• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 3 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Παράδεισος θα είναι ο χώρος των μεγάλων εκπλήξεων»

10 Νοεμβρίου 2024
in Εκκλησία της Ελλάδος
Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Παράδεισος θα είναι ο χώρος των μεγάλων εκπλήξεων»
Share on FacebookShare on Twitter

Στον υπό ανέγερση Ναό του Αγίου Νεκταρίου στην αναπτυσσόμενη περιοχή της Νεάπολης Λαμίας, ιερούργησε σήμερα μεθεόρτως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Τους Ιερούς Ύμνους απέδωσαν χοροί ιεροψαλτών υπό τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ν. Φθιώτιδος  «Νικόλαος Δοχειαρίτης» κ. Γεώργιο Παλιούρα.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Σήμερα ο λόγος του Θεού μας παρέχει εκπλήξεις και ανατροπές, οι οποίες μας παρέχονται όχι για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας, ούτε για να μας αποπροσανατολίσουν, αλλά αντίθετα για να μας προσανατολίσουν, για να νοηματοδοτήσουν τη ζωή μας, για να ανοίξουν τους ορίζοντές μας, για να διαλύσουν στερεότυπα, ταμπού και σχήματα, τα οποία πολλές φορές γίνονται βραχνάς, γίνονται αλυσίδες και καθηλώνουν τον άνθρωπο στη στασιμότητα, στη συντήρηση, τον καθηλώνουν στο σκοτάδι, τον καθηλώνουν στην αντικοινωνικότητα και τον εγκλωβίζουν στις φοβίες, στις καχυποψίες, στις συνωμοσίες, σε διάφορα σενάρια φαντασίας, τα οποία όμως εν τέλει, βασανίζουν τον άνθρωπο και δυστυχώς βασανίζουν και την ανθρωπότητα.

Ποιες είναι αυτές οι ανατροπές;

Η πρώτη μεγάλη ανατροπή παρουσιάζεται στο αποστολικό ανάγνωσμα και την αποτολμά με αυτοβιογραφικό τρόπο να μας την προσφέρει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Δεν κρύβει για τον εαυτό του ότι «καθ’ ὑπερβολὴν ἐδίωκον τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ…ζηλωτὴς ὑπάρχων τῶν πατρικῶν μου παραδόσεων». Εγώ, τονίζει, που σας μιλώ, εγώ που σας κηρύττω το ευαγγέλιο της αγάπης, το ευαγγέλιο της ελευθερίας, το ευαγγέλιο της απαλλαγής από κάθε προκατάληψη και κάθε ιδεολόγημα, είμαι αυτός, ο οποίος όσο κανείς άλλος ήμουν προσκολλημένος στην ιουδαϊκή παράδοση, είμαι αυτός ο οποίος όσο κανείς άλλος, ήμουν φανατικός υποστηρικτής του ιουδαϊκού νόμου. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι αυτός ήταν που έδειξε με το χέρι τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο στους συμπατριώτες του ιουδαίους για να τον λιθοβολήσουν και έχει την τόλμη ο Απόστολος Παύλος να γίνει παράδειγμα για όλους εμάς, ότι ο δρόμος της μετάνοιας, της μεταστροφής, της αλλαγής πορείας είναι ανοιχτός για όλους μας και αυτή είναι η τεράστια ανατροπή που φέρνει το Ευαγγέλιο. Έρχεται, τον άνθρωπο από το σκοτάδι να τον πάρει στο φως, έρχεται τον άνθρωπο να τον προσκαλέσει από την προκατάληψη και την φοβία να τον εισαγάγει στο χώρο της ελευθερίας. Αυτή είναι η γη της επαγγελίας, στο χώρο του διαλόγου, στο χώρο της αλληλεγγύης στο χώρο της συνάντησης με τον συνάνθρωπο.

