Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εόρτασε και φέτος η πόλις της Λαμίας τον Πολιούχο και Ελευθερωτή της Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, το διήμερο 17 & 18 Οκτωβρίου.

Χιλιάδες πιστοί ανηφόρισαν στον μεγαλοπρεπή και καλλιμάρμαρο Ναό του για να προσευχηθούν και να τον ευχαριστήσουν έτι μία φορά για τις ευεργεσίες και τις ευλογίες του προς την πόλη μας και τους προπάτορές μας.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας , πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, Καθηγουμένους Ιερών Μονών, σύσσωμου του Ιερού Κλήρου της πόλεως, των αρχόντων και  του πιστού λαού.

Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Σεβασμιώτατος μετέφερε σε όλους το χαρμόσυνο μήνυμα της εκλογής του νέου Μητροπολίτου της Ιστορικής Μητροπόλεως μας, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Σεβαστοί Πατέρες, Εντιμότατε κ. Δήμαρχε, Άρχοντες του λαού, ενδοξότατοι του Στρατού, αγαπητοί μου αδελφοί, σας μεταφέρω και επίσημα, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του και Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και όλων των μελών της Ιεραρχίας, το χαρμόσυνο άγγελμα της αναδείξεως και εκλογής του νέου σας Μητροπολίτου, του από Θεσπιών Συμεών και σας καλώ να αναφωνήσουμε όλοι μαζί ΑΞΙΟΣ!

Σας μεταφέρω και του ιδίου την πατρική ευλογία και αγάπη. Κατά τα ειωθότα, όπως θέλει η τάξη της Εκκλησίας μας, όλοι μαζί θα τον υποδεχθούμε τη 16η Νοεμβρίου εδώ στην πόλη της Λαμίας, όπως αρμόζει σε έναν όντως Επίσκοπο Άξιο της Μητροπόλεως σας και της Εκκλησίας μας.

 Και βέβαια για μένα ολοκληρώνεται ουσιαστικά, εκείνη την ημέρα η δική μου πατρική παρουσία, ως Τοποτηρητού στην Μητρόπολή σας και δοξάζω τον Θεό ότι αξιώνομαι με την άδεια του νέου Μητροπολίτου σας,  να προεξάρχω των ακολουθιών προς τιμήν του Προστάτου σας και Πολιούχου σας αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά.

Είναι όντως ευλογία για την πόλη σας, διότι τούτη η Εορτή συνδέεται με την απελευθέρωση της πόλεως από τον Γερμανό κατακτητή. Είναι σημαντικό γεγονός, διότι εμείς οι Ορθόδοξοι  Έλληνες έχουμε μέσα στην μακραίωνη Ιστορία μας, τούτες τις ημέρες που όντως νιώθουμε την Παρουσία του Θεού, την Προστασία των αγίων μας και σεις όντως είστε μακάριοι, διότι έχετε πολιούχου έναν Μέγα, Απόστολο και Ευαγγελιστή, τον Λουκά, τον ακόλουθο του Αποστόλου Παύλου και αυτό αποδεικνύει την αρχαιότητα της παρουσίας στου Χριστιανισμού στον τόπο σας και ταυτόχρονα την ευλάβεια και τον σεβασμό που τρέφεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας,  με πίστη στους αγίους μας και κατεξοχήν στον Προστάτη σας».

Στην συνέχεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόσωπο του Ευαγγελιστού Λουκά, ο οποίος δεν διέσωσε μόνο το Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων, αλλά και την σεπτή εικόνα της Θεομήτορος, την οποία και ζωγράφισε με την γραφίδα του, διδάσκοντας σε όλους τι είναι ο άνθρωπος και ποια πραγματικά είναι η αξία του.

Ο κ. Ιγνάτιος χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ο Ευαγγελιστής Λουκάς περιγράφοντας μας την Εικόνα της Παναγίας και δίδοντάς μας στοιχεία για την αγία ζωή Της, μας λέγει ότι ο άνθρωπος είναι το μοναδικό κτίσμα στον κόσμο που έχει ελευθερία, αυτή που εορτάζεται κι’ εδώ στην πόλη, σαν απελευθέρωση μεν, αλλά αυτό είναι καρπός της ελευθερίας της ψυχής του ανθρώπου. Γι’ αυτό αποκτά νόημα η απελευθέρωση ενός τόπου, μιας Πατρίδας, διότι έτσι διασώζεται η ελευθερία του ανθρώπου, που είναι το Μέγα Δώρο του Θεού στον άνθρωπο.

Όντως ξεχωρίζουμε εμείς οι άνθρωποι, είμαστε τόσο ελεύθεροι που μπορούμε ακόμα να αρνούμεθα και τον ίδιο μας τον Δημιουργό. Μας έδωσε το δώρο και μας μετράει στην αγάπη, μας έδωσε το δώρο και εμείς μπορούμε να του ανταποδώσουμε την άρνηση. Κι’ όμως σέβεται απόλυτα ο Θεός την Ελευθερία του ανθρώπου.

Και ταυτόχρονα εμείς μόνο οι άνθρωποι έχουμε αυτό το προνόμιο, το δώρο και το χάρισμα να ζούμε  την κοινωνία, να είμαστε πλασμένοι για Κοινωνία. Και η Παναγιά μας, όπως περιγράφει ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς, όταν έζησε το Μυστήριο του Ευαγγελισμού, που δεν μπορούσε ανθρωπίνως να κατανοήσει, θέλησε να αναζητήσει αυτό που αναζητά κάθε άνθρωπος, μια κοινωνία αγάπης  και την βρήκε στην συγγένισσα της Ελισάβετ, διότι ζούσε κι’ αυτή ένα θαύμα και ήξερε ότι μπορούσε να την καταλάβει.

 Είμαστε πλασμένοι οι άνθρωποι να αναζητούμε την χαρά και την αγάπη του άλλου, τότε γινόμαστε άνθρωποι. Είμαστε πλασμένοι για να οικοδομούμε κοινωνίες αγάπης, όπου ο ένας στέκεται  δίπλα στον άλλο και συμπαραστέκεται και ενώνουμε δυνάμεις και ζούμε μια κοινωνία προφοράς και αλληλεγγύης, μοιραζόμαστε την χαρά και αυξάνει, μοιραζόμαστε τον πόνο μια μειώνεται.

Και είναι η Παναγιά μας ένα πρότυπο και αυτό θέλει και η Εκκλησία απ’ όλους μας και γι’  αυτό μας καλεί να ζήσουμε σε κοινωνία αγάπης και είμαστε όλοι μαζί εδώ μέσα στο Ναό, γι’ αυτό κοινωνούμε από το Κοινό Ποτήριο σε κάθε Θεία Ευχαριστία, για να είναι αυτή η αγάπη έμπρακτη. Κοινωνούμε Χριστό και γινόμαστε Χριστός, γινόμαστε όλοι ένα και ίσοι με τον Χριστό, κρατώντας ο καθένας το διακόνημά του, την αποστολή που έχει αναλάβει μέσα στην κοινωνία, αλλά ζώντας ό ένας για τον άλλο. Αυτή είναι η αλήθεια του ανθρώπου και όχι ο διχασμός, ούτε η αντιπαλότητα, αλλά μόνο η αγάπη και η συνύπαρξη».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Παρασκευή  18 Οκτωβρίου, στον όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος , ο οποίος κατόπιν προηξήρχε και του Ιερατικού συλλείτουργου.

Οι Ιερές ακολουθίες και τις δύο ημέρες μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας( 89,4 fm),  ενώ τον όρθρο και την Πανηγυρική Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία μετέδωσε απευθείας παγκοσμίως μέσω δορυφόρου το Τηλεοπτικό κανάλι «Star Κεντρικής Ελλάδος».

Τους ύμνους των Πανηγυρικών Ακολουθιών απέδωσαν θαυμάσια πολυμελείς Βυζαντινοί χοροί, υπό την πεφωτισμένη καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ εκ δεξιών, ενώ το αριστερό αναλόγιο στελέχωσαν νέοι Ιεροψάλτες, μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας του Ναού, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής κ. Αναργύρου Βλάχου. Στο δεξιό αναλόγιο παρέστη επίσης και ο εκ της νήσου Λέσβου  Μουσικολογιώτατος Πρωτ. π. Παναγιώτης Ιωακείμ.

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε κατόπιν προτροπής του Σεβασμιωτάτου, ο Συνοδικός Γραμματεύς και  Ιεροκήρυκας της  Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής,  ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, υπογραμμίζοντας την Ελληνική του καταγωγή, γεγονός το οποίο μας προτρέπει ως Ορθόδοξοι Έλληνες Χριστιανοί, να μένουμε πιστοί στις αρχές του Ευαγγελίου, αποδίδοντας με τον τρόπο αυτό την πρέπουσα τομή στον άγιο Λουκά, με τις πρεσβείες του οποίου πριν 75 χρόνια εσώθη η πόλις μας από βέβαια καταστροφή των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής,  όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο π. Άνθιμος.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος για άλλη μία φορά μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του νέου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών και εκάλεσε όλο το Εκκλησίασμα να αναφωνήσει δυνατά το ΑΞΙΟΣ! προσεκάλεσε δε και επίσημα πάντες να παραστούν στην Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου μας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου ημέρα Σάββατο.

Επίσης ευχαρίστησε τους Ιερείς και τους Άρχοντες του τόπου για την άψογη και εποικοδομητική  συνεργασία που είχαν, το λίγο αυτό διάστημα της Τοποτηρητείας του στην Μητρόπολή μας και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και ευλογημένα με ακοίμητες τις πρεσβείες του Προστάτου και Πολιούχου της πόλεως Λαμίας,  αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά.

Αμέσως μετά τελέσθηκε η Επίσημη  Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως,  στο τέλος της οποίας  ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραϊσκος  εξεφώνησε κατά το έθος τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη η μεγαλειώδης Ιερά λιτανεία των αγίων εικόνων της Παναγίας της Οδηγήτριας και του Ευαγγελιστού Λουκά, προπορευομένων: της Δημοτικής φιλαρμονικής, αγημάτων του στρατού, μαθητών, ιεροπαίδων, Κληρικών , πολιτικών αρχών και χιλιάδων πιστών.

Στην οδό Σκληβανιώτη, στο ύψος του Μητροπολιτικού Μεγάρου πραγματοποιήθηκε στάση, όπου ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου και της αοιδίμου μητρός του Μαρίας.

 Η πομπή κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον οποίο θα παραμείνουν οι Ιερές εικόνες για μία εβδομάδα προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Στον εορτασμό  παρέστη άπασα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Φωτογραφίες Δημήτριος Ανάγνου & Δημήτριος Καραγιάννης

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Κυριακή του Τυφλού στη Μητρόπολή Λεμεσού

Την Κυριακή, 24 Μαΐου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού, κ. Αθανάσιος, λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Μονοβόλικου, όπου εορτάστηκε εκ...

Ιερά Μονή Σωσίνου: Η Φωτοβόλος Εστία της Ηπείρου

H Ιερά Μονή Σωσίνου -Ευαγγελίστρια όπως είναι πιο γνωστή στους κατοίκους της περιοχής- βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Είναι σταυροπηγιακή Μονή, αφιερωμένη στον...

Ὁ διάβολος ὡς πρόσωπο

του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου, Δρ. Θεολογίας  Σύμφωνα τήν γνώμη τῶν ἁγίων Πατέρων καί τῆς ἱερᾶς παράδοσης ὁ διάβολος δέν εἶναι κάτι τό ἀφηρημένο καί ἀνύπαρκτο, παρότι αὐτό...

Αγρυπνία επί τη εορτή της αποδόσεως του Πάσχα εις το ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΒΡΑΔΥ ΤΡΙΤΗΣ 26ης ΜΑΪΟΥ 2020 Γιορτάζουμε την Ανάσταση! Η Απόδοση του Πάσχα είναι γιορτή...

Πρώτος εορτασμός της Συνάξεως των Καστοριανών Νεομαρτύρων

Πανήγυρις και καύχημα και ευλογία μεγίστη αποτελεί για την Εκκλησία η κατάταξη ενός πιστού μέλους της στη χορεία των αγιασμένων μορφών και στρατιωτών του...

Κυριακή του Τυφλού στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Μέσα από τη διήγηση της ευαγγελικής περικοπής περί της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ιερουργών...

Η Κυριακή του Τυφλού στη Ν. Φιλαδέλφεια

Την Κυριακή του Τυφλού, 24 Μαΐου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και...

Κυριακή του Τυφλού στον Προσκυνηματικό Ναό Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου

Την Κυριακή 24 Μαΐου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος Χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό Οσίου...

Κυριακή του Τυφλού στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα τὸ πρωΐ, Κυριακὴ 24η Μαΐου, Στ’ Κυριακὴ ἀπὸ τοῦ Πάσχα ἑορτάσθηκε στὴν ἁγιοτόκο Θεσσαλονίκη, μὲ τὴ συμμετοχὴ τοῦ ἱεροῦ κλήρου, καὶ τῶν εὐσεβῶν...

Συναξάρι 25ης Μαῒου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου, Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος † Μνήμη τῆς τρίτης εὑρέσεως τῆς τιμίας κεφαλῆς τοῦ ἁγίου ἐνδόξου προφήτου Προδρόμου καί Βαπτιστοῦ Ἰωάννου....

Φθιώτιδος Συμεών: «Όσοι αμφισβητούν την Θεία Ευχαριστία τυφλοί τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματα»…

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ. Το όμορφο ορεινό χωρίο Σκαμνό, το οποίο ευρίσκεται στην πλαγιά της Οίτης, στα σύνορα της Φθιώτιδας με την Φωκίδα, επισκέφθηκε...

Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου

Την Κυριακή ΣΤ΄ από του Πάσχα, του Τυφλού, εορτάστηκε εκ μεταθέσεως η μνήμη του Αγίου Θεράποντος, εις τον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό στου Ζωγράφου. Στην...

Σύρου: Ο Ιησούς πάντοτε μας αναμένει για να μας ανακουφίσει και να μας θεραπεύσει

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως Σύρου, τελέσθηκε σήμερα το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', συλλειτουργούντων Εφημερίων...

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ. Την Κυριακή του Τυφλού, 24.5.2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της...

Νεαπόλεως: Δεν μπορεί να υπάρξει Ελληνική Ιστορία χωρίς Αγια –Σοφιά, Παναγία Σουμελιώτισσα

Την Κυριακή του τυφλού, 24 Μαΐου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας ιερούργησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσου. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ανέφερε  ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, μάς...