• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Καταγγελία» Μητροπολίτου Φωκίδος για την ημέρα των Θεοφανείων

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
10 Ιανουαρίου 2021
byPoimin.gr Team
Share on FacebookShare on Twitter

Ανοιχτή επιστολή προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Φωκίδος για την ημέρα των Θεοφανείων

Προσυπογράφω τα όσα εύστοχα και καίρια επισημαίνει παρακάτω η δόκιμη δημοσιογραφική γραφίδα του κ. Μανώλη Κοττάκη. Τα απευθύνω ως «Ανοικτή Επιστολή» στον Αστυνομικό Διευθυντή Φωκίδος, ο όποιος με πολλή σπουδή και υπερβάλλοντα ζήλο -παραμονή των Θεοφανείων-, ως εκπρόσωπος της κοσμικής εξουσίας, με αυταρχισμό και ασυδοσία ανέλαβε να επικοινωνήσει με την πλειάδα των ιερέων μας και να υποδείξει με πολιτική λόχου δύσβατες περιοχές άσκησης του ιερατικού τους λειτουργήματος. 

Ο ίδιος προσωπικά δεν λειτουργώ ποτέ με σκοπό την οδηγία ή την επιτίμηση. Ωστόσο δεν δικαιούμαι να κλείσω τα σπλάχνα μου στην αγωνία του ποιμνίου μου και στην οιμωγή του λαού μου. Και δεν εκχωρώ σε κανέναν την Αρχιερατική μου διακονία.

Επειδή ο κ. Διευθυντής ζήτησε να με δει προσωπικά -και βέβαια θα τον δεχθώ- τον παρακαλώ, μέχρι τότε, να αναγνώσει προσεκτικά τα παρακάτω γραφόμενα και να μελετήσει με προσοχή τις διαπιστωτικές προτάσεις του δημοσιεύματος έτσι ώστε να βοηθήσει και μένα στην κατανόηση των ειρημένων κρίσεων, στοχαστικών αληθειών και προβληματισμών, γιατί αν και διετέλεσα επί τρεις σχεδόν δεκαετίες εκπαιδευτικός πάντοτε επιλέγω τη θέση του μαθητού και της μαθητείας.

Μετ’ ευχών

Ο Φωκίδος Θεόκτιστος

«Έπρεπε να το περιμένουμε… Θα φθάναμε κάποτε έως εδώ».

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Το κόμμα, του οποίου ο ύμνος περιέχει τον στίχο «ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία» (στο άκουσμα του οποίου παραληρούσαν εκατομμύρια Ελληνες και Ελληνίδες κάποτε, στις συγκεντρώσεις του Ευάγγελου Αβέρωφ, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Μιλτιάδη Εβερτ, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά), σήμερα, εν μέσω πανδημίας, βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης που στέκεται «απέναντι» σε Αρχιεπίσκοπο.

Και το ακόμη χειρότερο: Κρίση, και μάλιστα βαθιά, σοβεί και στις σχέσεις μεταξύ της αρχηγού του κράτους, Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, και της Εκκλησίας, μετά την απαξιωτική στάση της απέναντι στο Ιερό Ευαγγέλιο κατά τη -διάσημη πλέον, ελέω εθνικού ύμνου- δοξολογία της Πρωτοχρονιάς. Γιατί, όμως, φθάσαμε έως εδώ; Γιατί, πλέον, μητροπολίτες, όπως ο Ιωαννίνων Μάξιμος, βάλλει ευθέως και ονομαστικώς εναντίον υπουργών που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου; Επειδή είμαστε οι μόνοι που φωνάζουμε από την αρχή της πανδημίας ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την Εκκλησία η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα θα έχει ολέθρια αποτελέσματα, δικαιούμαστε να το πούμε: Όλο αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι δεν ακούνε. Καβάλα στο άλογο των δημοσκοπήσεων, νομίζουν ότι δεν τους αγγίζει τίποτε.

Με συνέπεια αυτό που χαρακτηρίζει την ευρύτερη Πολιτεία κατά το διανύσαν διάστημα να είναι η ασεβής συμπεριφορά της απέναντι στον θεσμό της Εκκλησίας. Η διαρκής απόπειρα ταπείνωσής του. Η εντύπωση ότι επιδιώκεται η συντριβή του. Ιδού ένας πρόχειρος απολογισμός ύστερα από ένα έτος κορωνοϊού: ποινικές διώξεις εις βάρος μητροπολιτών (για Εφετείο, Πολυτεχνείο, Πρωτομαγιά, καμία), διώξεις κατά κληρικών για τη θεία κοινωνία, Αστυνομία έξω από τους ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα, πρόστιμα σε πιστούς για την παρουσία τους σε προαύλια ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα, εισηγήσεις υπουργών να ανοίξουν οι ναοί τελευταίοι των τελευταίων, στις 30 Ιουνίου, με τη λήξη του πρώτου κύματος της πανδημίας (ευτυχώς, τις απέρριψε ο πρωθυπουργός), εισηγήσεις να ανοίξουν οι ναοί τα Χριστούγεννα με εννέα μόλις πιστούς (ευτυχώς, και αυτές τις απέρριψε ο πρωθυπουργός).

H ζημιά ωστόσο έγινε, γιατί τα νυχάδικα άνοιξαν πρώτα, η «μισητή» Εκκλησία έμεινε και πάλι τελευταία. Απαγόρευση στα μικρά παιδιά να πουν τα κάλαντα που μιλούν για του «Χριστού τη θεία γέννηση». Και το αποκορύφωμα: Ανατροπή της κοινής υπουργικής απόφασης που ίσχυσε για την παρουσία πιστών κατά τις λειτουργίες των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς χωρίς προηγούμενη εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων (μου το αποκάλυψε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος σε ραδιοφωνική συνέντευξη) και χωρίς να ενημερωθεί η Εκκλησία, η οποία έμαθε τα νέα από την… τηλεόραση! Ποια; Η Εκκλησία, που δύο φορές μέσα στα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας μας εκποίησε δύο φορές τα τιμαλφή της σε χρυσό και ασήμι για να δανειστεί το ελληνικό κράτος και να φάνε ένα πιάτο ψωμί οι Ελληνες! Αυτή την Εκκλησία τόλμησαν να γράψουν κάποιοι στα παλαιά τους τα παπούτσια! Και απαξίωσαν να κάνουν ένα τηλέφωνο για να την ενημερώσουν. Τόσο «μικρή» την έχουν στο μυαλό τους, στο οποίο προηγούνται πάντοτε το εμπόριο και οι τζίροι, και μένουν πάντα τελευταίες οι ψυχές των ανθρώπων.

Ήρθε, μετά ταύτα, και η στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μητρόπολη και «έδεσε» το γλυκό – οι περισσότεροι στην Ιεραρχία ομιλούν για «σχέδιο». Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην είσοδο της Μητροπόλεως και η υποδοχή που επεφύλαξε στην κυρία Σακελλαροπούλου είναι παράδοση που μας έρχεται από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Από τότε που ο Πατριάρχης υποδεχόταν τον αυτοκράτορα στην Αγία Σοφία. Παράδοση που σηματοδοτεί τον σεβασμό της Εκκλησίας στην κοσμική εξουσία. Είναι μεγίστη τιμή. Το δε Ευαγγέλιο, που προετάθη από τον Ιερώνυμο στην Πρόεδρο προς ασπασμόν, δεν είναι απλώς ένα θρησκευτικό κείμενο.

Είναι ένα κειμήλιο που συνδέεται με την ιστορία 200 ετών του νεότερου ελληνικού έθνους. Στο Ευαγγέλιο ορκίστηκαν οι αγωνιστές του ’21, στο Ευαγγέλιο που σώζεται στην Αίγινα ορκίστηκε ο Καποδίστριας, στο Ευαγγέλιο όρκιζε τους αγωνιστές του ο Παύλος Μελάς. Οταν όμως μητροπολίτες από όλη την Ελλάδα είδαν την Πρόεδρο στήλη άλατος, απαθή, με βλέμμα απλανές, μπροστά στο ιερό κείμενο -δεν είχαν την απαίτηση να κάνει τον σταυρό της αν είναι άθεη-, πάγωσαν.

Μητροπολίτες μετριοπαθείς, με καλή γνώμη για τον πρωθυπουργό, μάλιστα. Οπως, δε, μας ελέχθη από πλείστους εξ αυτών, «οι σχέσεις μας με την κυβέρνηση ίσως αποκατασταθούν. Αλλά με την Προεδρία οι θερμοκρασίες εφεξής θα είναι Σιβηρίας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μεγάλες διαφορές, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σεβόταν την Εκκλησία. Με τη Ν.Δ. -τι παράδοξο!- έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν σέβεται την Εκκλησία!». Αυτά λένε! Εκανε, βεβαίως, άτσαλα έναν σταυρό η Πρόεδρος κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, αλλά, αν δεν το πιστεύει, τι νόημα έχει; Δεν σώζεται η κατάσταση. Ο Αρχιεπίσκοπος έριξε ιδιωτικώς τις «μπηχτές» του στον πρωθυπουργό για την «οικοδέσποινα».

Ο,τι σας γράφω είναι προϊόν πολύμηνου ρεπορτάζ, στο οποίο είναι ενσωματωμένες όλες οι τελευταίες εξελίξεις. Είτε μας αρέσει είτε όχι, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική κατάσταση, η οποία μάλιστα δεν πυροδοτήθηκε από κάποιο πολιτικό θέμα στο οποίο ανεμίχθη, ως μη ώφειλε, η Εκκλησία, όπως κατηγορήθηκε στο παρελθόν για τις ταυτότητες. Πυροδοτήθηκε από την εχθρική συμπεριφορά της Πολιτείας κατά την επίλυση ζητημάτων εσωτερικής λειτουργίας της Εκκλησίας, και μάλιστα πνευματικών. Δεν εξηγείται εύκολα στον πιστό η κυβερνητική αντιπάθεια στη θεία κοινωνία ή η απαγόρευση ρίψης του σταυρού σε ανοιχτό χώρο, έπειτα από τόσες εκπτώσεις στις συγκεντρώσεις της Αριστεράς. Ούτε καταλαβαίνει ο πιστός γιατί πανηγυρίζεται ο διορισμός του πρώτου open gay υπουργού κεντροδεξιάς κυβέρνησης, τη στιγμή που ο δικός του ο καημός, ο περιορισμός των θρησκευτικών καθηκόντων του, έπρεπε να προηγείται.

Είναι άρρητα ρήματα αυτά για κάποιους -το καταλαβαίνω-, αλλά έτσι έχει η κατάσταση. Ανακεφαλαιώνω, λοιπόν: Είμαστε μπροστά σε μια τετραπλή κρίση. Κρίση μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας και Εκκλησίας. Κρίση μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας, η οποία με την εγκύκλιο Ιερωνύμου παρατηρεί δηκτικώς ότι «πολλοί κύκλοθεν οι εχθροί ημών». Κρίση προσωπική στις σχέσεις πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης της Κεντροδεξιάς στον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνεται με τη φράση «όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε, κύριε πρωθυπουργέ!». Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε άριστες σχέσεις με την Εκκλησία – με είχε ξυπνήσει μια φορά στις 7 το πρωί για ένα επικριτικό θέμα που είχε γράψει η «Απογευματινή» ( όχι εγώ) για τον Χριστόδουλο. Ο Κώστας Καραμανλής ηγήθηκε του αγώνα για τις ταυτότητες.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρθηκε τόσο «σπαθί» στον Ιερώνυμο, ώστε ο τελευταίος εκφράζει την ευαρέσκειά του προς το πρόσωπό του στο τελευταίο βιβλίο του. Και, τέλος, κρίση αξιών. Δικαίως ή αδίκως, δημιουργείται η εντύπωση πως ο χριστιανισμός διώκεται «με σχέδιο». Η τετραπλή αυτή κρίση πρέπει να σβήσει για λόγους εθνικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς.

Εθνικούς, διότι είναι επιζήμια στους καιρούς μας η σύγκρουση κορυφής μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας, πρωθυπουργού και Εκκλησίας. Πολιτικούς, διότι ούτε η Πολιτεία ούτε η Εκκλησία θα βγουν κερδισμένες από μια τέτοια σύγκρουση. Θα λαβωθούν και οι δύο.

Και μάλιστα, σε μια εποχή που η Πολιτεία χρειάζεται τη συμμαχία της Εκκλησίας για τον εμβολιασμό. Και ιδεολογικούς, γιατί η ταπείνωση και η προσβολή του πληρώματος της Εκκλησίας έχουν συνέπειες στην εκλογική συμπεριφορά. Οι σημιτικοί, που έχουν εισχωρήσει στο κόμμα και πιστεύουν σε μια «άθεη Ν.Δ.», παρεξηγούν το γεγονός ότι οι συντηρητικοί πολίτες σιωπούν, δεν επαναστατούν και δεν βγαίνουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την ασύλληπτη προσβολή που δέχεται ο αξιακός τους κώδικας. Λένε όμως σε όλους τους βουλευτές «μην εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι». Πρόκειται για χιλιάδες πολίτες που ακόμη και σήμερα δεν θεωρούν ντεμοντέ το «ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία». Εξακολουθεί να τους ορίζει. Διότι πιστεύουν αυτό που λέει ο παππούς στην κρητική διαφήμιση: «Μην τη φοβάσαι την Ελλάδα όσο έχει ρίζες!»

( Πηγή άρθρου κ. Μανώλη Κοττάκη, https://www.estianews.gr/, 8 Ιανουαρίου 2021)

Πρόσφατα Άρθρα

Πραγματοποιήθηκαν οι απολυτήριες Πτυχιακές και Διπλωματικές εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Λαρίσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πραγματοποιήθηκαν οι απολυτήριες Πτυχιακές και Διπλωματικές εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Λαρίσης

19 Ιουνίου 2026

Με τη χάρη του Αγίου Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου Αχιλλίου, του Μυροβλήτου και θαυματουργού, του οποίου το όνομα...

Read more
Με μεγάλη επιτυχία η Εσπερίδα κατηχητών και κυκλαρχών στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία η Εσπερίδα κατηχητών και κυκλαρχών στη Βέροια

19 Ιουνίου 2026

Το απόγευμα της Παρασκευής, 19ης Ιουνίου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Βεροίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η καθιερωμένη εσπερίδα των...

Read more
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»
Κηρύγματα

«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

19 Ιουνίου 2026

Γ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ  «ZHTΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» (Ο ΚΥΡΙΟΣ) Ἡ σημερινή Εὐαγγελική περικοπή, ἀδελφοί χριστιανοί, λέγεται «Γ´ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ»....

Read more
«Εχει ανάγκη ο Ήλιος να επιστρατεύσει επιχειρήματα για να καταξιωθεί;;; »
Κηρύγματα

«Ζητείτε δε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού… και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν»

19 Ιουνίου 2026

Το μήνυμα της Γ’ Κυριακής Ματθαίου Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη «Ζητείτε δε πρώτον την Βασιλείαν...

Read more
Καρποί προόδου και αριστείας στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Καρποί προόδου και αριστείας στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος

19 Ιουνίου 2026

Με αισθήματα χαράς και ικανοποιήσεως ολοκληρώθηκαν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» της...

Read more
Η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού και κοινωνία Θεώσεως
Κηρύγματα

«Απελευθέρωση από το άγχος»

19 Ιουνίου 2026

Ἀνάγκες ποικίλες πιέζουν τὸν ἄνθρωπο κάθε ἐποχῆς. Καὶ ἡ μέριμνα γιὰ τὸ αὔριο ἀποτελεῖ συνήθως τρόπο ζωῆς. Δὲν ταλαιπωρεῖ μόνο...

Read more
Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Ευσεβίου Γιαννακάκη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου
Εκκλησία της Ελλάδος

Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Ευσεβίου Γιαννακάκη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου

19 Ιουνίου 2026

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και πνευματική αγαλλίαση τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου...

Read more
Ο Γέροντας Νεκτάριος με μοναχούς σε προσκυνηματική επίσκεψη σε ιερούς τόπους της Κόνιτσας και της Ηπείρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Γέροντας Νεκτάριος με μοναχούς σε προσκυνηματική επίσκεψη σε ιερούς τόπους της Κόνιτσας και της Ηπείρου

19 Ιουνίου 2026

Με την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Αλεξίου επισκέφθηκαν τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Κονίτσης όπου εκεί εκκλησιαζόταν ο...

Read more
Εορτασμός των ονομαστηρίων του Σεβ. Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Δ.Ι.Σ. για τη μισθοδοσία των Αρχιερέων

19 Ιουνίου 2026

Ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ερωτηθείς κατά τις τελευταίες ημέρες από αρκετούς...

Read more
Τα Καλογριανά τίμησαν τον Άγιο Αρσένιο τον εκ Καλογραιανών
Εκκλησία της Ελλάδος

Τα Καλογριανά τίμησαν τον Άγιο Αρσένιο τον εκ Καλογραιανών

19 Ιουνίου 2026

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026, παραμονή της εορτής της μετακομιδής του ιερού λειψάνου του εν αγίοις πατρός ημών Αρσενίου, Αρχιεπισκόπου...

Read more
Πόση ώρα να Προσεύχομαι; (Υπέροχο δίδαγμα)
Πνευματικές Διδαχές

Τι σημαίνει να συμφωνεί πράξη και Προσευχή;

19 Ιουνίου 2026

Είπε ο αββάς Μωυσής: «Εάν δεν συμφωνήσει η πράξη με την προσευχή, είναι χαμένος ο κόπος σου».   Και τον...

Read more
«Ἡ δέ γυνή ἵνα φοβῆται τόν ἄνδρα»
Πνευματικές Διδαχές

«Ἡ δέ γυνή ἵνα φοβῆται τόν ἄνδρα»

19 Ιουνίου 2026

Θεολογικός σχολιασμός στο Εφεσ. 5, 3, Ἁγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως,  Αθήνα 1902 Περί του τις η αληθής ερμηνεία Αφού ο...

Read more
Η ελευθερία μας και ο σκανδαλισμός του άλλου
Πνευματικές Διδαχές

Η ελευθερία μας και ο σκανδαλισμός του άλλου

19 Ιουνίου 2026

Κάποιος αδελφός ρώτησε τον αββά Ιωάννη: -Αν κάνω μια δουλειά με τρόπο που θεωρώ σωστό, και κάποιος, χωρίς να έχει...

Read more
Και αν εγώ κουράζομαι στην προσευχή μου…
Πνευματικές Διδαχές

«Σώθηκα! Τώρα είμαι καλά. Αλλά κάνε λίγο αγώνα, αδελφέ μου, να πάω και καλύτερα…!»

19 Ιουνίου 2026

Το αφηγήθηκε ένας στρατιωτικός της Ελληνικής Αεροπορίας, όταν ήρθε για προσκύνημα στην Παναγία με τους γονείς του, οι οποίοι ήταν...

Read more
Ανακοινωθέν για την ἐκδημία τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Ἰκονίου κυροῦ Θεολήπτου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ανακοινωθέν για την ἐκδημία τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Ἰκονίου κυροῦ Θεολήπτου

18 Ιουνίου 2026

Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης καί οἱ ἐν τῇ Πόλει ἐνδημοῦντες  Ἀρχιερεῖς μετά βαθυτάτης λύπης ἀγγέλλουσι τήν πρός Κύριον ἐκδημίαν τοῦ ἀειμνήστου ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»
Κηρύγματα

«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

19 Ιουνίου 2026

Γ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ  «ZHTΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» (Ο ΚΥΡΙΟΣ) Ἡ σημερινή Εὐαγγελική περικοπή, ἀδελφοί χριστιανοί, λέγεται «Γ´ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ»....

«Εχει ανάγκη ο Ήλιος να επιστρατεύσει επιχειρήματα για να καταξιωθεί;;; »

«Ζητείτε δε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού… και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν»

19 Ιουνίου 2026
Η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού και κοινωνία Θεώσεως

«Απελευθέρωση από το άγχος»

19 Ιουνίου 2026
Κωλύματα Ιερωσύνης | Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας

«Ο Λύχνος του σώματος» | Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας για την Κυριακή Γ’ Ματθαίου

3 Ιουλίου 2022
Η παρουσία του Θεού

«Μήπως δεν βλέπεις καλά;»

27 Ιουνίου 2020

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Ματθαίου

6 Ιουλίου 2019
Αγάπη χωρίς τέλος

Καταλλαγή καί σωτηρία

16 Ιουνίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Γ’ Ματθαίου – Η πρόνοια του Θεού

14 Ιουνίου 2018
Next Post

Η ενότητας της εκκλησίας και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος

Προς  αποκατάσταση  της  αληθείας…!

Προς αποκατάσταση της αληθείας…!

Συναξάρι 10ης ᾿Ιανουαρίου

Συναξάρι 10ης ᾿Ιανουαρίου

Φθιώτιδος Συμεών: «Διαθέσιμοι οι Ναοί μας ως αίθουσες διδασκαλίας και τα 89 Πνευματικά μας Κέντρα για rapid tests και εμβολιασμούς»

Φθιώτιδος Συμεών: «Διαθέσιμοι οι Ναοί μας ως αίθουσες διδασκαλίας και τα 89 Πνευματικά μας Κέντρα για rapid tests και εμβολιασμούς»

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στο Σύδνεϋ

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στο Σύδνεϋ

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist