένα ουσιαστικώς με θυσιαστικόν ήθος, με ετοιμότητα διά απροϋπόθετον προσφοράν, με αφιέρωσιν ψυχή τε και σώματι εις το κοινόν χρέος.

Ο κληρικός δεν ανήκει εις τον εαυτόν του, αλλά εις τον Χριστόν και τον αδελφόν. Ο αδελφός μας είναι πάντοτε ο συγκεκριμένος άνθρωπος και όχι μία απρόσωπος και αφηρημένη μονάς της ανθρωπότητας. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός μας εκάλεσε να γινώμεθα «πλησίον» προς κάθε άνθρωπον ο οποίος έχει ανάγκην της συμπαραστάσεώς μας και κατωνόμασεν ως κριτήριον της σωτηρίας ή απωλείας μας το πως της συμπεριφοράς μας προς τον «πεινώντα, διψώντα, ξένον, γυμνόν, ασθενή ή εν φυλακή» αδελφόν, με τον οποίον ταυτίζεται ο ίδιος. Αυτή η απόλυτος προτεραιότης της αγάπης κατέστησε τον Χριστιανισμόν την μεγαλυτέραν αξιολογικήν επανάστασιν εις την ιστορίαν της ανθρωπότητος, η οποία προκαλεί θαυμασμόν ακόμη και εις τους αγνωστικιστάς και τους αρνητάς της πίστεως.

Σκεπτόμεθα την στιγμήν αυτήν, ότι η διακονία της Εκκλησίας είναι μία οικοδομή ενός κτηρίου, η οποία απαιτεί από όλους τους συμμετέχοντας και μοχθούντας πλήρη αφιέρωσιν εις τον κοινόν στόχον και προσεκτικόν συντονισμόν. Η έκβασις του όλου εγχειρήματος εξαρτάται από την κοινήν προσπάθειαν, αλλά και από την ποιότητα της συμβολής εκάστου. Πάντοτε, βεβαίως, ο καλών είναι ο Κύριος, ο αεί ενεργών εν ημίν «και το θέλειν και το ενεργείν υπέρ της ευδοκίας» (Φιλιπ. β’, 13). Το «εφ’ ημίν» είναι η αποδοχή της θείας δωρεάς και η προσπάθεια να διαφυλάξωμεν και να πολλαπλασιάσωμεν το χάρισμα, τρέχοντες «δι’ υπομονής τον προκείμενον ημίν αγώνα», αεί «αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν» (Εβρ. ιβ’, 2).”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πατριάρχης επεσήμανε τα εξής:

“H καλή θεολογική κατάρτισις, η οποία πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζεται δι’ ενδελεχούς μελέτης, ομού μετά της πλήρους αφιερώσεως εις τον Χριστόν και την διακονίαν του λαού Του, αποτελούν διά τον κληρικόν την πνευματικήν πανοπλίαν εις τον καλόν αγώνα εκπληρώσεως της αγίας αποστολής του. Η Εκκλησία έχει ανάγκην κληρικών ευσεβών και ευφυών, πιστών εις την άνωθεν κλήσιν και εις την παράδοσιν της Εκκλησίας, με ορθόδοξον φρόνημα και με σύγχρονον πνεύμα, με οξύ αισθητήριον διά το καθήκον και με ενσυναίσθησιν προς τον άνθρωπον, «υπέρ ου Χριστός απέθανεν».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εφορείας της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, καθώς και προς τον Ηγούμενο αυτής και την περί αυτόν Μοναστική Αδελφότητα και τους λαϊκούς συνεργάτες του για το έργο που επιτελούν.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, Ηγούμενος της Μονής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Πρόεδρος της Εφορείας της Μονής, και ο νέος Πατριαρχικός διάκονος Ιερολ. κ. Φώτιος Πουλόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε την ομιλία της χειροτονίας του.

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ηρακλείας Φώτιο

Κατερχόμενος από τη Χάλκη, το απόγευμα της Πέμπτης, 6 Φεβρουαρίου 2025, ο Παναγιώτατος μετέβη στο Κοιμητήριο του Αγίου Ιγνατίου Χαλκηδόνος και τέλεσε Τρισάγιο προ του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Ηρακλείας Φωτίου, του από Ίμβρου και Τενέδου, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού, δεηθείς και για τον συγγενή του από την Ίμβρο, Αρχιμ. Φώτιο Γεωργιάδη, ιερατεύσαντα επί σειράν ετών και κοιμηθέντα στη Ρουμανία.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Οι φωτογραφίες από το Τρισάγιο στον μακαριστό Μητροπολίτη Ηρακλείας προέρχονται από την Ι.Μ.Χαλκηδόνος

Πρόσφατα Άρθρα

Λαμπρός πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Νεόδμητο Ι.Ν. Αγίου Ανανίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Νεόδμητο Ι.Ν. Αγίου Ανανίου

3 Μαΐου 2026

Η Ιερά Μητρόπολή μας έχει ορίσει την Κυριακή του Παραλύτου ως ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου Ανανίου, Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας...

Read more
Κυριακή του Παραλύτου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμπελώνος
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή του Παραλύτου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμπελώνος

3 Μαΐου 2026

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμπελώνος χοροστάτησε σήμερα Κυριακή του Παράλυτου, στον πανηγυρικό Όρθρο και τέλεσε τη...

Read more
Μεθέορτα Αγ. Αθανασίου στην ομώνυμη Ιερά Μονή Σφηνίτσης στην Αγκαθιά Ημαθίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Μεθέορτα Αγ. Αθανασίου στην ομώνυμη Ιερά Μονή Σφηνίτσης στην Αγκαθιά Ημαθίας

3 Μαΐου 2026

Την Κυριακή 3 Μαΐου (του Παραλύτου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε μεθεορτίως και κήρυξε τον...

Read more
Η Κυριακή του Παραλύτου στην Καλαμάτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή του Παραλύτου στην Καλαμάτα

3 Μαΐου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, της πόλεως της Καλαμάτας, μετέβη την Κυριακή του Παραλύτου, 3 Μαΐου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης...

Read more
Χειροτονία Διακόνου π. Θεοκλήτου Βαρλααμίτη στην εορτή των Οσίων Μετεωριτών στην Καλαμπάκα
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου π. Θεοκλήτου Βαρλααμίτη στην εορτή των Οσίων Μετεωριτών στην Καλαμπάκα

3 Μαΐου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε στην Καλαμπάκα η εορτή της Συνάξεως των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων, τιμώντας...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Ιερός Ναός Αγ. Μαρίνης Σερρών, 200 χρόνια  αγιαστικής λειτουργίας, διακονίας, προσφοράς»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Ιερός Ναός Αγ. Μαρίνης Σερρών, 200 χρόνια αγιαστικής λειτουργίας, διακονίας, προσφοράς»

3 Μαΐου 2026

Το τρέχον έτος 2026 με την χάρη και το έλεος του δωρεοδότου Θεού συμπληρώνονται διακόσια (200) έτη συνεχούς αγιαστικής και...

Read more
Συγκίνηση στην Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Επισκοπής Θαυμακού
Εκκλησία της Ελλάδος

Συγκίνηση στην Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Επισκοπής Θαυμακού

2 Μαΐου 2026

Στους 20 ιερείς της ορεινής περιοχής της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ιστορικής Ιεράς Επισκοπής Θαυμακού, οι οποίοι με αυταπάρνηση και ζήλο...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Κανείς δεν είναι χαμένος: Η ιστορία που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου σήμερα

2 Μαΐου 2026

Κανείς δεν είναι χαμένος. Όσο βαθιά κι αν έχει πέσει ένας άνθρωπος, υπάρχει δρόμος επιστροφής. Σε αυτή την ομιλία παρουσιάζεται...

Read more
Εγκαίνια Ιερού Ναού στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Εγκαίνια Ιερού Ναού στην Κέρκυρα

2 Μαΐου 2026

Το Σάββατο, 2 Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, λειτούργησε σε νεόδμητο παρεκκλήσιο στις...

Read more
Δεύτερη ημέρα του προσκυνήματος της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» στην Ι. Π. Μεσολογγίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Δεύτερη ημέρα του προσκυνήματος της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» στην Ι. Π. Μεσολογγίου

2 Μαΐου 2026

Για δεύτερη ημέρα η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου βιώνουν την ευλογία την παρουσίας...

Read more
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου

2 Μαΐου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, με αφορμή τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου...

Read more
Ιερή αποδημία του Μητρ. Φθιώτιδος από την κεντρική Ελλάδα προς Βορρά…
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερή αποδημία του Μητρ. Φθιώτιδος από την κεντρική Ελλάδα προς Βορρά…

2 Μαΐου 2026

Ολοκληρώθηκε σήμερα άλλη μία εκκλησιαστική αποδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, εκ παραλλήλου με το πλούσιο και απαιτητικό τοπικό...

Read more
Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Εις Πρεσβύτερον Χειροτονία στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Ρουμ Παλαμά
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Εις Πρεσβύτερον Χειροτονία στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Ρουμ Παλαμά

2 Μαΐου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε το Σάββατο 2 Μαΐου 2026 η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου...

Read more
Η Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στην Τερψιθέα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στην Τερψιθέα

2 Μαΐου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Τερψιθέας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου...

Read more
Η Ανακομιδή των Ι. Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στην ομώνυμη  Ι. Μονή στην Πουλίτσα Κορινθίας & Χειροτονία Διακόνου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ανακομιδή των Ι. Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στην ομώνυμη Ι. Μονή στην Πουλίτσα Κορινθίας & Χειροτονία Διακόνου

2 Μαΐου 2026

Στη γυναικεία Ι. Μονή Αγίου Αθανασίου στην Πουλίτσα Κορινθίας λειτούργησε σήμερα Σάββατο 2 Μαΐου 2026, ημέρα της εορτής της ανακομιδής...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…. Μεγάλη η απουσία του μακαριστού Μητρ. Πατρών Νικοδήμου!
Κηρύγματα

Ομιλία μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998

1 Μαΐου 2026

Ομιλία του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ...

Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο πόνος στη ζωή μας

1 Μαΐου 2026
«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Άνθρωπον ουκ έχω»

1 Μαΐου 2026
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

1 Μαΐου 2026
«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε»

10 Μαΐου 2025
Κοιτάζοντας κατάματα την αμαρτία

Η προσφορά της Ορθοδόξου Ελληνίδος

10 Μαΐου 2025
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

«Γιατί οι άγιοι έθεσαν αυτήν την σειρά στις Ευαγγελικές περικοπές;»

6 Μαΐου 2023
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Το μήνυμα της Κυριακής του Παραλύτου

6 Μαΐου 2023
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο άνθρωπος μας

10 Μαΐου 2020
«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Όταν προστάζει ο Χριστός»

18 Μαΐου 2019
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο Ιησούς Χριστός και ο παράλυτος της Βηθεσδά

18 Μαΐου 2019
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Το μήνυμα της Κυριακής του Παραλύτου

29 Απριλίου 2018
“Πειρατήριον εστίν ο βίος του ανθρώπου” (Ιώβ ζ΄,1)

“Πειρατήριον εστίν ο βίος του ανθρώπου” (Ιώβ ζ΄,1)

25 Απριλίου 2018
Next Post
Κυριακή των Βαΐων στο μοναστήρι του Τρικόρφου

Ποιο ήταν το παιδί που κράτησε στην αγκαλιά του ο Χριστός;

«Η ευθύνη της ανθρωπότητας για την θεραπεία της κοινωνίας από την ανθρώπινη δουλεία – Η εκκλησιαστική πρόταση.  Από την σκλαβιά της αμαρτίας στην λύτρωση της Αναστάσεως»

«Η ευθύνη της ανθρωπότητας για την θεραπεία της κοινωνίας από την ανθρώπινη δουλεία – Η εκκλησιαστική πρόταση. Από την σκλαβιά της αμαρτίας στην λύτρωση της Αναστάσεως»

Η Ιερά Σύνοδος εορτάστηκε μετά πάσης εκκλησιαστικής λαμπρότητος τη μνήμη του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου

Η Ιερά Σύνοδος εορτάστηκε μετά πάσης εκκλησιαστικής λαμπρότητος τη μνήμη του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου

O Μητροπολίτης Μεσσηνίας στην ορκωμοσία οπλιτών του 9ου Σ.Π.

O Μητροπολίτης Μεσσηνίας στην ορκωμοσία οπλιτών του 9ου Σ.Π.

Φθιώτιδος Συμεών: «Ιεραρχία: εγγύηση ενότητας και Αληθείας»

Φθιώτιδος Συμεών: «Ιεραρχία: εγγύηση ενότητας και Αληθείας»

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist