Με την παρουσία πολλών πιστών και κυρίως νέων από την πόλη της Λαμίας εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η Εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων των Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων ημών Συμεών του Νέου Θεολόγου και του Εφραίμ του Μάρτυρος του Θαυματουργού.

          Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στην Λαμία,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισιούμενος από τον πολιό Μουσικολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Ιωακείμ, τον εκ της νήσου Λέσβου ορμώμενο.

          Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισαν καθηγητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

          Τον Θείο Λόγο κήρυξε με προτροπή του Σεβασμιωτάτου ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεως Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Βάγιας με θέμα: «Οι Άγιοι μας φανερώνουν τον δρόμο της πραγματικής ευτυχίας, τον δρόμο της πίστεως».

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μεταξύ των άλλων σημείωσε:

          «Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος σημειώνει ότι τόσο πολύ μας αγαπά ο Θεός, τόσο πολύ αγαπά τον άνθρωπο, που ακόμη και αυτό που είναι το πιο εκλεκτό κτήμα Του, που είναι οι Άγιοί Του, δεν το καρπώνεται εξ ολοκλήρου, αλλά το μοιράζεται μαζί μας. Μοιράζεται μαζί μας τους Αγίους Του, μέσα από τα Ιερά τους Λείψανα.Τόσο πολύ μας αγαπά, που δεν κρατά όλη τη Χάρη των Αγίων και όλο το σώμα των Αγίων και όλη την ύπαρξη των Αγίων κοντά Του, αλλά για να μη μας αφήνει ορφανούς και μόνους, μας χαρίζει τεμάχια, τμήματα, ρανίδες πολλές φορές αλλά και μεγάλα τμήματα των ιερών σωμάτων των Αγίων για να παρηγορούμεθα, για να στηριζόμαστε, για να καταλαβαίνουμε και να νιώθουμε την αγάπη του Θεού προς εμάς.

Με αυτήν ακριβώς τη σκέψη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ας σκεφτούμε πόσο μας αγαπάει εμάς εδώ στη Φθιώτιδα, που δεν μας προσέφερε απλώς ένα τεμάχιο Ιερού Λειψάνου, αλλά έναν ολόκληρο Άγιο, τον Όσιο Βησσαρίωνα. Πόση αγάπη έχει ο Θεός για μας και πόσο μας λυπάται και πόσο ευεργετημένοι και ευνοημένοι είμαστε από αυτήν την αγάπη, που δεν κράτησε τον Όσιο Βησσαρίωνα μόνο για την κοινωνία των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας και με τους άλλους Αγίους της Εκκλησίας. Μας τον χαρίζει και μας τον προσφέρει κοντά μας, στη ζωή μας, κάνει αισθητή την παρουσία του, τη θαυματουργία του, τη μυροβλυσία του, την αγιαστική του χάρη. Και μόνο αυτό αν σκεφτούμε, πόσο δύναμη, κουράγιο, αισιοδοξία και ελπίδα μπορούμε να πάρουμε στη ζωή μας! Και μόνο αυτό να σκεφτούμε μπορούμε να καταλάβουμε τι αγάπη έχει ο Θεός για μας, πόσο μας αγάπησε και πόσο μας στηρίζει ακόμη και τέτοιες μέρες αποστασίας, απομακρύνσεως, ιδιοτέλειας, εγωκεντρισμού, σε τέτοιες μέρες που πλεονάζει η αμαρτία άρα υπέρ περισσεύει και υπερπλεονάζει η Χάρις του Θεού.

Γι’ αυτό και τούτο το μήνα δεν εορτάζουμε μόνο στην Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Εφραίμ και του Οσίου Συμεών, αλλά έχουμε και τη μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος στις 22 Ιανουαρίου και ακριβώς θα έχουμε τη μεγάλη χάρη και τη μεγάλη ευλογία το Άφθαρτο Σκήνωμά του να λιτανευθεί στις 20 Ιανουαρίου από τη Μονή Αγάθωνος στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδος, στην πόλη της Λαμίας. Να υποδεχθούμε τον Άγιο μέσα στην καρδιά μας, μέσα στην πλατεία της καρδιάς μας, μέσα στις πλατείες της ψυχής μας και να εκφράσουμε με αυτό τον τρόπο την ευγνωμοσύνη μας στον Θεό που σε αυτούς τους καιρούς και σε αυτούς τους χρόνους, μας χαρίζει ένα τέτοιο τεράστιο δώρο, το οποίο ασφαλώς και δεν είμαστε άξιοι αλλά το Έλεος το Μέγα του Κυρίου έρχεται και μας προσφέρει αυτήν την ευλογία και αυτή την ζωντανή παρουσία της αγάπης του Θεού στη ζωή μας.

Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις εύχομαι πραγματικά μέσα από την καρδιά μου σε όλους μας να καταλάβουμε επιτέλους πόσο πολύ μας αγαπά ο Θεός.

Αν ο άνθρωπος καταλάβει πόσο πολύ τον αγαπάει ο Θεός, γίνεται τόσο χαρούμενος που πετάει από χαρά, γίνεται τόσο χαρούμενος που δεν μπορεί τίποτα, μα τίποτα να τον κάμψει, να τον φοβίσει, να τον ρίξει κάτω. Αυτήν την χαρά να έχουμε μες στην καρδιά μας».

Ακολούθως, στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε η εορτή των πολυτέκνων οικογενειών του Ν. Φθιώτιδος, η ευλογία της βασιλόπιτας υπό του Σεβασμιωτάτου, καθώς και η καθιερωμένη βράβευση από την τοπική Εκκλησία στους νεοεισαχθέντες φοιτητές στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε όλα αυτά τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών της Φθιώτιδος, που πέτυχαν τον στόχο τους και ξεκίνησαν τις σπουδές τους.

Ένα ικανό οικονομικό βοήθημα για τα πρώτα φοιτητικά έξοδα περιείχε το δώρο του κ. Συμεών για κάθε νέο φοιτητή και φοιτήτρια, το οποίο συνοδευόταν από την πατρική του αγάπη και τις εγκάρδιες ευχές του για καλές σπουδές και πάντα επιτυχίες στην ζωή τους.

Τις ευχαριστίες όλων των πολυτέκνων οικογενειών του Νομού Φθιώτιδος για την έμπρακτη στήριξη και πατρική αγάπη του ιδίου του Σεβασμιωτάτου και της τοπικής Εκκλησίας προς αυτές, εξέφρασε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευμορφία Ρουποτιά – Σκαμαγκούλη.

Ο κ. Συμεών στην πατρική του προσλαλιά προς τα παιδιά χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Για την τοπική μας Εκκλησία η πολυτεκνία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη χαρά της ζωής. Η χαρά είναι που νοηματοδοτεί τη ζωή μας και νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας και ότι κάνουμε μέσα στη ζωή μας το κάνουμε για να είμαστε χαρούμενοι, για να χαιρόμαστε τα δώρα που μας έδωσε ο Θεός και τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός και κορυφαίο χάρισμα, το οποίο μας έχει δώσει είναι το χάρισμα της αγάπης και μέσα από το χάρισμα της αγάπης έρχονται τα παιδιά μέσα στον κόσμο και έρχεται η ζωή μέσα στον κόσμο. Η χαρά είναι δώρο του Αγίου Πνεύματος.

Ο Θεός θέλησε δι’ αυτού του τρόπου να έρχεται η ζωή στον κόσμο, μόνο δια της αγάπης, και εκτός αυτού δεν υπάρχει άλλος ευλογημένος τρόπος.

Αφετέρου δε η αγάπη μας αναδεικύνει ότι οφείλουμε να εργαζόμαστε όχι μόνο για το «ζην» αλλά και για τον «ευ ζην», και εδώ έχει θέση η καλλιτεκνία, η οποία μνημονεύεται στο Μυστήριο του Γάμου. Η Εκκλησία εύχεται και για “ευτεκνία” και για “καλλιτεκνία». Επειδή λοιπόν μας ενδιαφέρει η καλλιτεκνία, ένα δείγμα, όχι αποκλειστικό, που δίνει ένα στίγμα της σπουδαιότητας της καλλιτεκνίας είναι και η βράβευση των παιδιών, που εισήχθησαν με τον κόπο τους και με τον αγώνα τους και με δυσκολίες πολλές φορές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Ο Σεβασμιώτατος, στο πλαίσιο της εκδηλώσεως αυτής, βράβευσε επίσης και στελέχη του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, τα οποία κατά την περσινή περίοδο διηκόνισαν εκατοντάδες παιδιά, τα οποία φιλοξενήθηκαν στο παραθαλάσσιο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στο Καινούργιο Λοκρίδος «Η Αγία Αικατερίνη». «Τα παιδιά αυτά διακονούν εθελοντικά στο Κατασκηνωτικό μας Κέντρο την πολυτεκνία, την καλλιτεκνία και την ευτεκνία» τόνισε ο κ. Συμεών με ιδιαίτερο νόημα.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, καθώς και στην εόρτια εκδήλωση βράβευσης των παιδιών των Πολυτέκνων οικογενειών και των στελεχών του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Λαμιέων κ. Αθανάσιος Ντούζγος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Χρήστος Πλουμάκης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

video

Καταβασίες Υπαπαντής του Κυρίου | Ψάλλει ο Σάμου Ευσέβιος

Καταβασίες Υπαπαντής του Κυρίου, ψάλλει ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος. Η εγγραφή έγινε στον Ιερό Ναό Υπαπαντής Καλαμάτας την ημέρα της Πανηγύρεως 2...

Οι Νάξιοι εόρτασαν την Ανακομιδή του Τιμίου Λειψάνου του Ιερού Χρυσοστόμου στο Μοναστήρι του στη Νάξο

Με ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάστηκε στη Νάξο η Ανακομιδή του Τιμίου Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο...

Αποκαλυπτήρια προτομής του αειμνήστου Μητροπολίτου Περιστερίου κυρού Χρυσοστόμου

Τρία χρόνια πέρασαν απ'την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Περιστερίου κυρού Χρυσοστόμου (+7 Νοεμβρίου 2019). Το Σάββατο 29η Ιανουαρίου, στο επισκοπικό παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως Περιστερίου όπου...

«Ο Μακαριστός Χριστόδουλος έδωσε τα πάντα για την Εκκλησία και την Πατρίδα»

Με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε και φέτος την μνήμη του αειμνήστου Ποιμενάρχου της και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης...

Κοσμοσυρροή στή μνήμη του

Κοσμοσυρροή στή μνήμη του. Κατάμεστος ὁ περικαλλής Ἱ. Ναός Εὐαγγελιστρίας πόλεως Χίου, ὅπου, ἐπί τριήμερον, ἐτελεῖτο ἡ Θεία Λειτουργία, "ὑπέρ μακαρίας μνήμης καί αίωνίου...

Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας

Στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας τελέσθηκε το Σάββατο, 28 του μηνός Ιανουαρίου ε.έ., το Μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας Αλεξίας, επί τη...

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου σε Αεροπορία και Αστυνομία

Τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν στο Διδυμότειχο, και συγκεκριμένα την 1η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου & Προειδοποίησης (1η ΜΣΕΠ) και τον 7ο Σταθμό...

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΕ 60» – ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΖ’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

"Αγάπη χωρίς σύνορα! Πίστη ακλόνητη και εμπιστοσύνη. Υπομονή, επιμονή και ταπείνωση. Ο Χριστός ξεπερνάει τα σύνορα και θεραπεύει την κόρη μιάς Χαναναίας, δηλαδή μιάς...

Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Με αφορμή τα 15 χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, τα πνευματικά του τέκνα τέλεσαν Θεία λειτουργία και...

ΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 1ου Π.ΕΠΑ.Λ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΡΟΥΣ

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή του 1ου Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου Κατερίνης στη Βέροια. Συμμετείχαν 50 μαθητές α΄και β΄ λυκείου, συνοδευόμενοι από καθηγητές της...

Κυριακή ΙΖ’ Ματθαίου. Όταν ο Θεός δεν απαντά

ΙΖ΄ Ματθαίου: Ματθ. ιε΄ 21-28 Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, ἐξῆλθεν ὁ ᾿Ιησοῦς εἰς τὰ μέρη Τύρου καὶ Σιδῶνος. καὶ ἰδοὺ γυνὴ Χαναναία ἀπὸ τῶν ὁρίων ἐκείνων...

Κυριακή ΙΖ΄Ματθαίου – Περί προσευχής

Ευαγγέλιον: Ματθ. ιε´ 21 – 28 Ήχος: δ´ .– Εωθινόν: Δ Περί προσευχής «Η δε ελθούσα προσεκύνησεν αυτώ λέγουσα, Κύριε, βοήθει μοι» Α´ Είναι αναγκαιοτάτη η προσευχή. Το βλέπομεν...

Ἡ πίστη καί ἡ ταπείνωση τῆς Χαναναίας

Ἀγαπητοί μου χριστιανοί, Κάθε Κυριακὴ ἡ Ἐκκλησία διαλέγει καὶ ἕνα ξεχωριστὸ ἀγώνισμα, γιὰ νὰ μᾶς ἀσκήση. Σήμερα μᾶς καλεῖ νὰ ἀγωνισθοῦμε σ’ ἕνα διπλὸ πνευματικὸ...

Η δοκιμασία της πίστεως

του Σεβ. Μητροπολίτου Χριστόδουλου Μουστάκα ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΖ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΧΑΧΑΝΑΙΑΣ) Ματθ. 15, 21-28 Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ «Ὦ γύναι, μεγάλη σου ἡ πίστις! γενηθήτω σοι ὡς θέλεις…» (Ματθ. 15,...

Η λιτανεία στους δρόμους του Περιστερίου της Τιμίας και Χαριτοβρύτου Χειρός του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Κλήρος και λαός, με προεστώτα τον Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο, λιτάνευσε το εσπέρας της Παρασκευής 27ης Ιανουαρίου την Τιμία Χείρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, εκ της Ιεράς και Σεβασμίας Μονής...