Πόσο συγκλονιστικό μήνυμα απελευθερωτικό και ανατρεπτικό είναι το μήνυμα του Αποστόλου Παύλου και μάλιστα , «τὸ εὐαγγέλιον τὸ εὐαγγελισθὲν ὑπ’ ἐμοῦ ὅτι οὐκ ἔστι κατὰ ἄνθρωπον», δεν το έλαβα δηλαδή μέσα από έναν σωλήνα κάποιας ιδεολογικής παροχέτευσης αλλά «ἀλλὰ δι’ ἀποκαλύψεως ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ». Ο ίδιος ο Χριστός επέλεξε τον Παύλο, τον διώκτη και τον έκανε σκεύος εκλογής. Στην πορεία του προς τη Δαμασκό του εμφανίζεται και του είπε  «Σαούλ, Σαούλ, τί με διώκεις;» Και αυτό το κάλεσμα συνεκλόνισε τον Απόστολο Παύλο και τον συνεκλόνισε, γιατί είχε μία καρδιά ανοιχτή, είχε μια καρδιά στο βάθος με ανοιχτούς ορίζοντες. Στον ιουδαϊκό νόμο δεν είχε βρει αυτή την ανοιχτωσιά και την βρήκε στο Ευαγγέλιο της αγάπης του Χριστού, γι’ αυτό και αξιώθηκε, αυτός ο ιουδαίος σε εκείνη την εποχή, να τολμήσει να γράψει ότι «Οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ». Τόλμησε αυτός, σε εκείνη την εποχή ο Παύλος να πει ότι «τοῖς πᾶσι γέγονα τὰ πάντα», «Έλληνες και αυτοί Έλληνας και εγώ, Ιουδαίοι συ Ιουδαίος και εγώ». Αυτή είναι η πραγματική ελευθερία, αυτή είναι η πραγματική χειραφέτηση, αυτή είναι η πραγματική πρόοδος. Αυτό είναι το πραγματικό γκρέμισμα των στερεοτύπων.

Και έρχεται κι ο Χριστός σήμερα επίσης πάλι να ανατρέψει την κατεστημένη θρησκευτική λογική. Βρίσκεται θύμα ληστών ένας ταλαίπωρος άνθρωπος και περνάνε οι άνθρωποι της θρησκευτικής υποτίθεται αφοσίωσης, περνάνε οι άνθρωποι της δήθεν θρησκευτικής ευλάβειας, περνάνε οι άνθρωποι, οι οποίοι ξέρανε και το κάθε κόμμα του νόμου, αυτοί οι οποίοι παρακολουθούσαν μη τυχόν κάποιος παρακάμψει έστω και για λίγο τον νόμο του Θεού και αυτοί περνάνε την αντιπαρέρχονται. Περνάει ο Λευίτης και «ἰδὼν αὐτὸν ἀντιπαρῆλθεν», περνάει ο ιερέας και «ἰδὼν αὐτὸν ἀντιπαρῆλθεν», περνάνε και προσπερνάνε, δεν δίνουν σημασία στο διπλανό τους. Για ποιο λόγο; Γιατί δεν υπήρχε αγάπη μέσα στην καρδιά τους, δεν μπορούσαν να δουν ότι ο άνθρωπος είναι ο πλησίον και έρχεται ο ξένος, ο Σαμαρείτης και ο Σαμαρείτης δεν αντιπαρήλθε, αυτός που θα μπορούσε να έχει δικαιολογίες, για να αντιπαρέλθει, ιδεολογικές διαφορές, πολιτιστικές διαφορές, θρησκευτικές διαφορές, διαφορές νοοτροπίας, πολιτισμού, ηθών, εθίμων ακόμα και λογαριασμούς εθνικούς από το παρελθόν, όλα αυτά τα έβαλε στην άκρη ο Σαμαρείτης και ευσπλαχνίσθη και έγινε ο ευσπλαχνικός και πήρε τον «ἡμιθανῆ τυγχάνοντα» και τον έφερε στο πανδοχείο, σε αυτό που δέχεται τους πάντες. Αυτή είναι η Εκκλησία και τότε είναι Εκκλησία, όταν είναι πανδοχείο, όταν δεν κάνει εξαιρέσεις, όταν δεν αποκλείει κανέναν.

Η Εκκλησία είναι το πανδοχείο που δέχεται τους πάντες και παίρνει τον άνθρωπο τραυματισμένο και του προσφέρει έλαιο θεραπευτικό, έλαιο αγάπης να επουλώσει τις πληγές, να μαλακώσει τα τραύματά του και μάλιστα ο Σαμαρείτης της παραβολής αφήνει στον ξενοδόχο, στον πανδοχέα και δηνάρια, δύο δηνάρια και του λέει «ἐπιμελήθητι αὐτοῦ, καὶ ὅτι ἂν προσδαπανήσῃς, ἐγὼ ἐν τῷ ἐπανέρχεσθαί με ἀποδώσω σοι».

