• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς κατά τα έτη 1836-1844 {E΄ ΜΕΡΟΣ}

in Στρατιωτικοί Ιερείς
9 Ιουνίου 2017
byPoimin.gr Team
Οι Στρατιωτικοί Ιερείς κατά τα έτη 1836-1844 {E΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ.  Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη(ΣΙ)  

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Ανατρέχοντας στο αρχείο για τους Στρατιωτικούς Ιερείς της περιόδου 1836-1844, βρίσκουμε μια αναφορά του Θεοδωρήτου Κτενά, με ημερομηνία 5 Μαΐου 1837, που υπογράφει ως καθηγητής των θρησκευτικών μαθημάτων, την οποία αποστέλλει προς την Διοίκηση της Β. Σχολής Ευελπίδων στην οποία υπηρετεί και ζητά να απαλλαγεί από τις ιεροπραξίες και να περιοριστεί στο διδακτικό του έργο. Αν δεν εγκριθεί η αναφορά του αυτή από τη Διοίκηση ζητά, να μετατεθεί ως Ιερέας Τάγματος ή σε άλλο Σώμα, το Πυροβολικό ή το Ιππικό, «Διατί η Ιερά Σύνοδος εφρόντισε να με εγκρίνη ως ένα των άλλων Ιερέων του Στρατού».

Στη συνέχεια βρίσκουμε μια επιστολή του Κωνσταντίνου Χατζηθεοφίλου, υιού του ιερέως Γεωργίου Χατζηθεοφίλου, την οποία αποστέλλει στο Όθωνα με ημερομηνία 22 Μαρτίου 1838 και στην οποία αναφέρει για τον πατέρα του και για την προς την πατρίδα εκδούλευση του, ενώ τώρα μετά το θάνατο του, ο ίδιος έχει αναλάβει υπ’ ευθύνη του τη μητέρα του, τις τρείς αδελφές του και ένα ανήλικο τέκνο και ζητά να του δοθεί από τον Βασιλέα δια της Ιεράς Συνόδου Ιερατικός Βαθμός σε κάποια επισκοπή, προκειμένου «να δυνηθώ να πορίζομαι τα προς το ζην απολύτως αναγκαία εις την οικογένειά μου» και τελειώνει με την ευχή «Δοίη δε Σοι ο Ύψιστος των Ουρανών Βασιλεύ, κράτος Ακράγαντον εις τους αιώνας της Μεγαλειότητός Σου Βασιλεύ».

Κατά την έρευνά μας βρίσκουμε αυτή την περίοδο πάρα πολλές αναφορές – επιστολές Ιερέων, που ζητούν να προσληφθούν ως Ιερείς του Βασιλικού Στρατού. Οι κατά τόπους Διοικήσεις αποστέλλουν αυτές τις αιτήσεις θα μπορούσαμε καλύτερα να τις χαρακτηρίσουμε, στα προϊστάμενα κλιμάκια  τους και εκείνα με τη σειρά τους αποστέλλουν τη σχετική αλληλογραφία στην Ιερά Σύνοδο για να γνωματεύσει  για τον κάθε Ιερέα που επιθυμεί να ενταχθεί στο Στρατό. Έτσι έχουμε μια αναφορά στις 2 Φεβρουαρίου 1838, προς την Β. Γραμματεία επί των Στρατιωτικών, με την οποία ένας Ιερέας του οποίου τα στοιχεία δεν είναι ευανάγνωστα, ζητά να προσληφθεί και με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 1838, αποστέλλεται έγγραφο προς την Ιερά Σύνοδο του Βασιλείου της Ελλάδος, με την οποία ζητάτε να γνωματεύσει για τον εν λόγω Ιερέα, «καθώς και αν έχη τας ιδιότητας να λάβει θέσιν εφημερίου παρά τω Β. Στρατώ».

stratiotiki_ieris1Στις 28 Απριλίου 1838, το Αρχηγείο του κατά την Ακαρνανίαν Σώματος, αποστέλλει στην Β. επί των Στρατιωτικών Γραμματεία της Επικρατείας έγγραφο, με την οποία ζητά Ιερέα και προτείνει τον «παπαδημήτρη Χριστο δούλου κάτοικο Αγρινίου  ο οποίος κατά της παρελθούσης Κυβερνήσεως ήταν Ιερεύς του υπό την Διοίκησιν Τάγματος». Η Ιερά Σύνοδος στη συνέχεια με έγγραφό της στις 14 Ιουνίου 1838, εγκρίνει τον διορισμό του εν λόγω Ιερέα.

Αυτή όμως την θέση την ήθελαν και άλλοι, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους είχαν κάνει παρόμοιες αιτήσεις- αναφορές. Η Ιερά Σύνοδος καλείται με έγγραφό της, στις 13 Ιανουαρίου 1839, ένα χρόνο περίπου μετά το παραπάνω έγγραφο που είχε εκδώσει, να αποφανθεί, ότι ο Ιερομόναχος Χριστόφορος από τα Τζουμέρκα, έχοντας τελειώσει το «εν Αθήναις Γυμνάσιον», δεν μπορεί να διορισθεί εις το Ακαρνανίας Σώμα, διότι εκεί έχει διοριστεί άλλος Ιερεύς νωρίτερα και για τον οποίο έχει αποφανθεί και έχει εγκρίνει.

¨Έτσι έχουμε περιπτώσεις Ιερέων που δεν προσελήφθησαν  στο Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων, αφού δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις όπως θα λέγαμε εμείς σήμερα, παρ’ όλη την επιθυμία που υπήρχε. Θα συναντήσουμε βεβαίως στη συνέχεια και περιπτώσεις Ιερέων που επιμένουν και καταθέτουν αναφορές συνέχεια, προκειμένου να εκπληρώσουν το στόχο τους. Σε κάποιους βλέπουμε ότι ικανοποιείται το αίτημά τους, εξαιτίας της υπάρξεως κενής θέσεως. Σε άλλες περιπτώσεις φαίνεται ότι οι αιτήσεις αυτές παρέμειναν στο αρχείο, αφού δεν ικανοποιήθηκαν, δεν υπήρξαν κενές θέσεις και οι ενδιαφερόμενοι δεν επανήλθαν.

Κατόπιν αιτήσεως προφανώς  του Ιερέως παπά-Σταμάτη  Χατζηκανέλλου, η Γραμματεία των Στρατιωτικών με έγγραφό της προς την Υποδιοίκηση Μεγαρίδος, ζητά να αναφέρουν περί της ιερατικής ιδιότητος του εν λόγω Ιερέως. Σε άλλο έγγραφο του Ιερομονάχου Θεοδωρήτου Κτενά, που συναντήσαμε στην αρχή της σημερινής μας παρουσιάσεως και αποτελεί προσωπική του αναφορά  προς την Διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων, με ημερομηνία 18 Μαρτίου 1839, ζητά εν όψει των αγίων ημερών του Πάσχα «να προσκαλέσωμεν έναν ψάλτην ίνα βοηθήσει εις την Εκκλησίαν».  Βεβαίως  αυτή η πρόσκληση την οποία αναφέρει ο εν λόγω Ιερομόναχος έχει να κάνει, με την πρόσληψη κάποιου ιεροψάλτου με κάποιο επιμίσθιο, προκειμένου και να βοηθά στην Εκκλησία, παρέχοντας τις ιεροψαλτικές του υπηρεσίες, αλλά και ο ίδιος να έχει  μια μικρή βοήθεια, για την κάλυψη  των προσωπικών του αναγκών.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να καταθέσουμε  μια αναφορά του Συνταγματάρχη του Αρχηγείου του Σώματος της Οροφυλακής Φθιώτιδος, του οποίου η υπογραφή είναι δυσανάγνωστη, προς την επί τη Β. Γραμματεία επί των Στρατιωτικών της Επικράτειας, με την οποία προωθεί μια αναφορά του Ιερέως του Σώματος Αρχιμ. Ιωνά Ολυμπίου, σχετικά με μια διένεξη η οποία υπάρχει μεταξύ αυτού  και του Επισκόπου Λαμίας. Ο εν λόγω Συνταγματάρχης αναφέρει ότι αποστέλλει την αναφορά του Ιερέως, διότι ο αρχιερέας της Λαμίας, επεμβαίνει στα στρατιωτικά ιερατικά του καθήκοντα και ζητά να του χορηγηθούν οδηγίες, ώστε να παύσουν οι μεταξύ τους συγκρούσεις. Ο Αρχιμ. Ιωνάς τονίζει ότι είναι διορισμένος υπό της Α. Μεγαλειότητος και ακολουθεί τις οδηγίες που έχει λάβει από την Ιερά Σύνοδο κατά την εκτέλεση των ποιμαντικών του καθηκόντων, ενώ ο Επίσκοπος Λαμίας του  ζητά να εφαρμόσει άλλα, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Το έγγραφο αυτό δείχνει μια πτυχή της καθημερινότητας, η οποία δεν πρέπει να μας προβληματίζει και ούτε να μας οδηγεί σε σχόλια και παρερμηνείες, αλλά  εξετάζοντας την παραπάνω αναφορά μέσα  στο γενικότερο πνεύμα της εποχής και το εκκλησιαστικό και βλέποντας ότι και οι δύο πλευρές αποσκοπούν στον ίδιο σκοπό και στόχο, δηλαδή  την καλύτερη ποιμαντική διαποίμανση του στρατεύματος. Αλλιώς τα βλέπει και τα ερμηνεύει ο Επίσκοπος με την Επισκοπική ευαισθησία και αγωνία που τον κατέχει, αφού δεν ξεχωρίζει το στράτευμα από την υπόλοιπη επισκοπική του περιφέρεια, αλλά και από την άλλη βλέπουμε ότι και ο Ιερέας αντιμετωπίζει τις οποιεσδήποτε ποιμαντικές προκλήσεις και προσκλήσεις, με πάρα πολύ προσοχή και προσευχή, ακολουθώντας όπως και ο ίδιος αναφέρει τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου στην οποία ανήκει, βάσει και της εγκύκλιου που είχε εκδώσει και την οποία όφειλαν οι Στρατιωτικοί Ιερείς να εφαρμόζουν.

Ο Επίσκοπος δεν επεμβαίνει με την έννοια της επιβολής. Ενδιαφέρεται και προσπαθεί να συμβάλει και αυτός με την σειρά του σε κάτι καλό. Μην ξεχνάμε ότι και ο θεσμός των Στρατιωτικών Ιερέων λίγα χρόνια πριν είχε θεσπιστεί και οι Στρατιωτικοί Ιερείς τώρα έκαναν τα πρώτα τους βήματα, πιστεύοντας προσωπικά, ότι ήθελαν και αναζητούσαν στηρίγματα πραγματικά και ουσιαστικά, που θα τους βοηθούσαν  ακόμα καλύτερα στο έργο και στην αποστολή τους. Ένα τέτοιο στήριγμα ήταν και ο Επίσκοπος και αυτό το πίστευε ο εν λόγω Ιερέας.

stratiotiki_ieris3Με την επιστολή- αναφορά του, ήθελε αυτός ως μικρότερος, να αποκαταστή- σει την ενδεχομένως διασαλευθείσα τάξη και να επανέλθει η πνευματική ηρεμία και ησυχία μέσα στο χώρο εκείνο, στον οποίο οι νέοι άνθρωποι ήθελαν υγιή πρότυπα για την πνευματική τους προκοπή. Ήθελε επίσης και να σταματήσουν τα οποιαδήποτε σχόλια από κακοπροαίρετους ανθρώπους που δεν ήξεραν να ερμηνεύουν τα πράγματα όπως είναι και έψαχναν ευκαιρίες για να σπείρουν κενά δαιμόνια και να δημιουργήσουν πνευματικές αναστατώσεις με απρόβλεπτες προεκτάσεις. Η Αναφορά του Αρχιμ. Ολυμπίου μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε καθώς την διαβάζουμε ιεροπρεπή και γεμάτη αγωνία για το παρόν και το μέλλον, χωρίς να κατηγορεί και να προβαίνει σε χαρακτηρισμούς που δεν ταιριάζουν σε έναν Ιερέα προς έναν Επίσκοπο, ακόμα και αν έχει δίκιο. Γνωρίζει ότι η Ιερά Σύνοδος ως το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο θα αποδώσει την δικαιοσύνη και θα αποκαταστήσει τα πράγματα όπως ήταν και πριν, διαγράφοντας το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Κατά την έρευνα μας δεν βρήκαμε κάποια απάντηση της Ιεράς Συνόδου προς τον Ιερέα για το θέμα αυτό που ανέφερε, ούτε βεβαία συναντήσαμε και κάποια άλλη επιστολή ή αναφορά του Αρχιμ Ιωνά, με την οποία να απασχολούσε την Υπηρεσία του με το ίδιο θέμα και από αυτό καταλαβαίνουμε ότι το θέμα έληξε, έχοντας αίσιο τέλος αυτή η υποτιθέμενη διένεξη.

Συνεχίζεται {15}

Πρόσφατα Άρθρα

Η μέριμνα για τα εκκλησιαστικά κειμήλια της Ι. Μ. Σάμου και Ικαρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

29 Οκτωβρίου 2026

Ὁ Σεβασμιώτατος μέ τήν εὐκαιρία τῆς θλιβερᾶς ἐπετείου τοῦ μεγάλου σεισμοῦ, δήλωσε: Πέρασαν ἕξι χρόνια ἀπό τον σφροδρότατο καί φονικό...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρόγραμμα εορτασμού της ονομαστικής εορτής του Μητροπολίτου Κίτρους

29 Οκτωβρίου 2026

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, Νέα Περίσταση Κατερίνης) ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 18:00...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στο Μακρυχώρι Τεμπών από τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στο Μακρυχώρι Τεμπών από τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο

29 Οκτωβρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά Μακρυχωρίου, έδρα του πολύπαθου Δήμου Τεμπών, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε τη...

Read more
Με λαμπρότητα, κατάνυξη και αγιορείτικη μεγαλοπρέπεια η Ιερά Ολονύκτιος Αγρυπνία της Αγίας Σκέπης στην Υπαπαντή Πειραιώς
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και αγιορείτικη μεγαλοπρέπεια η Ιερά Ολονύκτιος Αγρυπνία της Αγίας Σκέπης στην Υπαπαντή Πειραιώς

29 Οκτωβρίου 2026

Μέσα σε ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης, πνευματικής συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε το βράδυ της Τρίτης 27 προς...

Read more
Άγιος Απόστολος Κλεόπας ο Αδελφόθεος
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Απόστολος Κλεόπας ο Αδελφόθεος

29 Οκτωβρίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού         Σημαντική θέση στη χωρία των αγίων της Καινής Διαθήκης κατέχουν και οι λεγόμενοι...

Read more
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ι.Μ. Παροναξίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ι.Μ. Παροναξίας

29 Οκτωβρίου 2026

Με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Δοξολογίες στους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Δοξολογίες στους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας

29 Οκτωβρίου 2026

Με αισθήματα βαθιάς πίστης και εθνικής υπερηφάνειας τελέσθηκαν Δοξολογίες από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου...

Read more
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκαν η Αγία Σκέπη και η επέτειος του «ΟΧΙ» στην Καρδίτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκαν η Αγία Σκέπη και η επέτειος του «ΟΧΙ» στην Καρδίτσα

29 Οκτωβρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα εθνικής συγκίνησης τιμήθηκε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 η εορτή της Αγίας Σκέπης...

Read more
Σκέψεις καρδιάς για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιο
Αφιερώματα

Σκέψεις καρδιάς για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιο

29 Οκτωβρίου 2026

Σκέψεις καρδιάς για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιο Υπάρχουν επέτειοι που δεν μετρούν απλώς τον χρόνο που...

Read more
Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

29 Οκτωβρίου 2026

Με δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσσης τιμήθηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Κέρκυρα το πρωί...

Read more
Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην Λαμία
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην Λαμία

29 Οκτωβρίου 2026

Με ασταμάτητη και καταρρακτώδη βροχή εορτάσθηκε στην Πρωτεύουσα της Ρούμελης, την Λαμία, η διπλή εορτή, Θεομητορική της Αγίας Σκέπης και...

Read more
Λαμπρή λιτανεία Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και Παναγίας Σουμελά στο Ρέθυμνο
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Λαμπρή λιτανεία Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και Παναγίας Σουμελά στο Ρέθυμνο

29 Οκτωβρίου 2026

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου το εσπέρας τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων στο Ρέθυμνο μεθέορτος αρχιερατικός Εσπερινός...

Read more
Η Εθνική Επέτειος της “28ης Οκτωβρίου 1940” στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εθνική Επέτειος της “28ης Οκτωβρίου 1940” στη Θεσσαλονίκη

29 Οκτωβρίου 2026

 Την Τετάρτη, 28η Οκτωβρίου 2026, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας...

Read more
Η Εορτή της Αγίας Σκέπης και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Ελευθερούπολη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εορτή της Αγίας Σκέπης και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Ελευθερούπολη

29 Οκτωβρίου 2026

Mε την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια εορτάσθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως η Εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας...

Read more
Λάμπρος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Λάμπρος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα

28 Οκτωβρίου 2026

Με λαμπρότητα τιμήθηκε σήμερα στην Καλαμάτα, η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην πανηγυρική Δοξολογία, η οποία τελέστηκε στον...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Συ του λαού σου υπερμάχησον»
Αγίας Σκέπης

«Συ του λαού σου υπερμάχησον»

27 Οκτωβρίου 2026

Του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας Απευθυνόμενος ο ιερός Φώτιος, ο μέγας αυτός ομολογητής της...

28 Οκτωβρίου – Της Αγίας Σκέπης

28 Οκτωβρίου – Της Αγίας Σκέπης

27 Οκτωβρίου 2026
Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι

Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι

27 Οκτωβρίου 2023
Αγίας Σκέπης – Παρεξήγησεις

Αγίας Σκέπης – Παρεξήγησεις

27 Οκτωβρίου 2020
«Συ του λαού σου υπερμάχησον»

«Σου και μνήμη μόνον ηγίασε τον χρώμενον»

28 Οκτωβρίου 2020
Next Post
Καστορίας Σεραφείμ : “Ένας κληρικός πρέπει να είναι αληθινός”

«Δόξα τω Θεώ, ευχαριστώ Κύριε»

Στα αναπάντητα "γιατί" του πόνου...

Πνευματική ανθοδέσμη στο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο

Ἀνατολή καί Δύση

Ἀνατολή καί Δύση

Αὐτὴ ἡ εἰρηνικὴ κατοικία οἰκοδομῆται σιγὰ σιγά

Αὐτὴ ἡ εἰρηνικὴ κατοικία οἰκοδομῆται σιγὰ σιγά

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist