• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 1 Μαρτίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

H δύναμη του Σταυρού

9 Σεπτεμβρίου 2017
in Κηρύγματα, Κυριακή προ της Υψώσεως, Πνευματικές Διδαχές
H δύναμη του Σταυρού
Share on FacebookShare on Twitter

του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας υπενθυμίζει ένα καταπληκτικό γεγονός που συνέβη 1500 χρόνια πριν από τη Σταύρωση του Χριστού. Συγκεκριμένα στο βιβλίο της Αγίας Γραφής «Αριθμοί» στο 21ο κεφάλαιο, αναφέρεται ότι οι Ισραηλίτες, αφού απελευθερώθησαν από τους Αιγυπτίους και ενώ επέστρεφαν στην πατρίδα τους, στην έρημο όπου ευρίσκοντο, άρχισαν να παραπονούνται σφοδρά κατά του Μωϋσέως, παρ’ όλο ότι ο Θεός με θαυματουργικό τρόπο τους έτρεφε με το «μάννα». Η αγνωμοσύνη τους και η απιστία τους, όμως, τιμωρούνται αμέσως. Δηλητηριώδη φίδια εσκόρπιζαν παντού το θάνατο. Η έρημος που εβρίσκοντο οι αγνώμονες, οι αχάριστοι και άπιστοι Ισραηλίτες μετατράπηκε σε τόπο πόνου, αγωνίας και θανάτου. Τότε οι Εβραίοι τρέχουν με μετάνοια προς τον Μωϋσή και ζητούν βοήθεια. Τον παρακαλούν και τον καθικετεύουν να μεσιτεύσει να τους λυπηθεί ο Θεός. Τότε ο Θεός, όπως μας λέει η Αγία Γραφή, διέταξε τον Μωϋσή να κατασκευάσει ένα χάλκινο φίδι και να το υψώσει πάνω σ’ ένα ψηλό ξύλο στο μέσον του λαού. Στη συνέχεια οι Ισραηλίτες έλαβαν εντολή, όταν κάποιο δηλητηριώδες φίδι τους δαγκώνει, να στρέφουν το βλέμμα τους προς το χάλκινο φίδι και θα σώζονται.

΄Ετσι και έγινε. Το βλέμμα των Ισραηλιτών προς το χάλκινο φίδι εξουδετέρωνε τη δύναμη των δηλητηριωδών φιδιών. Οι Ισραηλίτες εσώθηκαν.

Αυτή την ιστορία μας υπενθυμίζει ο Χριστός παραλληλίζοντάς την με τη δική του άνοδο επί του Σταυρού, ώστε όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν να σώζεται.

Μετά από το γεγονός αυτό της Παλαιάς Διαθήκης, διαγράφεται και τονίζεται η πορεία του απολυτρωτικού έργου που πρόσφερε η αγάπη του Θεού στον άνθρωπο με τον μονογενή του Υιόν, τον Κύριον ημών Ιησού Χριστόν. ΄Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που αναφέρεται το γεγονός αυτό από τον Χριστό και μάλιστα την Κυριακή πριν από την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, που η Εκκλησία μας θα εορτάσει στις 14 του μηνός, το ερχόμενο δηλαδή Σάββατο.

Μέσα από το περιστατικό αυτό, διακρίνονται κυρίως οι Εβραίοι που αντιπροσωπεύουν τον άνθρωπο, τα φίδια ταυτίζονται με την αμαρτία  και το χάλκινο φίδι που προεικονίζει το Σταυρό του Χριστού.

Είναι γνωστό από το πρώτο βιβλίο της Π.Διαθήκης, το βιβλίο της Γενέσεως, ότι ο Θεός είχε καταστήσει τον άνθρωπο βασιλέα και κυρίαρχο ολόκληρης της Δημιουργίας. Τον εκόσμησε με χαρίσματα ωραία και υψηλά. Του χάρισε τον λογικόν νουν για να σκέπτεται, να ομιλεί και να προοδεύει. Αντί, λοιπόν, ο άνθρωπος να εκδηλώσει την απέραντη ευγνωμοσύνη του προς τον σοφόν Δημιουργό του, αποστάτησε. Παραβίασε την εντολή του Θεού με άμεση συνέπεια ν’ αρχίσει να γεύεται τους πικρούς καρπούς της πτώσης του. Το προπατορικόν αμάρτημα των πρωτοπλάστων λόγω της ενότητος της ανθρώπινης φύσεως είχε καταλυτικές συνέπειες σ’ όλο το ανθρώπινο γένος με την έννοια, ότι πλέον ο κάθε απόγονος του Αδάμ και της Εύας γεννιόταν με τη ροπή και την τάση να ελκύεται από το κακό, να αρέσκεται στο κακό και να ζει στην αμαρτία.

Εμπρός από τον εξόριστον Παράδεισον απλώνεται μια απέραντη και τρικυμιώδης θάλασσα, που δημιουργεί αβεβαιότητα, αγωνία, αγώνες, ασθένειες, δυστυχίες, κόπους, ιδρώτες, πόνους και συμφορές, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα της λυτρώσεως, παντού ο πόνος και ο θάνατος. Από την ζωή των ανθρώπων έλειπε ο προσανατολισμός που θα τους οδηγούσε στο λιμάνι της σωτηρίας.

Βεβαίως, δεν έλειπαν οι ελάχιστοι φωτισμένοι από το περιούσιον λαόν του Θεού που αποτελούσαν το μέσον κοινωνίας Θεού και ανθρώπου. Αλλά και αυτοί δεν εισακούοντο από τα πλήθη, γιατί τα κάθε λογής φίδια, οι διάφορες αμαρτίες είχαν γίνει το περιεχόμενο της ζωής τους.

΄Οπως το δηλητήριο των φιδιών στην έρημο επέφερε το θάνατο στους Εβραίους έτσι και η αμαρτία επέφερε το θάνατο στην ανθρώπινη ψυχή, εσκότιζε και διέστρεφε το νου του ανθρώπου, αδυνάτιζε τη θέληση, διέλυε τον θεσμό της οικογένειας, πότιζε τους ανθρώπους με ποτήρια γεμάτα οδύνες και πίκρες, διέλυε κάθε ελπίδα του ανθρώπου, καθιστώντας τον αιχμάλωτο κάποιου πάθους. Σ’ αυτήν την οικτράν κατάσταση βρισκόταν αγαπητοί μου η ανθρωπότητα πριν από την έλευση του Χριστού στο κόσμο. Αλλά σ’ αυτή την προ Χριστού κατάσταση συνεχίζουν να βρίσκονται όσοι εξακολουθούν να ζουν μακρυά από το Χριστό.

΄Ολοι εκείνοι που εξακολουθούν νά είναι σκλάβοι και δέσμιοι των παθών τους, αυτοί που χωρίς πρόθεση για μετάνοια επιμένουν να ζουν μέσα στην κατάσταση της αμαρτίας. Η απέραντη αγάπη του Θεού ανέσυρε τον άνθρωπο από τη πτώση του θανάτου από το άγχος της ζωής, από την αμαρτία, το πόνο και τη δυστυχία. Ο Θεός πρόσφερε την απολύτρωση σ’ όλους τους ανθρώπους: «Ούτω γαρ ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν, «ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, αλλ’ έχη ζωήν αιώνιον».

΄Οπως μας λέει λοιπόν το σημερινό Ευαγγέλιον ο Χριστός ήρθε στη γη και σταυρώθηκε, «ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, αλλ’ έχη ζωήν αιώνιον.» Το γεγονός αυτό, όπως είδαμε, προτυπώθηκε στην Παλαιά Διαθήκη όταν ο Μωϋσής ύψωσε το χάλκινο φίδι και σώθηκαν οι Εβραίοι από τα δηλητηριώδη φίδια, όταν το κοίταζαν με πίστη. Έτσι, και όποιος πιστεύει και ενώνεται με το Χριστό, που υψώθηκε στο Σταυρό, σώζεται από το θάνατο. ΄Εχει ζωή αιώνιον. Ο Χριστός νίκησε τον θάνατο.

Η σύγχρονη κοινωνία αποφεύγει να μιλά για τον θάνατο. Φοβάται μήπως και δημιουργήσει συναισθήματα φοβίας και κατάθλιψης στον άνθρωπο. Η στάση αυτή όμως αποτελεί σφάλμα γιατί σε καμιά περίπτωση η φυγή δεν αποτελεί αληθινή λύση. Αντίθετα η χριστιανική αγωγή παίρνει θέση απέναντι στο θάνατο. Μιλά γι’ αυτόν και οδηγεί στη νίκη εναντίον του. Συνδέει τον άνθρωπο με τον Χριστό και τον κάνει κατά χάριν Θεού, Αθάνατο.

Τελικά το δράμα του θανάτου είναι καθαρά δράμα ανθρώπινο, που λύνεται μόνο όταν ο άνθρωπος ενωθεί με τον Θεάνθρωπο Χριστό. Τότε δεν υπάρχει θάνατος γιατί ο σωματικός θάνατος για τον εν Χριστώ άνθρωπον αποτελεί διάβαση που τον οδηγεί στην αθανασία. «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος».

Ο θάνατος του Χριστού μας χάρισε την αιώνιο ζωή. Η σωτηρία του κόσμου πραγματοποιήθηκε πάνω στο Σταυρό του Γολγοθά. Η Θυσία του Χριστού ελύτρωσε την ανθρωπότητα. Μας πρόσφερε στην αυθεντική τους κατάσταση όλες τις αξίες που εξυψώνουν τον άνθρωπο στη σφαίρα της βασιλείας του Θεού, την αλήθεια, την αγάπη, την ελευθερία, την ειρήνη και επιπλέον έδωσε στο κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα να φτάσει στη θέωση, να γίνει ισόθεος κατά χάριν.

Δύο χιλιάδες χρόνια πέρασαν, αγαπητοί μου, από τότε που υψώθηκε ο Σταυρός επάνω στο Γολγοθά. ΄Ομως ο άνθρωπος δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που του πρόσφερε ο Θεός. Περιφρόνησε τη θεϊκή αγάπη. Αρνήθηκε να εφαρμόσει την αλήθεια που έφερε στον κόσμο ο Χριστός. Οδηγήθηκε σε μια καινούργια αποστασία. Αντί να φτάσει στη θέωση, βαδίζοντας το δρόμο της χάριτος, έφτασε στη θεοποίηση των υλικών πραγμάτων ακολουθώντας το δρόμο της απολυτοποίησης του εαυτού του.

Ο άνθρωπος της εποχής μας έστησε είδωλο τον εαυτό του και υποδουλώθηκε στα πάθη του. Στο βωμό της υλικής προόδου και της οικονομικής ευημερίας έχει τη τάση να θυσιάζει τα πάντα. Κι αυτήν ακόμα τη ψυχή του. ΄Ετσι ο σημερινός άνθρωπος, παρά τα τεχνικά επιτεύγματά του και τις υλικές κατακτήσεις του, νοιώθει ανήσυχος και κουρασμένος. ΄Εχει γεμάτο το στομάχι του και άδεια την ψυχή του. Βλέπει πως έρχεται η καταστροφή και δεν κάνει καμιά προσπάθεια για να τη σταματήσει. Απογοητευμένος από όλους κι από όλα, άφησε να παραλύσει μέσα του κάθε δύναμη αντιστάσεως και πίστεψε πως τα πάντα έχουν πια γι’ αυτόν χαθεί. Τούτο είναι το τραγικότερο λάθος του σημερινού ανθρώπου: η απελπισία του και η αδιαφορία του.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι ο Χριστός, όπως τότε που ζούσε ως άνθρωπος στη γη, έτσι και τώρα, βρίσκεται κοντά μας, για να μας οδηγήσει νικηφόρα στη δόξα της Αναστάσεως, στη βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Ο Θεός μας έδωσε τα πάντα. Τα έδωσε και τα δίνει όλα άφθονα σε καλούς και κακούς. Στέλνει τ’ αγαθά Του σε δίκαιους και άδικους. Ανατέλλει τον ήλιο Του σε πονηρούς και αγαθούς. Αγαπάει φίλους και εχθρούς. Κατά τον ίδιο τρόπο ο Θεός θέλει να δίνουμε και μεις. Θέλει να δίνουμε στους συνανθρώπους μας την καλωσύνη, την αγάπη, την δικαιοσύνη, την ταπείνωση. Θέλει να δίνουμε στους άλλους την παρηγοριά, την ελπίδα και τη χαρά. Θέλει να δίνουμε το καλό παράδειγμα της χριστιανικής ζωής. Να δίνουμε τόπο στην οργή, φως στο σκοτάδι, αλήθεια στο ψέμα, ελευθερία στη τυραννία. Θέλει να δίνουμε, όπως Αυτός, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς βία. Κάθε τέτοια δόση είναι και μία ανάβαση, μία μεταμόρφωση, ένας προσανατολισμός, που οδηγεί στη χριστοποίηση του ανθρώπου.

Γι’ αυτό η εντολή της αγάπης μας προς τον κάθε άνθρωπο τοποθετείται μετά ακριβώς από την εντολή της αγάπης μας προς το Θεό. Παραλείποντας να δείξουμε την αγάπη μας προς τον πλησίον μας, παραλείπουμε να εκδηλώσουμε την αγάπη μας στο Χριστό.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να συγχύζουμε το περιεχόμενο της αγάπης μας με την αποδοχή και τη στήριξη λανθασμένων και καταστροφικών απόψεων, αλλά αντίθετα με την αντίθεσή μας σ’ αυτές.

Το μαστίγιο που χρησιμοποίησε ο Χριστός στο ναό για να διώξει αυτούς που δεν εσέβοντο το Θεό ήταν πράξη αγάπης.

Πρόσφατα Άρθρα

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Νάουσα. Δοξολογία για την έναρξη της Επαναστάσεως του 1822
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Νάουσα. Δοξολογία για την έναρξη της Επαναστάσεως του 1822

1 Μαρτίου 2026

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας (1η Μαρτίου) το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε...

Read more
Κυριακή της Ορθοδοξίας, στην Μητρόπολη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή της Ορθοδοξίας, στην Μητρόπολη Άρτης

1 Μαρτίου 2026

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 1η Μαρτίου 2026, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άρτης. Της...

Read more
Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς Καλλινίκου στη Σάμο
Εκκλησία της Ελλάδος

Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς Καλλινίκου στη Σάμο

1 Μαρτίου 2026

Μέ τήν πρέπουσα ἐκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια ἑορτάσθηκε τὸ διήμερο 27 καί 28 Φεβρουαρίου 2026 τό διά κολλύβων θαῦμα τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Μέχρι την τελευταία στιγμή μπορείς να τα χάσεις όλα…

1 Μαρτίου 2026

Μπορεί να έχεις φτάσει πολύ ψηλά. Μπορεί να έχεις παλέψει, να έχεις αλλάξει, να έχεις χτίσει μια νέα ζωή. Αλλά...

Read more
ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

1 Μαρτίου 2026

Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 28 Φεβρουαρίου 2026 στον...

Read more
Η εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

1 Μαρτίου 2026

Στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αγρινίου, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός,...

Read more
Κηφισίας Κύριλλος: «Σοί παρακατατιθέμεθα τήν ζωήν ἡμῶν ἅπασαν καί τήν ἐλπίδα, Δέσποτα Φιλάνθρωπε»
Εκκλησία της Ελλάδος

Κηφισίας Κύριλλος: «Σοί παρακατατιθέμεθα τήν ζωήν ἡμῶν ἅπασαν καί τήν ἐλπίδα, Δέσποτα Φιλάνθρωπε»

1 Μαρτίου 2026

Ημέρα ευφρόσυνος ανέτειλε για την κατά Σέρρας φιλομάρτυρα Εκκλησία, σήμερα, Σάββατο Α' εβδομάδος των Νηστειών της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής,...

Read more
Η Φαρκαδόνα υποδέχθηκε την Τιμία Κάρα του Οσίου Δανιήλ του εκ Τσιοτίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Φαρκαδόνα υποδέχθηκε την Τιμία Κάρα του Οσίου Δανιήλ του εκ Τσιοτίου

28 Φεβρουαρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, κλήρος και λαός υποδέχθηκαν το εσπέρας του Σαββάτου 28 Φεβρουαρίου την Τιμία...

Read more
«Οι μνήμες των αγίων βεβαιώνουν ότι ο Θεός είναι παρών στην ζωή μας, ευεργετικά και προστατευτικά»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Οι μνήμες των αγίων βεβαιώνουν ότι ο Θεός είναι παρών στην ζωή μας, ευεργετικά και προστατευτικά»

28 Φεβρουαρίου 2026

Με λειτουργική λαμπρότητα και σεμνοπρεπή ιεροπρέπεια εορτάζει η αγία Εκκλησία μας την ιερά μνήμη του διά κολλύβων θαύματος του Αγ....

Read more
Ο εορτασμός των Αγίων Θεοδώρων Πολιούχων της Αταλάντης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός των Αγίων Θεοδώρων Πολιούχων της Αταλάντης

28 Φεβρουαρίου 2026

Με λαμπρότητα και την συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε σήμερα η μεγάλη πανήγυρις της Ιεράς Καθέδρας της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής...

Read more
Η εορτή του διά των κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του διά των κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Κέρκυρα

28 Φεβρουαρίου 2026

Στην Κέρκυρα βρίσκεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχου κ. Νεκταρίου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα...

Read more
Η Α’ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας  στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας
Χωρίς κατηγορία

Η Α’ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας

28 Φεβρουαρίου 2026

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026 η ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο,...

Read more
Η Ά Στάση των Χαιρετισμών στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ά Στάση των Χαιρετισμών στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

28 Φεβρουαρίου 2026

Η Α΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο τελέσθηκε, χθες Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας....

Read more
Με λαμπρότητα η πανήγυρη στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Τρύπης
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η πανήγυρη στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Τρύπης

28 Φεβρουαρίου 2026

Το δια κολλύβων θαύμα του Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος τίμησε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 η Εκκλησία μας. Στον περικαλλή Ι.Ν....

Read more
Η Α΄ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Α΄ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

28 Φεβρουαρίου 2026

Την Παρασκευή το εσπέρας, 27η  Φεβρουαρίου 2026, μέσα σε κλίμα κατανύξεως και ευφροσύνης τελέσθηκε η λαοφιλής Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κηρύγματα

« ΕΠΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣ ΘΕΟΝ ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ»

8 Μαρτίου 2025

  (ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ) Mητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Τήν πρώτη Κυριακή τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς γιορτάζουμε καί πανηγυρίζουμε τῆς ἁγίας και ἀμωμήτου...

Αναστήλωση των εικόνων. Η σημασία των εικόνων στην Ορθόδοξη Εκκλησία

8 Μαρτίου 2025

Ἡ σημαία μὲ τὸ αἷμα καὶ τὸ στέμμα

8 Μαρτίου 2025
Κυριακή Α΄ Νηστειῶν, τῆς Ὀρθοδοξίας

Κυριακή Α΄ Νηστειῶν, τῆς Ὀρθοδοξίας

8 Μαρτίου 2025
Το εικονοστάσι

Το εικονοστάσι

8 Μαρτίου 2025
Κυριακή της Ορθοδοξίας:  Γιωρτάζει το νέφος των αγωνιστών του Κυρίου

Α’ Κυριακή των Νηστειών – Ο θρίαμβος της Εκκλησίας

23 Μαρτίου 2024

Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία αλλά ο χώρος της Αλήθειας και της Σωτηρίας

23 Μαρτίου 2024
Ιερές Εικόνες: η ζωντανή παρουσία του Θεού στη ζωή μας

Η σημασία των ιερών εικόνων στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας

23 Μαρτίου 2024

Υπάρχουν θαυματουργές Εικόνες;

23 Μαρτίου 2024

«Έλα κι εσύ να δεις τα θαύματα της πίστεώς μας»

23 Μαρτίου 2024

Αὔτη ἡ πίστις τῶν Ἀποστόλων, αὔτη ἡ πίστις τῶν Πατέρων, αὔτη ἡ πίστις τών Ορθοδόξων…

23 Μαρτίου 2024

Ο θρίαμβος της Εκκλησίας

5 Μαρτίου 2023

Τελικῶς τό νά εἶναι κανείς ὀρθόδοξος δέν φαίνεται νά εἶναι καί πολύ εὔκολο!

12 Μαρτίου 2022

Όταν προσκυνάμε την εικόνα…

12 Μαρτίου 2022
Ὀρθοδοξία: ἐν Χριστῷ ζωή, ἀνοιχτός οὺρανός

«Η νίκη η νικήσασα τον κόσμον…»

21 Μαρτίου 2021
Ὀρθοδοξία: ἐν Χριστῷ ζωή, ἀνοιχτός οὺρανός

Οι δήθεν ύβρεις κατά του Ελληνισμού την Κυριακή της Ορθοδοξίας

7 Μαρτίου 2020
Για τα τολμηρά «ανοίγματα» του Οικ. Πατριαρχείου εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της η Ι.Μ. Κονίτσης

Ὅσο θὰ ζῶ καὶ θὰ ἀναπνέω θὰ λέω αὐτὲς τὶς δύο ἀλήθειες

21 Μαρτίου 2019
«Το θεραπευτήριον»

«Το θεραπευτήριον»

16 Μαρτίου 2019

Τά τρία μέτωπα πολέμου εναντίον τής Ορθοδοξίας

16 Μαρτίου 2019
Ὀρθοδοξία: ἐν Χριστῷ ζωή, ἀνοιχτός οὺρανός

Ὀρθοδοξία: ἐν Χριστῷ ζωή, ἀνοιχτός οὺρανός

16 Μαρτίου 2019

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Η μόνη σωστική αλήθεια, Ορθοδοξία!

16 Μαρτίου 2019

Το Ευαγγέλιο και ο Απόστολος της Α΄ Κυριακής των Νηστειών

16 Μαρτίου 2019

Αὔτη ἡ πίστις τήν Οἰκουμένην ἐστήριξεν

16 Μαρτίου 2019

Νηστεύοντες λοιπόν, ἀδελφοί, σωματικῶς νηστεύσωμεν καὶ πνευματικῶς

16 Μαρτίου 2019
Τα άγια προσκυνήματα και η δαιμονοποίηση: μια «άσπονδη» συνύπαρξη

Ἡ δύναμις τῆς πίστεως

16 Μαρτίου 2019
Κυριακή της Ορθοδοξίας:  Γιωρτάζει το νέφος των αγωνιστών του Κυρίου

Α΄ Κυριακή των Νηστειών: Κυριακή της Ορθοδοξίας

16 Μαρτίου 2019
Ὀρθοδοξία: ἐν Χριστῷ ζωή, ἀνοιχτός οὺρανός

Ἡ ὀρθόδοξη πίστη μας!

15 Μαρτίου 2019
Η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στο Αγρίνιο

Αιτωλίας Κοσμάς: Ο Οικουμενισμός πολεμεί τη θεότητα του Χριστού

16 Μαρτίου 2019
Κυριακή της Ορθοδοξίας:  Γιωρτάζει το νέφος των αγωνιστών του Κυρίου

Το μήνυμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας

15 Μαρτίου 2019
Για τα τολμηρά «ανοίγματα» του Οικ. Πατριαρχείου εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της η Ι.Μ. Κονίτσης

«Τίνα με λέγουσιν οἱ ἄνθρωποι εἶναι ;»

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος

Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος

Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Χαλκίδος

Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Χαλκίδος

Πανηγύρισαν οι δύο Ιστορικές Μονές – Παναγίας Αντινίτσης και Παναγίας Δαμάστας

Πανηγύρισαν οι δύο Ιστορικές Μονές - Παναγίας Αντινίτσης και Παναγίας Δαμάστας

Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου  στην Μητρόπολη Παροναξίας

Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Παροναξίας

Εγκαινιάστηκε ο Ναός της Αγίας Ειρήνης στην Ανακασιά

Εγκαινιάστηκε ο Ναός της Αγίας Ειρήνης στην Ανακασιά

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist