Μετά την κεντρική Λοκρίδα σειρά έλαβε η Ανατολική Λοκρίδα, τόσο στον ορεινό της όγκο όσο και στο παράλιο μέτωπό της στην μεγάλη ποιμαντική και λειτουργική περιοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών για όλη την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα τόσο σε μικρά και απομακρυσμένα χωριά της Μητροπόλεως όσο και σε κεντρικές ενορίες.

          Σήμερα, Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε και ωμίλησε στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Νεαπόλεως Λαμίας.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης, τα οποία ανεγνώσθησαν στην Θεία Λειτουργία, και ιδιαίτερα στην ανάγκη της διαβάσεως από τον κόσμο του θανάτου, στον κόσμο της ζωής, την οποία εκφράζει το Πάσχα και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Πάσχα σημαίνει πέρασμα, σημαίνει διάβαση. Διάβαση από μία κατάσταση σε μία άλλη κατάσταση. Το Πάσχα εκφράζει την τραγική κατάσταση, την οποία βιώνει ο άνθρωπος και συγχρόνως την ανάγκη να εισέλθει στον Παράδεισο. Την ανάγκη αναβαπτισμού, γιατί Ανάσταση σημαίνει αναβαπτισμός, σημαίνει ανανέωση της Χάριτος του Θεού.

          Μέσα σε αυτή την προετοιμασία, όλες οι προσευχές και τα κείμενα, τα οποία φέρνει ενώπιον μας η Αγία μας Εκκλησία, εκφράζουν αυτή την ανάγκη μετάβασης, την ανάγκη της διαβάσεως, αυτού του περάσματος, αυτής της αλλαγής, της μεταφοράς από τον κόσμο του θανάτου, στον κόσμο της ζωής.

          Στην εποχή, στην οποία ζούμε, καλείται ο χριστιανός να σταθεί όρθιος και αφοσιωμένος και προσηλωμένος στον λόγο του Θεού και στην αγάπη του Θεού, για να μπορέσει να ζήσει ένα αληθινό Πάσχα. Δεν θα μπορέσει να αναστηθεί μέσα μας η αγάπη του Θεού, αν δεν ενεργοποιηθεί μέσα μας η διάκριση, που είναι η πυραμίδα των αρετών. Κάθε αρετή, αν δεν έχει μέσα της διάκριση, δεν ωφελεί. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μία μεγάλη ευκαιρία μιας νέας τοποθετήσεως μας μέσα στον κόσμο».

          Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος για την πρώτη Ακολουθία του Νυμφίου ανηφόρισε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στην ορεινή Καρυά των Καμένων Βούρλων, στο όμορφο χωριό με την καταπληκτική θέα στην θάλασσα του Μαλιακού και τους λιγοστούς, αλλά πολύ ευλαβείς κατοίκους.

          Το μικρό ποίμνιο του χωριού, οι λιγοστοί κάτοικοι, αλλά και αυτοί που κατάγονται από το χωριό και επισκέφθηκαν το χωριό τους για την Ιερά Ακολουθία, επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Σεβασμιώτατο, ενώ κατά την διαδρομή ο κ. Συμεών έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και από την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καμένων Βούρλων.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αρχικά εξέφρασε την χαρά του, που βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο ορεινό και όμορφο χωριό Καρυά Λοκρίδος και τόνισε χαρακτηριστικά:

          «Ακόμα και το πιο μικρό και ορεινό χωριό, ακόμα και ένα έρημο χωριό, η Εκκλησία του το ζωντανεύει.

          Σήμερα ζούμε όλοι μας μία χαρά, χαίρονται και οι κεκοιμημένοι και όλοι αυτοί που θα ζήσουν στο μέλλον, γιατί δεν πρέπει τίποτα να μας απογοητεύει. Η ιστορία κάνει κύκλους και κάτι που φαίνεται σήμερα να σβήνει, αύριο ανασταίνεται.

          Να έχουμε ελπίδα και αισιοδοξία και ο καθένας από το δικό του μετερίζι να βοηθήσει και να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να ανάβει ένα κερί στο μέλλον».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στην Αγία Τριάδος Λοκρίδος.

          Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Στο κήρυγμά του στην Αγία Τριάδα Λοκρίδος ο κ. Συμεών υπογράμμισε τον ακροτελεύτιο στίχο του Κοντακίου: «Μή μείνωμεν ἔξω τοῦ νυμφῶνος Χριστοῦ» και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Η Μεγάλη Εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη, γιατί μας φανερώνει την Μεγάλη Αγάπη του Χριστού για εμάς, μας φανερώνει το τι είναι ο Χριστός για εμάς.

          Νυμφίο τον ονομάζει η Εκκλησία μας, Νυμφίο τον ονομάζει η καρδιά μας.

          Μας μιλούν τα Ιερά Κείμενα της Εκκλησίας μας για το Νυμφίο τον πανέμορφο, που είναι η πηγή της ομορφιάς και απόψε μας απευθύνει μία πρόσκληση: «Μή μείνωμεν ἔξω τοῦ νυμφῶνος Χριστοῦ».

          Ο Νυμφίος έρχεται και χτυπά την πόρτα της καρδιάς μας, ο Νυμφίος μας προσκαλεί στην αγάπη του. Έρχεται και θέλει σχέση αγάπης μεταξύ μας. Έρχεται όχι ως πρόσωπο για να επιβάλλει τον νόμο και την τάξη, αλλά ως ένα πρόσωπο αγάπης.

          Αυτοί που μένουν έξω του Νυμφώνος Χριστού είναι φαινομενικά μεν ευσεβείς αλλά εσωτερικά είναι άδειοι. Όποιος δεν αγαπά, έχει μέσα του θάνατο.

          Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι μένουμε ανενεργοί, φοβούμενοι να εκτεθούμε στην αγάπη, γιατί η αγάπη είναι ρίσκο και διακινδύνευση. Όταν κλειστούμε στον εαυτό μας σίγουρα θα χάσουμε μία αγάπη που περιμένει να μας δοθεί, θα χάσουμε σπουδαίους συμπαραστάτες,  γιατί  δεν μπορεί να υπάρξει καμία σχέση μέσα στον κόσμο χωρίς διακινδύνευση και χωρίς ρίσκο και δεν μπορεί να υπάρξει πνευματική ζωή, αν ο άνθρωπος δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει για το Νυμφίο Χριστό.

          Ο Χριστός δεν έρχεται να μας υπογράψει ότι ο βίος κοντά Του θα είναι ανθόσπαρτος. Ο Χριστός που έχει απόλυτη αγάπη για εμάς, έρχεται να μας διαβεβαιώσει ότι:

          Ο Νυμφώνας μου είναι η ματωμένη μου αγάπη, η αγάπη η θυσιαστική, η αφοσίωση η πραγματική. Δεν είναι μια αγάπη φανταστική, αλλά μία αγάπη που είναι πραγματική, είναι υπογεγραμμένη με δάκρυα, με ιδρώτα, με κόπους.

          Αυτό είναι το προσκλητήριο που απευθύνει ο Χριστός την Μεγάλη Εβδομάδα. Η αγάπη πάντοτε έχει περιπέτεια. Να ακολουθήσουμε την πρόσκληση της Αγίας μας Εκκλησίας.  «Τὸν Νυμφίον ἀδελφοὶ ἀγαπήσωμεν, τὰς λαμπάδας ἑαυτῶν εὐτρεπίσωμεν». Να αγαπήσουμε το Νυμφίο Χριστό και να ευπρεπίσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, να βγάλουμε τα άμφια της ασχήμιας μας, τις αμαρτίες και τις μικρότητες και να λαμπρύνουμε την στολή την ψυχής μας».

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πολλών πιστών παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς,  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Κυρμανίδης, οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος, η τ. Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου και πλήθος πιστών.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Η Πόλις εκατακτήθη | Αρχιδιακόνου I.M. Ταμασού και Ορεινής Ραφαήλ Μισιαούλη

Αρχιδιακόνου Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, Ραφαήλ Μισιαούλη Η Βασιλεύουσα Πόλη της Κωνσταντινουπόλεως κατακτήθηκε (Η Πόλις εάλω!). Στις 29 Μαḯου 1453 μ.Χ. και παρά τις...

Με συγκίνηση και κατάνυξη η Σύρος υποδέχεται την ιερά Εικόνα της Παναγίας «Βουρλιωτίσσης»

Χθες το απόγευμα, στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος...

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή της μετακομιδής των Λειψάνων του Αγ. Λουκά στην Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά

Το Σάββατο 28 Μαΐου το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, τελέστηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός...

Συνάντηση του Επισκόπου Μελιτηνής με τον Αγγλικανό Επίσκοπο Μπέρμιγχαμ

Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελιτηνής κ. Μάξιμο προσκάλεσε στο Επισκοπείο του ο Αγγλικανός Επίσκοπος Μπέρμιγχαμ κ. David Urquhart. Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θεόδωρος Πολυβίου...

Άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου στην Πέρθη

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος έφθασε στην Πέρθη το Σάββατο, 28 Μαΐου. Πρόκειται για την τέταρτη ποιμαντική επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Σεβασμιώτατος στη...

Το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ι.Μ. Φθιώτιδος θα δεχτεί στην αγκαλιά του και πονεμένα παιδιά από την Ουκρανία

Γεύμα και συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε χθες στην Αθήνα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Sergii Shutenko,...

Θεμελίωση πολυδύναμου ιεραποστολικού κέντρου στην Τανζανία

Θερμότατη υποδοχή επεφύλαξαν κατά την δεύτερη ημέρα της ιεραποστολικής επίσκεψης στην Τανζανία, στον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β´...
video

Τι ζητάω; Μια θέση στον Παράδεισο να πάω

Τι ζητάω; Μια θέση στον Παράδεισο να πάω. Τι είναι ο Παράδεισος και τι είναι η κόλαση; Που είναι ο Παράδεισος και που είναι...

Η εορτή πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων

Με λαμπρότητα και αθρόα συμμετοχή πιστών από όλη τη Βοιωτία τιμήθηκε η μνήμῃ πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων στον  Ιερό Ναό των Βοιωτών...

Εγκαίνια Παρεκκλησίου της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐου

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατανύξεως πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 το απόγευμα, ο εσπερινός των εγκαινίων του ιερού παρεκκλησίου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας...

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στη Νάουσα

Το Σάββατο 28 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου...

Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος ὡς Πρόεδρος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας

Στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, εξ' αφορμής της συμπληρώσεως τριάντα χρόνων θεοφιλούς Πατριαρχείας Αυτού, ο Σεβ....

Ο Mητροπολίτης Ταμασού στην ημερίδα παρουσίασης της Στρατηγικής Ασφαλούς Παιχνιδιού

Την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΝΘΕΑ, παρευρέθει στην ημερίδα παρουσίασης της...
video

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’- Αύριο είναι Κυριακή του Τυφλού

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Τυφλού. "Οι Φαρισαίοι αμφισβητούν....

Για σένα που δίνεις εξετάσεις

Καλό μου παιδί, ξέρω, σε κυριεύει το άγχος και η αβεβαιότητα, σε πιάνει κόμπος στο στομάχι, ταχυκαρδία, αϋπνίες, πονοκέφαλος, φόβος, μελαγχολία, σκέψεις που στροβιλίζουν...