• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 28 Απριλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Ο Μητρ. Μεσσηνίας για τον Φιλίππων Προκόπιο: «Ήταν τίμιος με τα ανθρώπινα και δίκαιος με τα θεία»

5 Αυγούστου 2020
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
Μη «λιθοβολείτε» την Εκκλησία!
Share on FacebookShare on Twitter

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου δίδεται στην δημοσιότητα ο λόγος, που εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος κατὰ τὴν Θεία Λειτουργία της Κυριακής 2 Αυγούστου 2020, που τελέσθηκε στον ιερό Καθεδρικό Ναό αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας, με αφορμή το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου :

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος για τον Φιλίππων Προκόπιο, «Ήταν τίμιος με τα ανθρώπινα και δίκαιος με τα θεία»

Τα σημερινά λειτουργικά και αγιογραφικά αναγνώσματα μάς προβάλλουν δύο βασικές έννοιες. Το αποστολικό, τη σπουδαιότητα της ενότη­τας στο πρόσωπο του Χριστού και κατ’ επέκταση της Εκκλησίας, και η ευαγγελική περικοπή την αναγκαιότητα της κοινωνικής προσφοράς ως έμπρακτη έκφραση της φιλανθρωπίας του Δεσπότου Χριστού.

Γύρω από αυτούς τους δύο άξονες κινήθηκε και περιεστράφει και ο διακονικός ρόλος και η παρουσία του αείμνηστου μητροπολίτου Φιλίπ­πων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου, και διυφάνθει το πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο έργο ως ποιμένος και διδασκάλου, του οποίου το τριετές μνημόσυνον επιτελούμεν σήμερον.

Διδάσκαλος και κήρυκας της εις Χριστόν πίστεως, ποιμένας και διάκονος του ποιμνίου του. Τα πάντα έπραττε υπακούοντας στην προτροπή του αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, «προς το κοινωφελές άπαντα πράττειν χρή».

Παιδαγωγούσε με το λόγο και τα έργα του, δίδασκε με την απλή και απέριττη ζωή του, χωρίς να ζητά τίποτε για τον εαυτό του, ήταν τίμιος με τα ανθρώπινα και δίκαιος με τα θεία.

Δεν ζήταγε ποτέ την αναγνώριση και την καταξίωση επειδή πάντα κατά νούν είχε τον λόγο του μεγάλου φιλοσόφου, «ό,τι δήποτε μεγάλο γίνεται μέσα στον κόσμο γίνεται εις την φωνήν του καθήκοντος, ό,τι δήποτε μικρό και ἄθλιο, τούτο γίνεται στο όνομα του συμφέροντος».

Και ο μητροπολίτης Προκόπιος ό,τι έκανε ήταν σύμφωνο και απέρρεε από τη φωνή του καθήκοντος γι’ αυτό ήταν πραγματικός διάκονος και τα έργα του ήταν πάντα μεγάλα και ουσιαστικά.

Θεωρώ ότι σε ένα μεγάλο επίσκοπο και μία δυναμική εκκλησιαστική προσωπικότητα δεν αρμόζουν απολογισμοί έργων. Αυτά τα έχει καταγράψει η ιστορία.

Στον αείμνηστο μητροπολίτη Προκόπιο εκπληρούται «η απλότης του ήθους, το γενναίον, το ακατασκεύαστον, το τέλειον και φρόνιμον προς το αγαθόν, το ακέραιον προς το κακόν».

Το ακατασκεύαστο και ανεπιτήδευτο θεωρούμενο υπό το φώς του διακονικού του χαρακτήρος ήταν το κριτήριο εκείνο που του έδινε πάντα τη δυνατότητα να εκφράζεται ποιμαντικά και πάντοτε συνοδικά. Η διαφορετικότητα του λόγου και των προτάσεών του σε εκκλησιαστικά προβλήματα αποτελοῦσε πολλές φορές την αιτία να αμφισβητείται επιπόλαια από κάποιους ιδιοτελείς και αμαθείς συνομιλητές του ή και παρεξηγείτω.

Η αληθινή διακονική του διάθεση εξεφράζετο και με το λόγο του ότι « η αλήθεια ενοχλεί… η αλήθεια πειράζει, μα η αλήθεια πάντα λάμπει»!!!

Με αυτή τη διάθεση της διακονίας και της υπηρεσίας της αλήθειας έγινε κυρηναίος σε τρείς αρχιεπισκόπους πάντα μέσα από την κατ’ εξοχήν οδό της Εκκλησίας, τη σύνοδο, και οι τρείς όμως τον απογοήτευσαν και τον απομάκρυναν, γιατί δεν άντεχαν να ακούνε την αλήθεια. Αυτό γίνεται πάντοτε μέσα στην ιστορία, όταν δεν αποδέχεσαι την αλήθεια ή δεν αντέχεις την αλήθεια ή δεν αντέχεις τον άνθρωπο που λέει την αλήθεια, γιατί «προτιμάς το συμφέρον», όπως λέει και ο υμνωδός της Μ. Εβδομάδας.

Ο μακαριστός Προκόπιος όσο λιτός και απλούς ήταν στην προσωπική του ζωή και τις επιλογές του, τόσο πληθωρικός ήταν στη σκέψη του, στην ευρυμάθειά του, στην εργατικότητά του, στη μεθοδικότητά του, στις γνώσεις του και στις απόψεις του.

Ήταν «έρεισμα Πατρίδος, Εκκλησιών κόσμημα, στύλος και εδραίω­μα της αληθείας, στερέωμα της εις Χριστόν πίστεως, οικείοις ασφάλεια, δυσμαχώτατος τοις υπεναντίοις, φύλαξ πατρῴων θεσμών, νεωτερο­ποιίας ἐχθρός˙ ἐν ἑαυτῷ δεικνύς τό παλαιόν τῆς Ἐκκλησίας σχῆμα, οίον από τινος ιεροπρεπούς εικόνος, της αρχαίας καταστάσεως το είδος της υπ’ αυτόν Εκκλησίας διαμορφών».

Όλα τα παραπάνω απηχούνται και συγκεφαλαιώνονται σε ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της επισκοπικής του διακονίας. Το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Είναι αυτό που αποτελεί την κινητήρια δύναμη ώστε να υπερβείς τις ατομικές σου ιδιοτέλειες, επιδιώξεις και ικανοποιήσεις και να αφιερωθείς στο λόγο της ύπαρξής σου ως διακόνου της Εκκλησίας.

Εξαιτίας αυτού του φρονήματός του πόνεσε, απορρίφθηκε, δοκι­μά­στη­κε, διώχθηκε, οι ρίζες όμως της εκκλησιαστικότητάς του ήταν βαθειές και πολλές φορές δυσδιάκριτες στους επιπολαίως κρίνοντες και κατακρίνοντες.

Το αφήγημά του ήταν : ό,τι κατέχουμε και ό,τι έχουμε αποκτήσει προέρχεται από την Εκκλησία…ό,τι είμαστε μάς το προσέφερε η Εκκλησία …γι΄ αυτό και δεν μάς χρωστά αλλά τής χρωστάμε!!!

Αυτές τις εκκλησιαστικές του αρχές άντλησε απερίσπαστα από τις εκκλησιαστικές, νομικές και θεολογικές σπουδές του και εμπέδωσε από τη συνα­να­­στροφή του με δύο σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες και ποιμέ­νες της Εκκλησίας της Κορίνθου. Τους αείμνηστους μητροπολίτες Προκόπιο Τζαβάρα και Παντελεήμονα Καρανικόλα.

Ο πρώτος τού δίδαξε τη ποιμαντική και φιλάνθρωπη διάσταση της Εκκλησίας, γιατί είχε το χάρισμα της φιλανθρωπίας πρός τους δοκιμαζό­μενους και απετέλει τον στηριγμό πρός τους σπουδάζοντες τότε πάμ­φτωχους ιεροσπουδαστές της εκκλησιαστικής σχολής Κορίνθου. Πολλοί από αυτούς τους μαθητές κατάλαβαν ποιός τούς στήριζε οκονομικά μόνο όταν κοιμήθηκε ο μακαριστός μητροπολίτης Προκόπιος Τζαβάρας αλλά και κάθε άλλος πονεμένος άνθρωπος της επαρχίας του. Ο δεύτερος, ο μεγάλος και σοφός μητροπολίτης Κορίνθου Παντελεήμων Καρανικόλας. Και αυτός λοιδωρήθηκε και απορρίφθηκε από τους ισχυρούς του εκάστοτε εκκλησια­στι­κού περιβάλλοντος όταν δεν τον είχαν πλέον ανάγκη.

Αυτός ο Παντελεήμων τού ενστάλλαξε την αγάπη για τη σπουδή, τη μελέτη και την έρευνα. Τον προσανατόλισε να αναδυφήσει στις κανονικές πηγές της ζωής της Εκκλησίας, την πρακτική δηλαδή εφαρ­μογή της πίστης. Μέσα από αυτή την μελέτη ο μακαριστός μητροπολίτης Προκόπιος προσδιόρισε το «πώς δει και υπέρ ων δει» αγωνίζεσθαι μέσα στην Εκκλησία.

Ομολογούσε πάντοτε ότι αυτοί οι δύο ιεράρχες, μεγάλες μορφές της Εκκλησίας, τού έμαθαν να εργάζεται, να αγαπά και να θυσιάζεται για την Εκκλησία. Δύσκολη ομολογία στη σύγχρονη εποχή της αυτάρκειας και της ψεύτικης αυτοπεποίθησης.

Διακονούσε την Εκκλησία σύμπασα, με πρώτη επιλογή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δεύτερο την ιεραπο­στολή στην Αφρική. Ο σεβασμός και η τιμή προς το Φανάρι ήταν δεδομένη αλλά και η προσφορά του στην Αφρική μέρος της διακονίας του. Με τον ίδιο τρόπο υπηρετούσε και την τοπική Εκκλησία των Φιλίππων, με έργα φιλαν­θρωπίας, κοινωνικά και πάντοτε διακονικά.

Για το ποίμνιό του θυσίαζε τα πάντα από τη ζωή του, ως καλός ποιμένας. Το ίδιο έκανε και για τους ιερείς του και κληρικούς του όχι όμως και για τους οικείους του. Ήταν ο πατέρας, ο φίλος με τη βιβλική έννοια, ο διδά­σκαλος, ο καλός σύμβουλος και καθοδηγητής, ο ποδηγέτης και ο προστά­της. Ήξερε ως πολύπειρος διοικητής να διακρίνει τον οξυδερκή και τίμιο διάκονο των μυστηρίων του Θεού. Γνώριζε να αποδίδει τον «δίκαιον έπαινον έστω και αν πολλές φορές πονούσε και έκλεγε. Έτσι όμως είναι, η δικαιοσύνη όπως και η αλήθεια ελευθερώνει αλλά και πληγώνει, γιατί είναι πρώτιστα θυσία.

Ενώ δεν έθετε όρια στη σχέση του με τον πόνο και τη δοκιμασία του ποι­μνίου του γνώριζε να οριοθετεῖ τις σχέσεις του με κάθε τι το κοσμικό, ακό­μα και με τους τοπικούς άρχοντες. Κανένας ενδοτισμός καμμία υποχωρητι­κό­τητα σε θέματα «εν ου παικτοίς», η συνεργασία όμως ήταν δεδομένη όταν πίστευε ότι ο αγώνας ήταν προς όφελος της πατρίδας, των πιστών και της Εκκλησίας, τότε πρωτοστατούσε.

Η σημερινή λειτουργική μας σύναξη, είναι σύναξη επιμνημόσυνη για τον μακαριστό μητροπολίτη Προκόπιο, και τους κατά πνεύμα Γεροντάδες του αείμνηστους μητροπολίτες Κορίνθου Προκόπιο και Παντελεήμονα, με τους οποίους συνδετικός κρίκος συνεχίζει να είναι το θυσιαστήριο του Κυρίου και το μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας. Επιμνημόσυνη ημέρα είναι και για την αείμνηστη μητέρα του μητροπολίτη Προκοπίου, την πολυαγαπημένη του Μα­ριάν­θη, τα λείψανα της οποίας έφερε από την κορινθιακή γή ο αγαπη­τός εν Χριστώ αδελφός, φίλος και συλλειτουργός, άξιος διάδοχος Προκο­πίου και Παντελεήμονος κύριος Διονύσιος. Από σήμερα πλέον σεβαστέ μητροπολίτα Προκόπιε δεν θα σε ενώνει με την μητέρα σου μόνο ο ομφάλιος λόρος της ζωής αλλά και η γή των Φιλίππων. Μαζί θα αναμένετε την κοινήν ανάσταση.

Ό, τι προσέφερε κατά την διάρκειαν της αρχιερατείας του όσο και κατά την εκτέλεση των συνοδικών του καθηκόντων, ο μακαριστός Προκό­πιος αποτελεί ύλη για εφαρμογή της αρετής, της λογικής, της υπευθυνό­τη­τος, της εκκλησιαστικής, φιλανθρωπικής και κοινωνικής δράσεως.

Αναπαύου μακαριστέ Γέροντα, «ο γαρ λαός σου και η Εκκλησία σου ικετεύουσί σοι» και προσεύχεται προς Κύριον υπέρ της αιωνίας μνήμης σου, ώστε να καταστείς πολίτης και συμπολίτης της Βασιλείας του Θεού διακονών εν τη αιωνιότητι Αυτού το υπερουράνιον θυσιαστήριον.

Διερμηνεύων και τα αδελφικά αισθήματα του συλλειτουργού μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου ευχαριστούμε για την συμμετοχή στη σημερινή ευχαριστιακή μας σύναξη, τον άμεσο διάδοχο του μακαριστού Προκοπίου, τον άξιο κατά πάντα αδελφό και συλλειτουργό επίσκοπο και μητροπολίτη σας κ. Στέφανο και τού ευχόμεθα έτη πολλά, υγιεινά, πολύκαρπα και ευτυχισμένα.

Πρέπει να ξέρετε αγαπητοί μου αδελφοί ότι ο μητροπολίτης σας ειναι ο άνθρωπος εκείνος, ο οποίος καθ’ όλα τα χρόνια της ιερατικής του και αρχιερατικής του διακονίας επιβεβαίωσε, λόγοις και έργοις, ότι είναι «χρη­στός πρός τον φίλον, ήπιος πρός τον οικέτην, ανεξίκακος πρός τους θρα­σείς, φιλάνθρωπος πρός τους ταπεινούς, παρηγορών κακουμένους, επισκε­πτό­μενος τους εν οδύναις, μηδένα καθάπαξ υπερορών, γλυκύς εν προσηγο­ρία, φαιδρός εν αποκρίσει, ευπρόσιτος άπασι, μήτε σεαυτού διεξιών εγκώ­μια, μηδέ ετέρους λέγειν παρασκευάζων, μηδέ λόγον άσεμνον αποδεχόμε­νος, επικαλύπτων όσα δυνατόν των σεαυτού πλεονεκτημάτων», γι΄ αυτό και αποτελεί εκλεκτό μέλος του σώματος της Ιεραρχίας και απολαμβάνει της αγάπης και της αποδοχής. Αμήν.

Πρόσφατα Άρθρα

Ολοκληρώθηκαν οι Συνάξεις Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ι.Μ. Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ολοκληρώθηκαν οι Συνάξεις Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ι.Μ. Δημητριάδος

27 Απριλίου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 26/4, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αλμυρού η τελευταία για την τρέχουσα...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Σήμερον ο κόσμος μοσχοβολά Ανάσταση, άνοιξη ψυχών και ελπίδων!»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Σήμερον ο κόσμος μοσχοβολά Ανάσταση, άνοιξη ψυχών και ελπίδων!»

27 Απριλίου 2026

Με λαμπρότητα και την συμμετοχή πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε το διήμερο, Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Απριλίου 2026, η ετήσια λαμπρά...

Read more
Μια ιδιαίτερη συνάντηση στο Επισκοπείο της Φλώρινας
Εκκλησία της Ελλάδος

Μια ιδιαίτερη συνάντηση στο Επισκοπείο της Φλώρινας

27 Απριλίου 2026

Τη Δευτέρα το πρωί, 27 Απριλίου 2026, επισκέφθηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίο στο Επισκοπείο, οι...

Read more
Η Κυριακή των Μυροφόρων στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή των Μυροφόρων στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως

27 Απριλίου 2026

Τη Κυριακή των Μυροφόρων 26 Απριλίου 2026, η Εκκλησία μας εόρτασε τη μνήμη των Αγίων Μυροφόρων Γυναικών. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως...

Read more
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση φωτογραφίας “Στα Μονοπάτια της Ορθοδοξίας” στην Κατερίνη
Εκκλησία της Ελλάδος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση φωτογραφίας “Στα Μονοπάτια της Ορθοδοξίας” στην Κατερίνη

27 Απριλίου 2026

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26 Απριλίου με ιδιαίτερη επιτυχία η έκθεση φωτογραφίας «Στα Μονοπάτια της Ορθοδοξίας», που διοργανώθηκε από την Ιερά...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Πασχαλινό καρναβάλι;

27 Απριλίου 2026

 Μήπως ζούμε το Πάσχα σαν συνήθεια και όχι σαν Ανάσταση ζωής; Τι σημαίνει πραγματικά η Ανάσταση του Χριστού και ποιο...

Read more
ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

27 Απριλίου 2026

Την Κυριακή των Μυροφόρων, 26 Απριλίου 2026, εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, στον Ι. Ναό...

Read more
“ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ” – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΦΕΣΤΙΟΥ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Άξιον Εστί» εκ του Αγίου Όρους στην Ι. Π. Μεσολογγίου

27 Απριλίου 2026

Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και ολόκληρη η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εισέρχεται σε ημέρες πνευματικής χαράς και ιεράς...

Read more
Τριήμερος εορτασμός Αγ. Μάρκου στην Ι. Μ. Χίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Τριήμερος εορτασμός Αγ. Μάρκου στην Ι. Μ. Χίου

27 Απριλίου 2026

Με τον προσήκοντα εκκλησιαστικώς τρόπο ετίμησε η Ι. Μ. Χίου τον Ευαγγελιστή Μάρκο στον ομώνυμο Ι. Ναό του Βροντάδου. Το...

Read more
ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΧΑΛΟΧΑΡΗ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΧΑΛΟΧΑΡΗ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

27 Απριλίου 2026

Για 58η χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Τήνο, γενέτειρα δύο Μητροπολιτών Χαλκίδος, του Γρηγορίου Πλειαθού (1922-1968) και του Νικολάου Σελέντη (1968-1974), η...

Read more
Ολοκληρώθηκαν τα «ΔΙΑΚΕΙΑ 2026» στην Ι.Μ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ολοκληρώθηκαν τα «ΔΙΑΚΕΙΑ 2026» στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

27 Απριλίου 2026

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 26 Απριλίου 2026 οι εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού στην θυσία του Αετού της Ρούμελης Αθανασίου Διάκου στην...

Read more
Η Καρδίτσα τίμησε τον Άγιο Σεραφείμ μέσα στο φως της Αναστάσεως και της εκκλησιαστικής ενότητας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Καρδίτσα τίμησε τον Άγιο Σεραφείμ μέσα στο φως της Αναστάσεως και της εκκλησιαστικής ενότητας

26 Απριλίου 2026

 Το πρωί της Κυριακής των Μυροφόρων, 26 Απριλίου 2026, ημέρα κατά την οποία η τοπική Εκκλησία τιμά τον πολιούχο της...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Η Ανάσταση του Χριστού μας απαγορεύει να απελπιστούμε»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Η Ανάσταση του Χριστού μας απαγορεύει να απελπιστούμε»

26 Απριλίου 2026

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουναίνοις στην όμορφη Ανθήλη ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος...

Read more
Δύο νέοι Κληρικοί στην Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Δύο νέοι Κληρικοί στην Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας

26 Απριλίου 2026

 Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, μέσα στην χαρά της Αναστάσεως, ευχαρίστως ανακοινώνει στο ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας στην...

Read more
Πανήγυρη Σύναξης Πάντων των εν Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρη Σύναξης Πάντων των εν Θεσσαλονίκη

26 Απριλίου 2026

  Μέσα στο χαρμόσυνο της περιόδου του Πεντηκοσταρίου, το Σάββατο και την Κυριακή των Μυροφόρων κατά το τοπικό έθος, η Μητρόπολη...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Και οι ογκόλιθοι υποχωρούν
Κηρύγματα

Η επίσκεψη των Μυροφόρων στον Τάφο, ο λαμπροφορεμένος άγγελος και η αναγγελία της Αναστάσεως

25 Απριλίου 2026

Θεοφάνους Κεραμέως Ομιλία στο β΄ Εωθινό Ευαγγέλιο Η επίσκεψη των Μυροφόρων στον Τάφο (Μάρκ. ις’ 2-4) Όταν πλέον πέρασε η...

Το μήνυμα των λόγων του αγγέλου «είπατε τοις Μαθηταίς αυτού και τω Πέτρω»

Το μήνυμα της Κυριακής των Μυροφόρων

25 Απριλίου 2026
Η Θεοτόκος προσκύνησε πρώτη τον Αναστάντα Κύριο

Η Θεοτόκος προσκύνησε πρώτη τον Αναστάντα Κύριο

25 Απριλίου 2026
Μάρτυρες της Αναστάσεως

«Τολμήσας εἰσῆλθε πρός Πιλάτον»

25 Απριλίου 2026
Το μήνυμα των λόγων του αγγέλου «είπατε τοις Μαθηταίς αυτού και τω Πέτρω»

Η πρωτοβουλία της γυναίκας – Κυριακή των Μυροφόρων

25 Απριλίου 2026
«Οι γυναίκες στην διακονία της Εκκλησίας»

«Οι γυναίκες στην διακονία της Εκκλησίας»

3 Μαΐου 2025
Συναξάρι 27ης Ἰουνίου

Οι Μυροφόρες Γυναίκες – Η Παναγία είδε πρώτη την Ανάσταση του Υιού της;

18 Μαΐου 2024
«Τόλμη στο καθήκον»

«Τόλμη στο καθήκον»

18 Μαΐου 2024
Οι «υπουργοί» του σχεδίου της Θείας Οικονομίας Του Θεού!

Οι «υπουργοί» του σχεδίου της Θείας Οικονομίας Του Θεού!

18 Μαΐου 2024
Και οι ογκόλιθοι υποχωρούν

Και οι ογκόλιθοι υποχωρούν

3 Μαΐου 2020
«Ταῖς μυροφόροις Γυναιξί, παρὰ τὸ μνῆμα ἐπιστάς»

Προσμονή καί Ἀπόφαση

2 Μαΐου 2020
Το μήνυμα των λόγων του αγγέλου «είπατε τοις Μαθηταίς αυτού και τω Πέτρω»

«Αἱ Μυροφόροι γυναῖκες ὄρθρου βαθέος, ἀρώματα λαβοῦσαι τοῦ Κυρίου τὸν τάφον κατέλαβον…»

11 Μαΐου 2019
«Τόλμη στο καθήκον»

Μάρτυρες της Αναστάσεως

4 Μαΐου 2019
Το μήνυμα των λόγων του αγγέλου «είπατε τοις Μαθηταίς αυτού και τω Πέτρω»

Το μήνυμα των λόγων του αγγέλου «είπατε τοις Μαθηταίς αυτού και τω Πέτρω»

21 Απριλίου 2018
«Ταῖς μυροφόροις Γυναιξί, παρὰ τὸ μνῆμα ἐπιστάς»

“Μη φοβείσθε”

20 Απριλίου 2018
Ο Ιησούς και οι γυναίκες

Η μειοψηφία

2 Μαΐου 2020
Next Post
Ο Άγιος Παΐσιος Για Την Τηλεφωνική Εξομολόγηση

Οσιος Παΐσιος: Οι 33 συμβουλές για να γίνουμε καλύτεροι

Μεθοδευμένος ο διχασμός των ορθόδοξων Ελλήνων;

Μεθοδευμένος ο διχασμός των ορθόδοξων Ελλήνων;

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Αγίου Στεφάνου Μαυρομματίου

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Αγίου Στεφάνου Μαυρομματίου

Η Παράκληση της Παναγίας στην Κερασιά και τη Λουτροπηγή

Η Παράκληση της Παναγίας στην Κερασιά και τη Λουτροπηγή

«Ὁ γλυκασμὸς τῶν Ἀγγέλων, τῶν θλιβομένων ἡ χαρά…»

«Ὁ γλυκασμὸς τῶν Ἀγγέλων, τῶν θλιβομένων ἡ χαρά…»

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist