Με την πρέπουσα λαμπρότητα και την ευλαβική συμμετοχή χιλιάδων πιστών εορτάσθηκε στην Πρωτεύουσα της Ρούμελης, την ανθοστόλιστη πόλη της Λαμίας, η Ανάσταση του Κυρίου.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε διαδοχικά την Ακολουθία της Αναστάσεως στις Μονάδες Φροντίδων Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, στην Σπερχειάδα και στην Στυλίδα, ευχόμενος με σεβασμό και αγάπη στους γέροντες και στις γερόντισσες, καθώς και στο προσωπικό αυτών των «σπιτιών της Αναστάσεως», όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Συμεών.

          Ο κ. Συμεών επίσης, τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως και στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου στη Λαμία προσευχόμενος για τα στρατευμένα παιδιά της πατρίδας μας.

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και αναρίθμητων πιστών τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας και στην συνέχεια τέλεσε την Αναστάσιμη Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία της Αναστάσεως. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας

          Το Εγκύκλιο Πασχαλινό Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Φθιωτικής Εκκλησίας ανέγνωσε ο Άγιος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης.

          Στο Αναστάσιμο Μήνυμά του ο κ. Συμεών αναφέρει τα εξής:

«Δεῦτε πάντα τὰ ἔθνη,

γνῶτε τοῦ φρικτοῦ Μυστηρίου τὴν Δύναμιν»

Οικουμενικό προσκλητήριο! Καθολικό προσκλητήριο!

Μαζικό προσκλητήριο! Αδελφικό προσκλητήριο

απευθύνει σε όλη την ανθρωπότητα η Αγία μας Εκκλησία!

«Δεύτε πάντα τα έθνη»! Ελάτε όλοι οι λαοί της γης! Συγκεντρω¬με¬νοι. Ενωμένοι. Ομόφωνοι και ομόψυχοι, με ένα στόμα και με μία καρδιά, να ανυμνήσουμε του Χριστού την Ανάσταση. Να εορτάσουμε του θανάτου τον θάνατο και του Άδη την κατάργηση.

Ελάτε όλοι οι αδελφοί, με μία καρδιά, να ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη»! Ελάτε επίσης, με μία καρδιά, να απαντήσουμε όλοι μαζί το «Αληθώς Ανέστη»!

Πόσο τραγικά επίκαιρο σήμερα το «Δεύτε πάντα τα έθνη»! Σήμερα που χύνεται και πάλι αίμα αδελφικό, χωρίς καμία λογική, χωρίς καμία δικαιολογία, χωρίς κανένα ελαφρυντικό ενώπιον του Αναστάντος Κυρίου. Σήμερα που αδελφός σκοτώνει αδελφό, και ακόμη τραγικότερα, που  χριστιανός σκοτώνει χριστιανό, και ακόμη εφιαλτικότερα, που ορθόδοξος σκοτώνει ορθόδοξο.

Ο Αναστημένος Χριστός απευθύνει, παρά ταύτα, έκκληση και πρόσκληση στον εκούσια παραδομένο στον θάνατο άνθρωπο. Απευθύνει ο Χριστός πρόσκληση σε όλους μας.

Ελάτε να ερευνήσουμε την δύναμη του Μυστηρίου!

Ελάτε να γνωρίσουμε το μυστήριο του σταυρικού θανάτου του Χριστού μας.

Ελάτε να γνωρίσουμε πως ένας Παντοδύναμος Θεός, ο Αθάνατος Θεός, έγινε τόσο όμοιος προς εμάς τους θνητούς ανθρώπους, ώστε έφτασε «μετά των κακούργων ως κακούργος» να θανατωθεί πάνω στον Σταυρό, πάνω στο ξύλο της ατιμώσεως.

«Πως θανάτου εγεύσατο η των απάντων ζωή;» Πως «η ζωή εν τάφω» κατετέθη; Πως ενταφιάσθηκε νεκρός, Αυτός που έδωσε σε όλους και σε όλα την «ζωήν και πνοήν και τα πάντα»;

Του Μυστηρίου αυτού το μέγεθος και τη δύναμη την αποκαλύπτει το γεγονός της Ανάστασης.

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας».

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και «τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος».

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ «και τα βράχια σχίσθηκαν, τα μνημεία άνοιξαν, και πολλά σώματα Αγίων αναστήθηκαν και φανερώθηκαν σε πολλούς».

Λοιπόν, «Δεῦτε πάντα τὰ ἔθνη,

γνῶτε τοῦ φρικτοῦ Μυστηρίου τὴν Δύναμιν».

Ελάτε να θαυμάσουμε όχι μόνο πως ανέστη ο Κύριος εκ νεκρών, όχι μόνο πως αναστήθηκαν μαζί Του οι νεκροί, αλλά και πως ζωογονούνται και οι δήθεν ζωντανοί.

Με την Ανάσταση του Χριστού οι άπιστοι γίνονται πιστοί, οι ασεβείς και οι αμαρτωλοί μετανοούν και γίνονται άγιοι, οι απελπισμένοι γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία, οι θλιμμένοι πάλι χαμογελούν, οι συντετριμμένοι και αδύναμοι λαμβάνουν κουράγιο και θάρρος.

Ελάτε να δούμε πως η Ανάσταση του Χριστού ανακαινίζει τον κόσμο, όταν όμως ο κόσμος θέλει να ζήσει με επίκεντρο την Ανάσταση του Χριστού και όχι με επίκεντρο τον θάνατο.

Ελάτε, λοιπόν, ευλογημένοι μου αδελφοί, να καλέσουμε όλα τα έθνη, όλους τους λαούς, όλη την οικουμένη, τους πάντες, να ζήσουν την Ανάσταση! Να ζήσουμε Ανάσταση!

Μόνο με την Ανάσταση μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να εγκαταλείψουμε τα μίση και να συμφιλιωθούμε. Μόνο με την Ανάσταση μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να πετάξουμε τα όπλα, για να αγκαλιαστούμε και πάλι!

Ελάτε να προσκαλέσουμε τους ομοδόξους στα βόρεια αδελφούς μας, ελάτε να προσκαλέσουμε τους όπου γης αδελφούς μας, να ζήσουν Ανάσταση! Να τερματίσουν τον πόλεμο και τη βία και να φυτεύσουν στις καρδιές τους και στις κοινωνίες τους την ειρήνη, την συγχώρεση και την αγάπη!

Αυτή είναι η δύναμη του Μυστηρίου! Η Ανάσταση είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να τερματίσει την οδύνη του πολέμου και του θανάτου και να επαναφέρει την γαλήνη της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ λαών και πολιτισμών.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι η μόνη δύναμη, που μπορεί να στηρίξει τον σύγχρονο κόσμο στην αδυναμία του και να πλημμυρίσει με φως την σκοτεινή παγκόσμια πραγματικότητα, στην οποία βρισκόμαστε.

Το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ είναι η δική μας πρόταση στην βλασφημία του πολέμου και της κάθε λογής βίας.

Το ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ είναι το ζητούμενο και το ποθούμενο, που προσευχόμαστε να ακούσουμε από τον σύγχρονο ταραγμένο κόσμο, εντός του οποίου ζούμε».

Στην Πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Λαμίας, μετά την Τελετή της Αναστάσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με συγκίνηση και υπερηφάνεια υπογράμμισε:

«Ξημερώνει η 24η Απριλίου. Τέτοια νύχτα, τέτοια μέρα, ο Αθανάσιος Διάκος μαρτύρησε για την Ελευθερία. Ο πατριώτης, ο κληρικός, ο καλόγερος, ο ηγέτης αυτού του τόπου, που πάντοτε θα εμπνέει, γιατί αυτά τα παλικάρια σαν τον Αθανάσιο Διάκο, σαν όλους τους λεβέντες της Ρούμελης, της Στερεάς Ελλάδος, έγραψαν με το αίμα τους το Χριστός Ανέστη και με την καρδιά τους υπέγραψαν το Αληθώς Ανέστη.

Απόψε τον Εθνικό μας Ύμνο θα τον αφιερώσουμε όλοι μαζί στους ήρωες που έχυσαν το αίμα τους και όχι θεωρίες, που έδωσαν την ζωή τους για την Ελευθερία και την Πατρίδα».

Η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο έψαλλαν εν ενί στόματι και μια καρδία άπαντες.

Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, τελεταρχούντος του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου, τη συμμετοχή των Προϊσταμένων και Εφημερίων Ενοριών της πόλεως Λαμίας και άλλων Ιερών Ναών της Περιφέρειας και των διακόνων και πολλών πιστών.

Κατά το έθος και σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Τάξη, προ του Εσπερινού, στην Αίθουσα του Θρόνου του Ιερού Επισκοπείου πραγματοποιήθηκε η ένδυσις του Αρχιερέως και στην συνέχεια κροουμένων των κωδώνων, σχηματίσθηκε λιτανευτική Αναστάσιμη πομπή με κατεύθυνση τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας.

Το Ιερό Ευαγγέλιο ανεγνώσθη σε 5 γλώσσες, ήτοι στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, Γαλλικά, Σλαβικά, Αραβικά και στα Ομηρικά.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικά σε όλους το Φως της Αναστάσεως του Κυρίου να φωτίζει την ζωή όλων μας και ευχαρίστησε τους συνεργάτες τους κληρικούς και λαϊκούς, όλους τους Ιερείς της Μητροπόλεως και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ναών, όλα τα στελέχη των Ενοριών και όλους τους πιστούς για την ευλαβική και αρχοντική συμμετοχή τους στις Ιερές Ακολουθίες κατά το Άγιο Πάσχα και για την άψογη τάξη που επικράτησε στους Ναούς.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων στη Βέροια

Την Παρασκευή 20 Μαΐου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο...

Ο πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Συκούριο

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Συκουρίου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Μεγάλο Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Ο Σεβασμιώτατος...

Το πυροσβεστικό όχημα της Μητροπόλεως Ταμασού σε κατάσβεση δύο πυρκαγιών

Μελη της Μητροπόλεώς μας, οι Ανδρέας Γεωργίου, Παναγιώτης Χαραλάμπους και Αλέξανδρος Δημοσθένους, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν για την κατάσβεση πυρκαγιών, έσπευσαν σήμερα Παρασκευή, 20 Μαΐου...

Απότμημα Τιμ. Ξύλου και Λείψανα των Αγ. Κων/νου και Ελένης υποδέχθηκε η Καλαμάτα

Με λαμπρότητα και κατάνυξη η πόλη της Καλαμάτας υποδέχθηκε απόψε απότμημα εκ του Τιμίου Σταυρού και αποτμήματα Λειψάνων των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τα...

Σερρών Θεολόγος: »Η Οδύσσεια των ιερών κειμηλίων της Μακεδονίας»

Του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Unesco, ότι αρχίζουν επίσημα συνομιλίες ανάμεσα στα Υπουργεία Πολιτισμού του Ηνωμένου...

Φθιώτιδος Συμεών: «Οικουμενικότητα – Συνοδικότητα – Θρησκευτική Ελευθερία είναι οι πυλώνες του μηνύματος των εορταζομένων Αγίων μας»

Πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε απόψε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον καλλιμάρμαρο Πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης στην ομώνυμη παραθαλάσσια πόλη...

Πανήγυρις Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λουτροτόπου Άρτης

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Λουτροτόπου Άρτης, ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του...

Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Θαλλελαίου στη Νάξο

Με την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών, τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 19-9-2022, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Θαλλελαίου του Ιαματικού, χοροστατούντος του...

Μέγας Κωνσταντίνος: Ο Μεγάλος της Εκκλησίας και της Ιστορίας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Στις 21 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει λαμπρά τη μνήμη των αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τόσο...

Η εορτή της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο Ιερό Βαπτιστήριο παρά τους αρχαίους Φιλίππους

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα στην μεταπασχάλια εαρινή περίοδο που διανύουμε, πραγματοποιήθηκε ο εφετινός εορτασμός της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο Ιερό Προσκύνημα-Βαπτιστήριο...

Θυρανοίξια εξωκκλησίου στο Παλαιοχωράκι Δημαριού Άρτης

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ετέλεσε τα Θυρανοίξια εξωκκλησίου της ενορίας Παλαιοχωρακίου Δημαριού Άρτης, τιμωμένου επ'...

Ο Μητρ. Καλαβρύτων στην σχολική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον Μικρασιατικό ξεριζωμό 1920-2022

Μία υπέροχη και άρτια οργανωμένη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική τραγωδία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν η μαθητιώσα...

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης στο Μανιάκι

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της Μάχης του Μανιακίου και η θυσία του Ήρωος Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Δικαίου ή...

Η εορτή της Μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων Αγ. Νικολάου στη Λιμίνη Άρτης

Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λιμίνης Άρτης, ετελέσθη Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου...

Κήρυγμα εις την εορτή των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης

Σήμερα αδελφοί μου εορτάζουμε τη μνήμη των Θεοστέπτων Βασιλέων και ισαποστόλων Κων/νου & Ελένης. Μητέρα ευσεβής και γιος σώφρων και νουνεχής γίνονται «οι πρώτοι Ρωμαίοι...