Με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική Παλιγγενεσία του 1821.

          Στον Πανηγυρικό Όρθρο και στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, Πανεπιστημιακός Διδάσκαλος της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος και αναφέρθηκε στο Μυστήριο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

          «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται στην αρχή της άνοιξης. Το μήνυμα της χαράς και της ευλεθερίας απευθύνεται σήμερα στον κόσμο. Η άνοιξη έρχεται και παρέρχεται αλλά το μήνυμα αυτό της χαράς και της ελευθερίας συνοδεύει τον άνθρωπο από την αρχή της ζωής του μέχρι το τέλος, γιατί είναι αιώνιο, είναι απαράλλακτο. Εκείνος ο Οποίος μιλά και Εκείνος ο οποίος κοινωνεί με τον άνθρωπο είναι ο Μεγάλης Βουλής Άγγελος.

          Τα ουράνια έρχονται να συναντήσουν τα επίγεια. Ο άνθρωπος ο διαλυμένος, ο χαμένος από τον εαυτό του, αυτός που δεν μπορεί να έχει κοινωνία με τον συνάνθρωπο και τον Θεό, τώρα μπορεί να επικοινωνήσει, γιατί ήρθε Αυτός, ο Κύριος μας, η μόνη αλήθεια του κόσμου, Αυτός που ανέβηκε στον Σταυρό, για να άρει την αμαρτία και τον θάνατο από τον κόσμο.

          Μιλά λοιπόν ο Θεός, αποκαλύπτει το Μυστήριο. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι η φωνή του Θεού. Αυτός που κατασκεύασε τον κόσμο στέλνει το μήνυμα της απόλυτης ελευθερίας, γιατί η αληθινή ελευθερία είναι η ελευθερία της αγάπης του Θεού.

           Όταν ο άνθρωπος ξεστρατίζει, όταν ο άνθρωπος Τον ξεχνά και δεν θέλει να Τον γνωρίσει, το Έλεος Του μας καταδιώκει κάθε μέρα στην ζωή μας.

          Αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει ο άνθρωπος και να το προσεγγίσει με την λογική, δεν μπορεί και να το ειρωνεύεται.

          Μπορεί να είσαι άθεος, μπορεί να είσαι άπιστος, αλλά δεν μπορείς να ειρωνεύεσαι την πίστη των ανθρώπων. Όποτε ο Θεός θέλει, νικάται φύσεως τάξις. Αυτή η Βουλή του Θεού συνάντησε το πρόσωπο της Θεοτόκου. Η ελευθερία της Θεοτόκου είναι μετοχή στο Μυστήριο. Να μπορείς να κοιτάς τον συνάνθρωπο στο πρόσωπο. Η Παναγία ήξερε να ακούει και είναι πολύ σημαντικό πράγμα στον άνθρωπο να μπορεί να ακούει. Άκουσε τον Λόγο του Θεού και αυτόν τον Λόγο τον εφήρμοσε μέσα της.

          Ένα ακόμη στοιχείο της ελευθερίας της Θεοτόκου είναι ο πόνος, είναι η θυσία, γιατί αυτή η ελευθερία κόστισε στην Υπεραγία Θεοτόκο με αποκορύφωμα την Θυσία του Υιού της πάνω στον Σταυρό. Η ελευθερία έχει κόστος και ο κάθε αγώνας για ελευθερία ζητά θυσία, ζητά προσφορά».

          Κατακλείοντας τον λόγο του ο Άγιος Κρήνης ανέφερε:

          «Το μήνυμα του Ευαγγελισμού είναι αναλλοίωτο. Κανείς δεν μπορεί να το σβήσει. Η Εκκλησία ζει και στις κατακόμβες, γιατί η αλήθεια της είναι ο κενός τάφος, είναι ο τάφος του Εσταυρωμένου  και Αναστάντος Ιησού Χριστού. Είναι μακάριος αυτός που μπορεί να ζει αυτή την εμπειρία της πίστης, την εμπειρία του Ευαγγελισμού, την εμπειρία της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο».

     Στην συνέχεια, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και με την παρουσία του Υπουργού των Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και  Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ιωάννου Οικονόμου, των Βουλευτών Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλή Χειμάρα και κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου τελέσθηκε η επίσημη δοξολογία για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στην προσφώνηση του, ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους στην πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος υπογραμμίζοντας:

    «Η Εορτή του Ευαγγελισμού έφερε όντως την άνοιξη, την άνοιξη του Χριστού, την άνοιξη της αγάπης του Θεού, την άνοιξη της Παναγίας, μια άνοιξη πνευματική και ευαγγελική, η οποία θα φέρει την ειρήνη στον κόσμο, η οποία θα σταματήσει τα μίση, την ανοησία, θα σταματήσει όλα αυτά, τα οποία δυναμιτίζουν την ειρήνη, όλα αυτά που προσβάλλουν τους Ορθοδόξους, τους χριστιανούς, τους ανθρώπους. Το μήνυμα της Παναγίας είναι το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης, της συνδιαλλαγής, το μήνυμα του διαλόγου.

      Να γινόμαστε κάθε ημέρα της ζωής μας ευαγγελιστές της αγάπης, ευαγγελιστές της ειρήνης και της ελπίδος, ευαγγελιστές της νίκης. Να νικήσει η αγάπη τον πόλεμο, να νικήσει η ειρήνη και η ανθρωπιά τον πόλεμο, να νικήσει η καλοσύνη την κακία και να σταματήσει να χύνεται άδικα τόσο αθώο αίμα».

          Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Διευθυντής του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας κ. Βασίλειος Μπουρογιάννης.

          Ακολούθως και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων, πραγματοποιήθηκε πάνδημη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Ευαγγελισμού και των Φθιωτών Αγίων στους δρόμους της πόλεως, τελεταρχούντος του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου, π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου.

          Στο κενοτάφιο του Αετού της Ρούμελης, Αθανασίου Διάκου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και στην συνέχεια, στον Ανδριάντα του, στην ομώνυμη πλατεία Αθανασίου Διάκου πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιωπή στην μνήμη όλων των ηρώων της πατρίδος και των μαρτύρων της πίστεως.

          Κατά την επιστροφή της Ιεράς Λιτανείας, στα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών ευχήθηκε πατρικώς σε όλους και υπογράμμισε με νόημα:

          «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλο αυτό τον λαό που πλημμύρισε σήμερα τους δρόμους της Λαμίας και τις πλατείες για να εκφράσει την πίστη του στην Παναγία. Αυτός ο λαός είναι λαός της ειρήνης, της αγάπης, της προόδου».

          Η Ιερά Λιτανεία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο, τον οποίο παιάνισε η Δημοτική Φιλαρμονική υπό την Διεύθυνση του Αρχιμουσικού και Μαέστρου κ. Δημητρίου Μαντά.

          Τέλος, με ιδιαίτερη συγκίνηση, οι Άγιοι Αρχιερείς, οι επίσημοι και ο λαός καταχειροκρότησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων όλων των βαθμίδων Εκπαιδεύσεως του τόπου, τους εκπροσώπους και τα μέλη των Συλλόγων, τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας κατά την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Μητρ. Λαρίσης

Με την ευκαιρία της αναλήψεως των καθηκόντων του στην Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, ο...

Η εορτή του Αγίου Τρύφωνος στην Παλαιοκαρυά Τριχωνίδος

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παλαιοκαρυάς Τριχωνίδος ιερούργησε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, εορτή του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας...

Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Παναγία την Παρηγορήτρια

Μία από τις πιο όμορφες εορτές του Ενιαυτού θα γιορτάσουμε αύριο: Την Υπαπαντή του Κυρίου μας, μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης...

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στο 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, μετέβη, κατόπιν προσκλήσεως, στο 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Χαλκίδος, όπου τον...

10ετές μνημόσυνο π. Θεοφίλου Ζησοπούλου

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 10 ετών από την προς Κύριον εκδημία του αειμνήστου αρχιμανδρίτου π. Θεοφίλου Ζησοπούλου τελέστηκε την ημέρα της μνήμης του,...

Ημερίδα στην Σύνοδο για την εκκλησιαστική περιουσία και τους δασικούς χάρτες.

Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης στην Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 10ης μηνός Ιανουαρίου 2023 και κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης...

«Είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριον σου»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ «ΕΙΔΟΝ ΟΙ ΟΦΘΑΛΜΟΙ ΜΟΥ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΝ ΣΟΥ»   (Λουκ.2,31)    ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού      Η μεγάλη θεομητορική και συνάμα...

Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Η Υπαπαντή του Κυρίου και Σαραντισμός των βρεφών. «Κόλπους Πατρός τυπούσι του σου, Χριστέ μου, του Συμεών αι χείρες, αι φέρουσί σε.» (Τους κόλπους του ουρανίου...

«Φως εις αποκάλυψιν εθνών»

Του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ Μας γεμίζει με ιερή συγκίνηση η δεσποτική και συγχρόνως θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στις 2 του μηνός...

Ο Μητρ. Λαρίσης στην αλλαγή Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 έγινε στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης Αεροπορικής...

Οι νέοι επικεφαλής Αστυνομίας και Πυροσβεστικής στον Μητρ. Φθιώτιδος

Εθιμοτυπικές επισκέψεις επί τη αναλήψει των καθηκόντων τους πραγματοποίησαν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών ο νέος Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας Ταξίαρχος...

Επίσκεψη της επιτετραμμένης της Πρεσβείας των ΗΠΑ Maria Olson στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως

Το πρωί της Τρίτης 31 Ιανουαρίου 2023 επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως η επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην...

Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας τίμησε τούς συνταξιοδετηθέντες ἐκπαιδευτικούς

Μέσα στούς κατάμεστους ἀπό μαθητές καί ἐκπαιδευτικούς Ἱερούς Ναούς, τιμήθηκε ἡ Ἑορτή τῶν Τριῶν Ἁγίων Μεγάλων Ἱεραρχῶν καί Οἰκουμενικῶν Διδασκάλων στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας. Ὁ...

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Λονδίνο

Εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, 30 Ιανουαρίου 2023, στον Ι. Ναό Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ Golders Green του Λονδίνου, για τον...

Επίσκεψη στην Πατριαρχική Καθέδρα του Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο

Επίσημη επίσκεψη στην Πατριαρχική Καθέδρα πραγματοποίησε την 31η Ιανουαρίου 2023 ο νέος Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αίγυπτο, Εξοχ. κ.Νικόλαος Παπαγεωργίου. Υποδεχόμενος ο Μακαριώτατος τον κ....