• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Κυριακή Ε’ Νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
13 Απριλίου 2022
byPoimin.gr Team
Η Κυριακή Ε’ Νηστειών  στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Share on FacebookShare on Twitter

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κατοχής ιερούργησε την Κυριακή Ε’ Νηστειών, 10 Απριλίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην οσία Μαρία την Αιγυπτία, η οποία εορτάζει κάθε χρόνο την 1η Απριλίου, αλλά η Εκκλησία την εορτάζει και την Ε’ Κυριακή των Νηστειών για να την θέσει ως πρότυπο μετανοίας για όλους μας.

Τόνισε τρία σημεία.

Πρώτον την πορεία της ζωής της οσίας Μαρίας. Ήταν πόρνη της Αλεξάνδρειας και για να ικανοποιήσει το πάθος της ακολούθησε τους προσκυνητές στα Ιεροσόλυμα. Εκεί όμως, κατά θαυματουργικό τρόπο, ο Θεός την κάλεσε σε μετάνοια. Εκείνη ανταποκρίθηκε στην κλήση του Θεού και έζησε για 47 χρόνια στην έρημο, σε απόλυτη μετάνοια και ήταν άγνωστη τελείως στους ανθρώπους. Έφθασε μάλιστα, πριν κοιμηθεί, να κοινωνήσει, κατά εκπληκτικό τρόπο, του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.

Στο πρόσωπο της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας βλέπουμε πώς ένας άνθρωπος με βαρύτατες αμαρτίες γίνεται άγγελος. Αυτό δείχνει την υπερβολική αγάπη του Θεού και την ανέκφραστη ευσπλαχνία του.

Δεύτερον, τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή φαίνεται ποιός την ανακάλυψε και την κοινώνησε πριν πεθάνει. Είναι ο αββάς Ζωσιμάς, ιερομόναχος ο οποίος είχε λογισμούς υπερηφανείας για την ζωή που ζούσε και ότι ο Θεός με την φανέρωση της ζωής της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας τον «ταπείνωσε» πνευματικά.

Τρίτον, στο γεγονός αυτό φαίνεται και το ποιός κατέγραψε το περιστατικό αυτό. Είναι ο άγιος Σωφρόνιος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο μεγάλος αυτός δογματικός θεολόγος και Πατέρας της Εκκλησίας που αντέκρουσε την αίρεση του μονοθελητισμού. Αυτό δείχνει και ποιά είναι η θεολογία της Εκκλησίας, αλλά και το έργο των Επισκόπων στην Εκκλησία, ότι η θεολογία δεν είναι μια αφηρημένη επίπλαστη διδασκαλία, αλλά η ποιμαντική του ανθρώπου για να πορευθεί, με την Χάρη του Θεού, από το κατ’ εικόνα στο καθ’ ομοίωση.

Και αφού ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τους τρεις αυτούς ανθρώπους, δηλαδή την οσία Μαρία την Αιγυπτία, τον αββά Ζωσιμά που τη συνάντησε και τον άγιο Σωφρόνιο, Πατριάρχη Ιεροσολύμων που υπήρξε ο βιογράφος της κατέληξε ότι αυτό το γεγονός δείχνει τί Θεό αγάπης έχουμε και ποιές είναι οι δυνατότητες του κάθε ανθρώπου, ποιό είναι το έργο της Εκκλησίας, τί είναι η θεολογία και η ποιμαντική, αλλά και ποιό είναι το έργο των Ιερέων και των Επισκόπων.

Πράγματι η Εκκλησία, δια των ποιμένων της, ασκεί μια θεολογική ποιμαντική μέσα από την ζωντανή της παράδοση.

Στο τέλος δε επεσήμανε ότι δυστυχώς σήμερα σε πολλές περιπτώσεις η θεολογία και η ποιμαντική εκκοσμικεύονται.

Πάντως οι τρείς αυτοί ευλογημένοι άνθρωποι πρέπει για όλους μας να είναι πρότυπα, ανάλογα με τη θέση που κατέχουμε στην Εκκλησία, να ζούμε με μετάνοια στους ποικίλους βαθμούς της και να καταλάβουμε ότι η θεολογία είναι ποιμαντική και η ποιμαντική πρέπει να γίνεται θεολογία μέσα από την προοπτική των Αποστόλων και των Πατέρων της Εκκλησίας.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία των μνημοσύνων πέντε ενοριτών και ευχήθηκε για την ανάπαυσή τους.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου εξέφρασε τη χαρά του γιατί λειτούργησε στην Κατοχή Μεσολογγίου και ανέφερε ότι 51 χρόνια ως κληρικός και 27 χρόνια ως Επίσκοπος της Εκκλησίας δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί. Ακόμα και τα 3 χρόνια που υπηρέτησε στον Λίβανο μέσα στην δίνη του εμφυλίου πολέμου δεν σταμάτησε να λειτουργεί γιατί αυτό είναι το έργο των ιερέων και των αρχιερέων, να λειτουργούν, να κηρύττουν, να ομολογούν την ορθόδοξο πίστη και να καλούν τον λαό σε μετάνοια. Για αυτό και ο ίδιος περιοδεύει διαρκώς και την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και τώρα την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και αυτό τον χαροποιεί.

Ανέφερε επίσης ότι η Εκκλησία δεν σταματά να προσεύχεται για τον άνθρωπο, από την αρχή της ζωής του μέχρι το τέλος, αλλά και μετά την κοίμησή του τελεί τα ιερά μνημόσυνα και στην προσκομιδή μνημονεύει όλους τους ανθρώπους διότι η Εκκλησία αγαπά τον άνθρωπο και ο Θεός μας είναι Θεός αγάπης και φιλανθρωπίας. Τέλος ευχήθηκε να είναι άγιες και ευλογημένες οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος με ειρήνη στην καρδιά και υγεία σωματική, αλλά πρωτίστως πνευματική.

Μετά την Κατοχή επισκέφθηκε το Αγγελόκαστρο και την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παντοκράτορος και τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Ιεροθέου Β’, του οποίου το όνομα του έδωσε ο άγιος Καλλίνικος κατά την μοναχική του κουρά, επειδή ήταν Γέροντάς του. Προσκύνησε στο Καθολικό της Μονής και είχε μακρά πνευματική συζήτηση με τις μοναχές που εγκαταβιούν στην Ιερά Μονή.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο «Πάσχα τὸ μυστικόν» και εξήγησε τί σημαίνει «Πάσχα μυστικόν». Η λέξη Πάσχα σημαίνει διάβαση από τον θάνατο στη ζωή και το μυστικόν σημαίνει ότι αυτό γίνεται κατά τρόπο εσωτερικό.

Για να εξηγήσει αυτό χρησιμοποίησε το παράδειγμα της ετοιμασίας για το τελευταίο Πάσχα που έκανε ο Χριστός την Μεγάλη Πέμπτη που παρέδωσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Μάρκο απέστειλε δύο μαθητές στην πόλη και τους είπε ότι θα συναντήσουν κάποιον που θα μεταφέρει μια στάμνα με νερό. Θα τον ακολουθήσουν και θα φθάσουν σε ένα σπίτι. Εκεί θα πουν στον οικοδεσπότη την επιθυμία του Χριστού να κάνει Πάσχα στο σπίτι του και όντως θα τους δείξει ένα μεγάλο ανώγειο στρωμένο. Εκεί θα κάνουν τις ετοιμασίες για το Πάσχα, σύμφωνα με το νόμο του Θεού.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέφερε και ανέπτυξε την ερμηνεία του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού πάνω σε αυτό το γεγονός. Πρόκειται για δύο ερμηνείες, μια γενική και μια ειδική.

Κατά την πρώτη ερμηνεία αυτό το περιστατικό φανερώνει το έργο της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού στον αισθητό κόσμο και στο γένος των ανθρώπων.

Κατά την δεύτερη ειδικότερη ερμηνεία το περιστατικό αυτό αναφέρεται στην πνευματική πορεία κάθε χριστιανού στην εν Χριστώ ζωή.

Μία βασική διδασκαλία του αγίου Μαξίμου αναφέρεται στην ανακαίνιση του ανθρώπου με την πρακτική φιλοσοφία και την θεωρητική μυσταγωγία. Οι δύο μαθητές είναι οι δύο Νόμοι, της Παλαιάς Διαθήκης που καθαρίζει τον άνθρωπο και της Καινής Διαθήκης που τον ανεβάζει στο ύψος της θεωρητικής Μυσταγωγίας.

Αυτός που κρατά το «κεράμιον ὕδατος» είναι αυτός που βαστάζει τη νέκρωση των επιγείων μελών με την χάρη του Αγίου Πνεύματος και την πίστη.

Όταν κανείς ακολουθεί αυτόν που βαστάζει το «κεράμιον ύδατος», δηλαδή την πρακτική φιλοσοφία θα φθάσει στην οικία που είναι η ευσέβεια προς την οποία πορεύεται ο πρακτικός νους, θα ανέβει στο ανώγειο το εστρωμένο που είναι η καθαρή και ευρύχωρη διάνοια με γνωστικά νοήματα και δόγματα, όπου ο πρακτικός νους θα υποδεχθεί θεοπρεπώς τον μεγάλο Λόγο και θα καταληφθεί από το θείο φως της μυστικής γνώσης – θεολογίας.

Αυτή η πορεία συνδέεται με το βάπτισμα με το οποίο κρατά κανείς τη Χάρη του Θεού, με την τήρηση των εντολών του Χριστού, την προσευχή, τα δόγματα, την κάθαρση της καρδίας, τον φωτισμό του νου και την πορεία προς την Θεία Ευχαριστία και την εμπειρική θεολογική γνώση.

Αυτή η ανάλυση του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού είναι εκπληκτική σύμφωνα με την οποία «Πάσχα ἀληθῶς ἐστὶ ἡ πρὸς τὸν ἀνθρώπινον νοῦν τοῦ Λόγου διάβασις».

Καταλήγοντας ευχήθηκε να ξεκινήσουμε και να βαδίσουμε αυτήν την πορεία προς το μυστικό Πάσχα.

φωτογραφίες

Πρόσφατα Άρθρα

«Η πίστη των πατέρων, φως των επομένων γενεών»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η πίστη των πατέρων, φως των επομένων γενεών»

5 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη συγκίνηση εορτάσθηκε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 η συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Αγίας...

Read more
Χειροτονία Πρεσβύτερου στην Ι.Μ. Ιέρακος
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Πρεσβύτερου στην Ι.Μ. Ιέρακος

5 Σεπτεμβρίου 2026

Την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026  η Εκκλησία μας εόρτασε την Κατάθεση της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Παράλληλα, για την...

Read more
Εγκαίνια έκθεσης του πίνακα «Η ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου» του Ιβάν Αϊβαζόφσκι στην Ιερά Μονή Αρκαδίου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Εγκαίνια έκθεσης του πίνακα «Η ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου» του Ιβάν Αϊβαζόφσκι στην Ιερά Μονή Αρκαδίου

5 Σεπτεμβρίου 2026

Το απόγευμα της Τρίτης, 2ας Σεπτεμβρίου 2026, πραγματοποιήθηκαν, στην ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου, τα εγκαίνια της έκθεσης...

Read more
Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΒΥΛΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΚΟΠΙ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΒΥΛΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΚΟΠΙ

5 Σεπτεμβρίου 2026

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026, πανηγύρισε το ενοριακό ιερό παρεκκλήσιο του αγίου ιερομάρτυρος Βαβύλα στο Νέο Προκόπι Ευβοίας και στον...

Read more
Ο θεόπτης Μωϋσής ενώπιον της Αγίας Βάτου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο θεόπτης Μωϋσής ενώπιον της Αγίας Βάτου

5 Σεπτεμβρίου 2026

Επί τη μνήμη του Θεόπτου Προφήτου Μωϋσέως στο Μικρό Δέρειο, του τέως Δήμου Ορφέως, τιμάται η Παναγία η “Ακατάφλεκτος Βάτος”,...

Read more
Αρχιερατικό μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες του Τριημέρου Kυριών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικό μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες του Τριημέρου Kυριών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας

5 Σεπτεμβρίου 2026

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, εορτή των Αγίων Προφήτου Ζαχαρία και της συζύγου αυτού Ελισάβετ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Read more
Άγιοι Ζαχαρίας και Ελισάβετ: Οι γονείς του Τιμίου Προδρόμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Άγιοι Ζαχαρίας και Ελισάβετ: Οι γονείς του Τιμίου Προδρόμου

5 Σεπτεμβρίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού         Ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα άγια ζευγάρια της Καινής Διαθήκης είναι και αυτό...

Read more
Ὁ διάδοχος τοῦ Εὐαγγελιστοῦ Μάρκου στή Χίο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ὁ διάδοχος τοῦ Εὐαγγελιστοῦ Μάρκου στή Χίο

4 Σεπτεμβρίου 2026

Εὐλογία γιά τήν Αἴγυπτο ἡ ἐν σώματι ἐπίσκεψη τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐκεῖ, εὐλογία γιά τήν Χίο ἡ ἐπίσκεψη τοῦ Μακαριωτάτου...

Read more
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

4 Σεπτεμβρίου 2026

Το διήμερο 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2026, τελέσθηκε η δεύτερη πανήγυρις του Ενοριακού Ι. Ναού αγ. Νεκταρίου Κανήθου Χαλκίδος, επί...

Read more
«Η φλόγα της πίστεως φωτίζει τον δρόμο μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η φλόγα της πίστεως φωτίζει τον δρόμο μας»

5 Σεπτεμβρίου 2026

Την Παρασκεή 4 Σεπτεμβρίου 2026, το πρωΐ, στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Καταρράκτου Άρτης, ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ....

Read more
Συνοδοιπορία ευθύνης στην ποιμαντική των νέων: 10ο πανελλήνιο Συνέδριο
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνοδοιπορία ευθύνης στην ποιμαντική των νέων: 10ο πανελλήνιο Συνέδριο

4 Σεπτεμβρίου 2026

Όταν ένα γεγονός όχι μόνον επαναλαμβάνεται αλλά φθάνει στην 10η πραγματοποίησή του, τότε δεν σού αρκεί απλώς «να σβήσεις κεράκια στην...

Read more
7η Πανελλήνια Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων
Εκκλησία της Ελλάδος

7η Πανελλήνια Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων

4 Σεπτεμβρίου 2026

Με την ευλογία του Θεού, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ορθοδόξων Νέων με θέμα «Δημιουργώντας Κοινότητες σε Εποχές...

Read more
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο Διδυμότειχο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο Διδυμότειχο

4 Σεπτεμβρίου 2026

Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη την 4η του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος...

Read more
Πανήγυρις Αγίας Ιερουσαλήμ και των τέκνων αυτής στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Αγίας Ιερουσαλήμ και των τέκνων αυτής στη Βέροια

5 Σεπτεμβρίου 2026

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο Λόγο στον...

Read more
Αγιασμός για τη νέα χρονιά στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός για τη νέα χρονιά στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου

4 Σεπτεμβρίου 2026

Κατά την εκκλησιαστική τάξη η νέα εκκλησιαστική χρονιά ξεκίνησε για τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, με αγιασμό...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου
Κηρύγματα

Οι γάμοι – Κυριακής ΙΔ’ Ματθαίου

2 Ιανουαρίου 2021

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «ὡμοιώθη ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν ἀνθρώπω βασιλεῖ,  ὅστις ἐποίησε γάμους τῷ υἱῶ αὐτοῦ» (Ματθ.22,2) Καὶ ἡ σημερινὴ...

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου

Κεκλημένοι όλοι για τον θείο γάμο

2 Σεπτεμβρίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου

3 Σεπτεμβρίου 2018
Next Post
Η 5η εβδομάδα των νηστειών στην Ι.Μ. Χαλκίδος

Η 5η εβδομάδα των νηστειών στην Ι.Μ. Χαλκίδος

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Ε’ Κυριακής των Νηστειών στην Λάρισα

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Ε’ Κυριακής των Νηστειών στην Λάρισα

Στ’ Κατανυκτικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως

Στ' Κατανυκτικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως

«Από τους Κουλακιώτες Νεομάρτυρες, στον αγώνα για την ελευθερία της Μακεδονίας»

«Από τους Κουλακιώτες Νεομάρτυρες, στον αγώνα για την ελευθερία της Μακεδονίας»

Αρχιμ. Νεκτάριος Καρσιώτης: «Πνευματική ανασκόπηση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής»

Αρχιμ. Νεκτάριος Καρσιώτης: «Πνευματική ανασκόπηση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής»

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist