• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 9 Ιουνίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η πορεία των Στρατιωτικών Ιερέων την εποχή του Όθωνα {A΄ ΜΕΡΟΣ}

in Στρατιωτικοί Ιερείς
9 Ιανουαρίου 2017
byPoimin.gr Team
Η πορεία των   Στρατιωτικών Ιερέων την εποχή του Όθωνα {A΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)
Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Με την είσοδό μας στον νέο χρόνο, συνεχίζουμε την πορεία μας στο παρελθόν. Συνεχίζουμε να βλέπουμε προς τα πίσω, φέρνοντας σιγά σιγά τα μάτια μας στο παρόν, ώστε να μπορέσουμε, μέσα από αυτήν την ενότητα του χρόνου, να προχωρήσουμε απτόητοι στο έργο και στην αποστολή μας, συνεχίζοντας ο καθένας από όποια θέση και αν βρίσκεται, την προσφορά και την διακονία του, στο χώρο και στο χρόνο, μέσα στον οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί. Θα συνεχίσουμε με την βοήθεια του Θεού και όσο και οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν, την προσπάθεια μας, να ανασύρουμε μέσα από το ιστορικό αρχείο που έχει διασωθεί, στοιχεία και πληροφορίες για τους Στρατιωτικούς Ιερείς και την πορεία τους, μέσα στο διάβα του χρόνου και δη την περίοδο της Βασιλείας του Όθωνα.

Η πορεία μας που ξεκινά από το παρελθόν και θα φτάσει μέχρι τις ημέρες μας και έχει να μας δείξει και να μας διδάξει πάρα πολλά, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε σαν ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, όπου αυτό το ταξίδι είναι πολύ συναρπαστικό και έχει μέσα του πάρα πολύ αισιοδοξία και ελπίδα. Είναι συναρπαστικό αυτό το ταξίδι, διότι μαθαίνουμε και γνωρίζουμε πράγματα καινούρια. Γνωρίζουμε καινούρια πρόσωπα, συλλέγουμε καινούρια στοιχεία, μέσα από γεγονότα και καταστάσεις, μιας άλλης εποχής, ξένης και άγνωστης σε εμάς και αν θέλετε και πολύ μακρινής, από την εποχή στην οποία ζούμε, με διαφορετική κουλτούρα, με διαφορετικές μορφές, συνθήκες και προϋποθέσεις, για την δημιουργία μιας οργανωμένης κοινωνίας.

lavaro_spetsonΕπίσης το χαρακτηρίζουμε αυτό το ταξίδι και πολύ αισιόδοξο, έχοντας μέσα του αποτυπωμένη την ελπίδα, διότι βλέπουμε ότι μέσα από δυσκολίες, κακουχίες, κακοτοπιές, ατυχή περιστατικά, πειρασμούς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβεί παντού, το Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων εδραιώνεται, αυξάνεται, προχωρά, έχει υπόσταση, έχει φωνή, αποκτά μια δυναμική, κάνοντας την προσφορά του πολύτιμη και αναγκαία, όπως αυτό ομολογείται πολλές φορές, μέσα από τα σχετικά έγγραφα τα οποία έχουμε παρουσιάσει και θα παρουσιάσουμε και στην συνέχεια.

Βρισκόμαστε στο 1850 και το Υπουργείο των Στρατιωτικών, απευθυνόμενο στο Υπουργείο των Εκκλησιαστικών, στις 4 Μαΐου 1850, ζητά να προκαλέσει την Ιερά Σύνοδο, προκειμένου να προτείνει Ιερέα για να καλύψει την κενή θέση του Ιερέως του 2ου Τάγματος Πεζικού της Γραμμής, μετά την τοποθέτηση του Αρχιμανδρίτου Ρωμανίδη, στη θέση του Επισκοπικού Επιτρόπου της χηρεύουσας Επισκοπής Βοιωτίας. Αυτή η αναγκαιότητα για την κάλυψη αυτής της θέσεως προήλθε, όπως θα δούμε στη συνέχεια και έχουμε δει και στο παρελθόν, μέσα από το ενδιαφέρον αρκετών κληρικών, να τοποθετηθούν στην εν λόγω θέση.

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ότι για αυτήν την θέση υπήρξαν πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι και είχαν καταθέσει σχετικές αναφορές, επιστολές, αιτήσεις και είχαν σταλεί συστατικές επιστολές, από πρόσωπα σημαίνοντα της εποχής. Σήμερα θα καταγράψουμε μεταξύ των άλλων και την επιθυμία του Αρχιμανδρίτου Κωνσταντίνου, ο οποίος στις 17 Φεβρουαρίου 1850, αποστέλλει μια αίτηση προς το Υπουργείο των Στρατιωτικών, με την οποία ζητά να τον διορίσουν στη θέση του Ρωμανίδη, ως Στρατιωτικό Ιερέα. Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα, στις 14 Φεβρουαρίου 1850, υπήρξε και μια άλλη αναφορά, από τον Ιερέα Μάρκο Μοσχάκο, ο οποίος και αυτός ζητά να καταλάβει την κενή θέση στο 2ο Τάγμα Πεζικού της Γραμμής.

Η αναφορά του Ιερέως Μάρκου, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα καθώς την διαβάζουμε, διότι βρίσκουμε πάρα πολλά προσωπικά στοιχεία του εν λόγω Ιερέως, σκιαγραφώντας μέσα σε αυτήν την προσωπικότητά του. Ο Ιερέας Μάρκος, ήταν 28 ετών, έγγαμος κληρικός και η οικογένεια του αποτελείτο από εννιά μέλη, εξ’ αυτών τρεις κόρες που βρίσκονταν σε ηλικία γάμου. Ο ίδιος χειροτονήθηκε και υπηρέτησε ως Εφημέριος για δώδεκα χρόνια στο Ναό της Ευαγγελιστρίας, ενώ την περίοδο που κατέθεσε την αναφορά του, βρισκόταν ως Εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

Πριν ακόμα από αυτές τις δύο αναφορές, υπήρξε και μια ακόμα στις 12 Φεβρουαρίου 1850, από τον Αρχιμανδρίτη-Πρωτοσύγκελο Μελέτιο, καταγόμενο από την Άνδρο. Βεβαίως από ότι φαίνεται, μέσα από το έγγραφο που ακολούθησε στις 8 Μαΐου 1850, από το Υπουργείο των Στρατιωτικών προς τον Βασιλέα, αυτή η αναφορά εξετάστηκε θετικά και μάλλον κατά τα κριτήρια του Υπουργείου, ο εν λόγω Ιερέας, πληρούσε τις προϋποθέσεις, για να καταλάβει την θέση που ζητούσε με την αναφορά την οποία κατέθεσε. Έτσι λοιπόν το Υπουργείο, προτείνει ως αντικαταστάτη του Ρωμανίδη, τον Πρωτοσύγκελο Μελέτιο, τον οποίο όμως δεν τον διορίζει, διότι πρέπει να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να αποφευχθούν νέα προβλήματα με νέα πρόσωπα, όπως στο παρελθόν με παρόμοιες περιπτώσεις, που το Υπουργείο διόρισε Ιερέα και η Ιερά Σύνοδος, δεν τον ανεγνώρισε και η υπόθεση δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα αφού η Σύνοδος έμεινε αμετακίνητη στην απόφασή της.

Η θέση επομένως του Ρωμανίδη, στο 2ο Τάγμα Πεζικού της Γραμμής, μετά και το έγγραφο του Υπουργείου των Εκκλησιαστικών, στις 29 Απριλίου 1850, έμεινε κενή, αφού μέσα από αυτό το έγγραφο, κοινοποιείτο στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, όπου ο εν λόγω Ιερέας, διορίστηκε Επισκοπικός Επίτροπος της χηρεύουσας Επισκοπής Βοιωτίας και ήδη είχε αναλάβει καθήκοντα, ευρισκόμενος στην νέα του θέση και διακονία.

Άρα, ο Αρχιμανδρίτης μέσα από το έγγραφο αυτό του Υπουργείου των Εκκλησιαστικών, που είναι απόρροια της αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, δεν ήταν πλέον Στρατιωτικός Ιερέας, δεν αποτελούσε πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του Τάγματος στο οποίο είχε ενταχθεί με τον διορισμό του, αφού τώρα η νέα του θέση μέσα στην Εκκλησία ήταν καθαρά επιτελική, με απόφαση της ανωτάτης αρχής της Εκκλησίας, σε ένα άλλο διαφορετικό κομμάτι, με διαφορετική ποιμαντική μέριμνα και δραστηριότητα, μιας και η Επισκοπή στην οποία τοποθετήθηκε ως Επίτροπος, ήταν χηρεύουσα και αυτός εκτελούσε κατά κάποιο τρόπο χρέη Επισκόπου, μέχρι να καλυφθεί το κενό, είτε από τον ίδιον, αν τον έκρινε άξιο η Ιερά Σύνοδος ή από κάποιον άλλον, που θα τοποθετούσε, όταν έκρινε τον κατάλληλο καιρό.

Μετά από αυτό το έγγραφο, το Υπουργείο των Στρατιωτικών απευθυνόμενο στο 2ο Τάγμα Πεζικού της Γραμμής, στις 3 Μαΐου 1850, ζητά ο Ιερέας Ρωμανίδης, να φαίνεται ως αποσπασμένος στην νέα του θέση και άνευ αποδοχών. Αυτό το έγγραφο, όσο και αν μας προβληματίζει βλέποντάς το με μια πρώτη επιφανειακή ματιά και αποκομμένο από το παρελθόν ή το μέλλον, μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Πέφτοντας στα χέρια μας όμως μια άλλη αναφορά που προηγήθηκε από τον Ρωμανίδη και διαβάζοντας την, θα μας λύσει τις οποιεσδήποτε απορίες και αν έχουμε και θα καταλάβουμε το σκεπτικό του Υπουργείου, που συμβαδίζει με τις αποφάσεις της κρατικής εξουσίας και δικαιολογεί τα γραφόμενα στο ανωτέρω έγγραφο.

Στις 19 Απριλίου 1850, ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανίδης, αποστέλλει μια επιστολή στον Βασιλέα Όθωνα, στην οποία του αναφέρει την νέα του τοποθέτηση και εκκλησιαστική διακονία. Τονίζει ότι στη θέση του Στρατιωτικού Ιερέως και στην στρατιωτική αυτή υπηρεσία, υπηρέτησε για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Ζητά από τον Βασιλέα, να μην διαγραφεί από την στρατιωτική θέση την οποία κατείχε, αλλά να φαίνεται αποσπασμένος στην νέα του θέση.

Στο πλάι αυτής της επιστολής, υπάρχουν διάφορα σχόλια, τα οποία έκαναν όλοι εκείνοι που έλαβαν στα χέρια τους αυτή την επιστολή μέχρι να φτάσει στον Όθωνα, την διάβασαν, την εξέτασαν και στη συνέχεια έπρεπε να κάνουν μια σχετική εισήγηση στον Βασιλέα, προκειμένου να πάρει την απόφαση εκείνος και στη συνέχεια να εκτελεστεί από τα αρμόδια όργανα. Αφού εξετάστηκε η αναφορά του κληρικού, που δεν την υπογράφει ως Επισκοπικός Επίτροπος, δηλαδή με την νέα ιδιότητα την οποία είχε και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό και χρειάζεται να το προσέξουμε, η εισήγηση την οποία έκαναν ήταν, ο εν λόγω Ιερέας να μην διαγραφεί από τις τάξεις του στρατού, αλλά να θεωρείται προσωρινά αποσπασμένος στη θέση του Επισκοπικού Επιτρόπου.

arxio_gakΓι’ αυτό λοιπόν το Υπουργείο ζητά να πράξει αυτό το 2ο Τάγμα Πεζικού, αφού αυτή ήταν η απόφαση του Βασιλέως, για έναν Ιερέα όχι τυχαίο, θα μπορούσα να πω, χωρίς να υποτιμώ τους άλλους προγενέστερους ή μεταγενέστερους αυτού. Ήταν μια απόφαση για έναν Ιερέα – στρατιώτη, με όλη τη σημασία της λέξεως, που είχε δώσει όλη του την ζωή στην στρατιωτική υπηρεσία ως ένας απλός, γνήσιος, αληθινός στρατιώτης, που αγωνιζόταν μέχρι το τέλος της ζωής του, για την πατρίδα του και την πίστη του.

Πιστεύω ότι ο Ρωμανίδης, πέρα από τα αξιώματα τα οποία κατέλαβε με την αξία του και με την τόσο δυναμική προσωπικότητα την οποία διέθετε, ήταν ένας κληρικός, ήταν ένας Ιερέας που ζούσε και βίωνε αυτό το οποίο κλήθηκε να κάνει, δηλαδή να υπηρετήσει Χριστό και Ελλάδα , όχι στα μετόπισθεν, αλλά στην πρώτη γραμμή. Τα αξιώματα δεν τον συγκίνησαν, δεν τον έθελξαν, δεν τον έβγαλαν από τον σκοπό του. Ζούσε και ανέπνεε στα χρόνια της ελευθερίας του Έθνους, την δυναμική του Στρατού, μέσα από την πίστη και προσήλωσή του, στα ιερά και στα όσια του λαού εκείνου, που αγωνίστηκε πολύ σκληρά για να κερδίσει και κέρδισε την ελευθερία και ανεξαρτησία του.

Τελειώνοντας, το 2ο Τάγμα Πεζικού της Γραμμής, στις 13 Μαΐου 1850, αποστέλλει αναφορά προς το Υπουργείο των Στρατιωτικών, στην οποία αναφέρει περί της προσωρινής υπηρεσίας αντικαταστάσεως του Ιερέως Ρωμανίδη. Η αναφορά αυτή έφτασε στο Υπουργείο και η αρμόδια υπηρεσία που είχε την ευθύνη να εξετάσει το εν λόγω θέμα στο σχόλιο που αναγράφει στο πλάι αυτής της αναφοράς είναι, ότι μέχρι να εξετασθεί το θέμα από την Ιερά Σύνοδο και να αποφανθεί, προτείνοντας πλέον εκείνη το πρόσωπο που κρίνει ότι είναι κατάλληλο για την θέση αυτή και αντάξιο της διαδοχής του προηγουμένου Ιερέως, η αναφορά αυτή να τεθεί στο αρχείο.

Έτσι λοιπόν αναμένουμε την απάντηση της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να γνωρίσουμε το νέο πρόσωπο που θα αποτελεί τον Ιερέα του 2ου Τάγματος Πεζικού, αλλά και να δούμε, σχόλια και τοποθετήσεις, γύρω από αυτό το νέο πρόσωπο, που καλείται όσο και αν δεν φαίνεται ξεκάθαρο στα χαρτιά, αλλά αυτό αφήνεται να εννοηθεί, να είναι αντάξιο της προσωπικότητας, του έργου και της προσφοράς του προκατόχου του, αφού ο προκάτοχός του εργάστηκε, η διακονία του αναγνωρίστηκε και απολάμβανε την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων που συναναστρέφονταν μαζί του.

Συνεχίζεται {41}

Πρόσφατα Άρθρα

Ένα όνειρο 9 χρόνων έγινε πραγματικότητα – Εγκαινιάστηκαν οι νέες κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ένα όνειρο 9 χρόνων έγινε πραγματικότητα – Εγκαινιάστηκαν οι νέες κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας

8 Ιουνίου 2026

Σε μία λαμπρή και εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 τα εγκαίνια των νέων Παιδικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς...

Read more
Μητροπολίτης Λαρίσης: Τα μεγαλύτερα εγκλήματα έγιναν στο όνομα του Χριστού
Εκκλησία της Ελλάδος

Τα ονομαστήριά του εορτάζει ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος – Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών

8 Ιουνίου 2026

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026, εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιερωνύμου του πενταγλώσσου, άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Πλήθος πιστών στον Χολαργό για την υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σωφρονίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πλήθος πιστών στον Χολαργό για την υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σωφρονίου

8 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 7 Ιουνίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον...

Read more
ΟΙ Πρωτοκορυφάιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος
Πνευματικές Διδαχές

Ἡ νηστεία τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων

8 Ιουνίου 2026

Ἀρχίζει ἀπὸ τή Δευτέρα μετὰ τὴν Κυριακὴ τῶν Ἁγίων Πάντων καὶ λήγει στίς 28 Ἰουνίου, τὴν παραμονὴ δηλ. τῶν Ἀγ. Ἀποστόλων Πέτρου καὶ...

Read more
Ο Μυστράς τίμησε τον Πολιούχο του Όσιο Γρηγόριο τον Μυστριώτη
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μυστράς τίμησε τον Πολιούχο του Όσιο Γρηγόριο τον Μυστριώτη

8 Ιουνίου 2026

Το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου 2026 ο Μυστράς εόρτασε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τον Πολιούχο του, Όσιο Γρηγόριο τον Μυστριώτη....

Read more
Μητροπολίτης Πειραιώς: Ας αντισταθούμε μιμούμενοι τον Τίμιο Πρόδρομο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΗΘΙΚΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ

8 Ιουνίου 2026

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Εν Πειραιεί τη 8η Ιουνίου 2026 (Δυτικές «εκκλησίες» ζητούν συγνώμη...

Read more
Καλαβρύτων Ιερώνυμος: “Δεν μπορώ να βγω και να πω κάντε το ή μην κάνετε το εμβόλιο – Δεν είναι θέμα Δεσπότη”
Εκκλησία της Ελλάδος

ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

8 Ιουνίου 2026

Με ιδιαίτερη χαρά ενημερώνουμε τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ότι τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026, ημέρα εορτής του...

Read more
Κουρὰ Μοναχοῦ καὶ χειροτονία Διακόνου στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Πατρῶν
Εκκλησία της Ελλάδος

Κουρὰ Μοναχοῦ καὶ χειροτονία Διακόνου στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Πατρῶν

8 Ιουνίου 2026

Στὴν πανηγυρίζουσα ἱστορικὴ καὶ περίπυστη Ἱερὰ Μονὴ τῶν Ἁγίων Πάντων Τριταίας Πατρῶν, ἔκειρε μοναχὸν τὸν δόκιμον τῆς Μονῆς Γεώργιον Παντελῆν,...

Read more
Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων: Γιατί και πώς νηστεύουμε
Πνευματικές Διδαχές

Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων: Γιατί και πώς νηστεύουμε

8 Ιουνίου 2026

Μία ακόμη περίοδος νηστείας είναι η λεγόμενη νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Ονομάζεται έτσι διότι προηγείται των δύο αποστολικών εορτών: της...

Read more
Κυριακή Αγ. Πάντων με ιεραποστολικό χρώμα στην Λαμία
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή Αγ. Πάντων με ιεραποστολικό χρώμα στην Λαμία

8 Ιουνίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Κεντρώας Αφρικής κ. Θεοδόσιος εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ο Αγιορείτης Ιερομόναχος και...

Read more
ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

7 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 7 Ιουνίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος...

Read more
Η Κυριακή των Αγίων Πάντων στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων στη Θεσσαλονίκη

7 Ιουνίου 2026

  Την Κυριακή των Αγίων Πάντων (7 Ιουνίου) ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ιερούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Οσίας...

Read more
Υποδοχή Ιεράς Εικόνος της Παναγίας από το Όρος των Ελαιών στην Ι. Μονή Δοβρά
Εκκλησία της Ελλάδος

Υποδοχή Ιεράς Εικόνος της Παναγίας από το Όρος των Ελαιών στην Ι. Μονή Δοβρά

7 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή 7 Ιουνίου το εσπέρας  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων επικεφαλής του ιερού κλήρου, ο...

Read more
Εορτή Πάντων των Θρακών Αγίων
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτή Πάντων των Θρακών Αγίων

7 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 7 Ιουνίου 2026 στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως κατ’ έθος Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Πάντων των...

Read more
Με λαμπρότητα η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Βαρλαάμ Μετεώρων
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Βαρλαάμ Μετεώρων

7 Ιουνίου 2026

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή πλήθους πιστών πανηγύρισε η Ιερά και Πανσεβάσμια Μονή Αγίων Πάντων Βαρλαάμ Μετεώρων. Κατά την...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Oι Άγιοι είναι ζωντανοί!
Αγίων Πάντων

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ: ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ

6 Ιουνίου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Τήν πρώτη Κυριακή μετά τήν ἑορτή τῆς Πεντηκοστῆς ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία συνεορτάζει ὁλόκληρο τό ὀγκῶδες ἐκεῖνο...

Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

6 Ιουνίου 2026
Το διαχρονικό κάλεσμα των Αγίων Πάντων

Οι φίλοι του Χριστού δικοί μας φίλοι

6 Ιουνίου 2026
Η εορτή των Αγίων Πάντων στην ιερά και σεβασμία Μονή των Αγίων Πάντων Τριταίας

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΕΣ

15 Ιουνίου 2025
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κυριακή τῶν Ἁγίων Πάντων – Ἁγίου Γρηγορίου Παλαμᾶ

14 Ιουνίου 2025
Η εορτή  των Αγίων Πάντων  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Το μήνυμα της Κυριακής των Αγίων Πάντων

14 Ιουνίου 2025
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

10 Ιουνίου 2023
Η εορτή  των Αγίων Πάντων  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Των Αγίων Πάντων τα κατορθώματα

10 Ιουνίου 2023
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

«Υπάρχουν άγιοι;»

9 Ιουνίου 2023
Οἱ Ἅγιοι Πάντες ἔγιναν μάρτυρες τῆς δύναμης τοῦ Ἀναστάντος

Οἱ Ἅγιοι Πάντες ἔγιναν μάρτυρες τῆς δύναμης τοῦ Ἀναστάντος

18 Ιουνίου 2022
Οἱ Ἅγιοι Πάντες ἔγιναν μάρτυρες τῆς δύναμης τοῦ Ἀναστάντος

Μια ευλογημένη… διάσπαση των οικογενειακών δεσμών – Κυριακή Α’ Ματθαίου των Αγίων Πάντων

12 Ιουνίου 2020
Η εορτή  των Αγίων Πάντων  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Συνακόλουθοι και Πάντων των Αγίων

22 Ιουνίου 2019
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Λόγος περί των Αγίων Πάντων

2 Ιουνίου 2018
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, πρεσβευτές των ανθρώπων προς τον Ιησού Χριστό

2 Ιουνίου 2018
«Συγγενώμεθα τοις Αγίοις»

«Συγγενώμεθα τοις Αγίοις»

3 Ιουνίου 2018
Oι Άγιοι είναι ζωντανοί!

Το μήνυμα της Κυριακής των Αγίων Πάντων

2 Ιουνίου 2018
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Οι δεσμοί με τους Φίλους μας

3 Ιουνίου 2018
Μα Συ μπορείς και παρηγορείς

Ἡ ἕνωσή μας μέ τόν Θεό

1 Ιουνίου 2018
Συγχορδία «δυνάμεων»

«Ο Δρόμος του Σταυρού»

31 Μαΐου 2018
Ἡ ἀληθινὴ τιμὴ τῶν ἁγίων

Ἡ ἀληθινὴ τιμὴ τῶν ἁγίων

31 Μαΐου 2018
Oι Άγιοι είναι ζωντανοί!

Oι Άγιοι είναι ζωντανοί!

30 Μαΐου 2018
Το διαχρονικό κάλεσμα των Αγίων Πάντων

Το διαχρονικό κάλεσμα των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κήρυγμα για την Κυριακή των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Τό κήρυγμα τῆς Κυριακῆς τῶν Ἁγίων Πάντων

16 Νοεμβρίου 2023
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κήρυγμα εις την Κυριακή των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κυριακή των Αγίων Πάντων – Το Κήρυγμα του Ευαγγελίου

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κυριακή Α’ Ματθαίου των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Next Post
Η πανήγυρις της  Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας

Η πανήγυρις της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας

Φθιώτιδος Νικόλαος: “Να σταματήσουν μερικοί να επικρίνουν τον Πατριάρχη”

Φθιώτιδος Νικόλαος: "Να σταματήσουν μερικοί να επικρίνουν τον Πατριάρχη"

Κυριακή μετά την εορτή των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Συκεών

Κυριακή μετά την εορτή των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Συκεών

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας Κατερίνης

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας Κατερίνης

Περί του μέλλοντος και των προφητειών.

Περί του μέλλοντος και των προφητειών.

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist