Σε δύο υψηλά σημεία της Μητροπόλεως Φθιώτιδος εορτάσθηκε με λαμπρότητα η εις ουρανούς πυρφόρος ανάβασις του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου το διήμερο 19 & 20 Ιουλίου 2022.

          Το απόγευμα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ανηφόρισε στο Ιερό και Ιστορικό Παρεκκλήσιο του Προφήτου Ηλιού στον ομώνυμο λόφο της πόλεως Λαμίας, όπου χοροστάτησε και ωμίλησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Προφήτου Ηλιού  υπογραμμίζοντας την ζωντανή  παρουσία του μέσα στον κόσμο  και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Ο Προφήτης Ηλίας, μαζί με την Υπεραγία Θεοτόκο και τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, είναι ένα από τα τρία πρόσωπα που έλαβαν το ιδιαίτερο χάρισμα από τον Θεό της εις ουρανούς μεταστάσεως. Υπηρέτησε και διακόνησε την έλευση του Χριστού, το μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως, εννέα αιώνες πριν την Ενσάρκωση και γι΄ αυτό έλαβε και ο ίδιος αυτήν την μεγάλη Χάρη. Ο Προφήτης Ηλίας είναι παρών μέσα στην ιστορία, διότι είναι σε κοινωνία με τον Χριστό, τόσο με τον Άσαρκο Λόγο στην Παλαιά Διαθήκη όσο και με τον Σαρκωθέντα στο Θαβώρ κατά την Μεταμόρφωση. Παρών. Άλλωστε κοινωνώντας την Χάρη των Αγίων μας, και δη του Προφήτου Ηλιού, ζούμε μέσα στην Εκκλησία την δυνατότητα να γευόμαστε το αιώνιο μέσα στο πρόσκαιρο και στο φθαρτό, να γευόμαστε το άχρονο μέσα στο χωροχρόνο στον οποίο ζούμε, να γευόμαστε το άκτιστο εμείς οι κτιστοί μέσα στα όρια και μέσα και από τα κτιστά στοιχεία αυτού του κόσμου.

          Ο Προφήτης Ηλίας μας χαρίζει ευλογίες πολλές, μας πετάει με άλλο τρόπο την μηλωτή του, όπως την πέταξε στον Προφήτη Ελισαίο. Να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας αξιώνει να ανεβαίνουμε κι εμείς στο δικό μας Θαβώρ, εδώ στον λόφο της Λαμίας και να επιστρέφουμε πίσω μεταμορφωμένοι, για να συνεχίζουμε με διάθεση τον αγώνα της ζωής, παρά τις αγωνίες και τις αντιξοότητες».

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετά το πέρας της Ακολουθίας του Εσπερινού είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει πνευματικά με τους ευλαβείς προσκυνητές από την πόλη της Λαμίας, οι οποίοι και μέχρι αργά το βράδυ ανηφόριζαν τον λόφο του Προφήτου Ηλιού για να προσκυνήσουν την Εικόνα του και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του.

          Ανήμερα της εορτής του Προφήτου Ηλιού ο κ. Συμεών μετέβη στην ορεινή και όμορφη Δυτική Φθιώτιδα και ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην ομώνυμη, νεοσύστατη γυναικεία Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού στο Παλαιοχώρι, «στην πνευματική έπαλξη και τον φωτεινό φάρο της Μητροπόλεως» όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

 (Για την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου πατήστε εδώ).

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην φωνή του Προφήτου Ηλιού, μια φωνή που δίνει σήμερα απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα που μαστίζουν και ταλαιπωρούν τους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής, φωνή η οποία μετά από 30 αιώνες είναι αναγκαία και σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Έχουμε ανάγκη στην ζωή μας την παρουσία ενός Προφήτη, όπως του Προφήτου Ηλιού, ο οποίος θα μας δείξει τον δρόμο σε μια εποχή ακόρεστης κατανάλωσης, παρά την πληθώρα ή και την έλλειψη υλικών αγαθών, σε μια εποχή που έχει εγκλωβιστεί η σκέψη μας σε προβλήματα, ο ασκητής Προφήτης Ηλίας είναι η απάντηση και η παρηγοριά, αυτός ο οποίος ετράφη από τον ουρανό, γιατί έστρεψε την σκέψη του και το είναι του στον ουρανό. Σε μια εποχή αντιθέσεων, ταραχών και συγκρούσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην ταραγμένη καθημερινότητά  μας, η φωνή του Προφήτου Ηλιού, φωνή της ενότητος και της προσήλωσης στον Θεό  και στην παράδοση είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

          Σε μια εποχή που κάποιοι άνθρωποι στερούνται ακόμα και το αναγκαίο φαγητό και ψάχνουν στους κάδους των απορριμμάτων, έρχεται ο Προφήτης Ηλίας να μας διδάξει την φιλανθρωπία,  γιατί ήταν ο ίδιος φιλάνθρωπος και ελεήμων.

          Σε μία εποχή που υπάρχουν φωνές που λένε ότι ο Θεός πρέπει να μπει στο περιθώριο ή να περιοριστεί στους τέσσερις τοίχους της ιδιωτικής ζωής, έρχεται ο Προφήτης Ηλίας να λατρέψει με παρρησία και με σθένος και με δύναμη ψυχής τον Θεό και μας καλεί όλους να λατρεύουμε δυνατά τον Θεό.

          Σε μια εποχή “όπου εψύγη η αγάπη των πολλών”, όπου έχουμε ανάγκη να αναθερμάνουμε τον ζήλο μέσα μας, τον ζήλο για την κοινωνία μας, για το καλό της κοινωνίας μας και των συνανθρώπων μας. Χωρίς θέληση και πάθος τίποτα δεν μπορεί να σταθεί μέσα στον κόσμο.

          Η αγάπη και το πάθος δίνουν έμπνευση σε ανθρώπους αδύναμους, άρρωστους. Ο Προφήτης Ηλίας σε όλα αυτές τις εκφάνσεις της ζωής μας είναι ηγέτης, αρχηγός και πλοηγός. Είμαστε πολλοί τυχεροί που έχουμε δίπλα μας το σπίτι του Προφήτου Ηλιού για να λαμβάνουμε δύναμη και κουράγιο και κυρίως να αναθερμάνουμε την αγάπη, όταν αυτή παγώνει. Υπάρχουν και σήμερα σύγχρονοι Ηλίες και είναι οι άνθρωποι που αφιερώνουν την ζωή τους στην αγάπη για τον Θεό και για τον άνθρωπο. Να ζητήσουμε από τον Προφήτη Ηλία να μας δώσει ζήλο από τον ζήλο του και αγάπη από την αγάπη του και έτσι να προχωρήσουμε στην ζωή μας».

          Προς της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος εις ένδειξιν τιμής και ευγνωμοσύνης για το ποιμαντικό του έργο προεχείρισε Πρωτοπρεσβύτερο τον Εφημέριο της Ενορίας του Παλαιοχωρίου π. Ιωάννη Σουφλερό, ο οποίος αόκνως και με ζήλο Θεού εργάζεται στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδος και εργάστηκε φιλοτίμως για την επαναλειτουργία και επανίδρυση της ιστορικής Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου.

          Η πατρική αυτή κίνηση του Σεβασμιωτάτου γέμισε με χαρά όλους τους παρισταμένους, οι οποίοι αναφώνησαν το ΑΞΙΟΣ στον π. Ιωάννη εν ενί στόματι και μια καρδία.

          Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την πνευματική άνθιση της Μονής και συνεχάρη πατρικώς και εγκαρδίως τόσο τον Γέροντα της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μάξιμο Αναστόπουλο, όσο και τις δύο Μοναχές, την προεστώσα Μοναχή Καικιλία και την Μοναχή Χρυσοστόμη και ευχήθηκε πατρικώς καλή δύναμη με αδιάλλειπτο την ευλογία του Θεού και του Προφήτη Ηλία.

          Η Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού, καθώς και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89, 4 Fm).

          Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο εορτάζων Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, οι Δήμαρχοι, Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο  Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος  κ. Δημήτριος Δρακάκης, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου καθώς και εκπρόσωποι  άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου και πλήθος πιστών.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…»

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…». Αγαπητοί μου αδελφοί. Σήμερα ο...

Ἡ ἐντολή τοῦ Χριστοῦ γιὰ τὴν ἀγάπη

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Πολλές φορὲς ὁ Χριστὸς μᾶς μιλάει στὸ Εὐαγγέλιο Του γιὰ τὴν νέα ἐντολὴ...

Φθιώτιδος Συμεών: « Αν δεν προηγείται η πράξη, δεν μπορεί να ακολουθήσει το μέλος»

Με κατάνυξη και ευλάβεια εορτάσθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η εορτή της Συνάξεως της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και οι Άγιοι της Μουσικής, ο Όσιος...

Η Μύκονος τιμά την Παναγία την Γοργοϋπήκοο

Στο Ιερό Ναό της Παναχράντου, Χὼρας Μυκόνου, όπου φυλάσσεται «φωτοείδες εκτύπωμα» της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου, χοροστάτησε...

Πορεία προς τη Θέωση

Ὑπήρξαν στήν ἀρχαιότητα πολλοί σοφοί πού εἶπαν: «Μὴν κάνεις ὅ,τι δὲν θέλεις νὰ σοῦ κάνουν οἱ ἄλλοι». Σ’ αὐτὴν τὴν ἀρχὴ εἶχαν δεῖ τὸ...

Αγιασμός έναρξης των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, τελέστηκε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων του νέου σπουδαστικού...

Εκδηλώσεις στήριξης και ενίσχυσης του Σουρλιγκείου Γηροκομείου Καναλίων

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν δύο Εκδηλώσεις στήριξης και ενίσχυσης του Σουρλιγκείου Γηροκομείου Καναλίων τον μήνα Σεπτέμβριο.             Η πρώτη έλαβε χώρα τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου ε.έ. το...

Η παγκοσμιοποίηση ισοπεδώνει πολιτισμούς, ήθη, έθιμα, αξίες και συνειδήσεις

Είσαι γονιός; Σε ενδιαφέρει! - Είσαι γονιός; Έχει σκεφθεί, όταν ισοπεδώνονται τα πάντα, πώς το παιδί σου θα σταθεί όρθιο σ' αυτή την κοινωνία; - Η μόνη...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Πέρθη

Στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας έφτασε την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια του Καθολικού της...

Αγιασμός στο Βαφειαδάκειο από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού- Ιδιωτικού Συστεγαζόμενου Νηπιαγωγείου Βαφειαδάκειο, ο Αγιασμός για την έναρξη του...

Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας και η συνοδεία του, που αποτελείται από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβο και δύο...

Κρήτη: Πρωτοφανής επίθεση ιερέα σε Αρχιεπίσκοπο και Μητροπολίτη – «Είναι ακάλεστος στο πανηγύρι»

Προβληματισμό στην Εκκλησία της Κρήτης προκαλεί η πρωτοφανής λεκτική επίθεση ιερέα ενορίας του Ρεθύμνου στον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, αλλά και η...

Με γεμάτη ατζέντα συνεδριάζει από την Τρίτη 4 έως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου η Ιεραρχία

Συνέρχεται από την Τρίτη 4 έως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, στην ετήσια Τακτική Σύγκλησή Tης, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας...

Αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο Νάξου

Τον αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου δικαστικού έτους τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος στις 29-9-2022 στο Δικαστικό Μέγαρο Νάξου,  κατόπιν ευγενούς...

Θυρανοίξια Ιερών Παρεκκλησίων στη Μύκονο

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ τέλεσε χθές στη Μύκονο, διαδοχικά, θυρανοίξια δύο ιερών Παρεκκλησίων, του Οσίου Κυριακού, του Αναχωρητού, στην περιοχή "Πλακωτές", και των...