Η αλληγορική ερμηνεία των Πατέρων της Εκκλησίας στο πρόσωπο του Σαμαρείτη βλέπει τον Χριστό τον εκ Μαρίας, τον Υιόν της Μαρίας, βλέπει τον Χριστό, ο Οποίος ακριβώς κενώθηκε, σαρκώθηκε από την άκρα ευσπλαχνία προς τον άνθρωπο κι ήρθε και πήρε τον άνθρωπο τον ημιθανή τυγχάνοντα, το λιπόθυμο, τον άνθρωπο τον διαλυμένο, τον πήρε στην αγκαλιά Του και τα δύο δηνάρια η θεία και η ανθρώπινη φύση ενώθηκαν, για να τον εισαγάγουν στο πανδοχείο, που είναι η Εκκλησία, που είναι κιβωτός της σωτηρίας, που είναι ο παράδεισος. Να λοιπόν και μία ακόμα μεγάλη ανατροπή.

Αλλά σήμερα εδώ μας έχει φέρει και μία τρίτη ανατροπή της ανθρώπινης προκατάληψης και μία τρίτη ανατροπή της ανθρώπινης καχυποψίας και δυστυχώς και της ανθρώπινης επιπολαιότητας και αυτό το βλέπουμε στο πρόσωπο του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο, στην εποχή του, έπεσε θύμα συκοφαντίας όσο κανείς άλλος, θύμα κανιβαλισμού όσο κανείς άλλος, θύμα ανθρωποφαγίας όσο κανείς άλλος. Εκδιώχθηκε, συκοφαντήθηκε, εξορίστηκε, αντιμετώπιζε τον χλευασμό των ανθρώπων, ανέβαινε να ομιλήσει και οι άνθρωποι γύριζαν το κεφάλι αλλού, γιατί τάχατες οι δήθεν χριστιανοί τον θεωρούσαν ανήθικο τον Άγιο Νεκτάριο, τον θεωρούσαν άνθρωπο σκοτεινό, άνθρωπο, ο οποίος ήταν ύποπτος και επικίνδυνος και όμως η μεγάλη ανατροπή έγινε και μέσα από τη δική του βιωτή, αξιώθηκε μετά την κοίμησή του να έχει τέτοια μυροβλυσία και τέτοια ευωδία και τέτοια Χάρη, ώστε να υπάρχουν αναρίθμητοι άνθρωποι που έχουν να καταθέσουν μαρτυρίες της αγάπης του, της παρουσίας τους στη ζωή τους.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο Θεός μας μιλά μέσα όχι από τον τρόπο που θέλουμε εμείς να καταλάβουμε. Μην περιμένουμε να έρθει ο Θεός να ευλογήσει τις φοβίες μας, να επιβεβαιώσει τις καχυποψίες μας, την δική μας αναπηρία να αγαπήσουμε, να ανοιχτούμε, να μπορέσουμε να δούμε τον κόσμο με άλλη ματιά. Μην θέλουμε έναν Θεό φτιαγμένο στα δικά μας στενά μέτρα. Ο Θεός ο δικός μας, ο αληθινός Θεός, είναι ο Θεός, ο οποίος ανοίγει τα μέτρα, είναι ο Θεός, ο οποίος ανοίγει τα μυαλά, είναι ο Θεός, ο οποίος ανοίγει τις καρδιές, είναι ο Θεός, ο οποίος ανοίγει τους ορίζοντες.

Αυτός είναι ο Θεός μας, που είναι η μεγάλη έκπληξη της ζωής μας. Μας βγάζει από την πλήξη της μιζέριας και μας εισαγάγει στη ζωή της αγάπης, που είναι η ζωή της ελευθερίας και της χαράς. Ελευθερώθηκε ο Παύλος από τα δεσμά του ιουδαϊσμού όταν αποφάσισε την μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, απελευθερώθηκε ο ημιθανής άνθρωπος χάρη στον ξένο, τον διαφορετικό, τον Σαμαρείτη, που τον πήρε στην αγκαλιά του και απελευθερώνονται και οι άνθρωποι όταν βλέπουνε να βρίσκονται στο πάνθεον της αγιότητας, πρόσωπα τα οποία κανείς δεν περίμενε και όπως λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας ότι ο Παράδεισος θα είναι ο χώρος των μεγάλων εκπλήξεων. Εκεί θα δει κανείς πολλούς ληστές, πολλές πόρνες, πολλούς περιθωριακούς, πολλούς ανθρώπους, που η κοινωνία τάχατες ή δήθεν «καθαρή» κοινωνία  τους έθεσε στο περιθώριο και πολλούς και πολλές καθωσπρέπει θα τους δούμε να κλαίνε μέσα στην απέραντη μοναξιά την οποία είχαν ήδη επιλέξει, γιατί την επιλογή την κάνουμε από τώρα.

 Ή επιλέγουμε την στενοκαρδία ή επιλέγουμε την ευρυχωρία. Ή επιλέγουμε τη μιζέρια, το κουτσομπολιό, τη συκοφαντία, την κατάκριση, τη λασπολογία, το να βγάζουμε ένας στο μάτι του άλλου, την διχόνοια, τις έριδες ή επιλέγουμε την ανοιχτή ματιά, την ανοιχτή αγκαλιά, την καλή διάθεση, τον καλό λόγο, την συνοδοιπορία, την συνεργασία, τον διάλογο, την αποδοχή του άλλου. Ό,τι επιλέξουμε αυτό και θα απολαύσουμε».

Ο προϊστάμενος της Ενορίας, Πρωτ. π. Γεώργιος Κάλλος, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλων των συνεργατών και των πιστών της Ενορίας εξέφρασε υιικώς την ευγνωμοσύνη του και τον σεβασμό και την αγάπη όλων προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος αγκαλιάζει και συνεχώς έμπρακτα στηρίζει το έργο της Ενορίας, καθώς και την εξέλιξη της ανέγερσης του Ναού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Οικονόμου και κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Νάγια Φαρδή, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κερπινιώτης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Σερρών Θεολόγος: «Ιερός Ναός Αγ. Μαρίνης Σερρών, 200 χρόνια  αγιαστικής λειτουργίας, διακονίας, προσφοράς»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Ιερός Ναός Αγ. Μαρίνης Σερρών, 200 χρόνια αγιαστικής λειτουργίας, διακονίας, προσφοράς»

3 Μαΐου 2026

Το τρέχον έτος 2026 με την χάρη και το έλεος του δωρεοδότου Θεού συμπληρώνονται διακόσια (200) έτη συνεχούς αγιαστικής και...

Read more
Συγκίνηση στην Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Επισκοπής Θαυμακού
Εκκλησία της Ελλάδος

Συγκίνηση στην Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Επισκοπής Θαυμακού

2 Μαΐου 2026

Στους 20 ιερείς της ορεινής περιοχής της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ιστορικής Ιεράς Επισκοπής Θαυμακού, οι οποίοι με αυταπάρνηση και ζήλο...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Κανείς δεν είναι χαμένος: Η ιστορία που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου σήμερα

2 Μαΐου 2026

Κανείς δεν είναι χαμένος. Όσο βαθιά κι αν έχει πέσει ένας άνθρωπος, υπάρχει δρόμος επιστροφής. Σε αυτή την ομιλία παρουσιάζεται...

Read more
Εγκαίνια Ιερού Ναού στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Εγκαίνια Ιερού Ναού στην Κέρκυρα

2 Μαΐου 2026

Το Σάββατο, 2 Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, λειτούργησε σε νεόδμητο παρεκκλήσιο στις...

Read more
Δεύτερη ημέρα του προσκυνήματος της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» στην Ι. Π. Μεσολογγίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Δεύτερη ημέρα του προσκυνήματος της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» στην Ι. Π. Μεσολογγίου

2 Μαΐου 2026

Για δεύτερη ημέρα η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου βιώνουν την ευλογία την παρουσίας...

Read more
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου

2 Μαΐου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, με αφορμή τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου...

Read more
Ιερή αποδημία του Μητρ. Φθιώτιδος από την κεντρική Ελλάδα προς Βορρά…
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερή αποδημία του Μητρ. Φθιώτιδος από την κεντρική Ελλάδα προς Βορρά…

2 Μαΐου 2026

Ολοκληρώθηκε σήμερα άλλη μία εκκλησιαστική αποδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, εκ παραλλήλου με το πλούσιο και απαιτητικό τοπικό...

Read more
Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Εις Πρεσβύτερον Χειροτονία στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Ρουμ Παλαμά
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Εις Πρεσβύτερον Χειροτονία στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Ρουμ Παλαμά

2 Μαΐου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε το Σάββατο 2 Μαΐου 2026 η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου...

Read more
Η Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στην Τερψιθέα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στην Τερψιθέα

2 Μαΐου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Τερψιθέας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου...

Read more
Η Ανακομιδή των Ι. Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στην ομώνυμη  Ι. Μονή στην Πουλίτσα Κορινθίας & Χειροτονία Διακόνου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ανακομιδή των Ι. Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στην ομώνυμη Ι. Μονή στην Πουλίτσα Κορινθίας & Χειροτονία Διακόνου

2 Μαΐου 2026

Στη γυναικεία Ι. Μονή Αγίου Αθανασίου στην Πουλίτσα Κορινθίας λειτούργησε σήμερα Σάββατο 2 Μαΐου 2026, ημέρα της εορτής της ανακομιδής...

Read more
Η εορτή του «Μάη – Θανάση» στην Θουρία Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του «Μάη – Θανάση» στην Θουρία Μεσσηνίας

2 Μαΐου 2026

Με μεγαλοπρέπεια και κατά την εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε η εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, στην ομώνυμη...

Read more
Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου στην Ι.Μ. Παναγίας Λαμπηδόνος
Εκκλησία της Ελλάδος

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου στην Ι.Μ. Παναγίας Λαμπηδόνος

2 Μαΐου 2026

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Λαμπηδόνος Πηλίου τελέστηκε σήμερα, 2/5, το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού  Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Σταυρίδη Εσφιγμενίτου, Ηγουμένου της...

Read more
Συναξάρι 3ης Μαῒου – Κυριακή Γ΄ ἀπό τοῦ Πάσχα (Τῶν Μυροφόρων)
Πνευματικές Διδαχές

Οι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα: Οι ηρωικοί Μάρτυρες του Χριστού

2 Μαΐου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού  Οι πρωτοχριστιανικοί διωγμοί είναι η ηρωικότερη ιστορική περίοδος όχι μόνο για την Εκκλησία, αλλά...

Read more
Εσπερινός επί τη Iερά Mνήμη του Αγίου Αθανασίου στον Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Προαστίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Εσπερινός επί τη Iερά Mνήμη του Αγίου Αθανασίου στον Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Προαστίου

2 Μαΐου 2026

   Το απόγευμα της Παρασκευής 1ης Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, επί...

Read more
Μοναχική κουρά στην Ι.Μ. Γόλας
Εκκλησία της Ελλάδος

Μοναχική κουρά στην Ι.Μ. Γόλας

2 Μαΐου 2026

Το απόγευμα της Παρασκευής 1η Μαΐου 2026, στην ιστορική Ιερά Μονή Γόλας στον Ταΰγετο, τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…. Μεγάλη η απουσία του μακαριστού Μητρ. Πατρών Νικοδήμου!
Κηρύγματα

Ομιλία μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998

1 Μαΐου 2026

Ομιλία του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ...

Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο πόνος στη ζωή μας

1 Μαΐου 2026
«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Άνθρωπον ουκ έχω»

1 Μαΐου 2026
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

1 Μαΐου 2026
«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε»

10 Μαΐου 2025
Κοιτάζοντας κατάματα την αμαρτία

Η προσφορά της Ορθοδόξου Ελληνίδος

10 Μαΐου 2025
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

«Γιατί οι άγιοι έθεσαν αυτήν την σειρά στις Ευαγγελικές περικοπές;»

6 Μαΐου 2023
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Το μήνυμα της Κυριακής του Παραλύτου

6 Μαΐου 2023
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο άνθρωπος μας

10 Μαΐου 2020
«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Όταν προστάζει ο Χριστός»

18 Μαΐου 2019
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο Ιησούς Χριστός και ο παράλυτος της Βηθεσδά

18 Μαΐου 2019
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Το μήνυμα της Κυριακής του Παραλύτου

29 Απριλίου 2018
“Πειρατήριον εστίν ο βίος του ανθρώπου” (Ιώβ ζ΄,1)

“Πειρατήριον εστίν ο βίος του ανθρώπου” (Ιώβ ζ΄,1)

25 Απριλίου 2018
Next Post
ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΑΣΟΓΛΟΥ

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΑΣΟΓΛΟΥ

20 ἔτη στήν Ἱερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκοῦς Ναυπακτίας

20 ἔτη στήν Ἱερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκοῦς Ναυπακτίας

Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου στη Νίκαια

Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου στη Νίκαια

Εορτή του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου στο Μουζάκι

Εορτή του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου στο Μουζάκι

Εγκαίνια Ιερού Ναού στο Κάτω Ζευγαράκι Αιτωλοακαρνανίας

Εγκαίνια Ιερού Ναού στο Κάτω Ζευγαράκι Αιτωλοακαρνανίας

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist