• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η εορτή του Οσίου Νείλου του Μυροβλύτου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς

in Εκκλησία της Ελλάδος
13 Νοεμβρίου 2024
byPoimin.gr Team
Η εορτή του Οσίου Νείλου του Μυροβλύτου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς
Share on FacebookShare on Twitter

Με ιεροπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε και εφέτος η Μνήμη του Οσίου Νείλου του Μυροβλύτου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς χθες Δευτέρα 11 και σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, αναφερόμενος στην ετήσια πανήγυρη του Ναού «που είναι παγκοσμίως στην Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία ένας και μοναδικός», όπως χαρακτηριστικά είπε, σημείωσε πως «καλούμεθα κάθε φορά να κάνουμε μια ιερά κατάδυση στην ιστορία και ταυτόχρονα μια ανάδυση από τον παρόντα κόσμο στην έσχατη πραγματικότητα της Θείας Βασιλείας».

Μιλώντας για τον Όσιο Νείλο τον Μυροβλύτη και τονίζοντας πως «έζησε μια ισάγγελη πολιτεία» και πως «από μικράς ηλικίας ένιωσε μέσα του την καρδιά του να χτυπά με παλμούς θεϊκής αγάπης», αναφέρθηκε στην Μονή Μαλεβής, όπου ο Όσιος «γλυκάθηκε από το μέλι της ησυχίας και της πνευματικής αναγωγής» και φυσικά στο Αγιώνυμο Όρος Άθω όπου «επί αρκετά χρόνια βίωσε τον έρωτα της Θείας πραγματικότητος».

«Το Πνεύμα το Άγιο είχε σκηνώσει στον άνδρα αυτόν που ήταν ο εραστής της Θείας αληθείας», «εραστής των άνω θείων ονομάτων και πραγμάτων», είπε στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας παράλληλα πως «Ανεδείχθη πραγματικός και μετάρσιος άνθρωπος της ουρανίου πολιτείας. Θεοφόρος και Θεοειδής ανήρ επιθυμιών των του Πνεύματος». «Σε πενήντα μόλις χρόνια πλήρωσε χρόνια μακρά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «έγινε ένα πρόσωπο που συνεγείρει, που συγκλονίζει, που αφυπνίζει που χαριτώνει, που αγιάζει, που φωτίζει τον ανθρώπινο βίο και την ανθρώπινη περιπέτεια».

Ο Όσιος Νείλος «καλεί όλους εμάς στην πνευματική αυτή εστίαση, στην εόρτιο μνήμη του να καταλάβουμε όλοι εμάς»  ότι «το δαιμονικό περίπαιγμα για την δήθεν αυτοπραγμάτωσή μας, αυτοεξέλιξή μας και αυτοθέωσή μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αθλία επανάληψις του μύθου που ηκούσθη στον κήπο της Εδέμ», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του επισημαίνοντας: «Σε ένα κόσμο που καθημερινά σήπεται από την ψευδαίσθηση της δήθεν δυνάμεως, σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να περάσει πάνω από τη στρατόσφαιρα της γήινης ατμόσφαιρας, σε έναν κόσμο χοϊκής μικρότητος ο Όσιος Νείλος έρχεται να ανοίξει τα πνευματικά μας μάτια, να πλημμυρίσει την καρδιά μας με το αίσθημα της πνευματικής ομορφιάς, να μας κηρύξει ότι πέρα από αυτά που βλέπουμε, που αγγίζουμε, που γευόμεθα υπάρχουν τα άφθαρτα και αιώνια, υπάρχει η αιτία όλης της υπάρξεως, όλης της ζωής ο Πανάγιος και Πανακήρατος Δημιουργός των απάντων».

«Σήμερα καθώς κοιτάμε την αποκαραδοκία του κόσμου μας, τα μίση, τους φθόνους, τους πολέμους, τις μάχες, τους φόβους, τις πνευματικές ακαταστασίες, το συμπνιγμό στην δαιμονική και σατανική τέχνη, έρχεται αυτός ο άνθρωπος να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για εμάς και ταυτόχρονα να δείξει με το γλυκό, το ασκητικό χέρι τους ουρανούς που είναι ανοιχτοί για τον κάθε ένα και την κάθε μια από μας, αρκεί να το θελήσουμε», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «Έρχεται επί τέσσερις τώρα αιώνες για να μας κηρύξει την πνευματική επανάσταση απέναντι στο ψέμα και στη δαιμονική τέχνη του θανάτου και της φθοράς. Σήμερα, λοιπόν, ο κόσμος μας χειμάζεται από μια σατανική επίθεση δήθεν αφύπνισης που το μόνο το οποίο προσφέρει είναι το ίδιο μύθευμα του δαίμονα. Ότι μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας, να αυτοπραγματωθούμε, να αυτοσωθούμε. Ότι είμεθα ανθρωποθεοί, ότι δεν έχουμε φθαρτή υπόσταση, αλλά είμαστε ή μπορούμε να γίνουμε αθάνατοι χωρίς τον μόνον αληθινόν Δημιουργόν της ζωής. Ο Όσιος Νείλος παρίσταται για να γίνει ο πνευματικός μας οδηγός, ο πνευματικός μας μέντωρ και ποδηγέτης στην αλήθεια, γιατί παρόλα τα ψεύδη και τις αυταπάτες μας ο θάνατος συνεχίζει να καταπίνει άθλια τις υπάρξεις μας. Και μένουμε αμετανόητοι όπως βλέπετε. Αμετανόητοι και ανάλγητοι και δεν κατανοούμε ότι ο κόσμος αυτός και εμείς μαζί παρερχόμεθα και ότι τα πάντα είναι τόσο ρευστά και επίπλαστα και χρειάζεται σύνεση, διάκριση, σοφία, χάρη».

«Μας δίδεται η δυνατότητα να κατανοήσουμε ότι αυτός ο άνθρωπος, ο Νικόλαος Τερζάκης, που γεννήθηκε στα 1601 και εκοιμήθη στα 1651 είναι ένας από μας. Ένας ομοιοπαθής άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που μπορούσε και αυτός να συμπνιγεί στη χοϊκότητα και το ψέμα. Μπορούσε και αυτός να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο αντί πινακίου γήινης φακής. Που μπορούσε και αυτός να εκδοθεί στα πάθη των ανθρώπων, αλλά κοιτάξτε πως έγινε άφθαρτος νικητής!», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του στον πανηγυρικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως «ο Άγιος Νείλος «υψώνει τα ασκητικά του χέρια και μας ευλογεί και μας φωτίζει και μας εμπνέει και μας οδηγεί». «Ζητήστε από τον Κύριο να μπει στην καρδιά σας». «Αντισταθείτε στο θάνατο και στον διάβολο», είπε καταλήγοντας.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αρχικά τόνισε πως η ζωή του ανθρώπου είναι ένα πνευματικό στάδιο».

Αναφερόμενος στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου και στον στίχο «μάθετε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι καί ταπεινός τῇ καρδίᾳ», σημείωσε πως «αυτά είναι τα στοιχεία, η ιδιότητα, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, πιο απλά, του Παναγίου Θεού: Πράος και ταπεινός». «Για αυτό και καλεί τους πάντες να προσέλθουν σε Αυτόν για να πάρουν τα δώρα Του που είναι η ειρήνη, η χαρά, η αγάπη, η μακροθυμία, η Χρηστότητα που είναι ό,τι πιο όμορφο υπάρχει: η ανάπαυσις και η πληρότητα».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε: «Υπάρχουν τρεις καταστάσεις ενώπιών μας. Η μία είναι η κατά φύσιν πορεία του ανθρώπου», δηλαδή «ο σεβασμός προς τη μορφολογία, την οντολογία, τη φυσιολογία του ανθρωπίνου προσώπου. Ο σεβασμός στις ιδέες, στις αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα που συνάπτονται άρρηκτα με την ανθρώπινη φύση. Στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην ανθρώπινη μεγαλοσύνη. Υπάρχει όμως και μια άλλη κατάσταση που αποτελεί παρέκβαση της κατά φύσεως ζωής. Παρά φύσιν, ανήθικη και άτιμη πραγματικότητα, την οποία ποδηγετεί ως μέντορας ο διάβολος και οι άγγελοί του. Στην παρά φύσιν κατάσταση τα πάντα διαστρέφονται. Οι δυνάμεις της ψυχής γίνονται πάθη. Πάθη πνευματοκτόνα και σωματοκτόνα. Παράδειγμα το πάθος των ναρκωτικών. Το πάθος της ασέλγειας. Οδηγούν αναπόδραστα στο θάνατο και την ασθένεια και τη φθορά. Η παρά φύσιν κατάσταση δαιμονοποιεί τον άνθρωπο. Τον καθιστά έρμαιο σκοτεινών δαιμόνων». «Και υπάρχει και μία άλλη κατάσταση. Υπερβατική, φωτοφόρος, δυναμική, αιώνια. Η υπέρ φύσιν κατάσταση. Εκεί ο άνθρωπος, εργαζόμενος αγαθά το κατά φύσιν, φθάνει στο υπέρ φύσιν. Δηλαδή, εξομοιώνεται προς τον Θεό. Φαίνεται πολύ εξωφρενικό αυτό και μόνον ως λόγος: να μοιάσει ο άνθρωπος με τον Θεό. Και όμως αυτός είναι ο προορισμός του ανθρώπου. Ο σκοπός της υπάρξεως. Να γίνει όμοιος με τον Κύριο». «Το υπέρ φύσιν δεν είναι δυσχερές, δεν είναι δύσκολο, δεν είναι κάτι εξωπραγματικό. Είναι μία πραγματικότητα που μπορούμε, αν θέλουμε, να την κερδίσουμε. Το απέδειξαν οι Άγιοι. Όλοι οι Άγιοι αυτό απέδειξαν: ότι εργαζόμενοι τα κατά φύσιν πράγματα, έφτασαν στο υπέρ φύσιν και έγιναν ουράνιοι άνθρωποι και επίγειοι άγγελοι».

«Ένα τέτοιο πρόσωπο, γιορτάζουμε σήμερα. Τον Όσιο Νείλο, τον Νικόλαο Τερζάκη, όπως ελέγετο κατά κόσμον» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε «έγινε ο Όσιος Νείλος, που από το σάρκινο περίβλημά του, που αυθαρτοποιήθηκε και αγιάστηκε, έρευσε ποτάμι το μύρο. Μυρόβλυσε ο ταπεινός, ο εραστής του Θεού, ο υπέρ φύσιν, πλέον, Νείλος ο ασκητής».

«Γύρω μας βλέπουμε «να υπάρχει το υπέρ φύσιν, το κατά φύσιν και το παρά φύσιν και να επιλέγει κανείς μόνος του τον τόπο του, γιατί ο Κύριός μας δεν επιβάλλεται, δεν είναι δυνάστης, δεν είναι εξουσιαστής, δεν είναι κυρίαρχος, δεν ζητάει υποταγή, αλλά ζητάει καρδιά», είπε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «Ο Όσιος Νείλος επέτυχε το υπέρ φύσιν, εργαζόμενος το κατά φύσιν και αποφεύγοντας το παρά φύσιν. Γύρω μας όμως βλέπουμε να εξυμνείται το παρά φύσιν, να δοξάζεται, να θεσμοθετείται στα κοινοβούλια του κόσμου, να γίνεται κίνημα η περίφημη woke ατζέντα, η κουλτούρα της δήθεν αφύπνισης, που είναι σκοταδισμός στην νιοστή δύναμη. Και φασισμός βέβαια, γιατί», όπως εξήγησε, «όλοι αυτοί αρέσκονται να στηλιτεύουν με τα λόγια τους το φασισμό, αλλά να τον εφαρμόζουν  με τις πράξεις και συμπεριφορές τους. Επιδιώκοντας μία σχεδόν μικροτάτη μειοψηφία να επιβάλλει τη δική της άποψη στην πλειοψηφία. Και θέλουν να μας πείσουν ότι το αφύσικο μπορεί να γίνει φυσικό. Η ζωή απαντάει ότι δεν μπορεί το αφύσικο να γίνει φυσικό. Θα είναι πάντοτε αφύσικο. Θα είναι πάντοτε γλοιώδες και χυδαίο. Την παρά φύσιν, λοιπόν, πραγματικότητα εξαγγέλλει η καθημερινότητα του κόσμου μας».

«Δεν είναι δύσκολο, αδελφοί μου, να αγωνιστούμε αρκεί να το θελήσουμε και θα δείτε θαύματα και ευλογίες και δυνάμεις να ενεργούν μέσα μας», επεσήμανε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ευχόμενος το παράδειγμα και ο βίος του Οσίου Νείλου του Μυροβλύτου «να μας εμπνεύσει και στη δική μας προσωπική περιπέτεια».

Πρόσφατα Άρθρα

33η Έκθεση «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» 18-20 Οκτωβρίου 2026 στη Λευκωσία
Ελλάδα Κόσμος

33η Έκθεση «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» 18-20 Οκτωβρίου 2026 στη Λευκωσία

2 Οκτωβρίου 2026

Η διοργάνωση της 33ης έκθεσης εκκλησιαστικής τέχνης ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ έρχεται από την Κυριακή 18 έως την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026 στη...

Read more
Ιερά Μονή Οσίου Λουκά:  Το μοναστήρι όπου ήταν Ηγούμενος ο Αρχιεπίσκοπος | Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί την Κυριακή η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερά Μονή Οσίου Λουκά: Το μοναστήρι όπου ήταν Ηγούμενος ο Αρχιεπίσκοπος | Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί την Κυριακή η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!

2 Οκτωβρίου 2026

Ενα οδοιπορικό της «Ορθόδοξης Αλήθειας» στις ιερές μονές και τους ναούς της Βοιωτίας,  αποκαλύπτει την ιδιαίτερη και βαθιά σύνδεση του...

Read more
Πειραιώς Σεραφείμ: Οι δαίμονες μόνο σκέπτονται και καθυβρίζουν έτσι όπως ο Μόσιαλος
Εκκλησία της Ελλάδος

Παρέμβαση του Πειραιώς Σεραφείμ για τον θεσμό των Βοηθών Επισκόπων

2 Οκτωβρίου 2026

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: « ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ;...

Read more
Ἡ πόλη τῆς Νέας Σμύρνης ἑορτάζει τήν πολιοῦχο της Ἁγία Φωτεινή
Εκκλησία της Ελλάδος

Με αγρυπνία η ονομαστική εορτή του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών

2 Οκτωβρίου 2026

  Στίς 12 Ὀκτωβρίου, ἡμέρα Δευτέρα ἐφέτος, ἡ Ἐκκλησία μας τιμᾶ τή μνήμη τοῦ ὁσίου Πατρός ἡμῶν Συμεών τοῦ Νέου...

Read more
«Η εκκλησιαστική μουσική είναι ζωντανή έκφραση της πίστης μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η εκκλησιαστική μουσική είναι ζωντανή έκφραση της πίστης μας»

2 Οκτωβρίου 2026

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό για την...

Read more
«Από μικρά μέρη αναδεικνύονται μεγάλοι άνθρωποι»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Από μικρά μέρη αναδεικνύονται μεγάλοι άνθρωποι»

2 Οκτωβρίου 2026

Τήν Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου ἐ.ἔ. ὁ Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος ἐπισκέφθηκε τό Γυμνάσιο Πενταβρύσου Καστοριᾶς, προσκεκλημένος τοῦ νέου διευθυντῆ κ. Σωκράτη...

Read more
Η χαρά και οι ευχές της Μητρόπολης Διδυμοτείχου για τον νέο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η χαρά και οι ευχές της Μητρόπολης Διδυμοτείχου για τον νέο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης

2 Οκτωβρίου 2026

Μετά βαθείας συγκινήσεως και ιδιαιτέρας χαράς ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο ιερός κληρός και ο...

Read more
Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Κυπριανού στο παρεκκλήσιο του Σταυρίδειου Ιδρύματος
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Κυπριανού στο παρεκκλήσιο του Σταυρίδειου Ιδρύματος

2 Οκτωβρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε και φέτος στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος...

Read more
Με 40 νέους μαθητές ξεκίνησε η νέα διδακτική χρονιά της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Με 40 νέους μαθητές ξεκίνησε η νέα διδακτική χρονιά της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας

2 Οκτωβρίου 2026

Με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης προς τον Θεό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 1 Οκτωβρίου 2026, στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο...

Read more
Στις ιστορικές Συρακούσες και τη μαγευτική Ορτυγία συνεχίζεται η προσκυνηματική εκδρομή του  Μητρ. Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Στις ιστορικές Συρακούσες και τη μαγευτική Ορτυγία συνεχίζεται η προσκυνηματική εκδρομή του Μητρ. Θεσσαλιώτιδος

2 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερη χαρά και πλούσιες εμπειρίες συνεχίσθηκε την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2026 η εκδρομή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου...

Read more
Σίγησε μια μεγάλη μορφή των Αγίων Τόπων – Έφυγε ο Γέροντας Ιουστίνος
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Σίγησε μια μεγάλη μορφή των Αγίων Τόπων – Έφυγε ο Γέροντας Ιουστίνος

1 Οκτωβρίου 2026

Μετὰ βαθυτάτης θλίψεως ἀνακοινοῦται ἡ ἐν Κυρίῳ κοίμησις, τήν σήμερον, ἡμέραν Πέμπτην, 18ην Σεπτεμβρίου /1ην Ὀκτωβρίου 2026, κατόπιν μακρᾶς ἀσθενείας,...

Read more
Έφυγε από τη ζωή ο Γέροντας Ιουστίνος  – 68 χρόνια αφιερωμένος στους Αγίους Τόπους
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Έφυγε από τη ζωή ο Γέροντας Ιουστίνος – 68 χρόνια αφιερωμένος στους Αγίους Τόπους

1 Οκτωβρίου 2026

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αγιοταφίτης Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μάμαλος, κατά κόσμον Αναστάσιος Μάμαλος, ο οποίος υπήρξε...

Read more
Πανήγυρις Ἱεροῦ Ἡσυχαστηρίου Παναγίας Γοργοεπηκόου Ναυπάκτου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Ἱεροῦ Ἡσυχαστηρίου Παναγίας Γοργοεπηκόου Ναυπάκτου

1 Οκτωβρίου 2026

Τήν Πέμπτη, 1η Ὀκτωβρίου 2026, Σύναξη τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου Γοργοεπηκόου, πανηγύρισε τό ὁμώνυμο Ἱερό Ἡσυχαστήριο στήν Ναύπακτο. Τήν παραμονή τό βράδυ,...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοϋπηκόου Νεστάνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοϋπηκόου Νεστάνης

1 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοϋπηκόου Νεστάνης η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου, κατά την οποία...

Read more
Αμφιλοχία: Τιμή και μνήμη για τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Αμφιλοχία: Τιμή και μνήμη για τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου

1 Οκτωβρίου 2026

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αμφιλοχία η επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Αρχιερατική Περιφέρεια Αμφιλοχίας, υπό την αιγίδα της Ιεράς...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Γιατί εκδηλώνονται οι κακίες στον άνθρωπο;
Κηρύγματα

Κυριακή μετά την Ύψωση. Ο Σταυρός στη ζωή μας.

20 Σεπτεμβρίου 2025

“Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι.“ Στην επί του Όρους ομιλία...

Τα άγια προσκυνήματα και η δαιμονοποίηση: μια «άσπονδη» συνύπαρξη

Τα αληθινά κέρδη ή οι ζημιές φαίνονται μόνο με τα μέτρα της αιωνιότητας

20 Σεπτεμβρίου 2025
Ο ταπεινός ποτέ δεν πέφτει

Ἡ ὑψίστη ἀξία τοῦ ἀνθρώπου

19 Οκτωβρίου 2023
Παλαιές μαρτυρίες γιά το σημείο του Τιμίου Σταυρού που φάνηκε στα Ιεροσόλυμα

Όχι επανάσταση, αλλά ανάσταση (Κυριακή μετά την Ύψωση)

17 Σεπτεμβρίου 2022
Αναζητώντας σήμερα τον «τύπο» και τον «τόπο» του Χριστού

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού – Θέλει αυταπάρνηση

17 Σεπτεμβρίου 2022
Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»

Η Σωτηρία προέρχεται από το Χριστό

19 Σεπτεμβρίου 2021
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το μήνυμα του Ευαγγελίου της Κυριακής μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

18 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός ως πανοπλία

«Τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;»

19 Σεπτεμβρίου 2020
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

Αυταπάρνηση και οικογένεια – Κυριακή μετά την Ύψωση

19 Σεπτεμβρίου 2020
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

«Χριστώ συνεσταύρωμαι»

19 Σεπτεμβρίου 2020
“Μη τοίνυν επαισχυνθής τοσούτον αγαθόν”

Η Θεολογία του Σταυρού και του Εσταυρωμένου Κυρίου μας

15 Σεπτεμβρίου 2018
Η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Νέα Ιωνία

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

15 Σεπτεμβρίου 2018
Αναζητώντας σήμερα τον «τύπο» και τον «τόπο» του Χριστού

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού – Σταυρώθηκε για μένα (Αποστολικό Ανάγνωσμα)

14 Σεπτεμβρίου 2019
Η Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Ι.Ν. Aγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

Το ζωηφόρο “σκάνδαλο” του Σταυρού

14 Σεπτεμβρίου 2019

Κυριακής μετά την Ύψωση Αποστολικό ανάγνωσμα

14 Σεπτεμβρίου 2019

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ Ευαγγέλιο : Μαρκ. 8,34-9,1 ΒΑΣΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ, Μαρκ, 8,34,9-1 Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ, Ευαγγ. Ανάγνωσμα: Μαρκ. 8,34 – 9, 1 (16-9-2012)

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού – Τί συμβολίζει ὁ Σταυρός (β΄)

16 Νοεμβρίου 2023

Σωτήρια υπέρβαση Toυ Χρηστάκι Ευσταθίου Θεολόγου

21 Αυγούστου 2014

Προς αναζήτηση νοήματος για τη ζωή-Κυριακή μετά την Ύψωσιν

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή μετά την ύψωση του Σταυρού

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή Μετά την Ύψωσιν Το Ευαγγέλιο της εορτής, η απόδοσή του στην νεοελληνική.

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ – 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή μετά την Ύψωση

21 Αυγούστου 2014

15 Σεπ 2012 Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού -«Ος γαρ αν θέλη την ψυχήν αυτού σώσαι, απολέσει αυτήν».

21 Αυγούστου 2014
Next Post
Τα Εγκώμια και η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας στο Τρίκορφο Φωκίδος

Γιατί δεν βρέχει ενώ παρακαλούμε τον Θεό;

Εόρτια Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Χρυσοστόμου

Εόρτια Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Χρυσοστόμου

Υποδοχή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

Υποδοχή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην Καλαμάτα για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Μεσσηνίας

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην Καλαμάτα για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Μεσσηνίας

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσοστόμου

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσοστόμου

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist