Με ιδιαίτερη ευλάβεια και την παρουσία εκατοντάδων πιστών εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη μας το διήμερο 10 & 11 Φεβρουαρίου, η Ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου Επισκόπου Σεβαστείας.
 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών αφ’ εσπέρας της Εορτής χοροστάτησε και ωμίλησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Πανηγυρίζοντα Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια.
 
Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση και η χαρά όλων των κατοίκων, οι οποίοι πανδήμως και υπεδέχθησαν τον Ποιμενάρχη μας για ακόμη μία φορά, με έκδηλα τα αισθήματα του ενθουσιασμού και της αγάπης. Είναι γεγονός, ότι μετά από 200 χρόνια, πρώτη φορά Αρχιερεύς επισκέφθηκε το Ναό του Αγίου Βλασίου, τελών Ιερά Ακολουθία.
 
Τον Σεβασμιώτατο στην είσοδο του Ναού καλωσόρισε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφίκλειας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Διομήδης Παναγιωτόπουλος, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Οικονόμου, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Αμφικλείας κ. Λουκάς Σκλαβούνος και πλήθος κατοίκων.
 
Στην είσοδο του Ναού ιερόπαιδες έραναν τον Σεβασμιώτατο με άνθη, αναφωνώντας δυνατά το ΑΞΙΟΣ.
 
Στο Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν πολλοί ιερείς της περιοχής με προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγκελλο της καθ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο.
 
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του εξέφρασε τη συγκίνηση του και την μεγάλη ευλογία που ένιωσε εισερχόμενος στον Ιστορικό αυτό Ναό και με αφορμή την Εορτή του Αγίου Βλασίου χαρακτηριστικά ανέφερε:
 
« Μελετώντας το βίο ενός Αγίου πρέπει να καταλάβουμε, πως οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας μας, αν στρέψουμε τον εαυτό μας στο Θεό, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο, όχι απλώς παγκοσμίου, αλλά οικουμενικού ενδιαφέροντος. Τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Άγιος Βλάσιος. Την ιατρική του επιστήμη και όλα τα χαρίσματά του, τα προσέφερε στο Θεό με απλότητα και χωρίς κρατούμενα και ενώ έχουν περάσει 17 και πλέον αιώνες από το μαρτύριο του, τον μνημονεύουν και των τιμούν στα πέρατα της Οικουμένης».
 
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι, ευελπιστεί μέσα στο Φεβρουάριο να υπογράψει τον διορισμό ενός νέου Εφημερίου της Ιεράς Μητροπόλεως για την Αμφίκλεια, ο οποίος θα σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία των Ενοριών τόσο του Αγίου Δημητρίου, όσο και του Αγίου Βλασίου Αμφίκλειας.
 
Με θερμά λόγια αγάπης και υιικού σεβασμού τον Ποιμενάρχη μας προσφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφίκλειας π. Διομήδης Παναγιωτόπουλος και δι’ ολίγον ωμίλησε για την σημαντική ιστορία και προσφορά του Ναού του Αγίου Βλασίου στην περιοχή.
 
Επίσης τον Ποιμενάρχη μας προσφώνησε και εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου δωρίζοντας Του εκ μέρους όλων, βιβλία τοπικής ιστορίας.
 
Ανήμερα της Εορτής του Αγίου Βλασίου, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ο Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο νεόδμητο Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου στο Αυλάκι Στυλίδος, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Στυλίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μάξιμο Νικολόπουλο, Διευθυντή του Ιδρύματος Στυλίδος, τον Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Πρωτοσυγκελλίας και Υπεύθυνο Ποιμαντικής επιμορφώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριο Μανώλη, τον Εφημέριο του Αγίου Γεωργίου Φραντζή Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Αθανάσιο Παρλαβάντζα, τον Προϊστάμενο του Ναού Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Απόστολο Τσιγκόπουλο, τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.
 
Στη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστη μεταξύ των εκατοντάδων πιστών και η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Αυλακίου, καθώς και πολλοί Επίσημοι και εκπρόσωποι Συλλόγων της Ανατολικής Φθιώτιδος.
 
Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ενώ έψαλε Βυζαντινός χορός υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Λαμίας και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, κ. Ευθυμίου Τσούμα, συνοδεία χορωδίας ευσεβών κυριών της Στυλίδος.
 
Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε πάνδημη Λιτανεία της Ιεράς εικόνος του Αγίου Βλασίου στους δρόμους του χωριού και ανεπέμφθη δέηση υπέρ υγείας και θείας βοήθειας όλων των κατοίκων.
 
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του ευχαρίστησε τον π. Απόστολο Τσιγκοπούλου Προϊστάμενο – Εφημέριο της Ενορίας αυτής για τα καλά του λόγια, τα οποία προσέφερε ως πνευματικά άνθη στον Σεβασμιώτατο κατά την προσφώνησή του, καθώς και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου , όλους τους συνεργάτες της Ενορίας και όλους τους πιστούς για την εγκάρδια υποδοχή που του επιφύλαξαν και με αφορμή την εορτή του Αγίου Βλασίου, ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε μία πρόσκληση και μία προτροπή προς όλους σημειώνοντας:
 
«Απευθύνω πρόσκληση προς τον εαυτό μου και προς όλους σας. Να δημιουργήσουμε μία προσωπική σχέση με τον Άγιο Βλάσιο, να ερχόμαστε εδώ στον Ναό του και μπρος στην Άγια Εικόνα του, σε κάθε εύκολη ή δύσκολη στιγμή της ζωής μας και να του ζητάμε καθοδήγηση, να μας δείχνει το δρόμο. Πως να φερθούμε , πώς να πορευτούμε στη ζωή μας. Και σε ένα χρόνο από σήμερα θα ξαναέρθω πάλι εδώ και θα κάνουμε έναν απολογισμό. Για να δούμε, πώς είναι καλύτερη η ζωή μας, με γέροντα τον Άγιο Βλάσιο ή με γέροντα τον εγωισμό μας; Να είμαστε όμως έτοιμοι να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και τιμιότητα. Χρόνια πολλά σε όλους και από δω και πέρα πορεία με τον Άγιο Βλάσιο» .
 
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον υπό κατασκευή άνω Ναό του Αγίου Βλασίου και επέβλεψε τις εργασίες, ευχόμενος σύντομα να ολοκληρωθούν ώστε να εγκαινιαστεί και να δοθεί εις κοινήν λατρείαν.
 
Τέλος μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού παρετέθη εόρτια δεξίωση προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου, προς τιμήν των επισήμων και όλων των παρευρισκομένων πιστών, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.
 
Με ιδιαίτερη ευλάβεια και την παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Βλασίου και στην ομώνυμη Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου στη Στυλίδα.
 
Του όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προηξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, συλλειτουργών μετά του Καθηγουμένου της Μονής του Αγίου Γεωργίου Στυλίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιγνατίου Σάπιου, του Καθηγουμένου της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βλασίου Παναγιωτοπούλου και πολλών Κληρικών της ευρύτερης περιοχής.
 
Ο π. Άγγελος ωμίλησε για τον τιμώμενο Ιερομάρτυρα Άγιο Βλάσιο και μετέφερε τις πατρικές και εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου, προς τον άγοντα τα ονομαστήριά του, άγιο Καθηγούμενο π. Βλάσιο και προς όλους τους πιστούς και φίλους της Μονής, ευχόμενος πλουσία την χάρη και την ευλογία του Αγίου Βλασίου στη ζωή τους.
 
Τέλος ο π. Άγγελος αναφέρθηκε και στην διετή επέτειο από της εις Επίσκοπον Χειροτονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών και ευχήθηκε ο Άγιος Βλάσιος να του χαρίζει δύναμη και υγεία στην Θεοφιλή Ποιμαντορία του.
 
Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας εκ μέρους της Μονής προσεφέρθη πλούσια δοχή προς όλους.
 
Φωτογραφίες: Δημήτριος Καλπύρης και Δημήτριος Ανάγνου

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Πνευματική έκκληση του Φθιώτιδος Συμεών για τους πληγέντες πλημμυροπαθείς

Ένα ιδιαίτερο μήνυμα για τα θύματα της βιβλικής καταστροφής που προξένησε η πρόσφατη θεομηνία “ΙΑΝΟΣ” σε περιοχές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος έστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Ωρεών Φιλόθεος : «Ποιο είναι το κέρδος του χριστιανού από την άρνηση του εαυτού του»

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγ. Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της οικογενείας του στην περιοχή του Ζωγράφου καθώς εορτάζει το ιερό παρεκκλήσιο...
video

Φθιώτιδος Συμεών: «Η αληθινή ελευθερία είναι ο Σταυρός του Χριστού»

Για το νόημα της ελευθερίας ομίλησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμέων στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Αγ. Ευσταθίου στα Κουμπουριανά Αμφικλείας, όπου συλλειτούργησε...

Σε εξέλιξη οι εργασίες ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού στο Νοσοκομείο Αιγίου

Την Παρασκευή 18η Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τον ανοικοδομούμενο διώροφο Ιερό Ναό του Νοσοκομείου Αιγίου, αφιερωμένο...

Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Ενορία της Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ

Την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος παραβρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης με θέμα "Οι τραυματικές συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής στο σύγχρονο...

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Μάνης Διδυμοτείχου ιερούργησε την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 20 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος...

Μοναχική Κουρά στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος πολιούχου Πειραιώς

Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς, τελέστηκε σήμερα Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου η μοναχική Κουρά του κ.Βασιλείου Τζουμανέκα, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Ιδιαίτερη...

Κυριακή μετά την ύψωση τού Τιμίου Σταυρού στο Καμποχώρι Ημαθίας

Την Κυριακή μετά την ύψωση τού Τιμίου Σταυρού 20 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου...

Κυριακή μετά την ύψωση τού Τιμίου Σταυρού στην Μουσθένη Παγγαίου

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020,  μετά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου...

Η εορτή του Αγίου Ευσταθίου στο Μάννα της Σύρου

Στο ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας, της επιλεγομένης «των κυνηγών», στην ειδυλλιακή περιοχή «Πότισμα», στο Μάννα της Σύρου, ιερούργησε υπαιθρίως σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος...

Η Μεσσήνη υποδέχθηκε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας

Με μια σεμνή τελετή η πόλη της Μεσσήνης υποδέχθηκε σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου 2020, την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας, εκ της Ιεράς...

Ποιον να πιστέψουμε και ποιον ν’ ακολουθήσουμε;

Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Άρθρο στο Βήμα της Κυριακής 20- 9- 2020 Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς μας βρίσκει όλους προβληματισμένους και ανήσυχους....

Η εορτή του Αγίου Ευσταθίου στην Τανάγρα

Σήμερα 20 Σεπτεμβρίου, Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, που η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Ευσταθίου και της συνοδείας...

Η Ακολουθία επί τη διασαλεύση της Αγίας Τραπέζης στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγ. Βασιλείου Λαγκαδά

Μέσα κλίμα πνευματικής χαράς και σύμφωνα με την τάξη και το τυπικό που ορίζει η Αγία μας Εκκλησίας, τελέσθηκαν κατά το διήμερο της 19ης...

Εγκαίνια Παρεκκλησίου στο Ακόντιο Διποταμίας

Κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, βρίσκεται το χωριό Ακόντιο, που ανήκει στην Αρχιερατική Περιφέρεια της Διποταμίας Καστοριάς. Το χωριό αυτό, δυστυχώς, έχει ερημώσει...